Followers

Wednesday, April 28, 2010

masa cepat berjalan kan?huhuhu

saja nk cite..
bosan kan..
biarla tajuk kena mengena sipi2 je..hehe
pasal sapa lagi kalo bukan mamat adib tu..
kalo nk aku pelbagaikan nama, kena la kuaq lagi sorang dr perut nih!hahaha

semalam dia dh start ada pe'el baru..
hehe
kalo sebelum ni dia bangun mlm nk nenen, aku mmg bg baring je..
dia sambil tido pun dok nyonyot sambil baring kan..

tp..
semalam kan..
hahahaha..lawak gila lak aku tingat..
(kalo ampa rasa xlawak pun sila wat2 gelak jugak la ek)..

aku pasan adib dok menyondol2 tepi badan aku..
aku dh la ngantukssssss..
bila aku pusing nk sua nenen dia xmau..
dok la merengek2..
pengalaman lepas kan, kang aku marah2 dia, bangun pagi nnti nampak bintat2 aku lak yg nyesal..hehe

check2 sume ok..
so aku smbung tido balik..gasakla ang nk guling2 pun adib..
bila aku tido tu kan, pastu aku pasan mamat ni merangkak naek atas badan aku..
hahaha..
camna eh nk habaq..
dia bangun, pastu hisap nenen aku sambil aku baring telentang tu..
geli aku adib oiiii!
~lebey kurang camni la, tp dia melutut tu yg xtahan tu..haha~
ni gambaq dr encik google ek..kang ampa kata aku tayang tuut lak..hehe
bukan apa, aku jadi nk tergelak n xreti pun ada..
bila aku suh dia baring, dia takmo..dia nk camtu jugakk..nenen sambil dia melutut..hihihihi..
lantak la..pastu pandai lak..
bila kenyang, elok je lak dia gi baring kat tempat dia..hmmm..
~u'r sooo like me la adib!~hehehe

semalam ptg masa amek adib jugak, aku sembang ngan cikgu adib..
"mak adib, adib dh masuk kelas aktiviti tuk kelas cikgu iha ek"
"hmm..nape kak?"
"xde, aktiviti tuk baby ni dia yg advance, sume mainan dia yg konker dulu.."

*diam jap*
hmm..kalo nk tau, kat nursery adib ada 3 kelas
1 bilik tuk budak bawah 1 tahun, 1 kelas tuk 1-2 tahun, n 1 lagi 3-4 tahun..

yg cikgu iha tu jaga kelas 1-2 tahun..
depa habaq la, kalo pintu bilik adib terbuka sket je, laju2 je adib kuar gi join bebudak 1-2 tahun..
so, untuk aktiviti, depa bawak adib join grup sana la..
tp still lagi stay kat bilik baby la..

~muka geram..heheeh..comey kan~
hmm..aku tatau la nk kata apa..ada +ve , -ve jugak kan..
ye la, aku tau adib ni aktif sket, n lasak kot..kot2 la dia men kat bilik baby tu habis menan dia baling kat budak len..hehe..tp kalo aku pikir tuk letak kat kelas 1-2 tahun pun aku rasa terlalu awal la kot..
biarla dia men aktiviti yg tuk baby kan..

tp so far aku rasa ok lagi..tgk la dulu 1-2 minggu ni..
mak xnak adib besar cepat sangat..huhu..bley gitu?

Tuesday, April 27, 2010

kenapa saya suka guna avent?

hype..
ni pun cite lama (asyik cite basi je kan..)huhuhu
dh alang2 dok lam draf, kuarkan je la dulu kan..huhu..

sebenaqnya nk cite pasai avent manual ni..
yaaaaa..aku suda jatuh cinta ngan avent manual ni..
y???

senang!
mudah!
cepat!
(hehehe, macam kempen lak kan..serius, ni bukan iklan);p

mmg aku ada pam spectra, tp tu letrik kan..
selalunya aku pam 3x kat ofc..
kalo xsempat, 2x ja la..
so, yg ke 3 tu aku akan pam sampai kat umah ke apa..
kalo guna s3, terpaksa la aku menghadap bengkak sampai ke umah..
kalo xjam xpe..kalo jam..ayoyai...

tp sejak aku beli avent ni, aku bley pam dimana2 jua!
serius, dimana2 jua!hahahaha..
cakap je kat mana..kalo tempat org ramai, gunakan la nursing cover..
macam gambaq kat bawah ni;
(bukan nk menunjuk k, tp nk menunjukkan..hehe)
ni bertarikh 1.4.10..wakjakaka..
time ni masa nk ikut n tgk ayah adib men bola..
~budak ni kdg2 dh abis minum, tp nk melekat lagi..(mgkin memenuhi keperluan emosinya)~

time amek adib, dia kan allergic tgk aku...nampak2 je nk ngap..haha..ni ok sebab ayah nya ada bley drive..kalo aku sorg2, terpaksa la dia tunggu sampai kat umah..
so, sementara ayah tgh drive, adib minum sebelah, yg sebelah xkan nk bazir je leleh cam tu ye dak..
so, pam la..yg beshnya, kita xsedaq tau, sambil pam, dok sembang2 ngan adib, tanya dia apa yg dia wat, bla2. (inilah keindahan bf, huhu..pasti miss moment ni bila dh cerai susu nnti..hukhuk)..
then, bila tgk2, dah penuh sebotol..rasa sangat2 bersyukur pada Allah sebab Dia bg rezeki camni..

aku mmg suka pam bila netek adib..kalo guna s3, kena pi kat plug nk cucuk bagai kan..
kalo camni, kat mana2 pun boleh..
tp adib dia suka menjeles ngan benda alah ni..
kalo dia nampak susu pam lagi laju, mula la dia tendang2 pam ni..
aku pn cakap la kat dia, ni pun tuk adib minum gak..
pastu dia sengih (bahagianya)..hehe

sementara tggu ayah adib men bola, makcik boleh pam 2 kali..
alangkah sonok kan!kalo nk tggu s3, jenuh kena tggu dia habis men bola dulu..

tingat kawan fb aku, dura..dia la suggest beli pam ni..dia kata dia jatuh centa ngan menda alah ni wpun dia dh ada s3..aku xbape yakin masa dia cakap sampaila aku beli..hehe..tq makcik!
tp, tidakla bermakna aku buang s3 tu ok..
sayang lagi kat dia..

aku baru je gi anta servis (under warranty), so, pas ni ingat nk try pakai balik la..
apa2 pun, 2-2 besh..hehe

so, mamat ni, pas dapat syusyu, apa lagi, ligat la dia..dh isi minyak katakan..
~xboleh dok diam langsung..nk tgk dia diam masa tidoq ja kot, tu pun tidoq buaih gak..huhu..~

~ada ja kan akai nk wat apa kan..hmmmm..tp mak sayang adib wpun slalu kena babap ja kan..heheh~

Monday, April 26, 2010

masuk spital.

ni pun cite basi gak..
ku xkira..
masa balik sarawak hari tu, adib demam..
PIL kata demam nk tumbuh gigi..mmg gigi ke 4 tumbuh time tu..
tp panas la badan dia..
ngan batuk lagi..
bila makan ubat, asyik muntah ja..

pi spital dh 2-3 kali..
last2 masa kali ke 3 tu, doc ckp, kalo asyik muntah je, masuk spital la..
drip..
huhuhuh..

giler sedih weh time tgk adib kena drip..
sampai nurse cakap, maknya kalo xleh tgk tggu luar eh..nnti lagi susah dorg nk wat keje..huhuh..
dengar adib nangis2 kena cucuk tu, aku pun laju la air mata ni ngalir..huhuhu..
sedih weh..sob2

dh la kena dua kali lak tu..
mula2 cucuk tgk kanan xmasuk, pastu tgn kiri lak..
geram tul aku time tu..
so, malam tu merasala aku ngan adib tido kat spital kat sarawak..

ni antara gambaq2 masa kat spital..
~lasak sungguh..dok guling2 ja kejenya..~
~dok macam ni kan senang..gud boy kan..~
~bosyan eh...~
~dh letih sangat, tdo je la..ke baru pas kena marah ngan mak..ni tgh mimpi titanic nih..;p~
~haaa..amek ko..2 hari xmandi, dh macam serabai aku tgk..heheh~

pastu, balik dr spital, nk gi jalan2 kat kuching lak..tp dlm keta dok batuk2 lagi..
terus la bawak pi jmpa pakar kt private..
kat situ dia explain detail sket..
(det melayang belakang kira)..hehe
pastu adib kena nebulizer..hehe..klakar lak bila ingat muka ang dib..hehe

~ni pi kat Normah Medical Centre..jumpa dr Alex..hehe~
~2 beranak tgh posing masa mak dia sibuk register..~
~tgh pujuk ayah xmo wat nebulizer nih..xbley!~
~mula2 releks je, pastu dia mula la melalak..siap pakcik tu bersiul2 lagi..tp dia kata kalo nangis lagi ok, senang rongga terbuka la apa la..~
~pastu balik lena..terbuntang..haaaa...pesen adib tido kaki mesti silang..hehehe~

Friday, April 23, 2010

awan adib 2. (bukan awan dania 2)

halluuuu...
how r u??
hehe..ni pun cite basi, tp dh dok dlm draf, bek aku kuaqkan ja kan..hehe

ni masa kami dlm perjalanan nk balik kampung kat sarawak,..
tahun ni kali ke 2..so, en somi kata nk adventure sket kononnya pi epot..
dulu kol teksi ja amek dr umah, la ni nk melompat2 lak..
bukan melompat toing2, tp lompat dr keta ke lrt ke bas ke kapal terbang.
penat weh..pastu terkejar2 je rasa..
ni pakcik amri punya idea la ni..

alhamdulillah, kali ni pegi balik adib xmeragam pun..
senang hati..
masa pegi, aku bg dia makan atas flight..
pastu tido..
tp lupa nk snap..

yg best masa nk balik, pun dia ok..
tp xnak tido..
jadi, kita mak2 ni kena kreatif ye supaya anak xmelalak atas tu..hahaha

layan je la gambaq2 basi ni ha,...;)
ni masa nk bertolak..
~ni masa kat lrt kelana jaya...thanks to my fwen, cik ina yg sudi anta kami kat lrt..;)~
~ ayah nampak releks je kan bawak adib..tgk mak ha, bergayutan beg depan belakang..huhuh~
~adib teruja nek lrt..chewahhh~
~termenung lagi..apsal amoi sebelah tutup idung ha..hahahaah~
~wuarrrgghhh..adib dh bosyannnnn~hehe

ni lak masa otw nk balik kl..;)

~tengs kat pramugari air asia siap offer nk amek gambaq kami..yg bestnya seat banyak kosong..jadi kami pilih belakang ar..~
~haaaa..jgn men2..adib dpt layanan special ooo..berkenan sungguh ngan cik kak ni..heheh~
~kan dh kata..sonok eh..ye la, cik kak ni bau wangiiiiii..heheh~
~mujur la adib xsempat nk tarik benda alah ni..kalo dakkk..fuhhh~
~xsuka2!!adib nk kat akak tu jugakkkk!~;p
~cara paling senang untuk mengelakkan telinga berdengung,...nenen time!!mudah dan pantas..hehe~
~agak2 boring lagi, ayahnya layan je la anaknya ni..tau tak, amri xsedaq yg rupanya si adib ni dok mengigit kerusi tu..sampai tersagat2 la kulit kerusi ni..n sampai terlekat kulit tu kat gigi adib..isk2..~

~dan jangan lupa bawak mainan..heheh..kling2~

~agak2 bosan lagi, maknya kena la nyanyikan apa2..adib suka kan..'i luv u, u luv me, we r happy family..heheh'..

~dan akhir sekali, tgkap lagi gambaq potret sekeluarga..hahahah..amri kata 'awat gambaq ni nampak abg cam awwww?"..hahahaha

heheh..sekian..

Friday, April 16, 2010

nk merangkak..

hoyey...
mak adib suka ok adib dh nk merangkak..act dia dh angkat lutut tu, tp xberani nk ke depan..
masa 4.4.10 (poyo sungguh boh tarikh segala bagai)..sampai kat sarawak dia terus cam nk merangkak, pastu cam nk duduk..
mak nya lak yg excited!heeheh

video

lagi makanan adib.;p

banyak entry aku nk wat nih..huhuhu..(bajet blogger yg tegar)
tp aku tunjuk dulu makanan adib mggu ni..hehe
p/s: aku blog kan pasai makan adib ni tuk rujukan aku n mybe ada kawan2 nk share jugak kan..
so, nnti adik adib aku bley rujuk sini gak..hehehe..wpun xdela spesel mana pun, tp still lagik air tangan mak..hehe

masa kat sarawak, aku bagi adib makan bubur nasi+brokoli+carrot..adala dalam 2-3 hari kot dia makan tu..
pastu masa dia masuk spital (nnti la aku cite sal tu eh, xde mende pun)..
xsempat nk tanak nasi, aku bagi puri kentang+carrot+labu sket..blend je sume bagi kat dia..
(semua tu xsempat nk snap gambaq)

pastu 2 hari sebelum nk balik aku bagi bubur nasi+labu+sawi+carrot sket je..hahaha..amek ko adib, semua mak main campak2 je..janji sedap kan..heheh
~haaaa..ni dia bubur nasi +labu..ni so far paling feveret adib ni..cepat je dia abiskan..sampaikan kalo amri lambat bagi, mulala dia melalak..camna xlambat, dia men telan2 gitu ja..gulp2 bunyi haa..so aku rasa mybe dia suka labu kot coz rasa dia kan cam manis2 sket..nampak bintik2 hijau tu la sawi..kalo blender sawi xhancur sangat, skali ngan urat2 sayur ada..so, tapis la..kang tercekik kang budak tu..~

~ni lak bekal adib untuk hari ahad - selasa mggu ni..aku masak sekali tuk 2-3 hari ye..harap maklum..heheh..
tp asingkan la nasi satu bekas, n puri 1 bekas..
bila nk masak pagi2 tu, campurkan je la..pastu aku tapis..
ni bubur nasi + bayam (yg daun laker ungu2 sket tu) + carrot (nak habiskan) + epal hijau sket
senang je, rebus je semua menda alah tu, pastu blend, boh lam bekas, simpan dalam fridge..siap.hehe
so far alhamdulillah, abis adib makan kat nursery..siap mak dia soh bawak lebih sket..so, tuk 2-3 hari punya bekal, aku selalu masak nasik 2pot lebih.

~ni lak bekal adib tuk rabu-jumaat..sekali lagi aku masak labu+ carrot..yg ni pun adib makan licin kat nursery..
aku wat kasar sket, coz adib dia mcam xsuka yg lembik2 sgt..dia nk belagak ada gigi 4 batang, nk tunjuk la bley ngunyah gamaknya..ketap2 gigi dia mcm terer kunyah..ni pun xde la kasar sgt pun, sedang2 je..

so, tuk minggu depan aku tak pikir lagi nk masak apa..ingat nk wat bubur ikan lak kot..dh lama xwat..tp nk campur ngan brokoli sket..ni asyik campur carrot je aku ni..hehe..

so far adib makan 3 kali kat taska..tp last makan dalam kul 4..so aku kalo bley xnak la bagi lagi bila balik, nyonyot nenen dah la..nk kasik stimulate kan..tp bila balik, semedang je budak ni nk mamam..kadang2 aku bagi puri pisang je sket..huhu

pastu susu dia dh xabis..skang kan aku bagi 4.5oz x 5 botol..so, mesti ada lagi belen dia bawak balik..start hari ni aku bagi 5oz x 4 botol..nk tgk camana dulu..

p/s: tuk semua makanan kat atas ni, semuanya blend je..rebus n blend..so aku tak snap la langkah2 membuatnya..hehe;)

abis jahanam.

adib oiiii..
penat mak beli kipas ni tau.
ang lapaq sangat ka dib?
sampai habis putuih kipas ni ang gigit..
isk..isk..isk..

mmg la boleh pusing lagik, tp rasanya yg lagi satu bilah tu pun nk putuih gak kot..
tau la dh ada gigi atas bawah pun, semua dia nk test abis..
huhuhu..
ayahnya, next ayah lak beli..;)

Tuesday, April 13, 2010

aku bersalah.

fuhhh!!
lama xupdate..
bersawang.
banyak nau aku nk cite sepanjang2 aku cuti balik sarawak mggu lepas..

tp nk cite pasal jadi mlm smlm n pagi td..
huhuuu..aku rasa bersalah sangat2..
sangat2..
rasa cam teruk ja aku ni..
ada anak pun xreti nk jaga,..
mak apa ntah.

menyesal!!!
huhuuhuhuhu

semalam adib tido asyik merengek2 je..
start nk dekat kul 11 mlm tu dia dh berpusing2, berundur, merangkak sket2, tp mata pejam..
satu tilam tu dipusingnya..
aku tepuk2, bg nenen, cium2, dia tido balik.
aku tido kul 12, dia ok lagi..
pastu setiap sejam sampai ke kul 4 kot dia asyik menyondol2 aku..

aku dh la selsema..
xlarat nk bukak mata dah..
kalo ayah nya ada mmg aku pass kat ayah dia je la..
ni sorg2, kena layan jugak..
mula2 bg nenen, dia still merengek2, nangis2..

aku dukung, dia ok sket, letak balik, rengek2 balik.
aku bg lagi nenen, bukan dihisapnya, digigit ada la..
lagi la aku nek bengang.

nk marah je aku rasa..
pasaipa lak budak ni..
check perut kot kembung, ok je.
check pampers, ok je.
apa lagi xkena budak ni???

diguling2 badan dia sampai aku lak kena tepis..
xke kena penampor kat peha..
tp dia xnangis lak, rengek2 je..
time tu siap cakap, tido la adib, mak xlarat nih!

last2 kami 2 tertido snrik, sampai aku bangun kul 5.30..
siapkan bekal susu n nasi dia.
dia bangun kul 615..
aku pun sembang2, men2 ngan dia sambil cubit2 pipi dia geram...
nape la adib wat perangai semalam??selalu time ayah xde mesti wat peel..kan dah kena marah ngan tampor ngan mak kan..

dia sengih mcm biasa..
aku siap kol amri ngadu2 lagik..
amri cakap xpela sekali sekala aku wat camtu..

sekali aku terpandang....

terus je aku menangis, cam kena tggal ngan laki je..huhuhu..
sedih weh, tatau sebab apa rasa bersalah sangat bila pikir2..
(ni pun dh meleleh2 ha airmata..huhu)

tgk2 tangan kanan adib yg bam2 tu bengkak2..
cam kena ketit semut ja..start dr jari kelingking, sampai nk dekat siku, merah2 bintat je..
uwaaaa...siannya anak mak ni..
terus aku peluk2 dia sambil wat drama air mata (aku ni kan drama queen sket).

patutla asyik menyondol aku je setiap jam..
rupanya pedih kot..
aku yg bodo xperasan ni dok la marah2 dia..
check benda laen, tp terlepas pandang kat laen..
teruk nya aku ni...

huhuh..
xpela, at least jdk pengajaran kat aku len kali..huhuh..

ok, sekian luahan hati kali ni..uwaaaa

Friday, April 2, 2010

bekal saya.

ok, kita move on.

haaaaa..
sapa yg xhappy kan kalo makanan yg kita bekalkan kat anak habis licin kan..hehehe
isnin sampai rabu aku bekalkan bubur ikan+carrot kat adib..isnin je xabis..yg len licin..senang ati.

khamis-jumaat aku bagi bubur brokoli+epal kat adib. semalam licin.alhamdulillah..syedap kan dib?
tp semalam aku xamek adib, ayahnya yg amek..
aku kalo amek adib, soalan yg wajib tanya:
1) adib camana?meragam x?- semalam merengek2 sket, nk org layan dia
2) susu dia habis tak? last minum kul bape? (so aku bley bajet la kalo nk sumbat dia ngan nenen pun)
3) makan dia ok x?habis x?

so, kalo amri ni, kdg2 dia pakat amek je..xtanya pon..aku xpuas ati tol kan..amri cakap semalam makan adib kurang sket..
aku ingatkan adib xabis..aku xpuas ati, aku kol snrik mama dia tanya soalan2 wajib tuh..

susu dia abis seperti biasa..skang ni adib minum 22.5 oz masa kat nursery. alhamdulillah habis.
yg buat aku happy tu, mama dia cakap " sok bawak nasi lebih sket bley x kat adib?dia makan td xcukup la..habis licin'
yippiiii!ni yg semangat nk try macam2 resipi nih!

slalu aku bagi 2 bekas dadih comey tu kat dia..ye la, budak yg baru nk makan hanya 2-3 sudu besar saja sekali makan.
so, pagi tadi, aku bagi la tambahan nasi kat dia..bubur brokoli+epal ni mmg layan!menyelerakan!(mak adib la kata..heheh)

baru pas kol mama dia td, dh habis licin 1 1/2 bekas..kul 3-4 japgi makan lak..balik umah aku xbg dah, dia hisap nenen je..

jadi (asyik so je kan), meh kita tgk bekal adib..
~ni adalah bekal adib tuk 2 hari ni!mak masak banyak tuk esok skali!;)..3 bekas tuk bekal adib sehari..nyummy!~
~pastu mak masukkan bekas tu dlm termos ni tuk menten suam2..hehehe..cantek x bekas makan adib?heheeh~
~save the earth..;p...siap tuk dimamam adib nnti~

Kau Pergi Jua.

Belasungkawa Din Beramboi.
dia pergi jua.

aku sangat2 sedih.
org yg slalu buat aku gelak mcm nk gila dlm keta pagi2,
tiba2 pergi.
mengejut.
dan pagi aku tak kan riuh lagi lepas ni.

sebelum ada riuh pagi era, aku dengar stesen lain.
bila dorang start bergabung, aku jadi pendengar setia pagi2.
xpenah beralih.
hari2 aku akan tggu sawancara, drama sebabak, dan apa2 yang ada kaitan dengan pak din.
aku rasa perjalanan aku pi ofc sekejap saja, xpuas aku dengar.

ada yg kata "apala, lawak bodoh'
ada aku kesah.
mmg lawak dia ntah apa2, tp cukup menghiburkan pagi aku.
ptg kalo ada ulangan, aku akan ulang gelak.
gelak, dan gelak.
dan aku rasa semua org yg dengar akan gelak.
aku ngan amri boleh gelak sampai kuar air mata dengar lawak dia.
dia sebagai ah long, dia sebagai shasha.
dia yg slalu baca berita cara dia.dan komen yg sangat menggelikan hati.

ahhh..aku rindu riuh pagi aku di jalan.
aku rindu suara dia dan lawak dia.
dengar dia dah pergi buatkan aku menangis masa nk siapkan susu adib pg tadi.
dalam keta bukak radio xdengar suara dia, aku jadi sebak
xsangka pengaruh dia besar dlm pagi aku.

dia memang penghibur.
semoga pak din aman dan tenang di sana.

mati satu kepastian.

kita bersedia kah untuk dijemput-Nya?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin