Followers

Monday, March 22, 2010

apa kata anda?

hmm..sebenarnya kan, aku dok search pasai development baby ni.
aku tgk kawan aku bg anak dia dok dalam walker, dalam sling, carrier (ni aku..haha) etc la kan..
aku dulu dok terbayang la alangkah indahnya (or serabut, mana yang anda sukai) bila adib diletak dalam walker..dan dia akan ke hulu hilir dengan walkernya keliling umah kami yang tecit tet itu..

ahhhhh..beshnya (or serabut, mana yang ada sukai)..haha
then, aku pun kenen2 la ngan pak incik..
'bang2, anisah (bukan nama sebenar) dh beli walker tuk armani (sekali lagi bukan nama sebenar) la..adib bila lagi bang?'..;p
'hhmm..nk beli ke?'
aku kalo dia kata nk ke x, semestinya la nak..then, pikir2 balik, alahai, umah aku kecik benor ha..tp tu bukan masalah sebenar..tp mmg masalah jugak tu..bersepah umah akuuuuu..huhhu
then, aku pun google la pasai benda alah ni kan..
coz aku ada terdengaq la kalo bg budak pakai walker ni nnti jalan berjinjit..huhuhu..no offense ok.ni yg aku dengaq la..
tp mmg ada keburukan la guna walker ni..aku kopipes ek :
"Putting a baby in a walker is like giving a teenager a Ferrari - a dangerous risk. That's why, as of April 2007, Canada has banned the sale of baby walkers.

UK data suggests, however, that more accidents and injuries happen in babywalkers than with any other form of baby equipment. This is because they give babies extra speed (a baby can reach up to one metre per second in one zoom), extra height and access to multiple hazards.

Most injuries are caused by falls when the babywalker tips and the baby is thrown downstairs or crashes into furniture, heaters or ovens. There is also an increased risk of your baby being burnt by previously inaccessible objects, such as candles and hot cups of tea. Thirdly, it allows her to reach
household poisons, such as perfume, mouthwash or alcohol, left at a previously safe level.

Most people believe that when a baby is occupied in his little 'wagon', he is safe and can be left unsupervised for short periods. In reality, extra vigilance is needed when your baby is in a baby walker and your baby would be safer left on the floor in a hazard-free room. (Read
tips on baby-proofing your house).

Walkers won't help your baby
learn to walk and in fact, using one too much may even delay her development slightly. A baby needs to roll, crawl, sit and to play on the floor, in order to reach her developmental milestones.

In spite of the worrying statistics, an outright ban on walkers could be unrealistic. Some experts feel they should be designed only for babies over nine months of age who are already sitting and crawling, and are limited in the speed that they can travel. It is compulsory for customers to be given clear safety guidelines when buying a baby walker.

If someone suggests a walker for your baby consider alternatives or, better still, let her exercise on the floor in the good, old-fashioned way"
sumber dari sini dan lagi di sini

tp terserah la pada kita..lain budak lain ragamnya kan..tp semua mak bapak nk yg terbaek tuk anak kita kan?kan?
sama jugak yg aku dengaq dan baca pasai baby sling..katanya (pecaya atau x terpulang la)..baby yg slalu dalam sling ni boleh buat depa jalan mengengkang dan ada kajian membuktikannya..tp aku pun jalan mengengkang gak sket..hahahaah..mesti mak aku boh dlm sling or carrier..(tp masih cun lagila)hahaha
~ni baby sling..aku penah gak nk beli, tp aku rasa cam xsesuai ngan aku..aku nampak very the mak2 sangat..hahahaha (ayat apakah????)..*budak dalam ni sangat sshommel!~

~ni baby carrier..amri sangat suka bawak adib dalam benda ni..stylo mylo katanya..n adib pun suka..~
hahaha..dok dalam by bjorn ni pun depa kata anak nnti jalan kangkang..kalo pikir logik tgk gambaq ni pun, dok dalam tu kaki terkangkang kan..jgnla adib ang jalan mcm mak..

dulu ingat lagi, masa pantang, tok aku beria2 suruh ikat kaki adib ni time tido..dh la bedung adib xmo (coz aku pun xbiasakan)..ni nk berikat2 lak..sekejapan ja dia bukak..mmg ada bedung yang mcm kantung, so kaki baby mmg xleh lepas nye..tp aku xbeli pun.

last2, ha amek ko..dia tido skang ni kaki ke mana, kepala ke mana (boleh gitu?)..giler xboley ko, mmg dia slalu wat aksi akrobatik, kaki belah kanan, kepala belah kiri...hahaha..
ntahla kan, kalo pedooo anak camana pun, kalo ditakdirkan dia nk senget nak wat camana (statement putus asa)..huhu...

letak dalam stroller pun dia nk pusing ja..boley x, adib dalam stroller pun dia meniarap??huhuhu..bahaya2...
last2 statement mcm mak aku la..'mak jaga ang elok2 dr kecik pun, bila besaq ang buas nk mampus jugak..dr kecik elok ja sifat fizikalnya, bila besaq tangan bengkok jugak'..hahaha..serius, tgn wa bengkok ok coz jatuh jongkang jongkit..muahahahaha

aiyyyooo..pening nya pun pikir pasal anak kan..ni baru sorang..dh kecoh lebey..huhuhu..

5 comments:

puterikurekure said...

hehehe~
comel je pesan kat adib jangan ikut maknya.

eh...comel apa mak adib.
:)

cik_ah82 said...

huhu..sabo je la kan..;p

Kapten said...

best ada anak
haha

belogpizet said...

kami ngah teka teki gak nak pakai dak walker huhu

cik_ah82 said...

kapten: pa lagi.kawen la cepat.asyik klimaks ngan blog ko ja..hahaha

pz: hmmm..kami kompem xbeli kot.bukan pasai tu, tapi mmg malas ar nk beli.hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin