Followers

Friday, November 4, 2011

breastpump review: Ameda Lactaline*update*

sori pada kwn2 aku yg soh aku review pasal pam ni..
dok dlm draft dh lama..tp apa la yg sibuk sgt tatau, xdan nk update..

ok la, aku baru beli pam ni, nama dia Ameda Lactaline DualPump personal (gitula kot)..
menggantikan spectra 3 aku..bye2 spectra..huhhuh..terima kasih di atas khidmat anda selama ni..
sebenaqnya s3 aku bukanla rosak sangat, kalau tukaq tiub tu shud be ok kot, tp ntahla nk dapat semangat baru katanya..aku rasa s3 xkosongkan B aku sepenuhnya..n amek masa nk let down..hat amek masa tu yg wat kan aku betoi2 stress, sebab keja kt tmpat baru ni semua bz ja..xleh la amek masa lama sangat kan..

so aku pun survey nk beli pam baru..kalau aku ada duit banyak, of coz la aku akan beli medela freestyle kan?!tu kan idaman semua ibu2 bf..hehe..jd jgn tanya pasepa aku xbeli fs, sebab utama mmg ongkosnya ngak ada..huhu..kalau aku xbeli water filter tu mybe aku leh amek fs, tp kalau beli water filter, ramai yg dapat manfaat..hehe..

xdela semestinya kena beli pam mahal susu akan jadi banyak..bini kawan aku pakai manual ja boleh ja pum sampai anak dia setahun..xpala, hak masing2 kan..setelah bertanya itu ini, baca review kat tenet, last2 aku pilih nak beli pam Ameda ni..serius, masa beli s3 dulu, ada gak nampak ameda ni, tp ingat mcm cikai ja kan..
dapat ini parcel 2minggu lepas sudah!sangat suka deal ngan owner dia, si michelle tu..
meh aku tunjukkan apa yg aku dapat..
setelah survey, hat kat enjoybreastfeed ni la yg paling murah kot..sebab kat littlewhiz harga yg sama tp dapat pam ngan botoi ja..kt sini, dengan harga yg sama, aku dapat pam, cooler beg, botol susu, ngan super ice pack..berbaloi kan?!n aku pun tolong orderkan sekali tuk kak aku yg tgh tunggu masa nk beranak  anak ke 3 bulan 12 ni..harap kali ni ang semangat no along..mari kita sama2 bf anak kita..hehe

isi2 dalam kotak..

setelah dikeluarkan dari isi perut..cooler beg aku pilih kaler maroon..dia ada kaler dark blue, sky blue, oren, pink, dark pink

inilah sahabat baik saya yg baru..:)

cooler beg ni nama dia amazing v mom cool..(ke terbalik tp lebih kurang gitu la namanya)..mmg aku suka cooler beg ni!dia besaq n lebaq!boh 10 botoi pun celuih!kalau nk beli satu2 harga dia rm75..

atas dia ada compartment kalau nk boh pam ka..aku dok boh ubat adib kat sini..ha coolr beg ni aku bawak pi taska adam

jeng2!inila pam baru saya..hehe..1st impression adalah sangat2 ringan!hehe..suka2..xberat macam s3..even lg ringan kot dr kepala soket tu..mmg ringan la..

ha, hat plug tu la yg berat..hehe..

lebih kurang anggaran tangan aku tu..besaq tu la..xdak la kecik or besaq sangat..kalau fs mmg la kecik kan..boleh muat boh dalam beg stylo mama aku tu
saya telah menggunakannya di ofic saya..hehe..abaikan meja berselerak..aku juz pam kat cubicle je..yg tu aku add avent punya cushion massage tu..mmg fit elok2 ngan corong pam dia, kalau s3 kena tekan2 sket..ni mcm nk bg urut2 skit la..hehe..tp xboh ni pun xpa..

ok, so far komen aku aku puas hati la gunakan pam ni..
dia ada dua fungsi butang (butang ke,ala yg mcm gambaq ataih tu la)..satu butang speed, satu suction..
kira mcm 2 phase expression tp kena adjust snrik la..unlike medela, dia sendiri kan..
tp yg best dan yg paling aku pentingkan kt sini, suction ni xmenyakitkan!kalau s3 kalau pam lama2, aku akan rs pedih dh..agak sakit la..*tp ikut org gak, ada yg ok je*..yg ni kalau putaq suction sampai habis pun rilek ja lagi..hehe..

pandai2 la adjust mcmna kita nak..
kalau aku, mula2 kita turn on suction tu..laraskan la nk sampai mana..aku selalu ke max je..
pastu tu putaq yg speed dia lak..
kalau aku mula2 aku wat suction max, sama ngan speed bg laju..once susu dh kuaq (let down), aku slowkan speed..kalau speed slow, susu akan kuaq lagi banyak..*pada aku la*..
bg aku so far alhamdulillah, mmg senang la pam ni bg let down..sbb ikut kita nk adjust mcmna..

dan yg best, dia boleh letak tempat botol tu atas pam kan..xdela insiden susu tertumpah dh yg terjadi mcm s3 dulu..n masa nk pasang lekat kt B pun senang..aku still leh wat keja, still mcm fs je aku rasa..hihihi..yg ni kena pandai adjust ikut kesesuaian posisi badan la..chewahh..
dan tiub dia xpayah nk kena basuh..dia mmg menghalang susu dr masuk..so xpayah la nk risau susu termasuk ka apa..

apa lagi ek, haaa..cumanya bunyi dia agak kuat dr s3..masa guna aku rasa mcm bunyi wiper keta ja..sret..sret..sret..sret..hahaha..mcm wiper la kalau ujan tu kan..kalau aku pam kat cubicle ni, kalau waktu semua org tekun wat keja mmg dengaqla..jiran aku kak zu n depan aku fina ni dh tau dh kalau bunyi tu aku tgh pam la..kalau letak bantal bawah tu ok la sket tp still dengaqla..lama2 dh jadi biasa ja..jiran sebelah kiri ngan belakang aku laki..hat tu bini dia baru bersalin gak..time aku pam dok la menanya pasai pam tu..hehe..

so far kalau ada sapa2 tanya pasai pam ni mmg aku jwb berbaloi la nk beli..kalau betul2 nk bg susu bdn kat taska kan..ada review kat tenet kata pam ni upkan susu dia 50%, tu aku no komenla..kalau beli pam mahai2 tp jarang pam pun susu akan kurang jugak..
aku kira ok masuk ofc kul 830, so aku akan pam pagi tu, then pam time lunch kul 1 n sebelum nk balik kul 5.15 tu aku pam lg..so xdela nk kacau keja sangat..

aku harap review ni membantu la kalau ada org tgh cari pam ni,..hehe..tp avent manual aku still guna lagi kt umah..avent manual pun mmg berbaloi beli n guna, cumanya kat ofc aku kena jimat masa n amek double pam la kan..

*p/s: eh lupa..pam ni jugak sebenaqnya boleh guna battery..kena ada 6 batteri AA tuk pakai..tp boleh la kan kalau terdesak susah nk cari plug ka apa..

ok, sekian entry pam dar saya..marilah memartabatkan susu ibu!hehe..
mudah2an perjalanan penyusuan kali ni tuk adam dipermudahkan Allah..amin..

3 comments:

aNiS tHe BumbleBee said...

okey,syiok!

aku sampai la xbeli2 lagi pam wei..pasai budak kecik tu xmau botol.tp,minggu depan aku nk balik dah.maknanya kena la beli pam ni.cam syok plak aku dgq cita hg pasai pam ni.

maceh wei!

cik_ah82 said...

ha kan, ang dh nak balik kan 8hb ni..
nnti kalau ang dh keja ang kena perah la susu cap gantung tu..so kena la beli pam..hehe..

adventure girl said...

mau beli breast pump ini jg...tp kok harga indonesia Rp. 2.860.000 atau sekitar 1000 RM...Memang harganya sekitar itu yah?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin