Followers

Tuesday, December 16, 2008

erti kesabaran dan kegembiraan..;)

Semalam ptg aku ada appointment sal tiroid aku tu kat PPUM..tp semalam jugak betol2 menguji kesabaran aku menunggu..huhu..mmg aku bengang+moody+geram+bosan dll la..ok, aku suppose jumpa doc kul 2.30..aku sampai tepat 2.30..tp masa amek no, turn aku jadi 3065 (bilik no.7). Setahu aku kalo no start dengan no 3, maknanya app yang start kul 3, so aku patut dapat no yg start dengan no 2 la..(seperti yang dibagitau kak kat kaunter tu la)..tp aku xkisah sgt la, sebab baru sampai kan, mood pun ok agi..tp dh sejam tunggu, 3.30 ptg still lagi xpanggil, asyik kuar no yang start dengan 2 je..nasib bek aku bwk srt khabaq bnyk..tmasuk hari ahad skali..sume aku baca, kosmo, utusan, berita harian, mingguan Malaysia (ahad) ngan metro (pinjam makcik sebelah)..xcukup ngan tu, aku siap baca sin chew jit poh lagik, tp tgk gambaq ja la..n then pinjam akhbar harian perdana abg belakang aku..aku siap baca slow2 n sebijik2 lagi setiap ayat kat paper tu sampaila aku perasan jam dh kui 4.45..arghhh, still lagik ada no 2 tu?sabaq2..

aku msg abg ckp aku dh xlarat tunggu, nak balik, tp abg ckp sabaq..dh alang2 tggu lama kan..huhu..aku dh pindah tmpat duduk adala dlm 10 kali kot, sampai kebas punggung aku..aku qasa cam nak rempuh ja bilik no 7 tu..sabaq2 lagik..dok tunggu tu sembang la ngan abg (Chinese-30-an) ngan adik (melayu-20an)(sembang ngan laki je tu, huahauhua)..yg adik tu teman mak dia, yg abg tu mmg ada app la..yg abg tu lagi la, no dia 1109, dia mai kul 12pm lagi..bayangkan la time tu dh kui 445..dia cakap dia baca kat paper service menunggu kat spital xlebih dr 2jam termasuk amek ubat skali..”aiya, kalo mcmni sy mau tulih dalam itu suratkhabar mau buat aduan la..letih oo mau tunggu macam ini talak org peduli pun..”dia mcm lawak2 ja la cakap tu..then dia cakap, mcm ni la servis kat spital gov..kalo mau tunggu, mai la spital gov, kalo nak cepat pi la spital swasta..tp xsume ada duit banyak nk pi swasta..huhu..betoi gak kan..jd pilihan di tangan anda..yang adik tu lagi lawak..dia cakap dia xkesah tunggu lama2 pun drpda dok kat opis..ish2, mcm ni pun ada gak no..kalo aku baek aku dok kat opis, drpd tunggu ja..xkisah la, len org len ragam kan..

Kul 515 baru aku dapat masuk jumpa doc azean, tp dia pun dh mcm kalut coz dh abes office hour dh, aku tgk atas meja tu ada la dlm 4-5 fail patient lagi..doc ni mmg besh coz dia detail sgt bagi explanation, tp mungkin sebab tu la lambat kot..banyak yg aku nk tnya dia, tp dia cm kalut, so malasla aku..
“camana jantung?laju lagi tak?” belum sempat aku nk cakap dia dh kata “meh saya kira jap”dia pun tekan kat nadi aku sambil mulut kumat kamit..
“better than before but still fast..127/min..buat tak apa yg sy suruh buat?”
“hmm...tak la doc..terlupa..”
sambil sengih kerang busuk aku jwb..aku mmg lupa nk kira denyut jantung aku snirik lepas bangun pagi2..ye la, celik je mata, terus bangun!
“hmm, tu la, sy dh agak dh..kalo u kira pas bngun tido, still 100 above, laju lagi la tu..kalo kurang dr 100 kira normal la tu..u punya bp pun ok ni..”
“doctor, saya ni confius lagi ni..tirod sy ni jenis hyper ke hypo?yg mana bahaya antara 2 ni doc?”
“u hyper, tiroid u active, sebab tu xnampak besar..kalo hypo mcm pendam, tu yg kdg2 nampak bengkak besar tu..still 2 2 jenis ni kena pantau..sebab tu sy nk tgk u punya level..”
“so, u punya T4 dh normal dh..wpun naik, tp still normal..so, sy x risau sgt..u punya T3 rendah sgt, <0.01..skang ni kita kena bg naik juga level bawah ni..so, saya maintain la ubat yg sama dgn dos yg sama ek..kita jumpa lagi bulan 4 nnti..berat u naik tak?”
“sama je ngan hari tu doc..tp saya mkn bnyk, berak pun banyak gak..hehe..doc, saya ni kena kurangkan seafood eh?”
“ha tu la u..a’ah, u terlebih iodin..tp xdela xbley mkm lgsung kn..kerang tu u kena mkn tuk tambahkan darah, tp kena kurangkan utk tiroid..ha, u pikirla sendiri..hehe..”
Boleh lak doc ni wat lawak..
"doc, boleh x saya nk try ubat kampung?..kwn saya cakap ada bomoh tu bley ilangkan benda ni..kalo bley ilang, xpayahla saya susah2 lagi tunggu lama nk jmpa doc kan?camana tu doc?"

sambil senyum ngan geleng pala dia, "hish, xpayahla..susahla benda ni nk wat ubat kampung..tp saya xhalang..cuma saya nk u dtg jugak spital, sy nk pantau..ni mcm xnk jmpa sy lagi je ni?sy advise u dtg spital, ada pakar kat sini..ke u nk jump prof khoo?" prof khoo yg mula2 amek kes aku ni..rindu nk jmpa dia..baik sgt dia tu...tp dia bz la ni..huhu

So, cam tu je yg aku jmpa dia..setelah hmpir 3 jam tggu..kdg2 aku rasa cam penat je dtg spital juz nk tau level aku takat mana je..tensen ooo..ni blum amek ubat lagi ni..kul 6 baru dapat amek ubat, tp dia bg ½ je, bulan 2 ni dtg amek lagi..aku ngadu kat abg malas nk dtg, dh tu abg cakap gi je klinik panel dia katkelana jaya, free gak..tp rekod aku sume dh ada kat PPUM, dh setahun lebey dh..tgk dulu la..

~ubat yg aku kena makan tiap2 hari, 2 bijik..yg pink tu tuk slowkan heart beat..jgn sampai terbenti sudah, kang terkojol aku!~

Bayangkan sampai umah kul 6.45 dh..tu pun xasaq lg..punyala kalut bila sampai umah tu..aku dh xlarat nk masak dh..so abg ckp makan luar je la..apa lagi..PROSPERITY BURGER!hehe..kami 2 mmg gila kat burger ni..baru pg semalam aku sembang ngan abg onggon pasal burger ni..dia pun gila kat burger ni, minggu lepas je dh 3 kali dia makan..dia pun ada letak pasal prosperity burger kat blog dia semalam..nyaman sehh..aku baca tu terliur lak, terus nk pi makan..seb bek abg pun ajak..so, layanla gambaq abg ngan burger dia ni..dia siap beli 2 lagi..aku beli yg set..tp aku cukai dia punya jugak..;)



~xkisahla awalnya aku xdak mood sket, yg penting akhirnya aku happy!dapat makan prosperity burger!;)

p/s: ada member aku cakap yg aku buat ni bukan blog, dia kata ni ibarat diari maya..sume yg aku buat, sume nk bgtau..tp ada aku kesah?ikut suka ati paru2 usus aku la kan..sebab tu awal2 agi aku dh cakap, ni luahan ati aku jek, bukan sebab nk bagi org kenal aku..pe kehalnye yob..lagipun, kalo btul ni cam diari, kira ok ape, bukan senang nk bg org baca diari kita kan?huhuhu..stay cool beb!;)

adios amigos

3 comments:

Ms.osha said...

salam cik ah..semoga cpt sembuh..(^-^)

amrie said...

Sabar tu separuh dari iman..tak semua org bleh sabar tunggu macam nie..semuga Allah merahmati kesabaranmu sayang..Semoga Disembuhkan dari penyakit nie..amin..

cik_ah82 said...

Mr.osha:
tengkiu..hehe..sebenaqnya tak qasa sakit pun, tp dok kena tggu level dia nk trun naik tu yg tak larat tu..hehe..jg kesihatan k!

amrie sayang, makaceh dong..kamu jgn cari gado sama aku lagi ya selepas ini kerna aku sakit lo..hehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin