Followers

Tuesday, June 8, 2010

kena langgaq lagik.

masih ingat entri ni?
yaaa..aku eksiden lagik pagi tadi..
tp kali ni bunyi dia lagi kebabom dr kena hat hari tu..
awai2 pagi lagi dh kena hentam..wuuuaaaa..gigil2..
tp naseb bek kali ni adik aku ada jugak, dia teman aku smlm..

benda nk jadi tu jadi sket je lagi nk sampai taska adib, maksudnya adib ada la dalam keta tu..
aku bawak keta lane kiri, keta wira tu lane kanan..
aku bawak cam besa ja, tp aku pasan dia macam slow sket, aku ingatkan dia nk belok simpang kanan..
pastu tetiba, aku nampak dia bagi signal terus belok kiri..
kan dah 'gedegangggggg''!!!

gigil2, panik lagi coz bunyi dia mmg kebabom la..
aku kalo brek pun xsempat nk elak..
dh la sebelum tu adib dok merengek2 ja xmo dok dalam carseat dia..
seb bek kena hentam belah aku, kalo belah adib?(kompem la aku salah kan)

aku terkejut, adib pun terkejut, adik aku pun senyap..
adib dalam dok tgh bising2 tu, masa kena langgaq, bley la diam, pastu tgk aku..
yg aku ni, jadi cam besa la kan..*dalam hati, ha sudah tangan nk kerekot lagi la ni*
terus nk nangis (sememeh tol aku ni)..
aku siap turun kan tingkap, mintak tolong lagi kat sapa2 kat luaq..ngan gigil2 ni..haih, harap adib akan tenang ja nnti..huhu
yg adik aku kat belakang lak..
"ha..ang dh start dh la tu, ang ni relaks sket bley dak, adib ok ja la..bla.bla.bla.."
phuh2, amek napas..terus dukung adib..adib mmg diam je, takut lak aku kot2 apa kan..
(tp kalo dia terkejut pastu dah xnangis n meragam2 nk ngan aku je ok la)hehehe

aku tgk kakak dlm keta tu xkuaq2 pun..tgh cakap ngan fon..aku xtingat lak nak kol amri..
dlm hati lagi..'aiseh, awat jadi time laki outstation lak ni??"
bila kuaq, kak tu dh tgk2 dia keta dia..keta dia cam teruk sket ar, bumper depan tu mmg jatuh bawah la..keta aku belah kanan tu je la, nk kata kemek sangat dak jugak..
terus dia cakap tggu husband dia sampai..aku lak tatau nk wat apa..
"awak nampak kan saya bg signal?mana boleh overtake belah kiri"
"tp saya nampak signal tu pun masa awak nk belok, pastu awak kan kat lane kanan..saya mmg kat belah kiri pun"
bla..bla..bla la..dlm hati dh cuak ni, aiseh, satgi laki dia mai camana lak..kami ni pompuan kaum hawa yg lemah, takut gak den..

terus kol en amri, bla.bla.bla.bla..
"ni baca doa dak sebelum drive tadi ni?" ada ke, baca la..huhu
"abg, dia nk tggu laki dia, abg dh la jauh, camana ni?sian la kat org..huhu..mintak tolong kawan abg mai sat bleh dak..yg laki la (demand ok nk laki jugak)..hahaha..
"sapa je ada, nnti la abg try mintak hery ke..kalo ada la.."..dlm hati rasa frust ok, rasa mcm eii, bini dia ngan anak dia eksiden ni tau, mmg la xteruk, tp rasa cam xdipedulikan jek..huhuhuh..
pastu tgh tggu laki akak tu, tetibe ada 2 org jejaka smart datang mai tanya bla.bla.bla..kawan amri yg familiar ngan aku (laki) ada la aku cam 2-3 org..tp yg ni aku xberapa cam sangat..tp penah nampak..huhu..
pastu depa pun amek keterangan (tanya la kan) aku ngan kak tu..

pastu laki kak tu lak mai..seb bek tau ada mber amri ni..at least rasa la cam ada org backup ka apa kan..aku ni bab2 org xkenai ni takut sket..so, kawan amri en amirul ni tlong la explain kat laki kak tu..bla2...
mula2 ingat nk setel luaq ja, kak tu kata aku potong kiri wateva la kan..
amirul cakap anta worksyop je, aku on je, aku pun xlarat pikiaq dah..dia nk tolong cari kedai tu pun besaq rahmat dah..dia siap suh aku balik ofic dulu, nnt pe2hal dia kol..lega sungguh kan ada mber camni..hehe
tp laki kak tu kata"dia nk balik bumper tu mcm tu, mcm asal, mcm xberlanggaq apa2 la..pastu siap cakap lagi dia polis..

masa aku kat ofc, laki kak tu deal ngan amri thru fon la..dia mintak rm300 kat aku, settle luar ja la..aku pun mula2 mmg ingat nk bagi je kat dia..tup2 amri kol, dia suh gi balai je, wat report..aku pun dh cuak, pastu penat sepasai..cam dh fobia je nk bawak keta ha..pastu laki kak tu lak kol.."ni husband awak soh kita jumpa kat balai je, so, awak datang balai la wat report, sekarang."gulp.

kat balai, pung pang2 memasing wat report, dari balai polis kelana jaya pi lak kat ipd trafik kat petaling jaya tuk jumpa sarjan sa****..nk amek gambaq bagai..pi la situ..tp kan, best la plak polis2 kat c2, lawak siot..xdak la aku rasa cam pesalah je bila ada kat balai polis..(adakah?)
hahaaha..time dia amek report aduhai, nk pecah perut aku ngan sarjan tu..lawak gile!tetibe rasa sonok nk gi balai polis kalo jumpa polis lawak cam tu.."awat yg ang dok jolok2 mai belah sini, nang haih!"~ayat cita p ramlee tu kan, dia asyik dok cakap yg tu ja bila dia tau aku org kedah..aduihla...
bila aku cakap aku pi antaq anak, terus dia "alamak...alamak awak dh kena langgaq rupanya.."
bila tau dah kawen, dia ngan kawan dia, "haish, awat yg mai sini report pasai kena langgaq, cuba mai report ada masalah laki bini ka, nk cerai ka.."x ke bengong kan polis tu, tp aku tau dia nk ngusik, tu yg wat jadi ceria ja..nak2 dia tau lak adek aku single, lagi la gatai ngusik..haahhaha

eh, panjang lak entry ni, semput tangan aku menaip ha..sarjan tu cakap org tu la yg salah..pastu bila pi amek gambaq, koperal yg amek gambaq tu kata org tu dh kena saman coz dia salah, dia yg langgaq aku sebenaqnya..alhamdulillah, aku rasa syukur sangat2..terima kasih Allah, tengs kat kwan2 amri yg sanggup turun melawat kawasan..hehe..jasamu dihargai..nnti suh amri belanja ek..;)

so, lega aku..seb bek aku ikut cakap amri pi wat report, kalo dak, naya ja aku yg kena bayaq kat dia kan..alhamdulillah...

6 comments:

puterikurekure said...

kite baca dari tetengah entri pon dah menggila kata awak tak salah tau cik ah. sib baik settle kat balai. memang kalau ikutkan, dia la yang salah. tak menyabar. pastu nak main tuduh2 pulak. camtula mak kite kena aritu. tapi sib baik la mak kita cerdik. buat report gak. :)

psstt...tangan kerekot tak tadi? hehehe. kite baca part tangan tu tergelak2 ok.

cik_ah82 said...

tp mula2 kami cuak gak coz dia kata kami potong belah kiri..kami dh ingat2 lupa..hehe..seb bek amri berkeras soh pi report..
p/s: hahahaha..seb bek xsempat nk kerekot..sebab adek kami ada sama kot, dia dok tampaq2 kami..hehe..kalo sorang td, sawan kot.hehe

belogpizet said...

ampa eksiden kecik ke besar report ja...ekperience kami sblum ni melayang rm700 konon settle luaq tu...biar polis tentukan sapa y salah

cik_ah82 said...

pz:
ya ka?kami pun mula2 ingat nk setel luaq, seb bek amri soh pi report..kalo dak melayang rm 300 bodo2 ja kat dia..syukur.

mieoney said...

sib tak apa2 kan...aku rasa ang kena mandi mungelah..kui2

cik_ah82 said...

mimi: tu la aku kata kat amri..keta aku tu kena mandi munge(lama topi xcuci)..haha..asyik kena hentam ja..huhu..nauzubillah

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin