Followers

Friday, June 12, 2009

~halal ke?~

tghari td aku kuar jap gi cari donut..malas nk makan nasi, ingat nk makan roti jek..
kedai roti pun kat depan ofis je..3-4 larian anak dh sampai..;p
kedai roti yang aku gi ni nama dia MIB (Malaysian Institute of Bakery)..sapo2 yg qeja area PJ ni mesti kompem tau kedai ni..
kedai ni hr jumaat dia wat sale sket kot..konon2 beli 2, free 1..ntah camtula kot..aku gi nk cari muffin n donut, tp slalunya dia wat camtula..
tgh2 syok memilih, tetiba ada satu encik ni ngan makwe dia la kot..
makwe dia nk beli roti, pastu tiba2 dia tgh sembang ngan pengurus kat c2..pengurus tu pompuan cina, time tu ada staff dia la kot..yg cashier laki india, yg helper lagi sorang pompuan cina jugak..cam student la..yela, nama pun institute..roti2 ni student la yg buat..
ni antara dialog yg aku sebuk2 dengaq la antara encik tu ngan manager kedai tu..(kepochi siot)
'ni roti sume halal ke?'
'halal la encik, kita suda dapat pengesahan lor'
'ya ka halal, saya tgk yang jaga kedai ni cina ngan india saja..roti2 ni cina ngan india jugak yg buat ke?'
'ini institute la encik, student2 yang buat maa..ada cina, india, melayu pun ramai..apa mau takut..sini sudah dapat pengesahan halal oo..'

~ni la institute ni..~
bla..bla..bla..last2 dia xbg makwe dia beli..

aku pun cuak la kejap, tp aku bayar je..masa kat kaunter tu, pompuan cina staff tu membebel ngan cashier skali ngan manager dia jugak..
'apa la dorang fikir, asal kedai ada cina, ada india, xdak melayu, sudah xhalal..ini org malaysia mcm ini pun ada ke'..sambil geleng2 pala..
'dorang punya minda sudah lekat oo, kalo melayu itu halal la, kalo lain dr melayu, sudah haram..ayoo..'
hehe..
saja je aku nk kongsi..korang rasa camne eh?pada aku la, aku tgk kedai tu ada sijil halal, pastu environment, org yang masak etc la..

*habis tu, yg ramai org melayu makan kedai mamak tu kira camna..pada aku sama je..mcm kedai roti ni, mmg la student yang wat..ye la..yg encik tu pun kira berjaga2 jugakla, dia nk kepastian kan..tp, persepsi org len lak yg jadi lain..hehe..
ntahla..
*tu la ko sarah, nk masak, malas..padan muka..hehe*


7 comments:

lillies said...

salam...
sorry sbb dah lama x mengomen kat blog hang...hehehe..bz dgn keje n bz bercuti..hehehe..
weh, bukan hg boleh check dgn jab.agama ke samada sijil halal kedai tu diperakui or tak...tryla tengok...guna sms pun bole...

De Kroneeklez said...

salam cik_ah82! tumpang bg pendapatan sket bule ka?? awat laa org melayu ni kan? kalu bab MAKAN dia punye waswas halal haram tuh huiiiiii!!! kalu bole nk ada sticker jakim la melekat kt makanan tuh..tp kalu bab LAIN, jgn kata nak waswas, nak igt pun xmau..tuh encik tuh bwk makwe tuh kalu pegang2 tgn tuh ape ceqhita ek?? Kire HALAL je laa ekk??

moMmY miMiL said...

btol2!!
sy stuju sgt dgn pendapat en.de_kroneeklez tuh..
hehehe..

am-rie said...

ye..mencari yang halal kan wajib...
suka2 je kata makwe dia, kot2 bini kesayangan dia..manala tau. len kali mintak sijil nikah sekali..kui..kui...
Tak salah dia meragui "ke tidak halalnya" mknan kat situ...
Kalau ada was2 tu, jangan beli je la..banyak lagi kedai roti lain..hehe..
bijak keputusan dia..

susudalambotol said...

kalau rasa was-was, jgn beli :)

aien said...

hehe...musti mamat tuh was2 so ye x yah beli sudah...kite anggap la ituh bini ye walalaaaa...moga betol tanggapan ku...

cik_ah82 said...

to all:
hehe..thanks coz bg pendapat..
betul2..yg penting mencari yang halal tu kan wajib dohh..
p/s:mommy mel:amboi, pakcik atas tu kroni terbaru kaaa?hahaha

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin