Followers

Tuesday, December 23, 2008

:.bebelan sayang bondaku..isk2...:

Salam..

Akhirnya, aku dah lalui exam yang menyeksa jantung ususku..syukur dh selesai..yea!exam 2 paper, semalam ngan hari ni..semalam umum, boleh la, confident la sket jawab..tapi yang khusus hari ni, rentung hangus terbakar la jawabnya..wuuaaa..aku kuaq awal td bukan sebab senang, tapi dh tatau nk jawab apa, nk goreng pun dh tadak idea dh, kuaq je la..huhu..

Semalam habis exam, aku kol mak aku..sonok dapat sembang ngan mak aku coz dia pun kecoh cam aku gak..tapi abg cakap mak aku lagi kecoh..hehe..semalam habis exam kul 11.30..patut memang boleh dapat cuti..tapi aku dok terpikir qeja kat opis..dalam masa yang sama, paper tuk hari ni memang tak study langsung!weekend aku dok sibuk wat qeja, marking paper lagi..nak nangis pun ada..amri tgk aku pun dah cam pompuan gila kot..huhu..syukur, xsabaq nak spend betul2 cuti minggu ni..ehhe..

Time aku kol mak aku, dia baru balik bawak syafiq beli baju skolah kat kuala nerang..sebelum exam, aku ada antaq sms kat mak doakan aku, mak cakap sumenya akan berjalan dengan baik..

“mak, ct baru habis exam mak..lega qasanya..”

”camana, boley jawab dak?ka ang pakat tenyeh ja?”

”mana ada tenyeh la mak, ni esei..goreng ja la..tp boleh la jawab..”

”paihtu ang nak pi mana pas ni?boleh dapat cuti kan?kami kalo exam, kami takdak g
aduh2 nk pi masuk opis..penat ja..dah la penat otak peksa..” yo yo o ja kan mak aku perah otak jawab exam..tenyeh ja pun..


”tu la, ingat nak masuk opis..tapi xstudy lagi tuk paper sok..tatau la camna ceq nak jawab..”

”dapat 3 pun xpa dah, boley nek pangkat dah tu..”

”bek dapat 4 terus, boley nek gaji..ceq xmau nek pangkat, tp nk nek gaji ja..hahaha”

”eleeeh, bek ang nek pangkat terus, aku tgk ang wat qeja ngalahkan org dh berpangkat2..kalo nek pangkat, qeja banyak pun puaih ati, berbaloi ngan pangkat tu..ni dak, dia lak yg sibuk sana sini..pastu apa pun tak dapat..pastu ngadu penat..ish, xdak la aku camtu..”


”ha, ni satu aku nk cakap..qeja apa ang buat tak habis2 tu?aku dok dengaq ang cakap pasai qeja ja..qeja tu la, qeja ni la..dah cuti tu, cuti ja la..yang ang gatai nk buat tu pasaipa..hari tu balik kampung pun bawak balik qeja jugak..aku heran la ampa ni camana.. ang toksah gatai aih masuk opis, balik umah terus dah la..”

Mak aku terus membebel sampai aku nak celah xdak ruang langsung..huhuhu

”Ang tau dak, org len sedap2 dok cuti kat umah, ang cuti pun qeja..kerajaan bagi qeja 5 hari seminggu, yg ang nk sambung sabtu ahad tu pasaipa..rajin sangat la ang tu..bukan takat amri nak bebel, aku dengaq pun aku nk membebel, nak marah aku..oooioh..ang jangan dok tunjuk rajin sangat la ngan bos tu..macam takdak org lain nk wat qeja..kalo dh kita tunjuk kita ja boleh wat, uish, sonok la depa bagi kat kita.kita ni xdak family ka?dah habis ka org kat tempat qeja ang tu...?ang sorang ja ka yang boleh wat qeja..?

Wuuuaaa..mak aku cakap macam ketapi, xbenti langsung!

”la, tp nk wat camana mak, ceq tatau nk cakap camana..”

”cakap la saya ni ada laki jugak, nk kena jaga makan pakai dia jugak..ni sampai kain 5 hari xlipat, dapoq xberasap, dok ngadap qeja ja apa ke hey nye yob?! Ang tu kena keras sket, ni dak, dok ngikut ja..ang nnti kalo amri lari cari lain aku tatau la..ang jgn wat main2..”

Gulp!! ”hahaha..mana ada sampai 5 hari mak, 3 hari ja kot..la, xdan..hari ni ceq balik umah terus, nak lipat, nak masak..huhu..ala, mak xpaham qeja ni..’

’ ha la aku xpaham sangat..aku dulu pun buat akaun gak, balik umah tak dak aku wat qeja pun..kalo dak dh lama bapak ang tinggai tau dak..’

’tp bapak lak sibuk kan..”
aku balas..

”bapak ang tu lain la..dia tu terlebey rajin..org len tamau buat, dia sibuk2 volunteer nak buat..” hehe..nk tergelak aku dengaq mak aku xhabis bebel lagik..

”dahla, dh berbuih mulut aku cakap ngan ang ni..ang pandai2 la pikiaq snirik..ni, balik dak kampung nnti?” wah, siap tanya lagi aku nk balik bila ni..

’ nnti kot mak..minggu ni xbley lagik..nnti along beranak ceq balik..along tunggu hari ja kan?mak, thanks tau..i miss u!” serius beb, aku tak penah cakap miss u ngan mak aku selama ni..dlm msg adala, tp kot mulut xpenah terkeluaq pun..

’ni apa lak buang tebiat cakap miss u ni?miss u la jgk..k la, jaga diri bek2, kem salam amri..ingat apa mak cakap tadik..tau?”

Hmm..tu la mak aku..korang mesti ckp mak aku kecoh la, cerewet la..tp biar dia membebel sampai sok pagi pun, biaq sampai telepon kong pun, aku ttp enjoy sembang ngan mak aku..dia xde paksa aku buat something unless kalo dia nampak aku penat sangat, then dia cakap jgn buat..hehe..1 thing 4 sure, aku tau sebenaqnya dia kesian n concern tgk aku..aku tau dia wisau wpun malaih nk tunjuk..mak kan, kalo dia marah kat kita pun, tanda dia sayang kat kita kan..(isk2..sob2..tiba2 aku nk nangis ni pa dia..)i love u la mak..
Balik aku cite kat abg, dia gelak berdekah2..mesti dia bayangkan mak aku tgk bebel la tu..dia kata baguih gak mak aku cakap apa yg dia nak cakap..huhu


my lovely mom..

K, aku tamau cite apa jadi kat opis, buat skt pala otak aku lagi ja..mybe fa ada update kot..

p/s: n balik umah semalam, aku amek masa sejam nk lipat ken kat umah!yes, siap jugak akhirnya..aku masak pun sampai licin pinggan amri makan..sian, dh lama xmakan aku masak..asyik nasik goreng je kan..kihkihkih..tengkiu bebeh!

Adios

2 comments:

ayang's said...

ishk...ishk... wendu jugak kat mak kiter.... ni dah menitis airmata ni sape nak jawap...huaaa... huaaaa... mak... ayang wendu....

mat said...

sabar ye...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin