Followers

Tuesday, June 2, 2009

:. buku merah .:


ha..setelah berbulan lamanya dok tertangguh nk bukak buku merah ni, akhirnya aku pi jugak klinik kesihatan kelana jaya bukak buku ni..dari aku pegnen 2 bulan lagi along aku soh bukak buku ni..tp masa tu aku follow up kat ppum (sambung skali ngan tiroid)..kat sana mana ada buku ni..along aku cakap, buku ni senang, ada rekod sume pasai kita..kalo jd apa2 kat luaq, tunjuk ja buku ni..b4 ni aku xdak langsung rekod kat aku, suma ppum simpan..

along aku cakap, kalo pi bukak lambat, siapla kena marah ngan misi nnti..dia kata kalo bukak buku ni, senang utk kita..coz kalo kat swasta2, apa2 kes yg teruk nnti depa refer kat spital gov gak..ntahla..

last2, dh 5 bulan lebey, baru aku tergerak nk bukak buku ni..sebabnya dh serik ngan service kat ppum..tggu sampai 3 jam, tp jumpa doc 5 minit ja..mcm xpuas ati ngan explanation doc tu..cukup dia tgk tekanan sume, check jntung, dh soh kuaq..qasa nk nangis pun ada..last2, aku tekad gak nk pi klinik ni..kebetulan semalam aku cuti, pagi2 lagi aku dh sampai kat klinik ni..takut gak kalo2 kena marah..

tp nurse2 kat c2 sume baik sgt..mybe perut aku kecik kot, depa xexpect 5 bulan lbh..tp bila depa tau pun, depa xmarah pun..layanan baik sgt..pastu aku mmg puaih ati sgt coz depa terang sebijik2..baru aku tau apa tahap tekanan darah, berat camana, sumela..mmg la dr bacaan pun bley tau, tp mmg puas betoi ati dapat penerangan dr depa..sume depa check, perut depa ukuq, depa check breast, explain nu, explain ni..hehe..xdak la lama sgt cam ppum..cuma aku blur lagi ni, samada nk teruskan treatment tiroid kat ppum ke camana ntah, coz kat klinik ni xamek kes tu..depa just check pregnancy je..aku qasa nnti dh nk masuk 7 bulan aku kena stop ubat tiroid kot..buku merah aku depa tampal kod hijau mksudnya kandungan risiko tiroid..

semalam gak aku kena cucuk kancing gigi..mak ai, saket qhupanya..misi tu cakap qasa kebas 2 hari..tp aku xdakla qasa kebas, tp tangan qasa berat ja..nk tidoq pun saket, xbley mengiring kot kanan..tp, bukan masalah besaq pun..;)

hurmm..yg penting sume dh setel..hrp2nya dpermudahkan je la..amin..

p/s: holiday di PD agak membosankan..hahaha..aku yg xsabaq2 nk balik..not value 4 money betoi la (bak kata laki aku)..hehe..takpa2, nnti org pilih lokasi yg besh2 lak!;)


9 comments:

am-rie said...

ya..ya..ya..not value for money betul...
siap ada kapal besar lagi kat pantai macam kat port klang je..hehe
anyway best gak jalan2 PD, bilik dia terbaikla..view dia je x menarik..
next g serang bukit fraser la..
ada beran?

cik_ah82 said...

beran..
apa lak xberan..;)
hahaha..kapal tgh berlabuh la tu..view malam besh apa..hahaha
next bukit fraser eh?ok2..hehe

purple_lav said...

oo..detail eik klu check kt spital gov? siap dorang ukur perut lagi ye..sama le kite yg check kt spital skrg ni..tunggu bapak punye lama..tp doc ckp tak smpi pun 15 minit..yg lama duk dlm bilik dia sbb dia scan je.bleh ke kita nk p dua2 spital?huhuh tamak kan?

Shitsurei shimashita said...

hahaha..dah berapa bulan yer?
siap da org tegur lagi baju dah besar skrg..lalala :)

cik_ah82 said...

purple:fiza, awk check kat mana?pusrawi eh?a'ah la, sy check ni kat klinik gov la..senang sket..detail dorang check..nurse pun baekk je..habes sume dia terang..ingat nk stop kat ppum tu..xlarat dh nk pi 2 tmpat..hehe

shitsurei:ayoyai..sapa yg teguq tu..baju kami semua besaq2 ok..hehe

purple_lav said...

skrg check up kt az-zahra, bangi ni..nkp pusrawi jauh bebenor kan...nk gak check kt spital gov....:(

irbika said...

nak join g bukit fraser! hehehe nak pasang kamera!

susudalambotol said...

semalam saya baru je pergi check up dekat klinik ampang. dari pukul 9 sampai pukul 12 lebih ye baru habis. lama gila :(

cik_ah82 said...

kak ira:
aih, mana bley itut!hari tu dh pegi dh ar..hhehe

susu:
awk gi klinik priv ek?lama gak tu ek?
bosan tul menunggu lama..tp jumpa doc sekejapan cuma..argghh

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin