Followers

Tuesday, August 17, 2010

kisah muka ku yg *tiba2* bengkak..:)

haaaa..
setelah hampir2 sebulan ye kejadian ini berlaku, barula aku ada kesempatan nk post pasai cita ni..*saja aku tunggu bulan Ramadhan yang mulia ni nk post cita ni, sebab haaaa...i tau2..nnti u all sume gelakkan muka i yg kembang2 bengkak2 kan..so, xbaik tau bulan2 posa ni gelak2kan i tau..muahahahah..*padahal sendiri tgk, sendiri dh gelak..huhu..

haaa..camana eh nk start?
k2,*tarik napas dalam2*
sebelum tu aku tunjuk dulu mukaku yg cun *apakah!*.means sebelum bengkak2 la kan..

~haih, mak sapa comey sangat ni..hahahak...~ni pun masa hujung bulan 5..kot2 la ampa terlupa kan..~
hmm..aku rasa ni la sakit yang betul2 menduga kesabaran aku..huhuhu..
tp padahal xsakit sangat..ntah, aku pun tatau nk kata camana...*eh, rasa cam panjang je entry ni*
bayangkan sakit ni aku kena masuk spital 3 malam uols..3 malam!aku beranakkan adib dok spital 1 malam je ha..huhuhu

aku start ikut kronologi eh..hehe..bersiap sedia la entry panjang menggila..malas nk wat part2 ni..
23/7/10 - Jumaat
malam tu aku iron baju amri, aku dh start rasa mcm miang je muka ni..pastu gatai2 telinga..pastu aku tgk kat cermin, mcm ada bintik2 merah kat muka, tp xtimbul pun..so, aku terus gi cuci2 muka, pastu tidoq..

24/7/10 - sabtu
bangun pagi nak solat subuh tu, tgk muka kat cermin, dh mcm len mcm je..merah2, tp xbengkak sangat..cuma kita dapat rasa la kan kulit muka tu cam keras je..tp telinga dh start bengkak2 dh..dh la pagi tu ada kejohanan boling kat ampang anjuran ofc..aku terus gtau amri, tgk muka aku dh start merah2..huhu..xjadi la aku gi men boling kan..mula2 ingat sat ja, nnti2 ilang la kan..tempek2 la bedak sejuk yg aku tempek masa adib kena merah2 jugak.. muka adib masa bengkak cam gini ye..
pastu amri terus bawak aku gi pusrawi..so, doc cakap allergic la kan..bagi ubat makan sapu bagai, dia cakap 1-2 hari akan ok dah..ok la..
haaaa..dh sedia nk tgk gambaq aku..jgn terkejut ok..mode gambaq suma muka sayu pilu sedih jiwa kacau punyala..takdak nk senyum2 bagai kan..hahaha

~taraaaaa..nampak tak merah2 tu..ni pun dh start bengkak2 sket dh ni..~
pastu aku pun cakap la ngan amri takpa la gi outstation kat ganu kan..dh dia kena bawak kawan dia lagi..masa tu aku rasa cam bila makan ubat doc tu akan baik dengan cepat la..so, tghari tu amri pun gi la kuaq..

25/7/10 - ahad
bangun pagi2 tu kan, nk solat subuh, aku tgk cermin, terus menjerit tau!terus mengucap..huhu..panik gila aku..masa nk amek air smayang, rasa pedih oo muka..mak ai, double bengkak dia..kat telinga jangan cakap la..mmg cam telinga gajah dh..pegang xrasa telinga dah..hehemmg aku takut gila ok..aku siap kol mak aku kt kedah lagi cakap muka kui bengkak..huhu..nangis2 ok..
pastu kol amri..dia dh kat ganu kan..tp gatai gak nk kol.
mak aku lak sama kalut ngan aku..habis ngan makcik2 aku dia kol..acik aku dok kat kapar, dia soh mai umah tgkkan aku.."ang ngan adib ni, nak sakit2 pun time amri xdak la pun!aduhai"hahah..bebel mak si sarah ni..

pas smayang ja, aku terus angkut adib, drive gi PPUM..mulanya nk gi spital sg buloh, sebab dekat ngan umah, tp sebab aku dh ada kes masa adib sakit dulu kan, doc ntah apa2, aku nk pi PPUM la..rekod aku kat situ pun ada..
so, drive la aku pagi2 buta kui 7 terus gi PPUM..masa tu rasa mata dh sepet dh..

sampai2 kat PPUM, terus ke emergency..
aku sampai2 terus depa tanya, baby saket ke, awak saket?
uish, xnampak lagi muka mak macam fiona shrek dh ni?mesti la mak yg saket..
so, depa amek la BP, check tekanan ka apa.
sedih ok.
sebabnya rasa cam sebatang kara je..huhu..uwaaa..*ni dh genang dh ni*
ye la, aku ngan adib je kan..
pastu masa nk check tu, akak tu tanya,
"dtg berdua je ke?"
angguk.
"suami xde ke?"
geleng. "dia outstation."
"adik badek ke?ni kalo doc inject ke camana nk drive ni..ish, kol la sape2 suh teman"
adib depa tlong pegang pun budak tu tak mau..

huhu..sedih tau.dh xnak cakap banyak lagi.kang nangis.

aku ada adik, dia keja misi kat HKL.dia keja ptg kul 2..so bapak aku kat kedah tepon dia suh mai teman aku.dia mai sat ja la..
doc yg check cakap mungkin virus. atau allergic. tp dia inject la ubat untuk tahan gatai n kurangkan merah n bengkak..aku tanya,"boleh baik x doc?"
'boleh, sebab awak xde susah nk nafas atau demam ke ape..so, not so serius la..'
lega aku..dia bagi mc isnin tu..oh, ubat inject tu ngantuk ok, tp aku cakap yg aku drive, dia cakap ubat tu xbertindak balas lagi, sempat la aku sampai umah..
tawakal gila aku.
~ni masa kat PPUM..gegar2 ni amek gambaq snrik..huhu..mulut aku dh mcm kena sengat tebuan dah..gambar nampak cam besa je kan, tp kalo tgk real mmg merah gila mcm udang kena bakaq oo~


26/7/10 - isnin
bangun pagi2, arggghh..tensen lagi tgk muka yg makin kembang..
sedih tol tgk telinga aku..nangis2 aku..
kol mak aku..
*aku tatau sebab apa aku suka kol mak aku wpun aku tau mak aku mesti kalut gila..padahal dok kedah mcm menyusahkan ja aku kol depa kan*
"ish ct, ang balik kedah la, senang sikit nk tgk ang ngan adib..kalo xbleh ubat doc, kita ubat kampung la"

aku pun terpikir2 la kan..
tgk makin teruk, telinga aku rasa mcm nk pecah ok, berdenyut2..
so, aku pi klinik mediviron kat umah aku, sebab doc kat c2 best wpun kena bayar la kan..mybe dia bley wat blood test ka apa ka kan..
so, bila pi klinik tu, doc tu pun tekejut tgk aku..
dia terus wat surat refer kat HKL, dermatologi..
sebab dia tgk telinga aku bengkak len mcm kan..
~ni masa pi klinik mediviron..hehehe..aku sampai skang tgk gambaq ni kompem gelak tau..sian aku.muka time ni merah gila aaa tp awat dlm gambaq xmerah sgt.~

aku ckp la, aku ingat aku nk balik kedah..
dia xbagi, coz dia kata takut kalo betul virus jangkit adib la apa kan..dia tak advise untuk perjalanan jauh la..
dia suh pi HKL on d spot jugak.

so, menonong2 la aku pi HKL.
sampai kat klinik dermatalogi tu, bila doc tanya macam2 kan, dia kata dia not happy bila tgk telinga aku tu..so, dia nk wat blood test, n dia soh aku admit masuk wad..hahhhh?jadi, camana adib?
aku apa lagi..kol mak aku lagi cakap doc suh admit HKL..
mak aku berkeras gak suh aku balik sebab depa nk mai sini susah, adik aku skolah lg..mak aku kata kalo kat kampung, ramai ada bley tlg tgk adib..

aku cakap ngan doc, doc tu pun setuju dengan syarat bila aku sampai kedah, terus pi emergency hospital sultanah bahiyah..jgn balik umah dulu..hahaha..aku pun ok la, dia wat surat refer ke HSB la plak..eiii..dalam masa 3 hari, 4hospital (pusrawi, PPUM, HKL, HSB) n 1 klinik aku pi..huhuu

seb bek adik aku yg keja misi tu bley teman..dia siap amek e.l lagi tuk jaga adib..tengkiu jat..
tau dak, baru aku paham tau camana la org yg cacat kat muka depa bila kuaq..saiko tul..aku muka merah2 camni, bila pi, depa tgk semacam ja..wuuuaaaa...insap2.

even nak singgah R&R nk solat pun puas aku tutup muka, tp still nampak sepet gak mata..
muka ni, kalo kena ayaq kan, mak ai, pedih ooooii..huhuhu
aku sampai HSB kui 1030 camtu, tggu mak aku kat sana..
tau dak, bila mak aku sampai kan, boleh dia cari2 aku padahal aku dok depan mata dia ja..
dia boleh tak kenai aku..bila aku cakap..makkkkk...
terus mak aku mengucap..peluk2 aku, usap2 belakang aku, aku pun apa lagi, menangis di bahu mak aku la..sedeyyyyy oooo..

mak aku mai bawak ayaq zam2, soh aku minum selawat sket..time ni, kat tangan n kaki aku dh naek bintik merah2..masa pagi tu xbanyak sangat, bila malam kui banyak..ngeri aku..
tp yg haru tau dak, masa aku kena saring kat kaunter, ada ka depa terus tulis aku kena SLE..lagila sedeyy..huhu
so, malam tu, kui 12tgh malam, aku terus kena admit kat spital..
berpisah la sat ngan adib malam tu..


*eh, dh la, aku rasa kena sambung part 2 jugak la..berjela2 dh ni..banyak lagi ni nk share..ececece..*
sok2 la aku sambung..

8 comments:

am-rie said...

walaupun mukamu bengkak..tetapi lubang hidungmu tatap menjadi pujaan hatiku...hehe
sabar dengan ujian Allah..

kmieja said...

salamssss...sebb apa boleh jadi bengkak?

kayzie said...

huk..sodeyyy baca kisah akak..dugaan tul kena masa hb takde..alhamdulillah akak dah sihat

aNiS tHe BumbleBee said...

laaa..tgh syok2 baca ada sambungan lak dah..awat tu?elegik ka apa?

purple_lav said...

sarah! takut ku tgk...tetiba jer masa baca ni muka ku pun rasa pedih..ades. teruk ek.

adib memang sah anak mu...sbb mu pesen dia gak..aku rasa memang anak beranak ni kena pindah kt kutub utara huhuhuh...

cik_ah82 said...

abg:
ye la tu..tp terduduk jugak kan time tgk muka org time ni..hehe

kmieja: hehe..tggu ek sambungannya..:)

kayzie: makaseh dek..mmg dugaan tul..

anis: hehe..panjang berjela weh..tggu sat noo..nnt ada sambungan nih..

fiza: haaaa..tau xpa..even ofcmate tgk daku menggaru, depa pun nk menggaru sama..hahaha..
mmg nk kena pindah pi tempat sejuks ni.

puterikurekure said...

sedehnya part mak cik ah dah tak kenal cik ah ngan muka bengkak2 tu. isk..isk..

cik_ah82 said...

intan: hai, mak buyong ni jgn sedey2 lak tau..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin