Followers

Monday, December 27, 2010

jangan biar emosi menguasai diri.hehe

lamanya aku biaqkan blog ni bersawang..
ntahla, mood nk blog cam dh stop..huhu..
tp suka je baca blog org len..tggu je org len hapdet..

banyak je cite aku taip pastu sekerat jalan ja.
pastu simpan dlm draf buat sawang lagi...
rasa anak aku ni xsuka komputer kot..hihihi..

tiba2 nk share apa yg jadi kat aku hari ni..
bukanla jadi apa pun, ntahla aku rasa aku ni emosiiiiii lelebih..
padahal sebelum ni kan taf..hehe

hari ni bawak adib check up..
aku sorang je la, amri kuar gi terengganu..
minggu ni last dia kuar tuk tahun ni, tu pun 3 minggu direct ok!huhu
adib ok je la, dia kena makan ubat cacing..hihi
tp masalahnya kali ni aku betul2 rasa xberdaya bawak dia sorg2..
siyes, tekanan sungguh..

dia dh la xnak duduk diam kan, nk bebas..
pastu kalo dia berjalan2 depan aku tahan lagi..
ni tak, dia menerap buat kuak lentang kat lantai..
bukan la dia merajuk or bebai..
tapi saja nk test lantai kat klinik tu kot..
dia ingat tu kolam mandi ke apa..siap sengih2 gelak2 lagi..kalo aku biaq satgi org kata aku ni mak apa la kan..so aku asyik, dukung-letakbalik-angkat-dukung-letakbalik dia je la..

pastu nk berjalan2..xkesah la sebab aku follow je dia dr belakang wpun lelah aku dibuatnya..kalo dia jalan2 dlm klinik tu tak pa lagi, tapi mamat ni xleh nampak pintu..dia kuaq semberono je nk pi kt jalan besaq..mau xmengah aku meligan dan perbuatan di atas di ulang2 balik..sampai satu tahap aku rasa sakit perut aku ni..dlm hati 'sabar..sabar..'

bila dh stress mcm tu, mula la setan pun nk berdamping membisikkan kata2 hikmah kan..
grrrrr..
mula la..'eei, sampai hati abg biaq org mcm ni sorg2..'
'sampai hati abg bla2..
sampai hati abg bla2..'
mana aci org bla2..dh la org pregnant..mana larat..xlaratttt..pastu teriak..
bukan cakap ngan dia pun, monolog ja..dah jadi meroyan macam tu, mula la lagi setan menggila.huahahahah

siyes aku mmg teriak tp control lagi kat klinik..
pastu dh tggu lama dapat masuk jmpa misi..dia tgk aku mengah lagi la kena bambu..
'ni mengandung ni plan ka eksiden?'
'ha tu la, anak kecik lagi mengandung buat apa, kan dh penat diri sendiri.pastu nk mengeluh buat apa..yg penat awak, laki ni mana nk tau..'

eii..lagi la setan bermaharajalela..terus rasa nk salahkan semua org tapi xmau salah diri sendiri..haha..boleh?
satgi tak pasal2 lebam lak mata misi ni..

dh setel semua antaq adib kat taska, tertekan ya amat ni..terusla meraung di situ.nasib baik dlm keta kan..lantak la..
tatau apa yg sedih sangat..tatau pasaipa yg nangis berjurai2 sangat..tp siyes rasa sedih. (lebih pd tertekan kot, n letih weii..sakit pinggang xilang)..
dlm pada tu dok kata kt diri sendiri, jangan cam tu, kena ikhlas..tp ntah yg teriak cam tu pun aku tatau.
nk2 pulak, time dok teriak tu tetiba lagu yg 'bila cinta...yg ost lagenda budak setan tu la..'
lagi la gatai aku teriak.aku ni kan feeling2 drama queen, mcm cita sembilu tu erra fazira nangis2 sambil diiringi lagu sedih2 kan..muahahahaha..padahal dh janji dengan diri sendiri pegnen kali ni tamau dh nangis2 sangat..sian baby..tp semalam aku bantai tgk cite 'stairway to heaven' banjir gak satu umah sampai bengkak2 mata..hehe

sampai kat trafic lite, bas rapid kl kat sebelah n ada motor kat sebelah. aku perasan depa dok tgk2 awat la minah ni baru putus cinta ka kan..hahaha..sabaq ja la sarah oi..

terus rasa xsabaq nk balik jumpa adib belai2 dia.huhu..yg pasti, next time appoinment mmg en amri kena ikut jugak. anak laki awak tu dh la aktif semacam xleh dok diam.mak dh xlarat ok.huhu..

ok tu je..i love u. (nk jugak tetiba.heheh)

Wednesday, December 8, 2010

Tawakal ja dan bersyukur..:)

salam..

hmm..banyak ni nk cite, mostly xtvt masa cuti2 baru ni la..tp gambaq suma ada kat amri, so kena perap sat yg tu..

kali ni nk cita pasai susu ku..huhu..sadissss..:(

sebelum tu, tgk la peti ais aku yg dulu penuh meriah dengan stok2..
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
nk jugak buat titik2 ni kan, perlu ka..?hahaaha..xkira, nak jugak!
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
taraaa!


sedih kan?sedih kan?sedih la..ni gambaq pagi tadi aku amek masa nk siapkan bekal adib..
ada 7 ketui ni ja ha..ni bertahan sehari setengah ja la kalo aku xpam hari ni..
huhu..menakutkannnnn..
sok bg lagi kat adib, tggaila dalam 2 ketui kot..huhuhu..

pastu..
adib minum susu moo2 lak ye kat taska..
tp kan, sebenarnya, aku merasakan..chewah..
aku xperlu pun bg susu fm kat dia..
aku dh tanya kauselor laktasi, ada yg cakap lebih elok kasi susu segar dr susu tepung sebab susu tepung menjalani proses yg sangat panjang dr cecair tuk jadi tepung (mcm kita blajaq sains dulu) dan dalam pada tu ada nutrien yg ilang compare ngan proses susu segera.

ntahla..

tp aku dh bg pun susu fm kat adib semalam. try n error.kawan ofc aku bg susu perisa madu tp still kaler putih la kan.so bila aku bg kat adib, automatik dia reject bila susu tu masuk mulut dia sambil mencebik2 cam xsedap.huhu..aku agak la mybe sebab dia konpius kot sebab kalo dia minum kot botol susu kaler putih sebelum ni adalah susu aku, jadi bila rasa len, dia reject la..

so, aku n amri pi la tesco..
1st time aku masuk dan tenung satu2 susu yg ada kat lorong susu tu la..
rasa kelakar pun ada.bukan apa, sebab kami macam blur ja.
dan terus promoter mai tanya..
'cari susu apa ye, try la susu X ni, bagus sebab ada immune system dan susu ni adalah satu2nya yg mengandungi pelindung untuk anak drpada batuk, demam dan sebagainya.'

'try la susu ni.susu ni mengandungi bakteria baik yg dapat membantu sistem penghadaman budak..mengandungi AA,DHA,AAA,taurina, omega 3 dan pelbagai lagi..bla..bla..bla..'

'tak nak tukar susu ni?isi borang ni utk jadi ahli dan boleh lihat kat brochure ni perbandingan ant susu X dengan susu Y. sebelum ni bg anak minum susu apa ye?'

susu badan. 100% susu saya.

ooooooooooo...hmmm..

aku menunggu kot2 dia akan kata, xpe, susu ni lagi baik dr susu badan kerana mengandungi XXX,YYY, dan ZZZ..tp takde..Ya Allah, bersyukurnya aku..wpun dalam sedih tapiii..alhamdulillah..

adalah depa tanya sebab apa nk beli ni, then aku ckp sebab aku pregnant. n ada yg cakap bila pregnant tak boleh bf anak! terus promote susu tuk mengandung lak kat aku..aiyoo..:)

oooo tidak, susah rupanya beli susu ni kan..serius. tp biasala, dh namanya promoter, mestila promote barang dorang yg bagus.

masa kami dengar penerangan tu, aku tersenyum je..aaaah, alangkah bagusnya kalo aku terus je stay dpt bg bekal kat adib.mesti xpayah2 pening..

sebenarnya susu bukan lagi diet utama, cuma aku sebagai mak kena kreatif tuk pelbagaikan makanan adib sebab adib dh boleh merasa semua makanan.dan makanan yg dia amek perlu cukup kandungan nutrien je.(fakta aku baca kat tenet) so, katakan aku amek susu X, dia cakap cuma 2 gelas sehari dan kalo 3 lagi baik..segelas mungkin dalam 200ml, kalo kat taska adib mungkin amek 2 botol je. maka maknanya cukup la ek?dan kat umah adib direct je ngan aku..aku terpikir, adib boleh dapat kalsium dr makanan pejal yg dia makan. ntah. eh, tp ni pendapat aku yg pening2 ni kan. aku rasa sapa2 yg fully bf tau camana perasaan aku masa ni..

tp sekali lagi, utk yg ni aku rasa aku xleh selfish cakap xnak sangat bagi adib susu kan. sebab kat taska dia tgk kawan2 minum, dia mgkin nak. aku pun tatau lagi sebab xtry lagi. tggula stok habis aku akan tanya pengasuh camana keadaan dia. ada mak yg bg susu segar je kat anak, tu semuanya balik kepada pilihan masing2 la kan. so, mybe ni pilihan aku.

buat masa ini.

harap2 bila masuk 2nd tri susu aku jadi normal balik. :)

sekarang?
tgk laaa...
ni sekali pam, dapat banyak ni tuk 2-2 belah. tu pun syukur ya amat ada jugak keluar.
kata aku pam kui 10 dpt banyak ni, kui 2-3 dapat 1oz. serius mmg down aaa..tp mmg dijangka la 1st tri mcm ni..

aku pasrah je la..

silap aku sebab aku xkumpui stok banyak2 kan. kalo dak xdak la nk meligan camni..
tp apa2pun, aku bersyukur Ya Allah kerana dengan limpah rahmat-Nya rezeki adib tuk menikmati susu aku ada selama setahun 3 ni (utk stok ) dan insyaAllah dengan izinMu Ya Allah akan berterusan sehingga masuk 3rd tri yang mana masa tu (dr pembacaan) aku rasa adib sendiri akan let go snrik sebab time tu susu akan develop jd kolustrum (di mana rasa yg agak pelik tuk adib sehingga dia lepas snrik)..ntah, tgk la adib camana nnti..

yg penting, dengan izin Allah jugak, aku harap niat aku nk nyusukan adib n adik dia selama mana yg boleh akan dimakbulkan Allah dan dipermudahkan..amin..insyaAllah..

tp kan..laki aku la..en amri tu..masa mula2 dulu aku nk fully bf, bukan nk bg support sangat..kadang2 wat tatau ja. berjaya atau dak, belakang kira. tapi, dh la ni aku nk bg susu fm kat adib, dia pulak yg beria wat ayat kesian..'siannya adib, mak tak bg susu dah ek..mak tak mau pam dah kan.."

dok ulang ayat tu la..tak ke lagi stress aku..huhu.ke sebab duit dh nk melayang kat susu tin bang?hehe

*harap jangan salah faham ek..ni hanyalah pendapat aku semata2, kalo ada yg rasa susah nk terima, maaf ek..* :)

Thursday, December 2, 2010

Saya dapat hadiah yang saya nak.:)

dh lama dah.
tp nk cite gak..wpun besdayku dh lama berlalu kan..
dok tsimpan dalam gobok ni ha, nk kuar kan tapi ada je hal nya..
ala, tp xpenting pun..
ni sebagai simpanan tuk aku baca kendian2 kan..
tahun2 mendatang la insyaAllah..
kot2 en hasben tatau or lupa nk beli apa dah kan..

atau dia dh wat tatau besday aku kan..
nnti2 aku tunjuk la,
'haa..dulu abg buat mcmni mcmtu..skang buat la mcm len lak..'*dush2*
hahaah..poyo


citanya pasai sebijik kek ni ja.
tp pasai sebijik kek ni la yg buat aku sakit jantung weyyy..
aduila..
balik dr qeja, aku nk mandi2 n solat..
tp bila masuk bilik ayaq ja, aku xjadi mandi sebab sejukkkkk..hahaha..
gedik kan..rasa mcm xleh kena ayaq, bisa menikam aih..*padahal cakap je la malas mandi kan*
ya, mmg aku malas mandi pun la ni..sindrom jangkit dr cik intankure2 kot..hahaha

then bila aku kuaq dr bilik mandi, aku habaq kat amri yg aku xmau mandi.
dia lak muka cuak ja tp still layan aku sembang n bebel2 tu la..tapi xbergerak dok statik ja..*baru pasan setelah jantung aku terkejut*..
pastu nk solat, aku dok membebel2 lagi..last2 dia cakap 'eh cepatla sembahyang satgi nk kuaq makan lak'..

dah habis solat tu, masa nk doa aku terdengaq dia dok bukak gas..dapoq aku tu aku ja yg reti bukak cepat n len mcm sikit..haha..so aku terdengaq la bunyi keceh2 dia bukak..*padahal sambil doa tu*...
tiba2 dengaq dia kata 'alamak, terbakaq2..tolong2'..

aku wat dono ja sebab rasa mcm dia main2..
tapi bila kali ni dia jerit len macam ja mcm betui2 terbakaq kan,siap 'eh tolong2 terbakaq la ni..tolong la cepat'

apa lagi, xdan bukak telekong teruih aku berlari ok pi depan *mcm jauh ja lari pdhal umah kecik ja, tp laju oo dengan rasa sakit dada ni*..
tgk2 ..cheh!rupa2nya kek tu yg terbakaq!dia nyalakan lilin la ataih tu, siap nyanyi happy besday lagik..
aduiiii, sakit jantung aku woi..kalo bg ja sua kat aku kan senang kek tu..patutla badan statik ja dok sembunyi2..
eiiii..

so..bermula sesi hembus menghembus potong memotong bersama2 anakanda terchenta.hehehe

adib mmg dh xfokus dah sebab dia nk melantak ja kek tu..

masa yang dia suka amat.makan!tp amri cakap ni kek terbaru secret resepi, tapi serius aku xleh makan banyak.sepotong ja aku makan.tu yg aku kata rugi beli seketul ni.muak gilaaaaa..rasa keju berlapis2..kalo carrot slice i like.heheh..*bg betis nk paha lak kan*
budak ni suka betul menyuap.tapi kalo disuap, silap2 digigitnya..sakittt weh..tgk amri sampai terkeluar urat leher..hahaha
neway, thanks abg sebab beria2 la buat seprise ni..hihi..

pastu terus kuaq pi OU, cik abg belanja makan la kan..
dh la makan kek SR, kuaq makan pun tatau pi mana dah, pi tala kat situ la jugak..
aku nk try makan tom yam kung tu kan, amri amek laksa swak..

tp masalahnya, tu la dinner kami yg paling lama dalam sejarah.
siyes lama gila.sebabnya mamat adib tu la.xmau dok diam langsung.
amri lak suh makan cepat2 manab leh sebab kan berkuah, panas gila nk bg suam2 la dulu.
adib mmg xmau dok langsung, dia nk berjalan.siap nk turun eskalator lagi.astaghfirullah.mencabar kesabaran betol la.

dia mcm xtakut org langsung la.semua org dia nk ikut.siap ligan org lagi, sampai org len lak terkejut tgk budak kecik ligan depa.aduihla..pastu bila aku or amri amek or marah dia, mula la menerap cium lantai kat c2..eiiiii..

sudahnya, gilir2 la makan.time aku makan amri bawak dia pi jalan2 kedai sebelah..*eh, kedai nokia*..hehe..
tp berapa lama kan dia nk bawak kan..

dh abis makan, adui terasa lega gila..pastu amri cakap nk hadiah tak?
eh mestila nak.tak payah offer pun aku nk mintak gak..hihihi..dia dapat apa yg dia nak, samala ngan aku pun kan..
siyes handset aku mmg nk kena tukaq..dh kiok wassalam pun..
nak hantaq sms yang mudah lagi menjimatkan pun amek masa 10 minit ok.harusla tukaq baru.hehehe

then, apa lagi..
pilihla mana yang ana berkenan..hehe..
tp awal2 lagi aku xleh amek touch screen sebab tangan aku panas sket..silap2 xsampai sebulan pakai dh hancuq handset tu..

acara pilih memilih..
eh, perut aku dh nampak ke ha?hahahaah..tp kalo 2nd cpt membesar ek?ke buncit niii..;p

dilema ni tgh pikir nak amik yg model tu ke model ni..

so aku pilih yang ni
i amek nokia E5 je..tp bila balik belek tgk rupanya nk wat video call xleh tgk muka sendiri..hahaha..gasak la yeob.

budak ni dh tak terkawal dok dalam ni..padahal mata dh ngantuk..

ada jeee dia buat..
so..itew je la..thanks abg sebab bg hadiah yg saya nak.hihi..

Friday, November 26, 2010

saya dah 28.

hehe..
skema kan ayat..
takpe..aku nk dlm blog tarikh ni aku wat gak entry..kiki..poyo..

ye..aku dh 28 tahun hari ni..
eh, nape?nampak mcm 18 tahun ke?eh, jangan la cam tu..muahahaah..

huhuhu..tapi kan..en amri xdak pun bg hadiah lagi..
tahun ni senang je, xpayah dia tanya nk apa, aku dh bgtau siap2 dh aku nk apa..hehe
tp takpa la, ayat skema kan..abg wish pun dh kira ok..tp sebenaqnya xok lagi..;)

hmm..tadi lunch gi serbu umah mommy mel yg baru bersalin..baby boy..sedap nama..Muhammad Rayyan Rizqin..(kalo salah betulkan ek kak)..
sonoknya pegang baby..geram je..kalo tgk dia nangis tadi, terus rasa nk sua nenen..hehe..best tul tgk baby cenggini yg minum susu badan pipi penuh je..eeii.gerammmm..

ni kak diana tgh dukung. gile ganas kakak ni dukung..

muka sebijik baba dia..tahniah dh dapat sepasang..

serius aku pun tatau apa yg aku bebel time ni..cam kusyuk ja kakak 2 org ni dengaq..hahaha..kak shima, happy bf k!kalo org tau td org bawak pam..huhu

skang ni sedih gila aku..hasil produktiviti mmg amat2 down (seperti yang dijangka untuk 1st trimester)..sekali pam dapat 3oz je..hari2 aku bawak balik dr ofc 8oz + kat umah 3 oz..11 oz je..so, minggu ni hari2 aku curi stok..dan tak bertopup balik..tgk freezer susu adib makin susut gerun ja rasa...aih..tawakal ja la..

adib mmg nk bergayut ja..tp dlm masa sama dia mcm mengamuk kot mcm xpuas..dia siap terjah aku,terus angkat baju selak sendiri..huhuhu..aku sampai ada terpkir nk bg susu fm dh kat dia, tp ntahlaaa...xsangka mcm berat sangat nk wat keputusan..

amri pun ada tanya, awat dh xnampak aku pam dh kat umah mlm2..aku cakap aku jadi malas sebab down tgk hasil pam..kalo kat umah lagi la, petang blik ofc adala 1-2 oz dapat..amri cakap kalo dh dpt sikit pam la kerap2..nnti jadi banyak..ntahla..dlm keadaan skang ni aku mcm tau yg aku xleh produce susu lebat cam dulu..aku harap sangat masuk 2nd trimester ni susu akan jadi banyak balik..bila amri cakap mcm tu, rasa semangat balik nk pam..bagus gak bila dia teguq cam tu..huhu..

eh, entry dh jadi lari ngan tajuk..biaqla..janji paham..hehe..

Thursday, November 25, 2010

merasa jugak.

dulu kan..
bila kawan aku bgtau aku yg time depa ngandung depa mabuk2, aku mcm xpaham.
depa kata sat2 rasa melungai la badan, sat2 nk termuntah la, pening la, lembik la, loya la dan macam2 lagi la kan..
aku xpaham sebab masa aku pegnen adib alhamdulillah aku cargas saja. ada la muntah2 jugak tapi sebab makan semberono la..tp xdak la melepek ja..

even bila ada kawan cakap dia xboleh masuk dapoq la, xbleh bau yg tu la, yg ni la, aku lagi xpaham tp aku rasa mcm 'eh, pasai apa aku xmacam tu eh, best jugak xbleh masuk dapoq, lgi best xpayah masak kan'..hehe

bukan aku xsian ok..mmg aku tau ada org pegnen mcm tu..alahan mcm2 kan..cuma bila aku tak rasa, aku cenderung utk pikiaq 'sampai mcm tu skali ke?'..haaa..contoh mcm kawan aku cakap, 'dia mmg xlarat sangat, rasa nk muntah ja..tiba2 ja rasa nk muntah..'

aku akan ckap ' ala, tu mindset ja tu..kena kuat sket..jangan layan sangat perasaan nk muntah tu..kita yg control kan'..hahaah..bedebah tul dapat kawan mcm ni kan..eh, ye..masa tu mmg rasa kesian, tgk dia lembik ja..makan xlalu..bila aku cakap, makan la, jgn layan sangat perasaan, kena pkiaq baby dlm perut..dia akan cakap 'dh paksa dh makan, tp xlalu'..

so, bila asyik selalu je macam tu, aku rasa mcm eh tahan la sket..kena la kuat. xsemestinya pegnen kena lembik je..even kalo aku cite kat amri pun dia pun akan ckp camtu..''kena la kuat sket..jangan ikut perasaan, bla..bla..bla..''..sebab time aku pegnen adib xde la nampak sangat aku lembik semacam kan..

jadi...

Allah kan Maha Adil..:)
kali ni pegnen adik adib Dia nk bagi aku rasa 'sikit' je benda2 yg kawan aku rasa tu..
seminggu ni aku asyik nk uwek2 ja..kadang2 tak dak sebab tetiba nk muntah..tp ku tahan jugak jebat..sebab aku rasa geli la nk muntah..hehe..tp jenuh la muka merah..
mula2 aku rasa mcm angin xlepas je, nk sendawa tp rasa xpuas..sebab tu rasa nk muntah kot..tgh drive pun nk muntah. so bila balik umah, ngan adib lagi, rasa mcm aduih penatnya..tp sian lak adib nk kena dilayan..nak2 amri lak outstation..huhu

terus aku ' eh, btulla, bukan main2 ni..ada jugak tetiba rasa nk muntah..rasa sat2 cam melungai lak..sat2 tgk handset pun rasa nk muntah..huhu'

istighfar2..ni alhamdulillah Allah bg aku rasa 'sikit' je..bab makan ka, bab berlari ka alhamdulillah cergas lagi..seb bek muntah tu pun bleh tahan..dok tertanya2 lagi kan, so ni dh merasa kali ni..hehe..seb bek bukan sepanjang hari..waktu2 tertentu ja..

even bgtau amri nk muntah2, pun dia akan ckp mcm dulu..'dulu time adib xde pun mcm ni kan?xpa2, dapat pahala tu..'

mmg la, lain pegnen lain ragam ye dak..tp takpe, anggap ini sebagai ujian Allah..kalo xuji, Allah xsayang kan?:)
mudah2an, 7 bulan mendatang akan dimudahkan Allah dan semuanya berjalan dengan lancar..

moral of the story, selagi xkena kat kita, kita xpaham kan..dh kena..baru la...hehe..eh2, mcm xkena ja ayat ni..biaqla..;)

p/s: tahniah kat mommy mimil sebab dh selamat melahirkan baby boy!3.5kg, semangat btoi, tgk perut mommy kecik je..hehe

Friday, November 12, 2010

Semoga dipermudahkan.

hmm..sebenaqnya xmau cita lagi..
tapi..
ntah..tgh serabut (bukan serabut selekeh tu, serabut mcm banyak nau nk kena pikir)
hehe..

semalam gi check up tiroid kat ppum..
dh lama dh aku amek blood test, tp xjugak gi jumpa2 doc..amek darah masa adib masuk spital hari tu kan..
so, bila gi check, jumpa la doc kesayangan aku tuh, doc azianey..hehe..ye la, dia je yg aku jumpa tuk tiroid ni..dh lama gila xjumpa dia..

Alhamdulillah, tiroid aku dh normal..
so, juz continue makan ubat..skang ni aku makan PTU kan..
so, dia suggest tukar balik la ubat cabimazole tu..ubat tu aku makan sebelum kawen dulu..
masalahnya...

aku bgtau dia yang aku punya piyed dh delay 8 hari ni..
tp xcheck pun..
doc ckp memandangkn nk tukar ubat, so kalo in case aku pegnen, aku xboleh amek cabimazole kan..so, dia suh la check urine..

dh check tu, masuk bilik dia..dia terus geleng2 sambil sengih..

''..positif ye..dh 6 minggu.."

*terus blank n terbayang muka adib*..

patutla lately ni aku pam susu drop je..nk dapat 6 oz bercinta x sudah..asyik dapat 4 oz je..kdg2 je 5 oz..
eh, sebelum tu..Alhamdulillah..Allah murahkan rezeki tuk aku mengandung lagi..
ntah, bila cakap ngan en somi, dia mcm besa ja..nk kata happy sangat pun idak, nk kata xhappy x jugak..aku xsuka kalo dia cakap 'xkisah'..sebab mcm member blog aku la kan, puan pz tu ckp..

masa kita dapat tau kita pegnen anak 1st, kita excited sangat kan..tak sabar nk tggu kehadiran dia..tak kan dapat anak 2nd kita mcm xkisah kan..perasaan tu kena la sama jugak..dia pun ada hak macam anak 1st jugak..dia berhak dapat kegembiraan yang sama jugak..bukan salah dia pun..dh mak bapak nya gatai sangat bercinta kan.hehehe..

aku happy, alhamdulillah, cuma aku sedih sebab aku still bf adib..lately ni dia mmg nk berdakap je ngan aku..manja terlebih la org cakap..dan tiap kali dia hisap pun, sakit je nipple ni..pedih..tiap kali dia nenen, mesti aku ngaduh2..oooh, sakit2...rupa2nya doc pun cakap tu antara signnya..tp tetap ku tahan jugak pedih tu jebat.hehe..siyes puting susu rasa pedih sangat..huhuhu..

sebab bila tgk dia sengih n senyum lepas 'isi tangki minyak', xsampai hati lak kalo nnti xdapat bf dia..huhuh..wah, mak pulak yg emosi lebih ni..
n aku pun search la forum2 kata sebenaqnya boleh bf masa pegnen ni..cuma mak kena take vit n kalsium yg mencukupi la..so, sekarang aku ikut gerak hati aku still aku akan pam n bf adib mcm besa..sampaila nnti masa menentukan..(sob..sob..apsal nk nangis lak ni)

xdapat bayang time bila adib dh xnenen ngan aku nnti..uwaaaaa..:'(..rasa sedih yg xdapat digambarkan la..
pagi tadi saja la punggah stok, adib pun sibuk kira stok yg ciput dh tu..terus aku nangis bila dia bagi seketul demi seketul kat aku..

'pas ni kalo mak xdapat pam susu kat adib dah, jangan marah ye..tp mak akan try usaha jugak'..

adib..mana dia tau apa kan..dia tau kalo dia nk susu dia akan cari aku..sebenarnya bukanla susu semata2 dia nak dr aku kan, dia nak keperluan emosi dia dipenuhi..bukan dia hisap beria pun, asalkan dalam mulut dia, acah2 main2 dengan dia dia akan sengih2 n happy..time menyusu dapat berdakap ngan dia sambil usap2 rambut dia..sigh..

*lap ayaq mata..:'(*..aih, jangan cengeng sarah!

awat awai sangat aku pikiaq ni..biaqla semuanya ikut flow..aku doa Allah permudahkan ja..Dia Maha Mengetahui..kalo itu yg terbaik kan..

bila tgk balik entry sebelum ni, aku penah tulis, wpun aku xdapat bg cukup 2 tahun, tp aku tau sekurang2nya aku dh bg yang terbaik buat adib..

''kalo la ditakdirkan nnti aku xberupaya nk bg susu badan kat adib, at least aku bleh bangga coz berniat tuk mulakannya..setiap ibu mahukan ygterbaik tuk anaknya kan..'' - entry ni

nnti boleh wat tandem nursing lak kan..insyaAllah..tu pun impian jugak tu..:)

so far bekal susu adib kat nursery 16-18 0z..skang ni pam kat ofc dapat 12-13 oz..yg lagi 3oz tu curi stok la..kdg2 dapat top up alhamdulillah..

dr pembacaan, masa 1st trimester ni susu akan drop..n ada doc suggest soh stop bf masa kandungan masuk 7 bulan..apa2pun, aku bertawakal pada Allah, dan mudah2an Allah permudahkan penyusuan aku n adib tanpa menjejaskan kandungan ni..semuanya masih awal lagi kan..doa2 semoga semuanya dipermudahkan..amin..
suami perlu memainkan peranan jugak dalam hal ni..aku cuma xdapat bayang camana la nnti time en somi outstation aku sorg2 n adib lak..hehe..eiiii, semua nk pikiaq sekali harung..apa daa...

p/s: en Amri, kali ni abg kena betul2 jaga hati org tau?jangan bg org berhujan sangat..hehe..xmau cengeng cam adib..hahah..n harap abg still support org bf adib..ye?doa dan redha abg sangat penting buat org.. love u so much..

p/s-2: ani, thanks bg kata2 semangat..u know who u r..aku tau ko baca blog aku..thanks my dear friend..:)

Monday, November 8, 2010

mesti dikongsi bersama.

Ni aku copypaste dari blog cik abg aku, yang aku rasa sangat berguna untuk kita semua renungkan. Allah Maha Mengetahui, tapi elok sekiranya kita teladani bersama..Sesuatu yang harus dikongsikan bersama..

Gambaran Hari Qiamat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.


✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.


✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.


✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.


✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.


✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.


✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.

② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

dah lama xcita pasal budak ni kan.

salam...
ish2, dh lama kan xcita pasai budak ni..
dh lama dia xkuaq kat blog mak dia..hahaa..
masa besday ayah dia, dia dh setahun sebulan..sat ja masa berlalu..
dh boleh dapat adik dah ni, insyaAllah..hehe..opsss!
inilah budak yang makin hari makin manja.
khamis lepas ada perjumpaan ngan pengasuh n penyelia taska..ni kali kedua dalam tahun ni..report yang mak ayah dia dapat, adib ni makin sensitif. dalam kelas dia, dia ni macam abg sulung, tp lagi sensitif dr adik2 dia. cik kimi dia cakap sensitif nk dapat adik..iyo ko?huhuhu..xboleh tinggal langsung, mesti teriak ja..

then, kalo main papan gelongsor, kemain dia suka..siap boleh panjat sendiri nk naik..tp kalo turun bukan gelongsor, dia terjun terus.haihhhh..

makan lak mmg xdak masalah..ang bg ja la apa pun, semua dia ngap!sampai cikgu2 dia kata, dh nampak cam org xcukup2 makan dah!huhuhu..baru ja pas makan, dia nak makan lagi.dan lagi.dan lagiiii..aiyoookk..kalo kat umah, dia sendiri akan pi amek bekas roti/biskut pastu bawak pi kat ayah dia, tunjuk.selagi ayah dia xbg, selagi tu la dia tunjukkk tu la...

gigi geraham belakang dia dh tumbuh dh 2 batang..tp masalahnya adib ni susah nau nk gosok gg..risau aku tgk gigi kapak depan tu nk kuning dh..kang rosak lak..huhu..selalu kalo dia ralit sket gosok2 ngan kain basah je la..

yang ni melampau.makan sampai baring2..dh banyak kali ok mak pesan jangan makan sambil baring..hisshhh..nak kena ni..

skang ni lak kalo pi shoping kompleks, mata dia akan melilau cari menatang ni..tau pulak tu wpun mcm2 bentuk..dia akan dok c2 sampaila kita angkat naik..xgerak pun xpa, janji naik..
kalo kita dukung, ha camnila gayanya..teriak nak turun pi kat keta tu..melentok2 badan nk pi kat menan tu..

menangis, dan menangis lagi...kalo bawak turun, ha berguling la ang disitu..
nak naikkkk jugakkkk

dan akan diam bila pi kat menan tu..kali ni yg len lak, tp xkesah..janji naek..grrr...
dia xheran apa dah kalo dapat naek menatang ni..nnti mak suh ayah angkut ek..

sejak2 dh master berjalan ni, kuar je nak berjalan je..xmau dukung dah..kalo nk pegang tu ok lagi, tp ni tak, nk lepas bebas ja..ni pegang la dalam seminit 2, pastu terus lepas..kalo org huluq tangan pun, tak mau jugak..

kalo jalan tgk kiri kanan xpa jugak, ni men redah ja..dh la ang tu kecik, senang2 lak nk langgaq org..kalo mak amek, menggelupur..last2 biarkan je dia berjalan, tp mata ni kena perati la..kang xpasai2 kena wat announcement kat shoping kmpleks lak.

bak kata ayah dia, kalo bagi dia berjalan, dia dh xhirau mak ayah dia dh pun..huhuhu..

xsangka adib dh makin besar..makin banyak kerenah dia..semoga Allah permudahkan mak dan ayah untuk membesar dan mendidik adib ke jalan yang diredhai-Nya..insyaAllah..

no matter what, i love u so much!

Saturday, October 30, 2010

Awak dah nak masuk 30 dah!


ye..suami ku a.k.a en Amri sudah mencapai umur 29 tahun pada 30 Oktober dan insyaAllah tahun depan akan bertukar masuk ke 30-an..huhu..

selamat hari lahir abg..semoga..semoga..hmm..abg tau kan org nk cakap apa, tamo membebel banyak2..mu pikir seniri deh!hehe..yg penting org n adib sayang abg..:)

uih, kalo aku tanya kat dia nak apa, berderet dia habaq nk tu la, nk ni la..org dh gila kamera kan, nk beli lens la, nk beli beg kamera yang boleh boh laptop la..kalo rega 30 ka, dan2 tu gak aku rembat aih, ni tgk rega nk terkeluaq bijik mata aih..hahaha

so, hari jumaat mlm juz kuaq makan ja..ingatkan dia nk makan yg best2 ka, last2 pizza ja..huhu..dh la masa kuaq aku mmg xbawak apa pun barang adib..pampers ka, kain ka, apa2 la..sebab ingat dekat ja ngan umah..sekali sampai2 OU, adib batuk2 sampai muntah di bahu dan tudungku..bluweekkk..haaa..tp biaq la, lega sket tgk dia wak kuaq semua..malaih nk balik, basuh gitu2 ja..mkn pun dh bau masam muntah dh..hihi..

tup2 amri kata dia dh tau nk apa..aku cam xcaya ja dengan apa yg dia nak..bukan xleh beli, tp..tau dia nak apa..?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
spek ray ban folding wayfarer!aku tatau apa dia farer2 tu, tp aku rasa eiii, beli benda lain la!n serius aku tak sangka sebenaqnya spek itam ni mahai sungguh no!bukan ray ban saja, yg len2 la..isk..kalo tanya aku la, aku xbeli aih spek mahai2 camni..aku xkesah brg2 branded ka dak, tp laki aku kesah kot!hehehe..dia dh lama nk beli ni..seb bek time ni ada sale!aku tanya lagi rega spek ni dia bleh beli lens 50mm n beg yg dia nk tu, tp nk yg ni jugak..ikut suka ang la..lgpun pikiaq2 dia kan selalu outstation drive pi sana sini kan,lantak la..yg penting dia happy..kata besday boy kan..huhuu

so, dh hepi kan..pas ni dia berjalan2 dengan lagak cam org kat bawah ni kot..muahahaha..

sabo je la..yg penting besday i bulan ni jangan lupa tau..ai dh cakap nk apa kan..hihihi..;)
love u!:)

Friday, October 29, 2010

IKIM, pilihan utama.:)














salam..

kali ni saja ja nk cita pasai radio ikim ni..ampa penah dengaq dak?
tp sebelum tu harap jangan la ada prasangka yg bukan2 k..ni juz nk berkongsi ja..:)

aku la ni suka dengaq radio ni..aku tatau bila aku start tp aku pun dh xingat bila last aku dengaq radio sinar, era dan seangkatan..dulu pagi2 dengaq gak era, tp sejak din dh xdak, mcm xbesh je dengaq..

dulu mmg aku bukan ikim ni sebab masuk keta ja nk bg adib dengaq ngaji quran kan..kalo dia dok hingaq teriak dalam car seat dengaq org ngaji dia akan diam ja..aku pun tenang la sket..pastu lama2 mmg melekat lak..sebab rancangan kat situ sangat best..aku tau mesti ada yg tipikal kala banyak ceramah la, lagu slow kan..tapi apa kesah kalo ada ceramah pun kan..kalo nk pi masjid nk dengaq aku susah sket nk pi, ni bukak2 ja bayak ilmu berguna kita dapat. kadang2 dalam hidup ni kita akan tersasar..kita tau kdg2 benda tu salah ka apa, tp kita akan tergelincir dan benda akan jadi kebiasaan balik.jadi dengan adanya perkongsian ilmu dan tazkirah serta motivasi kita akan tersedar balik dan kata ' hmm..tu la, org tau ni dulu, tp dh lama tinggai..' lebih kurang cam tu la kan..

skang ni kalo masuk keta ja bek aku or amri mmg tune radio ni sebab pas dengaq ceramah ka apa, pastu akan diskus balik n bincang2..jadi aku rasa sangat2 seronok..tp ada yg kata ' ooo, besala umuq dh nk tua mesti kena dengaq pasai agama2 ni..'

xsetuju..sebab2 kadang2 muda2 pun Allah akan jemput tanpa kita tau kan..tp ramai gak yg kol ni budak2 muda yg semangat jiwanya..dalam banyak2 program yang aku selalu tggu tiap2 hari sebab kul 730 ada motivasi pagi..best weh..pagi2 dengar dlm keta rasa mcm hmmm..apa ye..akan buat kita terpikir la apa yg ustaz cakap..then, hari isnin ptg ada segmen keluarga sakinah..yg ni pun best, prof dr sidek baba yg bg ceramah..aku dh ikut bape siri dh ntah, tp bnyk gak ketinggalan sebab dh berpuluh2 siri dah dia on air..huhu..bab ni best sebab dalam dunia mencabar ni kan,mcmna kita nk deal ngan anak2 kita, dan menjawab setiap persoalan depa..n mcmn kita nk membentuk keluarga sakinah dan mawaddah, insyaAllah..suka sora prof ni, lembut je..

hari selasa/rabu aku xikut sgt sebab ada segmen bisnes..ha, sapa kata radio ni pasai agama semata2 kan..hihi..hari khamis best sebab ada segmen islam agamaku..tp yg ni baru lagi, masa bulan posa hari tu baru on air..depa interview org bukan islam yg masuk islam n cabaran..1st time dengaq, budak cina masuk islam umuq 16 kot, n banyak la tentangan..sedih weh..sampai ada yg pendengaq mintak nk dengaq dia mengucap n baca Fatihah..masa dia baca, (pelatla kan), terus meleleh ayaq mata ni..touching btoi sampai DJ ustaz zamri pun sebak..then ramai lagi la yg depa jemput, ada yang lagi 'islam' drpd org islam yg lahir trus2 islam..mmg rasa kagum sebab depa ni siap mengkaji lagi..ada yg sampai la dh jadi pendakwah yg berjaya, dh pi haji (aku pn blom..huhu)..try la dengaq..

hari jumaat ptg paling best sebab ada segmen apa ntah tp dlm slot destinasi ku..aku suka sebab aku syok dengaq ustaz yg bagi ceramah tu dlm loghat ganu..bukan la dia cakap ganu, tp dh dia org ganu, mmg pekat ah bahasa ganu dia..tp yg paling best topik la..bebas je, tp cara kupasan tu yg best..mcm last jumaat hari tu pasai akikah n korban..ada satu hari tu topik syurga dan neraka..uish, yg tu mmg best, sampai nk teriak la aku dengaq..serius..sora ustaz ni lembut ja tp bestla..hehe

ish, dh mcm aku ni nk promote ikim lak kan..siyes, ni bukan iklan ka apa, saja nk kongsi..benda baik nk la soh org dengaq sama kan..hihi..sekian, terima kasih.:)

Wednesday, October 27, 2010

Suka duka kisah adib masuk wad.(updated)

salam..
hmm..ni cite minggu lepas ni..
kalo kengkawan kat fb mostly ramai dh tau yg adib kena admit kat spital..4 hari ok.hahaha
sebenaqnya adib mmg ada batuk skali ngan mak dia la, masa ikut aku kursus pi PD awal bulan tu..
dah kata dah kat ayah dia, jangan la ikut, tp bertuah la laki aku nk menjaga sorang2..dia nk ikut jugak..balik dr PD tu aku dapat mc coz batuk n sakit tekak..soknya lak adib join skali..minggu tu dia punya demam mcm on off je, tp batuk kalo malam mmg menggila la..mmg menguji kesabaran..huhuh

then, ahad 17/10 tu, dia mmg dh ok..hari sebelum tu kitorang ke banting kenduri umah member..takut gak coz panas kan..tp tgk dia ok..so, amri senang ati la sket nk outstation ke kelantan..

elok ayah dia pi, malam tu adib batuk menggila lagi..pastu badan dia panas sangat..mlm tu berjaga la aku..cuti tak leh amek dah ni, dh banyak cuti den habis..aku nk bawak dia gi ppum je..tp pagi tu singgah ofc dulu..saja nk tunjuk kat bos aku yg anak aku mmg sakit..kalo dak ayat dia 'u aaa, asyik2 pasal anak u saja, haiyaa..'

dh sampai PPUM, doc check n soh wat xray, tgk2 kahak dah masuk paru2 dah..n doc cakap kena admit..gelabah la aku sebab..arghh, banyak cekadaknya.juz bayangkan je kalo kita sorang2 kan, keta tggal kat ofc, nk kena balik amek baju lagi, mcm2 la.seb bek ofcmate aku sudi tolong..tengkiu2..time camni kan, aku rasa tensen sebab kalo kami sakit, sure ayahnya jauh..huhu..mula la nk banjir kat spital tu..

adib besa la, dia dh kenai doc..mmg fobia ar ngan org jubah putih ni.hehe

ni sementara nk tggu doc siapkan nk cucuk tangan dia..so, tggu lama sangat, dia letih kot, tidoq sat..ni still kat rawatan kecemasan, xmasuk wad lagi sebab katil pun xsiap lagi..

sedih dak tgk dia lagu ni?uih, aku dh nangis dh time ni..pa dia sampai kena oksigen kan..huhu..masa doc cucuk tu, dia soh aku stay kat luaq sebab aku dok meleleh ja..ingatkan kental kan..so, dr luaq aku dengaq dia dok teriak ja..huhu..ni masuk2 tgk2 dh siap bungkus camni..ni agaknya muka marah kat mak dia la sebab xteman dia kot..sowi chayang...

pastu sembang2 ngan dia, cakap adib senyum la kat mak..xmau jugak..pastu cakap lagi 'ok2, kalo xmau kat mak, senyum kat ayah ek?'..terus senyum..huhu..nampak sangat rindu kat ayah dia.(sebab ni 1st time amri kuaq setelah nk dekat 2 bulan xkuaq, tu yg manja lebih)..

pastu sementara nk tggu masuk wad, dia dok melayan perasaan tgk lampu la, tgk alat2 dalam tu la, dok tarik wayar kat idung la..time ni aku mmg xleh bangun, bangun ja, terus nangis panggil mak..huhu..

pas dapat masuk dalam wad tu, ok la..hari 1st tak buat apa lagi..juz monitor besa ja ptg tu..soknya baru sedut kahak..uish, tp menakutkan ok.sian aku tgk dia.aku mmg xsampai hati tgk tiub wayar masuk dalam hidung n mulut dia, tp kali ni aku xnak pi jauh..sebab aku tau dia mesti nak aku teman dia kan..xboleh tgk pun, aku juz pegang kaki dia n usap2 dia ja..sebelum sedut, misi ajaq la tepuk2 bagi kahak tu longgaq, so senang la nk sedut kuaq..tp 1st day sedut tu, puaih gila aku tgk kahak dia kuaq..dia makan xbapa nk ok lagi, cam xdak selera, tp seb bek minum kuat..sebab tu doc xdrip masuk ayaq..lega..

tp kan, dalam pada tu, bersyukur gak la aku sebab boleh dikatakan kat wad tu, adib la paling xteruk skali..kiri katil adib budak tu OKU, pompuan umuq 11 tahun dah, mmg sian sangat ngan dia..dalam sehari, setiap 4 jam kena sedut kahak.pastu urat wayar berselirat la..sian sungguh.yang kanan katil adib umuq 2 tahun, masalah usus..depan katil adib baby 3 bulan, kepala besaq, siannnya..bersyukur sangat..tp mak2 depa ni mmg tabah la..:(

hari ke 3 adib kena pindah katil sebab kat area tu hanya tuk budak2 yang perlukan perhatian sangat2, sedangkan adib bila dh buang tiub oksigen tu, kemain mengelinjang dia..ke hulu hilir berjalan macam dia la ketua ward, dhla bunyi selipar hingaq.

masuk bilik baru, lagi kesian..budak sebelah adib, 8 tahun, kena kanser tulang..aduih..dh la family budak ni baik sangat..kira kami dh jadi rapat dh sebab bilik 2 org ja.siannya..harap dorang tabah la..:(

hari ke 4 adib dh boleh discaj dah, tp doc nk abiskan antibiotik dia yg last ptg kan,nnti balik umah continue antibiotik makan lak..so kena tggu la.then ada doc tu mintak tlg aku tolong dorang untuk exam student..aku mcm blur jugak la..dia cakap, student yg nk jadi doc, kena ada exam n dorang kena attend pesakit mcm dorg ni doc betul la..so, doc ni (pensyarah), mintak kerjasama aku bawak adib untuk berlakon la (sebenaqnya xpayah berlakon pun, buat mcm kita cerita kat doc btui la..so, drpd tggu ja, aku ok je.aku rasa sebab pesakit len kan teruk sket kan..

so, masuk wad exam tu, baru aku tau..ooo, camni student yg nk jadi doc wat exam..pagi tu student laki..kalo dia jadi doc ok la, dia selamba je, tp ada gak ketaq nya..aku pun cita la, tp yg buat susah sket, sebab adib dh sehat..paru2 pun dh clear.jadi, dia ketaq sebab dia tatau nk terang apa kat pensyarah dia nnti..hehe..sian tau..bila pensyarah mai, dia nk terang tu ok..tp bila depa tanya, dia jadi blank.tergagap2 dia..pepun, aku rasa normal la kan nk amek exam ketaq sket..aku harap dia lulus jadi doc..hee..

then, bila nk kuaq tu, misi tahan, dia bg kupon n dia suh pi tuntut..ingatkan kupon makanan, rupa2nya depa bagi cenderahati..sijil n sampul berisi duit RM100!hihihi..syukur sebab ujung2 bulan paham2 la kan..dapat gak det poket..kuikuikui..amek kat mak la kan sebab mak yg berbuih2 mulut cakap kan..hihih

balik wad balik, nk tggu dos ptg tu, doc mai la review adib, n dia cakap adib ok dh..pastu dia kata nk mintak tolong lagi sekali tlong exam untuk sesi petang boleh dak.aku mmg la ok je, sebab xbuat apa..tp aku malas nk bercakap ulang2 benda yg sama..tp doc tu mcm mintak tlng sangat siap cakap 'u tolong student yg nk jadi doc n so that dorang bley tolong org lain bila jadi doc nnti'..so, ok la..

student no.2 ni lak, pompuan. lembut ja, tp ketaq n gugup Ya Rabbi..mmg sejuk tangan dia.dia nk tanya aku pun dh blank.siap pegang2 tangan aku sambil cakap 'kak, doakan saya kak..saya nk lulus'..tp dia xtanya aku apa2 pun, dok ketaq ja..pastu dia dengaq misi cakap yg aku dh mai pagi td, dia pun siap tanya lagi ' student pagi tadi tanya apa kak, saya nk tanya mcm dia tanya..'

haih, nk jadi doc kena la semangat sikit.dia xukuq pun adib, xtimbang, xcheck sebab dia soh aku habaq apa yg student 1st check. yg no 1 tu mmg check detail sungguh, sampai ukuq lilit kepala pun dia amek.aku tanya la stud no.2 ni, pasaipa amek adib sebab dia dh sehat..oh, adib diagnosed as pnuemonia kan..so dia kata, penyakit tu common sangat, so, depa kena amek tau n benda yg common la yg banyak benda depa kena tau sampai tatau kena amek tau apa dah.hahaha(berbelit dak)

aku cakap kat budak tu, jangan la ketaq, buat mcm besa ja..sampai dia tanya aku ' akak, saya nk cakap anak akak ni sakit apa ek?' eh2, bek aku jadi doc cam tu kan..hehe..semua dia nk tanya aku..bila pensyarah mai check, sian sungguh aku tgk dia sampai nk tergagap2 dah..ketaq dia menguasai diri..pepun, aku harap 2-2 student tu dapat jadi doc yg berjaya nnti..;)
dapat 2 sijil sebab 2 kali kan, tp satu tu aku soh dia kosongkan sebab aku nk print nama adib, tulisan misi tu xcantek..hehehe..

sama2 kasih..len kali boleh tolong lagi ye..eh, ni ikhlas ni tau!hehe

dan..di dalam sampul inilah yg kutunggu2..2 kali attend, 2 sampul la kan..so, kira la bape ada kan..alhamdulillah, masuk spital pun ada gak det masyuk..eh, boleh statement gitu?ye la, kadang2 rezeki Allah nk bagi kita xduga kan..

k, la..stop cita spital2 ni..kalo bley tamau dh cita spital2 lagi kan!btw, thanks kat semua kengkawan yang bertanya khabar dh fb, handset, yg sudi mai jenguk adib (mengikut turutan jengukan : shidot, kak irra, ajat, kak ida, kak diana, kak zue, kak yati, kak mas, kak ema, allia, dan smuala..tima kaseh atas doa kalian..;)

p/s: eh, sebelum aku lupa kan, masa kat spital tu , ada la 1 family ni bagi petua kat aku laki bini..nk bagi anak xkena semput, lelah atau asma dan seangkatan dengannya..tp aku xikut sebab xgamak.ampa pun mesti xcaya..petuanya, amek ayaq kencing ayah anak kita tu, (katanya sikit ja, setitik camtu), pastu letak kat mulut anak n selawat. apakah??!sanggup ka?aiyooo, idakla..better aku sua anak aku kat doc..huhu..amri dengaq ja teruih geleng pala.hihi

jaga kesihatan ya semua!;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin