Followers

Wednesday, June 30, 2010

selamat ulang bulan ke 9!

alhamdulillah!
budak kat atas ni dh 9 bulan hari ni!..hehe
sekejapan je kan masa berlalu..
rasa baru ja beranakkan dia..dh 9 bulan dh anak mak ni..
dh macam2 perangai dh..hehhe

hmm..adib dah boleh ape dah?
1. gigi dah 7 batang. 3 bawah, 4 atas. tp yg kat atas tu mcm nk tumbuh lagi 2. sonok la dia menggigit!
2. dh tau bg reaksi kalo org marah,dia akan nangis. dia tau yg dia kena marah..haha..
3. suka ati je dia nk jatuhkan badan dia kat mana yg dia suka..tp slalunya ayah dia la yg kena..
4. tido lasak ya amat!!
5. kalo nyanyi lagu tepuk amai2, dia pun akan tepuk jugak..hehe..pastu akan ulang2 buat tu je
6. kalo suruh salam, dia akan hulur tangan, tarik tangan n cium..gud boy..ayah dia la yg selalu ajar nih..
7. mcm gambaq kat atas tu, time mak /ayah dia solat, dia akan berdiri main kat depan cermin tu..tu tempat feveret dia la tu, sambil membebel2..hehe
8. apa lagi ek..kuat meragam pun ye jgk kot, nk ngan mak dia je..akan ikut aku pi mana je..pastu kalo tangki dia penuh, dia lupa sat..grrr
9. suka makan buah, semua la yg kita sua..sebab dia gigi banyak, tu yang sedap nau dia geget tu..
10. berdiri sendiri goyang2 lagi, tapi kalo dr duduk dia nk bangun tu, terangkat2 la bontot dia tu..;)

yg lain kalo mak dia ingat, mak dia update lagik..hhehe
semoga adib sentiasa sehat ye shayang..jadi anak yg soleh, dengaq kata (wpun mak dia ketegaq), n xmau nangis2 dh kalo lambat dapat nenen..kena sabaq sket tau..

Syukur pada Allah sebab masih memberi rezeki untuk aku fully bf adib selama 9 bulan ni..harap untuk bulan2 mendatang jugak..mak nya tgh gigih nk kumpul stok masa bulan posa ni..ngeriiii..hehe

Monday, June 28, 2010

Mama..Saya lapar..

aku dok google pic buku nih, tp xjumpa la plak..
hehe..
mggu lepas aku beli buku ni..Mama, saya lapar...nukilan Wardina Safiyyah..

best..
aku suka la..
mmg la info yg ada dalam buku ni, kita bley dapat kat mana2 majalah, tp yg bestnya Wardina ada kongsi pengalaman dia sama..lagipun, dia pun exclusive bf, sangat2 seronok baca..

setiap topik dia kupas ngan baik sekali..pastu ralit tgk gambaq anak2 dia sama..
bila aku baca buku dia kan, sentuh pasai junk food, pasai buah, pasai camana nk bg anak makan, rasa cam syiok lak..terus cakap ngan amri:
'abg kalo nk makan jajan, jangan tunjuk depan adib..nnti kalo dia nak, menjawab la sendiri.."
padahal aku yg beli jajan tu kat dia, konon2 tuk kudapan tgk bola..muahahaha

bila tgk dia tunjuk buah avocado dia bg kat anak dia, terus aku pi beli buah tu weh..hahaha..
baru ku tau rasa buah tu xsedap, tp boleh la makan jugak..kata kaya dengan khasiat kan..hehe
sekarang ni, mmg pastikan kat umah ada buah2an!hehe..
adib pun dh bley makan gigit sendiri..suma dia bedal..gud!hehe

so, kalo sapa nk baca, bley la dapatkan..ada resepi2 jugak..ikut umur..
murah je, RM 19.90 je..
*ni bukan promosi k..saja nk share je buku yg aku baca..*:)

Tima kasih, bapak.

Sebenaqnya aku nk wat entry ni dh lama..aku simpan dalam draf ja..ingat nk kuaqkan sempena hari bapa hari tu, tp dok bz ja..

So, xpa la aku nk wat jugak..hari2 hari bapa kan..hehe.

Entry ni khas tuk bapak aku, Che Dan bin Puteh yang dok nun jauh di Pokok Sena, Kedah..

Bapak ingat dak,

Masa ct (kat umah family panggil aku ct okeh) patah tangan sebab jatuh papan jongkit?sampai la ni tgn ct bengkok.bapak selalu bawak ct pi tukang urut nk betulkan tangan, tp ct slalu ngelat..xsempat org tu nk urut tangan, ct dh meraung macam org gila..last2 bapak bayaq kat dia bodo2 ja..tp bapak xmengeluh pun..bila org kata nnti bila besaq tak dak sapa nk kawen ngan ct sebab tangan bengkok, bapak cakap depa bukan Allah, Allah dh tentukan ngan sapa ct kawen..lega ct dengaq..la ni ct dh ada anak sorang dah..hehe..Alhamdulillah...

Bapak ingat dak,

Masa skolah rendah, ct slalu kelai ngan budak laki..bila ct balik skolah, ct dok ngadu kat bapak sebab budak laki dok ejek2 nama bapak..ada ka depa kata ‘che dan bin puteh, puteh bin hitam, hitam bin bla2, habis suma kaler depa sambung..mana ct xnek hangin..berani depa kata lagu tu..ct pun balaih balik..ada sorg budak tu ayah dia nama baharom. .ct geram sebab dia ejek bapak, ct pun tukaq nama bapak dia jadi bahalol. Kami sampai gaduh main pukui2 la..bila balik ngadu kat bapak, ingatkan bapak bangga ct pertahankan nama bapak, tp bapak cakap, ct ngan budak tu pun xdak beza la kalo ct pun ejek bapak dia..huhuhu..tima kasih bapak..

Bapak ingat dak,

Masa ct tingkatan 2, balik skolah, ct baca majalah media hiburan..banyak plak tu.sebab ct ingat bapak ngan mak balik lambat. Ct dok ralit baca sampai tertidoq kat kusyen. Celik2 mata tgk bapak dok belek2 majalah tu.ct dh ketaq. Bila bapak tanya sapa punya, ct bohong kata sue punya. Sebab ct tau bapak xsuka ct baca majalah2 camtu beli guna det belanja skolah. Rupa2nya bapak kol sue, ct lak xpakat ngan sue (xpasai2 sue pn terlibat)..huhu..bapak marah la sebab dh pandai bohong pastu libatkan org lain lak..ct xpenah tgk bapak marah cam tu skali..sampai la ni ct ingat..ct dh dapat pengajaran kat c2. Tima kasih bapak..

Bapak ingat dak,

Bila ct ngan along nk masuk private tuisyen kat aloq staq. ha la, kawan len suma pakat tuisyen kan.. Tp suma kami habaq kat mak ja. Soh mak habaq kat bapak. Bila mak cakap mak dh habaq kat bapak, kami lega la. Bila masuk keta bapak hantaq nk pi skolah, bapak cakap nada slow ja, tp sampai along menangis2 la..ct cuma diam ja sebab hati kering lagi time tu.along kan sensitif. Bapak kata bapak ni sapa kat umah sampai suma benda nk kena melalui mak. Xboleh ka cakap snirik ngan bapak.bapak bukan tunggul kat umah tu..mmg kami silap bapak, sampai la apa2 pun mmg ct habaq kat bapak..dan along ngan ct dok pesan kat adik2 gak..tima kasih bapak.

Bapak ingat dak,

Bila ct skolah menengah, ct start kawan ngan sorang budak laki kat kmpung tok, ct pi kuaq jalan2 kat kampong tu xpakai tudung?bukan ct tatau, tp ct saja2 ja xpakai sebab ct ingat dalam kampung org bukan heran pun..bapak mmg teguq, tp ct buat jugak. Pastu bapak panggil ct tanya lagi skali ‘awat xpakai tudung?xsayang kat bapak ka?xsian kat bapak ka?ct tunjuk aurat kat org, bapak yg nk kena tanggung dosa ct..’ ct berdosa kat Allah ngan bapak..bapak kata nnti bila kawen kalo ct xtutup aurat lagi, suami ct yg kena tanggung dosa ct plak..sian dia..ct tamau bapak..tima kasih bapak..

Bapak ingat dak,

Bila ct still kuaq beli paper kat bus stop depan umah xpakai tudung lagi, sebab ct ingat dekat ja..pastu bapak balik umah bapak peluk ct kuat2..kuat sangat sampai ct rasa cam xleh napas dan bapak cam gigil mcm nk marah ja.. Ct heran +takut sebab kat along ngan ajat bapak xbuat pun. Sampai ct xmau jumpa bapak. Bila ct tanya, bapak cakap, bapak peluk sebab bapak xmau pukul ct sebab ct dh besaq.. patutla, bapak buat cam tu sebab bapak marahkan ct, tp bapak xmau pukul..tima kasih bapak..

Bapak ingat dak,

Ct selalu komplen awat asyik ct ja yg bapak ajak balik kampong tok tolong bapak tabuq baja taik ayam kat kebun jagung..nek moto lak tu..along ngan ajat tak kena pun. bancuh simen, ct.Tukaq lampu pun ct. Panjat tangga perbaik bumbung pun ct. panjat pokok pn ct (yg ni mmg ct suka). Suma ct. Tp bapak kata, nntti bila besaq ct akan gunakan suma ilmu tu. Betul cakap bapak. Cuma tabuq baja ja ct xguna, tp racun rumput ct tau. Hehe..Tima kasih bapak.

dats my bapak. bapak mungkin xbaca blog ct, tp xkesah la.

ni bapak ngan mak.:)

bapak mungkin xbanyak cakap, tp bapak banyak bg contoh kat ct adek badek melalui apa yg bapak buat..bila ct ada anak ni, ct akan cuba didik adib sebaik yg mungkin dan ct harap adib dan adik2 dia (wah adik2 dia gitu) xkan ulang kesilapan yg ct buat..huhuh..

banyak lagi yg ct nak tulih..tp sampai sok pun tak habis..sebab sepanjang 28 tahun ct hidup ni, banyak ilmu yang bapak bagi kat ct..insyaAllah, ct akan ingat sampai bila2..mungkin ct jarang (atau xpenah) cakap ct sayang kat bapak, (cuma kot msg ja) mcmn ct cakap ngan mak..hehe..tp sebenaqnya ct sayang sgt kat bapak..

tima kasih, bapak..:'(

bubuq ikan merah..

Dh lama sangat adib xmakan ikan (sebab mak dia yg xmasak ikan kat dia kan)..Sebab mak nya malas hari tu masak ikan adib xbrp suka sangat ikan tenggiri..Tu yg asyik makan ayam ja tuh..huhuhu

Xbley jadi ni..kena jugak masak ikan, kang dia tamau langsung..Aku ada baca la,kalo budak kita start kenalkan ayam kat dia, dia xmau makan ikan dh coz rasa ayam tu yg buatkan dia xsuka ikan kot..tataula kan..

So, weekend lepas aku masak bubuq ikan merah kat adib..Kalo ayam aku reti nk masak skali ngan nasi, tp kali ni aku dh jadi bodo2 alang sket..hahaha

Aku masak ikan ngan sayuq asing, pastu masa nasi tu kembang, baru aku masukkan ikan..lantakla,janji jadi n masuk perut jugak kan..

Macam besa, aku malas, aku masak tuk ahad skali..hehe

Aku campur brokoli ngan kismis..Boh bawang merah+putih+halia sket, aku tumis darat ja..Bau semerbak halia tu, sedap toi..

Pastu blend..

Nak sedap, boh serbuk perasa sket..

Haaa..ni la serbuk perasa adib...stok ikan bilis dia..menyelerakan!taburkan aje..

Yeaaaa..kali ni adib sukeeeee..semangkuk dia habiskan..sonok sangat tgk licin bo liau..

Siap aku ngan amri makan jugak, tp yg kami punya ikan bilis taruk lebey la..

*dh pening lagi nk bg makan apa plak..*

Friday, June 25, 2010

pengalaman mengerikan.

kadang2 aku kesian ngan jantung aku.
jantung aku banyak wat keja yang kadang2 xperlu pun dia wat..
huhuh..ayat xbley blah..hahaha

aku kan cepat gelabah..kalut.panik.suma la adek badek tu ada kat aku..
sian jantung aku, cepat terkejut je..huhu
kesahnya, tadi lunch aku gi care4..(besalah gaji dh masuk)..muahahaha
hajat hati mmg xmau membazir duit..(kononnya)..hehe
bgtau amri mula2 dia cakap xpayah la pi..tp aku kan 'memberitahu', bukan meminta izin..hehe..dh kat keta dh, baru nk bgtau dia, terpaksa suruh dia bg jugak pi..hehe

bila masuk sana, aku pi kat bahagian baby..'ter' beli la apa yg patut (atau xsepatutnya)..hehe
tgh ralit2 nk pi bayaq kat kaunter tetiba aku tgk purse aku xdak!
wuaaaaa..terus adrenalin memuncak..huhuh..
ketaq2, gabra, panik, takut, gelabah..semua bersatu!(chewah ayat)..
terus terbayang amri akan marah2 aku..
terbayang duit yg aku baru draw..wuuaaa..det taska adib, det sewa umah, det nk beli baju, det belanja pelbagai..wakakakaa..mati aku weh!!

terus rasa nk nangis kat c2!
pastu apa lagi, aku mcm pompuan gila terus berlari ala2 mr bean dh aku rasa, pi cari kat segenap tempat yg aku singgah..
aku pun tatau aku ingat ke dak..
tingkat barang baby la..
makcik2 kat c2 pandang je aku punggah2 baju2 yang menimbun2 (ala, baju budak yg sale tu kan, depa boh dalam kotak2 tu..sebab aku beli baju kat c2 la..haha)..
aku ingatkan purse aku tinggal celah2 baju tu..

siap tanya kat budak yg keja c2 ada nampak purse aku dak..(bodo la kan, kalo depa jumpa pun, ada ka nk ngaku)..
aku check la dalam beg kertas dapat masa pi kenduri kawen mber yg aku bawak 2 sebab last aku letak dalam tu..xdak..
aku rasa muka aku pucat lesi toreh kuaq darah mahsuri dah..

gaya nk telepon amri nk mintak maap dan tadah telinga nk tahan kena marah,
tiba2..

laaaa...aku KEPIT KAT KETIAK RUPANYA!!

wuaaaa..terus rasa nk nangis lagi skali...huhu..
ok, aku siap jerit lagi statement tu ok..lantak la org dengaq ka dak..huhu..

tp terus rasa muka kembali berdarah..legaaaaaaaaaaaaaaaaaa xdapat nk bayangkan..huhuuhu..
pastu terus aku gelak gembira sambil cakap syukur2..aku tau kalo amri ada mesti dia blah lama dh dr aku..hahaha
sian jantung aku kan..amek masa gak oo nk denyut kembali normal..
*seb bek tangan aku xsempat nk merekot2*hehe

huhuh..pengalaman yang mengerikan.
saja nk luahkan.

Thursday, June 24, 2010

pasta ya ribba!;)

*saya dedikasikan entry ni tuk kak syufina..hahaha*
ha..lama kan bersawang abes blog aku ni..makcik ni demam uols..demam pakej..mai skali ngan batuk+selsema..huhuhu..
nk bagi semangat nk update banyak2 dan kuarkan yg dalam draf tuh, pa kata tayang gambaq makanan dulu..opppss, makanan anak bujang la..heheh

*aku boh entry makan adib ni bukan la kata aku ni terer masak ok, xcaya tanya laki aku..hahaha..tp ni kira cam rujukan la tuk aku snrik..sapa2 nk amek, silakan..;)*

sebenaqnya sama ja makanan adib..ni bekal dia masa hari selasa-rabu.(patutnya)..ni kali ke3 aku masak pasta kat dia..asyik nasik ja kan..pasta mengandungi karbohidrat k, sama ja macam nasi..so, bagus tuk anak jugak..hehe..
aku beli pasta yang kalerful tuh..aku tatau la, aku suka masak benda yang kalerful ni, rasa cam riang ria ja..hahah..

kan ke makcik demam, so masak begini adalah sangat pantas dan tuntas..(chewah)..sambil2 tersengguk2 menahan ubat selsema meresap dalam badan, dh siap..

yg aku boh skali dalam pasta ni adalah carrot (oren), jagung (kuning), tomato (merah), kismis (kuning gelap)..ha amek ko..seb bek aku xmasukkan kacang pis ja lagi (yg tu boh dalam bubuq nasi dia hari ni punya)hehe..

yg ni aku tumis dulu, guna minyak olive sket ja..boh bawang merah n putih sket..bau dia semerbak sangat..pastu boh la suma tu..reneh (btoi ka ayat ni) sat ja, pastu tutup api..aku siap tidoq dulu, bangkit2 kembang gila pasta tu, xdak kuah langsung..sket ja..hahaha..pastu blend la..kalo budak xdak gigi, blend hancuq2, yg adib aku biaq ada ketui2 sket..try la, adib mmg penggemar pasta ya ribba!hehehe..
sepatutnya aku masak tuk 2 hari, tp dia ngap tggai sikit ja nk bawak ke esok harinya..huhuhu..

haaaa..yg tomato tu kan, aku beli tomato kecik2 cam ni..yg ni pun adib sookkkaa..uish, siap marah lagi kalo aku xbg kat dia..tp takut gak, sebab dia makan suka rentap2 ngan gigi camtu kan, dh la kecik, takut tercekik lak kang..kena pegang kuat2..aku ada baca dalam buku, better bagi anak makan snek buah2an atau roti..so, kalo dia balik dr taska, tp still lapaq asyik nganga ja mulut tu, aku bagi ni la..nk masak nasik lambat kan, so, dia dok makan ni la..5 bijik skali pun penah ok..pastu berak melimpah2..eiiii..aku xsuka tomato ni, tp bila tgk adib makan, aku lak kui suka..siap ngap2 depan tv lagi..kalo dari dlu aku amalkan makan cenggini, mesti kulit muka ku licin mulus..huhuhu..*eh, lari tajuk*..hehe

k, selamat cuba!hehe..

Wednesday, June 16, 2010

kita ada camni??

Kisah ni wajar tuk kita renungkan bersama..aku nk share ngan ampa semua ni..aku terbaca kat fb takzirah, so aku paste kan kat sini..*tetiba aku jadi sedih*

Dikhabarkan wanita pertama masuk syurga nanti ialah seorang yang bernama Muti'ah. Apakah agaknya keistimewaan dan kehebatan Muti'ah ini ?

Pada suatu hari Fatimah bertanya Rasulullah, siapakah perempuan pertama yang bakal masuk syurga. Baginda menjawab, seorang wanita yang bernama Muti'ah. Fatimah terkejut, ternyata bukan dia seperti yang dibayangkannya. Mengapa orang lain, pada hal dia adalah puteri Nabi ?

Timbul keinginannya untuk mengetahui siapakah Mutiah itu. Apakah gerangan ... yang dilakukannya sampai mendapat penghormatan begitu tinggi ? Sesudah meminta izin daripada suaminya, Ali bin Abu Talib , Fatimah berangkat mencari rumah Mutiah. Puteranya yang masih kecil Hasan menangis ingin ikut lalu didukungnya Hasan ke rumah Mutiah.Fatimah mengetuk pintu rumah Mutiah dan memberi salam. Wa'alaikumussalam ! Siapa di luar? Terdengar jawapan lemah lembut dari dalam. Suara cerah dan merdu."! ! ! Saya Fatimah, puteri Rasulullah ". "Alhamdulillah, alangkah bahagianya saya hari ini, Fatimah sudi berkunjung ke gubuk saya," terdengar kembalijawapan dari dalam. Kali ini nyata lebih gembira lagi makin dekat denganpintu."Sendirian, Fatimah ? "Aku ditemani Hasan". "Aduh , maaf ya," suara itu terdengar jadi menyesal. " Saya belum mendapat izin suami untuk menemui tamu lelaki "." Tapi Hasan masih kecil". " Meskipun kecil, Hasan lelaki. Esok saja datanglagi, saya minta izin kepada suami," sahut Mutiah tidak kurang kecewanya.

Esoknya Fatimah datang dengan membawa Husain sekali.Selepas memberi salam dan dijawap gembira , Mutiah berkata dari dalam." Datang dengan Hasan, Fatimah? Suami saya sudah memberi izin"'Ya dengan Hasan dan Husain ""Ha? Mengapa tidak beritahu dari kelmarin ?! ! !Yang dapat izin cuma Hasan. Husain belum. Saya terpaksa meminta izin dari suami," jawab Mutiah.

Hanya esok harinya baru mereka disambut baik oleh Mutiah di rumahnya. Keadaan rumah itu sangat sederhana. Tidak ada satu pun perabot mewah. Namun semuanya teratur rapi membuat tetamu senang berada di rumah itu. Fatimah kagum melihat suasana yang menyenangkan itu. Sehingga Hasan dan Husain yang biasa di rumah orang, kali ini nampak asyik bermain." Maaf ya, saya tidak boleh menemani Fatimah duduk. Sebab saya sedang menyiapkan makanan untuk suami saya, "kata Mutiah sambil sibuk di dapur.Hampir waktu tengahari, masakan itu sudah siap semuanya lalu diletakkan diatas mampan.Mutiah mengambil rotan dan diletakkan di sebelah hidangan.Fatimah bertanya kepada Mutiah, " suamimu kerja di mana?! ! !"Di ladang". "Sebagai pengembala?" soal Fatimah."Bukan. Bercucuk tanam"."Tapi mengapa kau bawakan rotan juga?"tanya Fatimah."Rotan itu saya sediakan untuk keperluan lain. Kalau suami saya sedang makan , saya tanyakan apakah masakan saya sedap atau sebaliknya. Kalau suami saya jawab, "sedap", takkan terjadi apa-apa.Jika tidak sedap, rotan itu saya berikan kepadanya agar dirotan punggung saya sebab ia tidak menyenangkan suami"."

Atas kehendak suamimukah kau bawa rotan itu,"tanya Fatimah."Oh, sama sekali tidak. Suami saya seorang yang penyayang. Ini semata-mata kehendak saya agar jangan sampai menjadi isteri derhaka kepada suami."Fatimah lantas meminta izin pulang. Dalam hati berkata, patut kalau Mutiah menjadi perempuan pertama masuk syurga, lantaran baktinya kepada suami begitu besar! ! ! dan tulus.Diberitakan dalam berjuta-juta wanita di dunia ini, Muti'ah yang paling awal akan masuk ke dalam syurga. Apakah keistimewaan beliau mengatasi wanita lain?Hanya Allah yang mengetahuinya. Tapi daripada sejarah cerita yang di khabarkan, saya membuat andaian, Muti'ah sangat sangat menghormati suaminya. Sangat sangat taat kepada suaminya. Layanan beliau kepada suaminya mungkin yang terbaik mengatasi wanita lain.



*nape aku jadi sedih..sebab kalo nk dibandingkan wanita mulia ni, kita ni jauh panggang dari api kan..
kalo direnung2kan, zaman skang, ada lagi x isteri yang minta izin cam tu skali dr suami kan..jujurnya, kalo aku, kalo teringat je kadang2 aku bgtau..of coz kalo nk jumpa laki lain atas urusan tertentu, kena mintak izin kan..
tp dalam hal2 yg kita anggap remeh, cth: waktu office hour, pastu nak pi kuaq shopping kompleks ngan kawan2 kan, pompuan semua, kita kena mintak izin suami kan..tp ramai yang bukan mintak izin, tapi 'memaklumkan atau memberitahu' suami je..:)..aku la tu kadang2..

"abg, orang kuar ngan dorang eh..pi mid valley..skang ni kat federal dah"
mmg dia xkesah, tp sebetulnya aku kena " abg, rehat japgi nak gi mid valley ngan kawan la..abg izinkan x?"
kan2..astaghfirullah..


ni lagi nak sua punggung mintak dirotankan?huhuhu..laki baru tinggi suara rasa macam tak mau cakap ngan dia 3 tahun teruih..wuaaaaa...kalo kena rotan tu agaknya teruih aku mintak suh antaq balik kampung dah la..nauzubillah la kan..

semoga aku diberi kesabaran yang tinggi..huhu..yg kaum suami pun janganla wat kuasa veto jugak kan..rasanya kalo bertolak ansur tu yg penting kan..hehe..

buat suami tersayang, org mintak maaf ek kalo selama jadi bini abang ni org xjalankan tanggungjawab dengan sebaiknya..hukhukhuk..i love u!;)

Saturday, June 12, 2010

entry saja2.

*nk bagi warning, entry ni berkenaan anatomi pompuan*..

heheh..
suma pompuan penah mai period kan?
hmm..Allah bagi ompuan ni cuti solat tiap2 bulan kan, tp kita masih boleh zikir dan dapat pahala..subhanallah..
aku rasa sonok ja time pegnen dulu, coz xpayah wisau nk beli pad, sonoknya aku..xpayah lalu hari2 yang merimaskan..yg xselesa..sonok ah..
pas beranak, aku ingat darah nifas ni cam darah piyed, upanya x eh..dia cam cayaq sket kan..
pas abis nifas, adib umuq 6 bulan baru aku mai piyed balik..
frust oo time tu, coz aku ingat bila aku exclusive bf ni, piyed mai lambat..dr pembacaan ada org yg susu sket time piyed..so, menggelabah la makcik nih..

tp, alhamdulillah, susu still cam besa..cuma rajin ngan malas je..
tp mmg xselesa toi kan bila piyed, dengan nk jaga anak lagi, nk nyusu lagi..suma la..(aku la)..
nk2 time heavy duty kan..
pe'el aku time heavy piyed (1-2 day), aku xsuka gerak banyak..hahaha
kalo dok situ, aku nk dok statik ja, xmo gerak2..
pastu skali gerak, mula la cam dh oshin aku berjalan terkepit menahan air paip kuaq..
tp dh ada adib ni, gilo ka pa nk dok statik cam tu ja kan..wuaaa

dulu sorg2 xpa, nak2 yg jadi susah bila aku berdua ja ngan adib..amri outstation..
nak2 lak adib skang ni nk berkepit ja ngan aku..wuuuaaaaa...
xleh nampak aku, mula la nk berdukung ja qejanya...nk mengikut ja kejanya..huhu

kalo balik keja, hari xpiyed, aku layan dia dulu, sampai dia tidoq kadang2 baru aku mandi..kadang2 wassalam la jawabnya..ngan2 aku tertidoq..
dah tu kalo piyed, nak2 heavy, mak ai, susah nya kemain..mana bley tahan2, kena tukaq ar kan..
kadang2, sampai je umah, aku kocoh2 nk tukaq p*d, adib pun mula la melalak..
kadang2 ngan aku skali nk melalak, jenuh ar weh..xleh fokus..wuuaa...

kalo xpiyed, aku mandi pun ala2 ja, sap2 soi ja, so xde la lama adib merengek pun..
tp kalo time piyed, mmg aku lama dalam bilik ayaq..nk basuh lagi, mcm2 la..kompem lama..siyes, jenuh telinga aku menahan adib kat luaq yg menangis macam hapa ntah..aku rasa nk jerit ja " sapa2 bley dak tolong amek sat budak ni??" dalam hati la..

sampai aku cakap dr bilik ayaq " sat la adib, mak nk tukaq pad ni"..tp..ada adib kesah??!hahah
aku nk cakap xpandai, tp ampa bley bayangkan la camana kalutnya hidup aku kalo dok sorang2 ngan adib..huhuh..

motip aku wat entry ntah apa2 ni?ntah..saja nak bagi laki aku tau susah jaga adib sorang2 time piyed..hahaha..
tp kalo hari ke 4 ke atas, makcik dh bebas ke sana kumari.

tp betulla kan, "Allah tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia"..so, kena terima dan bersyukurlah..:)

Friday, June 11, 2010

Bacalah..

aku nak share dgn ampa buku yg aku baca ni..
aku beli buku ni secara kebetulan masa aku pi klinik 2-3 minggu lepas..
masa tgh tunggu nk jmpa doc, ada salesman mai juai buku ni la..
sekali ngan cd rm10 ja..

mula2 aku malas nk layan tp sebab dia approach dengan sopan, xmendesak, jadi aku ngan adik aku dengaq ja..
buku ni oleh Dr. Fatma Elzahraa Muhd Ramadan tu..dia ada slot Rayyan kot kat Astro Oasis..org Arab tp dh lama menetap kat Malaysia..aku pun jarang2 dengaq ceramah dia..
tp buku ni bukanla hasil tulisan Dr. Fatma, tp salinan dr kuliah yang dibuat khas untuk rakaman vcd..

tp mmg best buku ni..wpun kecik, xtebal pun, tp sangat2 berguna..sekejap je pun dh bley habiskan..banyak yang bley kita renungkan bila baca buku ni..lagipun, bila baca buku ni, mcm kita dengaq dia bagi ceramah jugak la..

wpun dh 2 minggu aku beli, tp pg td baru aku ada kesempatan nk baca..tu pun masa tgh tggu nk meeting..(konon2 nk isi time boring2 kan)..
tp terima kasih Allah, dibagi aku masa tuk baca jugak..

Petikan buku itu di muka surat 55...

Suatu masa Rasulullah SAW ketawa sampai nampak gigi taringnya. (Rasulullah tak pernah ketawa sampai nampak gigi taring. Tidak serupa kita ini sampai barang dalam pun nampak). Fatimah Zahra pun bertanya : Tolong beritahu, mengapa kamu ketawa?


Rasulullah kata : Aku ketawa Fatimah - orang munafik di hari kiamat, Tuhan tanya kenapa tak sembahyang? Dia munafik, dia tipu Tuhan sampai kiamat pun dia tipu lagi. "Eh, sembahyang. Malaikat salah tulis. Saya sembahyang".

Allah kata : Iyakah salah tulis? Mari, tutup mulut dia.

Setelah mulut dia ditutup, kaki dia bercakap, tangan dia bercakap. Itulah - Alyauma nakhtimu 'alaa afwaahihim... Anggota badan kita sendiri, adik-kakak, bersaksi atas perbuatan kita di hari kiamat. Cuba fikir - tangan yang kita hari-hari bubuh krim, hari-hari potong kuku, hari-hari pakai cincin, esok akan bercakap kepada Tuhan, apa yang kita usaha, apa yang kita lalai. Bimaa kaanu yaksibuun.

* buku ni pasai tafsiran surah Yaasin, kadang2 kita baca ja Yaasin tiap malam jumaat ka, tiap hari ka, tp kdg2 kita xpaham..so, Dr ni bagi ayat mudah la nk bg faham..betapa Allah itu Maha Berkuasa..kalo jumpa buku ni, beli dan baca la, xrugi..:)

Damailah Dalam Pelukanku.

tgk la gambar ni kengkawan..tatapla dengan setulus2nya..kalo xde perasaan lagi tu, aku tatau la nk kata apa..
aku copy gambaq ni dr fb Ustaz Zahazan Mohamed..
bila aku tgk gambaq ni, terus je aku nangis weh..tak dapat ditahan2 air mata ni dr meluncur laju je..sedihhhhhh..

buat anak2 muda skrg, ingatlah, keseronokan yg dikecapi sekarang ni, hanyala sementara saja..

"Buat remaja yang sudah terjebak dalam zina, bertaubatlah segera selagi Dia masih memberi peluang. Andai kau ditakdirkan mempunyai zuriat, jadikanlah dia emas bernilai untuk kau tumpahkan kasih sayang dan pengorbanan. Moga-moga ia boleh menjadi sebab untuk kau mampu 'membeli' sebuah keampunan. Tolonglah, Tolonglah, Tolonglah kurayu, jangan dibuang anak itu! Damaikan sikecil itu dalam pelukanmu. Kasihanilah dia, InsyaAllah Allah, Dia akan mengasihani kamu..."

Petikan (dengan sedikit tambahan) tulisan Fatimah Syarha dalam kolum Remaja majalah Solusi isu no. 20, ms 69 bertajuk "Damailah Dalam Pelukanku."

*masih melayan air mata ni meluncur laju"..
moga Allah melindungi kita dari apa yang kita takuti..Aku mohon perlindungan dan rahmat-Mu Ya Allah..:'(

Wednesday, June 9, 2010

lagi makanan adib.;p

eh2, lama kan xwat entry makanan adib..hehe
sebabnya dok bagi makan adib pusing kot situ jugak..
pi mai pi mai tang tu jugak..
xayam, ikan, pastu sayuq..rotate kot situ la jugak..

tp mlm td aku terbongkang tidoq awai ngan adib skali..
xlarat nk bangkit tanak nasik..
pastu bangun pagi tadi, adib lak bangun skali..haiyo, lagi la xleh nk wat apa..
so, mak dia masak seringkas yg mungkin..hehe

masak apa?
masak oat saja!asyik nasik ja kan, tukaq2 la menu sket..
mggu lepas pun dh wat ni, tgk kemain laju dia makan, asyik terbukak2 ja mulut ha..
pagi ni bangun nak masak nasik takut xdan, so masak oat lagi la..

cam besala kan, alang2 mak dia masak tuk sok skali, pastu buh dlm fridge..
sok, panaskan je..(kes malas, besala)..xpun takut kalut kan..
sonang baitu ja..
mak dia boh segala mak nenek campuq dalam tuh..hahaha..

~panaskan ayaq, boh oat, pastu campak epal, campak prune, boh kismis, kaco2, blend, dh siap!
mak adib amek sket siap wat bekpes lagik..hahaha..sedap gak, rasa manis2 buah gitu..~
resipi ni aku amek bek tuk anak yg sembelit ke ape, tp adib xdela sembelit pun, berak hari2 jek..saja aku boh..haha..
* tp kan, camana rupa yg dia makan kan, cam tu jugak la poo poo dia kuaq..haha..buccuukk tau..;)*

haaa..dah siap..satu boh dalam bekas adib bwk gi taska, satu gi simpan dalam peti ais..hehe..ha, yg termos tu kan, aku geram tgk mama eman beli, terus aku gi cari..yeay!tengs beb..

ooo..kismis tu kan, aku slalu beli yg kismis minda tu, dalam kotak kecik2 tu..ala, singgit ja kan 1..hehe..aku pon suka makan gak, selalu beli coz dalam kotak tu kan dia ada bagi pelekat2 doa kan..pastu amek la pelekat tu tepek2 kat cermin ka, kat peti ais ka..hehe
~ni pic ni aku gugel jek..adib kemain suka makan kismis..aku bagi dia makan cam tu je..penyek2 kismis tu sket, pastu suap dalam mulut dia(coz ada bijik kadang2)..sekotak ni kat dia saja..try la bagi, kalo dh ada gigi senang sket kot, depa kunyah snrik..;)~

itu saja, selamat mencuba!;p

Tuesday, June 8, 2010

kena langgaq lagik.

masih ingat entri ni?
yaaa..aku eksiden lagik pagi tadi..
tp kali ni bunyi dia lagi kebabom dr kena hat hari tu..
awai2 pagi lagi dh kena hentam..wuuuaaaa..gigil2..
tp naseb bek kali ni adik aku ada jugak, dia teman aku smlm..

benda nk jadi tu jadi sket je lagi nk sampai taska adib, maksudnya adib ada la dalam keta tu..
aku bawak keta lane kiri, keta wira tu lane kanan..
aku bawak cam besa ja, tp aku pasan dia macam slow sket, aku ingatkan dia nk belok simpang kanan..
pastu tetiba, aku nampak dia bagi signal terus belok kiri..
kan dah 'gedegangggggg''!!!

gigil2, panik lagi coz bunyi dia mmg kebabom la..
aku kalo brek pun xsempat nk elak..
dh la sebelum tu adib dok merengek2 ja xmo dok dalam carseat dia..
seb bek kena hentam belah aku, kalo belah adib?(kompem la aku salah kan)

aku terkejut, adib pun terkejut, adik aku pun senyap..
adib dalam dok tgh bising2 tu, masa kena langgaq, bley la diam, pastu tgk aku..
yg aku ni, jadi cam besa la kan..*dalam hati, ha sudah tangan nk kerekot lagi la ni*
terus nk nangis (sememeh tol aku ni)..
aku siap turun kan tingkap, mintak tolong lagi kat sapa2 kat luaq..ngan gigil2 ni..haih, harap adib akan tenang ja nnti..huhu
yg adik aku kat belakang lak..
"ha..ang dh start dh la tu, ang ni relaks sket bley dak, adib ok ja la..bla.bla.bla.."
phuh2, amek napas..terus dukung adib..adib mmg diam je, takut lak aku kot2 apa kan..
(tp kalo dia terkejut pastu dah xnangis n meragam2 nk ngan aku je ok la)hehehe

aku tgk kakak dlm keta tu xkuaq2 pun..tgh cakap ngan fon..aku xtingat lak nak kol amri..
dlm hati lagi..'aiseh, awat jadi time laki outstation lak ni??"
bila kuaq, kak tu dh tgk2 dia keta dia..keta dia cam teruk sket ar, bumper depan tu mmg jatuh bawah la..keta aku belah kanan tu je la, nk kata kemek sangat dak jugak..
terus dia cakap tggu husband dia sampai..aku lak tatau nk wat apa..
"awak nampak kan saya bg signal?mana boleh overtake belah kiri"
"tp saya nampak signal tu pun masa awak nk belok, pastu awak kan kat lane kanan..saya mmg kat belah kiri pun"
bla..bla..bla la..dlm hati dh cuak ni, aiseh, satgi laki dia mai camana lak..kami ni pompuan kaum hawa yg lemah, takut gak den..

terus kol en amri, bla.bla.bla.bla..
"ni baca doa dak sebelum drive tadi ni?" ada ke, baca la..huhu
"abg, dia nk tggu laki dia, abg dh la jauh, camana ni?sian la kat org..huhu..mintak tolong kawan abg mai sat bleh dak..yg laki la (demand ok nk laki jugak)..hahaha..
"sapa je ada, nnti la abg try mintak hery ke..kalo ada la.."..dlm hati rasa frust ok, rasa mcm eii, bini dia ngan anak dia eksiden ni tau, mmg la xteruk, tp rasa cam xdipedulikan jek..huhuhuh..
pastu tgh tggu laki akak tu, tetibe ada 2 org jejaka smart datang mai tanya bla.bla.bla..kawan amri yg familiar ngan aku (laki) ada la aku cam 2-3 org..tp yg ni aku xberapa cam sangat..tp penah nampak..huhu..
pastu depa pun amek keterangan (tanya la kan) aku ngan kak tu..

pastu laki kak tu lak mai..seb bek tau ada mber amri ni..at least rasa la cam ada org backup ka apa kan..aku ni bab2 org xkenai ni takut sket..so, kawan amri en amirul ni tlong la explain kat laki kak tu..bla2...
mula2 ingat nk setel luaq ja, kak tu kata aku potong kiri wateva la kan..
amirul cakap anta worksyop je, aku on je, aku pun xlarat pikiaq dah..dia nk tolong cari kedai tu pun besaq rahmat dah..dia siap suh aku balik ofic dulu, nnt pe2hal dia kol..lega sungguh kan ada mber camni..hehe
tp laki kak tu kata"dia nk balik bumper tu mcm tu, mcm asal, mcm xberlanggaq apa2 la..pastu siap cakap lagi dia polis..

masa aku kat ofc, laki kak tu deal ngan amri thru fon la..dia mintak rm300 kat aku, settle luar ja la..aku pun mula2 mmg ingat nk bagi je kat dia..tup2 amri kol, dia suh gi balai je, wat report..aku pun dh cuak, pastu penat sepasai..cam dh fobia je nk bawak keta ha..pastu laki kak tu lak kol.."ni husband awak soh kita jumpa kat balai je, so, awak datang balai la wat report, sekarang."gulp.

kat balai, pung pang2 memasing wat report, dari balai polis kelana jaya pi lak kat ipd trafik kat petaling jaya tuk jumpa sarjan sa****..nk amek gambaq bagai..pi la situ..tp kan, best la plak polis2 kat c2, lawak siot..xdak la aku rasa cam pesalah je bila ada kat balai polis..(adakah?)
hahaaha..time dia amek report aduhai, nk pecah perut aku ngan sarjan tu..lawak gile!tetibe rasa sonok nk gi balai polis kalo jumpa polis lawak cam tu.."awat yg ang dok jolok2 mai belah sini, nang haih!"~ayat cita p ramlee tu kan, dia asyik dok cakap yg tu ja bila dia tau aku org kedah..aduihla...
bila aku cakap aku pi antaq anak, terus dia "alamak...alamak awak dh kena langgaq rupanya.."
bila tau dah kawen, dia ngan kawan dia, "haish, awat yg mai sini report pasai kena langgaq, cuba mai report ada masalah laki bini ka, nk cerai ka.."x ke bengong kan polis tu, tp aku tau dia nk ngusik, tu yg wat jadi ceria ja..nak2 dia tau lak adek aku single, lagi la gatai ngusik..haahhaha

eh, panjang lak entry ni, semput tangan aku menaip ha..sarjan tu cakap org tu la yg salah..pastu bila pi amek gambaq, koperal yg amek gambaq tu kata org tu dh kena saman coz dia salah, dia yg langgaq aku sebenaqnya..alhamdulillah, aku rasa syukur sangat2..terima kasih Allah, tengs kat kwan2 amri yg sanggup turun melawat kawasan..hehe..jasamu dihargai..nnti suh amri belanja ek..;)

so, lega aku..seb bek aku ikut cakap amri pi wat report, kalo dak, naya ja aku yg kena bayaq kat dia kan..alhamdulillah...

Monday, June 7, 2010

terpaksa wat camni.

ampa tau kan yg en amri tu slalu outstation kan..
maka tinggal la aku terkontang kanting ngan adib berdua..
dulu masa adib dok statik xleh merangkak lagi senang sangat aku wat keje..
ye la kan..
letak je dia situ, bukan dia bley pi mana pun...nak ke toilet pun senang..

tp...
once dia dah berguling2, bergolek2, skang ni dh berkeliaran satu umah, masyaAllah..
pening pala aku!!
nak2 lak skang ni dia nk berkepit je ngan aku..aku baru angkat vontot sket dh start melalak 'emaaaakkk''..kalo aku gi mandi ke apa, sampai ke pintu bilik ayaq dia tunggu..kalo gi dapoq lagi la, skali ngan dia pun nk masak gak..
mmg haru..

kalo ada en amri bley la aku jerit 'bang..tolong la ni ha amek budak ni sat' (kalo ayahnya wat dono je kan, mula la nk bebel kang)
kalo aku sorang2...
alamatnya cam ni la ha...
~kena kurung dalam cot ha..asalkan nampak aku sudah..ni tgh nak masak bubuq dia..mula2 sengih je la~
~dia pun kusyuk maen wat hal snrik..~
~nak men cak2 lak ngan mak haaa..~
pastuuuu...
~dh start bosan, mula la teriak..cam sedey lak aku nengok..huhuhu..~
~makin tnggi lak note dia nangis ni, selagi aku xamek..haihhh..~
hmm..awat aku xbiaq ja dia kat bawah?
haaa..penah la, aku dok ralit kat dapoq, tetiba dengaq bunyi gedegang dh terlentang kat lantai..adala dia panjat apa2..banyak kali jugak, mau xbenjol..kalo x pun, senyap2 dia pi bilik ayaq la, men plug la..jenuh la aku nk pi jenguk tiap 2 minit kan..huhuh..wat macam ni senang..nk solat pun aku letak je dalam ni, dia nk menangis pun xpe..kalo aku tgh solat tetiba dia pi bilik ayaq, lagi berdebaq2 aku..huhuhu..

hasil tangan terbaik bagi aku..hehe

entry caca merba lagi..amek ko skali update..hehe
bila tgh kemas2 umah, ternampak la hasil kerja tangan aku ni..
yg ni la aku rasa terbaik skali n jenuh sungguh aku nk habiskan..
punyala jenuh mengait mende alah ni, bila dh siap rasa..
aaahhh...leganya..bangga pun ada..mula2 dulu ingat nk bg kat mak mentua, pastu tgk dia pun sifu mengait, malu la plak..hehe..

la ni aku rasa tetiba nk belajar menjahit la plak weh..
nk jahit baju kurung snirik, bley?
dulu penah mak aku ajar, aku pun penah skali je jahit baju aku tu..pastu terus tggal gitu je..
huhuu..nyesal2 xpraktikkan..
skang ni nk tempah mahai ooo..
eiiiii...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin