Followers

Wednesday, December 24, 2008

lelaki vs. wanita..;)

Korang perasan x?aku la pasan kan, kebanyakan kawan aku, esp yang ada blog or xkisahla dia wat blog ka dak, tapi pompuan ja eh,n dah kawen or ada pakwe..aku perhati kan, org pompuan ni lebey terbuka bercerita mengenai suami@pakwe dorang..termasuk la aku..bukan la cite yang buruk2 kan, tapi how we express feelings to our husband/bf.. dan kalo diperhatikan pulak kwn2 lelaki, yang dh ada wife or gf, tapi dorang xpenah @ jarang la cite pasal partner dorang kan..konon2 cam dorang ni xde kapel lagi ar kan..mcm kita kaum wanita, kita lebey terbuka kan cite pasal kisah kita n partner kita..bukanla cite mengenai kisah dalam kain kan, tapi life yang kita lalui hari tu ngan dia..kan?contoh senang aku la kan, kebanyakan entry mesti selit nama abg, bukan sebab nak tunjuk aku sorang ja ada laki, tapi life aku mmg xcomplete tanpa dia..kalo kita teringat dia, kita express feeling kan..xde la malu kan..tp korang cuba tgk blog kwn kita, ada bini/gf tp xde pun sentuh, tapi kisah cinta dolu2 ngan gf dorang cite lak...hehehehe..boh manas ha..
Apa yang aku dapat simpulkan kat sini kan,pendapat aku saja ek..kalo salah sila betulkan..masing2 ada pendapat, pendapat masing2 xsalah..pompuan ni mungkin jiwa bunga2 sikit kan, dorang share pasal hubby/bf juz nak tunjuk kan betapa sayangnya, cintanya dorang kat partner..lelaki pulak, mungkin eh, ni mungkin je la..samada dorang xnak mengaku yang dorang ni dh dimiliki (bujangla konon), or dorang xnak tunjuk partner dorang dengan anggapan aku yang partner dorang tu hak dorang sorang saja..kalo tanya lelaki,mesti dorang jawab yang no.2 la kan..xkesahla..aku pun xde tnya pendapat abg pun (tgk, ada jugak selit laki aku kan) mungkin banyak lagi sebab musabab kan..
Bukti aku cakap camni pasal pompuan, coz hr isnin pas maghrib, aku tgk show kat astro oasis, show bersama dato’ dr fadzilah kamsah..syiok weh show ni..dia cakap kan, pompuan ni memang banyak cakap..kenapa banyak cakap?ha itulah yang kita tak tahu ye..hehe..pompuan banyak cakap (dia kata termasukla bini dia) coz dorang tak boleh simpan banyak benda dalam otak dorang..so dorang takut terlupa, dorang kena luahkan..dengan bercakap, show their feelings etc..jadi, bila dorang cakap (even dorang kadang2 xsedar apa yg dicakapkan), boleh release tension dorang tu..ye la, kalo ikut logik pun, pompuan banyak benda nk pikir..qeja la, umah la, kemas, masak, layan suami, layan karenah anak la, lipat baju, basuh kain, basuh toilet, buang sampah, dll..tu xtermasuk nk beli belah lagi yang mana merupakan portion terbesar dalam otak sorang pompuan bila mana dia tension..cuba tgk lelaki, dorang cool ja kan..even kalo dorang bz ngan qeja kan(wpun bukan pikiaq sgt pun), tp bila balik, sume dh tersedia..dorang nak makan minum, bg arahan je..baju dh siap gosok, pinggan xpayah basuh, masak jauh skali la kan..(random je eh)..so, apa nk ditensionkan kan?mungkin sebab tu kot wanita akalnya 1, nafsunya 9, tapi laki akalnya 9, nafsunya cuma 1 je (sebab tu laki kalo nk kawen len, panjang je akalnya kan) n berhati2 la kalo suami / bf anda asyik bersin je..haha..coz kajian menunjukkan laki kalo bersin dok tgh pikiaq pasal t**uut..(censored)..wallahualam..
Then, dr fadzilah cakap lagi, laki kena faham pompuan ni..jiwanya kompleks, sebab tu ada kuaq ‘wanita sukar dimengerti’..kadang2 xdak angin, xdak ribut, dia boley menangis tanpa sebab..sukar nk mengerti air mata pompuan ni..dia sedey pun nangis, dia happy pun nangis kan..termasukla aku kadang2..aku bg cadangan la kan, la ni lelaki2 diluar sana tu, jgnla cari gado ngan pompuan..sebab mmg xkan sejiwa punya la..fahaman isteri lain, fahaman suami lain..hanya lelaki paham jiwa lelaki kan, so nk gado, gado je la ngan kaum sejenis..hahaha..cam tu gak pompuan..hehe..tp mungkin la xterjadi coz lelaki n wanita (suami isteri la) Allah jadikan saling melengkapi antara satu sama lain kan..tinggal lagi kena ada persefahaman je..chewaah..
Banyak lagi la dr fadzilah cakap, tp aku xingat dh (ha, kan betul, banyak sangat aku kena pikiaq dalam otak ni)..huhu..ha, satu lagi yang dia cakap, isteri ni bukannya merajuk kena tegur ngan suami, tp isteri kena ditegur dengan berhemah dan lembut..kalo suami tegur dengan keras (melenting or marah2) isteri akan lagi rasa confius, takot, kecewa n memberontak..yg ni aku setuju 150%..padahal kalo cakap elok2 kan boleh kan..sejuk hati..pastu jgnla segan nk cakap love you even depan org ramai pun..ni nk cakap yg tu pun malu2 kan..aku selamba kodok je cakap..xdak qasa bersalah pun..betoi kan bang?haha..then, suami kalo selalu maafkan isteri (dan sebaliknya) sebelum tido, rumahtangga tu akan lebih diberkati dan setan2 yg kaco tu pun lemah semangat..hahaha..
Apa yg aku tulih ni sebenaqnya random je, apa yg aku baca n aku tgk..mungkin ada berkaitan dengan korang n even aku snirik kan..hehe..ha, dikesempatan ni kan, aku nk mintak maap la kat sapa2 (pompuan ka laki ka) kalo2 ada terasa ngan cakap or perangai aku..kadang2 aku kasaq sikit, mana tau kot terasa ka apa ka kan..harap dimaafkan la..;)

p/s: for my lovely hubby, thanks 4 everything k!u complete me, nothings gonna change my love 4 u!amin..hehe

Until next time, adios!

13 comments:

khairul onggon said...

Org pun tgk Bersama Dato tu.. mmg best.. Pedas pedas entry ni.. Sib baik diri ku treng teng teng.. Tooot.. Rahsia hehehe..

ayang's said...

betoilah... mak sokong 200%... contoh paling dekat... sendiri fahamlah.... dan blog akulah wanita...terang2 wanita tuu...

eDrYaNa said...

mummy moon pn sokong arrr 500% (kalah la Puan Masri)hehe..Seseorg yg bernama Wanita itu mmg terlalu sukar utk dimengertikan prasaannye..jiwanya terlalu halus, sehalus kulit Cik Fa (bole ke?)..Tp, x semua wanita bole memahami hati seorg wanita..Ada juga wanita yg berhati iblis!! Sanggup menghancur luluhkan prasaan kaum sejenisnya..jauhi la anda dr wanita2 yg berhati iblis ini..Hanya yg pernah mengalami akan lebih memahami..;-P xoxo..

cik_ah82 said...

onggon:
ai, still nak treng teng teng lagik tu..sik manas kah?hahaha..mmg patut suma laki tgk show tu kan..

ayang's:
tq2..a'ah,xpela, mungkin tu cara dia nak redakan perasaan dia kan..sekadar bantu dengar pun dh cukup..tp salute la coz dia berani..

mummyvogeh:
wah2, semangat tuh!hehe..cam luah perasaan terpendam jek!huhu..harap2 kita tak bertemu dgn org cam tu n jadi cam tu..tp, kadang2 terpikir, benda yang jadi mesti ada sebab kan..isk2..

apetbarreto said...

btul la tu. tapi mebi kebanyakkan lelaki wat blog bkan utk fokus cerita pasal perihal diri dan family kot. ade yg wat blog nak citer pasal interest masing2 mcm komputer ke, kereta ke or pape je. mungkin ade lelaki yg taknak tunjuk betape sayangnye mereka kepada istri/gf kat org lain sebab tanak share perasaan tersebut ngan org len. mungkin juga mereka ade care tersendiri utk express feeling terhadap istri/gf selain dari post kat blog.

actions speak louder than words...

cik_ah82 said...

apet:
maksud saya, bukan sekadar2 dlm blog je..faham betul2 eh..kebanyakan lelaki mmg cam tu..ni common la kan..jgn tgk kat satu sudut je ek..bukan la saya kata kena cite pasai wife/gf tiap kali post blog ke ape..cuma wanita mmg camtu..sebab tu kita berbeza kan..tq

ayang's said...

eDrYaNa said...

Ada juga wanita yg berhati iblis!! Sanggup menghancur luluhkan prasaan kaum sejenisnya..jauhi la anda dr wanita2 yg berhati iblis ini..Hanya yg pernah mengalami akan lebih memahami..;-P xoxo..


Puan Zaidy... tak semua itu berhati iblis.. mungkin dia ada alasan tersendiri...(sedih plak)...

apetbarreto said...

btul la. kite kene tgk kat sume sudut. patut la ade org kat negara kite yg memperjuangkan hak kesamaan gender tanpe menyedari sebenarnye perbezaan itulah yg menyebabkan hidup ini indah.

share our similarities, celebrate our differences!

Maaf merepek...

cik_ah82 said...

yup..dulu kwn2 penah cakap, saya n suami berbeza, beza perangai, pendapat dll..tp sebenarnya dorang tak tahu, perbezaan tulah yang menyatukan 2 jiwa..ahaks!

apetbarreto said...

as for the conclusion, ade mende yg kite x bley harap org len utk same ngan kite...

cik_ah82 said...

ayoyai..camnila apet, mmg la kita tak boley harapkan org len sama ngan kite kan..kalo dh hidup bekeluarga, mstila kena ada tolak ansurnya..kita boleh bawak kuda pi kat kolam, tapi xboley nk paksa dia minum air tu..
awk bley pikir camne awak nk pikir, camtu jugak saya..tq

apetbarreto said...

btol la tu...

eDrYaNa said...

Puan Masri, jgn salah anggap plak..i x maksudkn mcm yg u fikirkn..mayb ada diantaranye punya sbb yg tsendri(special case)..ada yg rela, n ada yg rela dlm paksa..cuma, ada jg diantara mereka2 yg langsung x mhormati prasaan wanita lain..

p/s: sori kalu ada yg tsinggung dgn kata2 i..i cuma meluahkn apa yg i rs..;-P..xoxo..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin