Followers

Thursday, June 24, 2010

pasta ya ribba!;)

*saya dedikasikan entry ni tuk kak syufina..hahaha*
ha..lama kan bersawang abes blog aku ni..makcik ni demam uols..demam pakej..mai skali ngan batuk+selsema..huhuhu..
nk bagi semangat nk update banyak2 dan kuarkan yg dalam draf tuh, pa kata tayang gambaq makanan dulu..opppss, makanan anak bujang la..heheh

*aku boh entry makan adib ni bukan la kata aku ni terer masak ok, xcaya tanya laki aku..hahaha..tp ni kira cam rujukan la tuk aku snrik..sapa2 nk amek, silakan..;)*

sebenaqnya sama ja makanan adib..ni bekal dia masa hari selasa-rabu.(patutnya)..ni kali ke3 aku masak pasta kat dia..asyik nasik ja kan..pasta mengandungi karbohidrat k, sama ja macam nasi..so, bagus tuk anak jugak..hehe..
aku beli pasta yang kalerful tuh..aku tatau la, aku suka masak benda yang kalerful ni, rasa cam riang ria ja..hahah..

kan ke makcik demam, so masak begini adalah sangat pantas dan tuntas..(chewah)..sambil2 tersengguk2 menahan ubat selsema meresap dalam badan, dh siap..

yg aku boh skali dalam pasta ni adalah carrot (oren), jagung (kuning), tomato (merah), kismis (kuning gelap)..ha amek ko..seb bek aku xmasukkan kacang pis ja lagi (yg tu boh dalam bubuq nasi dia hari ni punya)hehe..

yg ni aku tumis dulu, guna minyak olive sket ja..boh bawang merah n putih sket..bau dia semerbak sangat..pastu boh la suma tu..reneh (btoi ka ayat ni) sat ja, pastu tutup api..aku siap tidoq dulu, bangkit2 kembang gila pasta tu, xdak kuah langsung..sket ja..hahaha..pastu blend la..kalo budak xdak gigi, blend hancuq2, yg adib aku biaq ada ketui2 sket..try la, adib mmg penggemar pasta ya ribba!hehehe..
sepatutnya aku masak tuk 2 hari, tp dia ngap tggai sikit ja nk bawak ke esok harinya..huhuhu..

haaaa..yg tomato tu kan, aku beli tomato kecik2 cam ni..yg ni pun adib sookkkaa..uish, siap marah lagi kalo aku xbg kat dia..tp takut gak, sebab dia makan suka rentap2 ngan gigi camtu kan, dh la kecik, takut tercekik lak kang..kena pegang kuat2..aku ada baca dalam buku, better bagi anak makan snek buah2an atau roti..so, kalo dia balik dr taska, tp still lapaq asyik nganga ja mulut tu, aku bagi ni la..nk masak nasik lambat kan, so, dia dok makan ni la..5 bijik skali pun penah ok..pastu berak melimpah2..eiiii..aku xsuka tomato ni, tp bila tgk adib makan, aku lak kui suka..siap ngap2 depan tv lagi..kalo dari dlu aku amalkan makan cenggini, mesti kulit muka ku licin mulus..huhuhu..*eh, lari tajuk*..hehe

k, selamat cuba!hehe..

6 comments:

kayzie said...

akak (akak la ek..hehe)..adib mkn start 6bln ke?skrg susu bdan lg kan?masa bl kasi mkn n masa bila kasi susu?

belogpizet said...

adib memang kuat makan eh...tomato pun x kesahh nnt kulit adib sure licin je sentiasa :)

cik_ah82 said...

kayzie:
hehe..akak pun akak la..hehe..adib start makan lagi seminggu nk 6 bulan.skang masih susu badan..masa bila?dia makan berat 3 kali sehari..pagi, lunch, petang. antara tu la snek2 samada muffin/ buah2an..susu on demand je..selalunya pas makan..;)

pz: dia makan kuat, tp lasak pun kuat jugak..so, berat adalah xmunasabah..hahah..harap2 kulit adib xmacam mak dia..hehe

Ibu Alia Kaiyisah said...

Cik Ah,
Minta share recipe Adib masa 6mth. Nk prepare utk Kaisya next week dah masuk 6m lah. :)

Hmm. Puree tu kita + dlm bubur ke atau bg mkn gitu je ya?.

email: nraihanilias@yahoo.com

tq!!!

kayzie said...

Thanks kak..hehe..skrg akak bnyk lg stok susu ek?bgusnya..hope sy leh ikut jejak..heee

cik_ah82 said...

ibu alia,
boleh aje..
rasanya ada bwh label baby food la..
1st makanan adib puri kentang+carrot.
pastu baru bubur.
kalo buat puri buah bagi cam tu ja, kalo buah puri sayur +ikan ka, wat asing2, pastu boh dlm bekas len..pg2 tu masukkan je dlm bubur..dulu la..skang ni mmg men campak2 je coz adib xsuka blend halus dh..;)

kayzie:
stok susu alhamdulillah, menten lagi..hehe..insyaAllah, boley aih..:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin