Followers

Thursday, October 20, 2011

terkena panahan induction cooker

Sebenaqnya aku amek masa nk buat entry ni..puas aku berpikiaq2 nk start ayat lagu mana agar tidaklah keluar perkataan2 yang tidak sepatutnya..juga berbincang ngan cik somi apakah ayat sesuai utk dilontarkan..dan yang pasti entry ni mmg panjang gila babeng, sapa xlarat nk baca, ampa tekan ja la butang X kt atas tu noo..

sapa kena mcam saya sila angkat tangan!muahahaa

waah, ayat xmenahan, bajet nk bg suspen la tu..hehehe
kisahnya terjadi 8.10.11..hari sabtu, di Giant Seri Kembangan..
besala, masa nk masuk ja giant tu, ada la 2-3 org dok tggu depan tu, dan dtg kat aku..aku dh agak, ni mesti nk juai barang..dia huluq beg yang mesra bumi tu kan, kebetulan hari tu sabtu, mmg xdak plastik la..aku pun amek la..terus dia cakap" kak, boleh nk tanya sikit..nk mintak pendapat je, kitorang tgh buat survey'

"lama x?, saya nk cepat ni"
"kejap je kak, nk tanya soklan sikit je,ni haa (tunjuk kt aku benda yg nk ditanya la"
"ye la, cepat sikit"

kami pi kt meja dlm kedai dia tu, n yg tnya aku tu budak pompuan..
pung pang pung pang tanya pasal brand la..

pastu mai sorg laki kt meja tu,"akak, akak penah dengar x brand nih? kitchen queen?'
geleng.
"akak penah tgk x iklan kt tv yang pompuan pegi dapur rambut terpacak, pastu tangan dia melecur tu?"
"ha yg tu penah."
"ha, tu la iklan kitorang kak.."
"hmm, tp xfamous pun, akak xpenah dengaq pun.."
so, dia pun cerita la bagai..siap tunjuk kat aku induction cooker company depa la..buat demo bagai la..mula2 tu aku kagum la jugak tgk dapur tu xpanas bila kita sentuh kan..tp memikirkan masa dh lama, aku pun nk lari la.
"eh, cepatla tanya soklan ni, laki saya dh marah tu..ni anak saya dh rimas ni..(aku letak adam dlm bjourn)..
"eh jap kak, ok la, sebelum akak pegi tu, akak tgk la dlm beg tu..mggu ni kita wat promo n ada gift away.."
aku tgk ada mcm kupon..so aku amek la bg kat dia..dia pun cakap la dor ada bg adiah base ngan kupon tu..dia tunjukkan la kupon tu mengandungi a) baucer RM250  b) baucer RM100    c) hadiah barang  massager   d) hadiah barang apa ntah ..kalau hadiah barang tu yg kecik2 je la..tp of coz la hadiah tu dengan setiap pembelian kan..sebenaqnya dia promote aku tuk beli water filter..mmg sebelum ni kami nk cari water filter ni, tambah2 dh pindah putrajaya, dorg ckp air xbrp nk elok kan..lgpun, selalu amri beli mineral, bek beli penapis air tu kan..

tp aku xmau, ahh, ni taktik je semua ni..
maka, langkah aku seterusnya la yg membuatkan kisah tragik ni bermula..
maka aku pun bukak la kupon tu..tetiba ada gambaq dapoq induction cooker tu..yg dia kata harga rm3k tu..
terus buat muka terkejut.."eh, macama mana kupon akak ni ada dapur ni?xkan company bg free kot induction cooker ni?silap ni.."
then, mamat ni pi la panggil supervisor dia, cakap sebenaqnya kupon tu mcm salah..sebab yg ditawarkan hanyala yg aku sebut kt atas tu kan..tiba2 keluar gambaq induction cooker tu..dorg pun gelabah la, siap kol bos atas la..

ada la aku dengaq ayat mamat tu"abis tu nk wat camana, kita bg je la,dh ada gambar tu..nnti dia kata aku tipu la..company kena tanggung la.."
but seriously, mula2 aku rasa mcm, 'eh, bertuahnya tgn aku bukak dapat dapoq..mahai lak tu..hak tuih btoi!

depa pun kata "la akak kira mmg nasib baik la, xpenah lg customer kt sini dapat free gift dapor ni..semalam pakcik karim tu dapat mesin urut kaki je.."
akak beli la water filter ni, akak tgk kt sebelah, diamond jual pun tgk berapa harga dia..mahal akak..diamond yg model sheila majid tu..

'eeei, nntila akak panggil suami akak jap'..
then, amri mai..pumpang2 depa tala kat amri plak..terus terang, aku ni mmg la kalut dalam buat pertimbangan, tp amri mmg teliti bab2 ni..dia siap ckp " ala, ni bg free gift ni mesti la kena beli"..
yes, mmg kena beli, tp depa dok alihkan tumpuan amri tu kononnya bini dia ni bertuah dapat free gift dapoq tu yg mana harganya tu konon2 mahai kan..aku cakap kt amri, kan mmg kita nk cari water filter tu kan..so y not..dapat induction cooker lagi..*penampar sedas*..

bincang2 off record ngan amri, tup2 amri kata ok la..siap dapat discount Rm100 lagi tuk beli water filter tu..pastu dapat cabutan hadiah (yg ni adib cabut) dapatla foot massager..beria dorg nk ceriakan kami, "mak ai, akak mmg lucky la kak, beli penapis harga rm2k, tp dapat dapur harga rm3k, siap dapat hadiah lagi..padan muka bos saya..hehe..

pastu depa kata kami entitle jdi vip member, dapat lg 1 kupon..dia pun tunjuk la kupon tu mengandungi apa dan apa, tp habaq siap2 yg barang kod B dan F tu dh habis..so, mmg aku xkan dapat lg kod tu..hat ni mmg la saja suka2, aku pun bukak la, tup2 dapat kod F yg bernilai Rm6k++..hak tuih lg..saja la nk bg pompuan ni perasan yg aku mmg bertuah la hari tu..aku pun menggeletis la siap mengenyit kat laki aku membuat isyarat "lihat la betapa betuahnya bini abg ni",..*penampau lg 2 das*..yg aku terkejut tu, aku mmg la xnak..amboi, kaya la sangat kn nk beli lg 1 brg..tp mamat tu ckp, "kak amek lg 1 brg, tp akak dpt hadiah2 yg bernilai Rm7k..depa pun siap kol lg big bos la kata mcmna la kod tu boleh ada kata dh habis kan..ni xkan nk tipu customer lak kan..amri pun mcm dh dipengaruhi ja..dia boleh nk setuju..tp aku nekad xmau..toksah nk melebih2..

so, hari tu bawala pulang kami barang2 ini dengan bayangan yg kononnya bertuahla sangat aku ni..
penapis air - ada sapa2 dak yg guna ni?
pastu dapat la pulak hadiah ni..konon2 bertuah la makcik ni..hak tuih lagi.siap ckp jimat letrik la, tp aku dh gugel ada la betuinya..
ni pun cabutan dapat hadiah ni..sebenaqnya dapat vacuum, tp umah aku dh ada vacuum, so tukaq la ngan yg ni..
wah,banyak kau dapat kan makcik..bangga la tu..huhu..
mmg kami silap..silap ya amat.patutnya kami gugel dulu pasal kitchen quuen ni,tp bila dh balik umah bawak barang2 tu baru la gatai nk bukak tenet..tgk2, amek ang siti sarah che dan & amri sharkawi!(siap nama penuh lg)
maka dipertontonkan la kami ada la 1blog ni dia pun beli barang sama gak..dapat gak induction cooker ni..
pastu kt ruangan komen tu, mak ai, penuh komen org2 yang 'bertuah' sangat macam aku ni..end up ada yg dr 2004 lagi!eiiiiii, mencik nyaaaaa!sebabnya kami baca la, modus operandi depa sama ja..semua yg kena dapat free gift dapoq apa, so kat mana bertuahnya??pastu depa kata siap buat muka berlakon terkejut la customer dapat dapoq tu..siap kol big boss la bagai..exactly the same dgn apa yg jd kt aku!huhuhu..

then kol la mamat tu,dia cakap"eh akak ni, apa pulak tipu kak..kalau tipu, barang akak xdapat kan?"
cam haramjadah je bunyiknya..ye, mmg la aku dapat barang, tp bila pikir balik, dengan baca balik komen kt tenet tu, rasa cam sakit hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii jek..maka seharian suntukla kami laki bini dok bersembang pasai hal ni..sembang2+gelak+maki2+gelak balik last cakap padan muka.hahaha..mula la nk buat ayat yg start ngan 'kalau'..'kalau la abg xpegi situ, kalau la dotdot, kalau la detdet."eiii, mana boleh cakap kalau kan, setan tu..kena redha je la bang ye *buat muka suci sket*..hahahah..

ce tgk kat mudah, bersepah org nk jual induction cooker termasukla aku..hahah..so dh dapat buat apa xguna kan..mujuqla mmg kami nk penapis air tu, so julat ralat dapat dikurangkan di situ..yg dapoq tu pun guna la dengan perasaan ala2 canggih beb, wah, masak2 set timer then tinggal la begitu saja..nnti dia tutup sendiri..

dibuat kesimpulan, mmg la begitu layaknya salesman, kata nk menjual kan..up sikit customer tu, jadikla..mmg la kami ok je ngan barang tu, tp bila dikenang2 balik cara dorg tu , tu yg alahai sakit nye ati..kalau baca komen kt tenet lg teruk org kena, mmg pau riban2 la..betul la nape le teman tak terpikir ni ala2 gores dan menang alaf baru..seb bek barang dapat.huhu

ha dh la, tertunai sudah entry ni..sakit mata x baca panjang2 ni?hehe..
p/s: teringat masa sembang ngan mamat salesman tu, "eh, awak bg hadiah ni awak untung ka?"
"untung ma..kalau akak beli, kakak dh guna, then akak war2kan kt kawan2..cakap ini brand banyak bagus la..sure kawan percaya ckp akak punya dr dia dengar salesman..kalau akak, sure akak dengar ckp kawan lg kan dr salesman kan, salesman boleh cakap apa saja ma"

*angguk*

terima kasih kerana membuktikan kebenaran kata2 itu. kenapa la jugak aku percaya cakap salesman jua.huhu.

sekian.

8 comments:

Zabid9897 said...

Teknik ni mmg dah lamo dah, Den pernah jumpo maso tu tahun 1999. siap nak bagi keto lagi (",)

Takpo lah Amri, Sarah, Adib n Adam

Hikmahnyo.... Ado gak penapih air kek umah korang. Air kek putrajaya tu mmg kotor.

Kiro berbaloi gak ngan wang ringgit yg korang kuarkan tu.

Kesihatan lebih utamo, secara teorinyo "Ibadah org yg sehat lebih berkualiti"

Eh eh dah mcm entry lak..hehehhehe(",)

cik_ah82 said...

hehe..makaseh la sebab sedap jugak ati den membacanya..hehe

pizet said...

pz mudah gak terpengaruh ni...maka solution selalu buat jgn singgah lansung kalau singgah mesti terpengaruh dan terbeli...haha

aNiS tHe BumbleBee said...

aku punya bodo dulu,ada salesman tu dia nk bg keta control free,tp nk suh aku isi borang dgn photostat credit card aku.

aku pun isi borang,bg copy credit card suma.hepi la kan dpt keta control.pestu aku call bank suh freeze dulu aku pnya credit card(takut salesman tu buat apa2 pulak kan).pestu lupa,balik SL balik.smpai ke sudah cc aku kena freeze.ni la ni dah la xkeja,nk apply cc xbuleh.padan muka aku.

Amiizaa2001 said...

hehheheheh berbaloi.:)

cik_ah82 said...

pizet: hahaha..kita sama..

anis: weh, xpa weh..kad jin tu mmg berhantu..aku dh berkerat rotan berpatah arang gitu ngan kad jin ni..ang patut hepi terlepas dr cengkaman jin itu..hehe

kak mija: ye ke kak..huhu

Dusty Pixie said...

kami cukup pantang ngn salesman ni! selalu lari

Miss Hidy said...

hidy baru je kena 2 lepas tp nsib baiklah hidy x beli brg...hidy trus blah...huhu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin