Followers

Wednesday, December 31, 2008

Hope 4 a better life ~ 2009…

Goodbye 2008, welcome 2009
Hype!sok 1 Jan 2009, kita dah melangkah ke tahun baru..meninggalkan semua kenangan dan kisah2 yang kita alami di tahun 2008 untuk pedoman dan pengajaran..hmm..bagi aku 2008 meninggalkan momen yang amat manis sekali, iaitu kahwin!yup, tahun 2008 aku dh jadi isteri kepada lelaki yang amat dicintai, mr amri b sharkawi!fhewwit..hehe..alhamdulillah..so, idup pun kena berubah sket la, kena bergerak seiring dengan title yang den pegang ni..so, I tgh belajaq la sesuaikan diri lagik..sebagai penghujung 2008 ni, aku saja nk share mengenai 2 topik ni.

Gaza

~kanak2 yang tak tau apa2 menjadi mangsa~

Sekali lagi, bumi Palestin bermandikan darah..wanita dan kanak2 yang lemah menjadi mangsa membabi buta Israel..betoi, peperangan ni xseimbang langsung..rakyat Palestin berjuang mempertahankan negara depa dengan hanya berbekalkan balingan batu je, but dorang still fighting..sementelah, Israel cam pengecut je, membunuh rakyat Palestine yang tak berdosa esp kanak2 yang tatau apa2 dengan jet pejuang dan bedilan keta kebal dorang tu..sedih2..aku admit, as human being, mmgla tersentuh ngan keadaan dorang kat sana n dalam masa yang sama bersyukur negara kita masih lagi aman..tp mmgla xcukup kan dengan sedih je kan..aku cuma bley berdoa agar Muslimin & Muslimat kat Palestine dilindungi Allah S.W.T..sama2la kita berdoa jugak ek..harap2 moga tahun 2009 akan beri sinar baru pada kedamaian dan keamanan wpun peperangan ni belum nampak kesudahannya..

Mom at Sixteen


Sebenarnya ni tajuk movie yang aku tgk kat Hallmark masa hari Isnin lepas. Korang tgk x?best cite ni..aku as usual, menangis la berjuraian ayer mataku ini nengok cite ni..sedih benor la tu..masa tu amri tgh men games magic lines dia tu la, xsedar pun aku nangis sampaila aku pi peluk dia..tersedu2 la aku kan..heran la mamat tu, dia ingat aku nangis ni sebab dia..mana tau kan, kot2 aku sentap dia asyik men game je kan..kekdahnya..

Bila dia tanya, aku ckp xde pape, xbley nk jawab uols, sedey la kononnya kan..”ni yg abg malas ni, ckp la nape nangis ni..hish..” terus dia bangun tinggai aku terkontang kanting sorang2..aku sambung tgk cite ni balik..5 minit dia dtg balik, baru dia sedaq aku nangis sebab tgk cite..
”ek eleh..emo la plak dia ni..”abg dh terkekeh sambil dok ejek2 aku..ada ka patut..
”abg kena tgk tau cite ni, tgk camana husband dia bg moral support kat bini dia..laki dia siap nangis lagi, dia xtunjuk ja kat bini dia..”
”laa, ha dia dh buat dh la tu..abg tak bg support ka?ish2..ni cita apa ni?”tgk, dia xtgk cite ni dia nk ckp lebey2 lak kan..

K la, cite ni pasai budak ni, nama dia Jacey..dia baru ja 16 tahun..dia melahirkan anak luar nikah hasil hubungan ngan bf dia Brad..then, mak dia jaga baby dia konon2nya anak mak dia la..n baby tu konon2 adek dia la di mata umum..ha la, dia kan skolah lagi..masa kat skolah, ada sorang cikgu dia ni (pompuan) ajar kelas dia..tp cikgu dia ni dok ajaq topic open sket la kan, tentang seks la, pregnancy la dgn harapan dapat menyedarkan student dia implikasi dr apa yg dorang wat..coz cikgu dia ni dh kawen, tp xde anak lagi..dh macam2 cikgu ni buat,tp still xdapat lagik..

Then, tekanan kat jacey ni la kan, mak dia dh la qeja, bz nk jaga anak dia lagi, dia ngan skolah lagi..so, berlaku konflik perasaan kat c2..bila kawan2 skolah dia dengar2 khabar angin pasal dia pun, dorang pandang serong la kat dia..dia xpenah la admit kat kwn2 dia..sejak dia mengandung, dia xjumpa pn brad..bila anak dia dh 5 bulan, baru dia pi jumpa brad, tp brad cam berat nk time..

Aku pendekkan la kan, cikgu dia yg banyak support dia, wpun cikgu dia xdak anak lagi..cikgu dia suwoh dia pi kaunseling or share kisah dia ngan yg senasib dgn dia gak..masa dia pi kt tmpat tu, baru dia tau, ramai lagi kwn yg sebaya ngan dia mengalami nsb yg sama ngan dia..pregnen n ada baby waktu dorang sgt2la muda..n dr c2, dia rasa mmg dia xbley bg hidup yg baik kat baby dia, n dia nk serahkan pada keluarga angkat..

Dia pi skolah, dengan bantuan cikgu dia td, dia bercakap n mengaku kat depan kwn2 skolah dia yg dia ni mmg ada anak..n dia siap jemput skali kwn2 yg senasib ngan dia tu la..then, anak dia, dia bg kat cikgu dia..yg part aku nangis tu banyak la, slalunya melibatkan cikgu dia la..aku pun tatau, aku ni senang sgt menangis kalo tgk cite2 yg menyentuh ati ni..

Moral yg aku nk cakap ni, tu kisah budak2 kat barat kan..lantakla dorang..masalahnya, kat negara kita pun dh terlalu banyak kisah camni..dh tu, budak2 skolah pulak tu..dorang yg sepatutnya belajaq, pi dok bercenta centun dan sanggup lak serah body kat lelaki yang belum sah jadi husband lagik..sama2 salah la kan, aku xde salahkan laki je, pompuan kalo xgatai xjadi jugak kan..

Kat negara kita, bape banyak dh kes buang bayi yg kita dengaq kan?cite kat atas tu nk tunjukkan xkesahla budak pintar ka, mmg bercenta suka sama suka, tp kalo dorang dh lakukan ’hubungan’, budak2 ni tatau apa implikasi terhadap hubungan yg dorang jalinkan..dorang juz nk suka2 je, eksperimen la kekdahnya..menjalinkan hubungan a.k.a seks bermakna kesediaan memikul tanggungjawab..tanggungjawab terhadap hasil yang keluar dari hubungan yang dorang lakukan..kalo dh kawen, tak payah cakapla kan, mmg salah satu tujuan kawen ni nk dapatkan zuriat kan..ni yg xkawen lagi, tp dh serah body kat lelaki yang konon2 mereka centa la sangat, tp akhirnya bila lelaki tu dia qasa xready lagi nk memikul tjawab as a father, dia tingalkan je pompuan tu..so, sapa yang menanggung?pompuan..xpasal2 kena tanggung 9 bulan nak bwk budak, azab lahir lagi..tp masalahnya, budak2 skang tak pikir pun pasal ni..dorang xpikir, hubungan yg dorang jalinkan tu boleh menghasilkan baby..dosa tu sepasai la kan..dh tu, bila lahir, sanggup lak tambah lagi dosa dengan buang baby merata2..

Tu yg aku sedey sgt2..aku ada cite kat abg after aku tgk cite ni..kdg2 nape senang sgt org yang skali je terlanjur dengan bf dia, tp dh mengandung..n dh dapat baby, dibuangnye lak..even, ada couple yg dh kawen lama, tp still xdak rezeki lagi..abg ckp, kami yg dh kawen ni, mungkin xde rezeki lagi la kan, dan Allah sebenarnya nak uji sejauh mana kesabaran dan kekuatan iman kami sebagai hamba-Nya..yela, kadang2 kita kata kita sabar, tp bila result mengecewakan, kita mengeluh..setiap apa yang berlaku pasti ada sebabnya..kadang2 apa yang kita nak tu belum tentu terbaik buat kita pada masa tu..dan sebagai hamba-Nya, kita hanya berserah dan berdoa pada Allah selain dari berusaha..

Aku tatau apa yang aku nk cakap dr hati ni terzahir dak melalui tulisan ni..tp yang penting, aku harapkan, moga takde lagi kisah buang bayi yang perlu kita dengar tahun 2009 ni..pada muda-mudi ni, kalo2 yang dh tersesat, pulang la ke pangkal jalan..kalo skolah, wat la cara budak skolah..xsalah nk berkawan asal tahu batasnya..aku bukanla bek sangat pun, tp masih lagi tau nk bezakan baik buruk..InsyaAllah..kita patut banggakan parents kita dengan kejayaan kita, bukan bg mak bapak kita sedih / malu dengan perangai kita..

K la, sampai sini dulu..kalo korang terasa ngan tulisan aku, i’m really sorry k..ni juz luahan aku la..selamat tahun baru guys..

4 comments:

irbika said...

assalamualaikum....amboi cik kiah bila dapat menulih abih page pun tak sedaq!!!!!!!!!!!!

tapi betui gak aper yang dikatakan tu.....rezeki ader disalah gunakan........... yang mengharap lak hadapi dugaan.... yang mula tu tanda nya kiamat kecil kan tiba....so get readylah semua...dan yang kedua tu tandanya kita ni insan terpilih diberi dugaan yang mencabar...Tu tanda ALLAh sayang kita betui tak????
Dia nak kita sentiasa ingat dia..... mana tau .....we will get the best among the best ......later...........eheheheh Selamat tahun baru 1430/2009

cik_ah82 said...

wah, komen xhengat!
yup, kena banyak2 bersabarla je kan..
mesti ada hikmahnya ni..
p/s:nape org nk anta komen kat blog akak xdapek eh?

[yAN!e][pUTraJAya] said...

salam beb..
tahniah dah kawin
aku gak yg lom2 kawin
he he he...
harap2 tahun 2oo9 ni aku dapat tgk pic ko dukung baby la ek

kekkekek

(^_^)

::_Yanie Putrajaya_::


*********************************

cik_ah82 said...

haha..thanks yanie!
aku pun harap camtu gak..
ang ni bila lagik weh?cepat2 la tau..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin