Followers

Friday, June 26, 2009

nk makan or nk stop?

td aku ada appoinment kat ppum..
alhamdulillah, nsb bek sat ja..(sejam lebey tu kira sat ja ar..)
aku tau sebab apa sat ja..coz aku gi check tiroid ja..
mau skali ngan a&c, berjanggut aku tggu..;)
seb bek depa bagi wat asing2..tiroid kat ppum, cek kandungan kat klinik kesihatan..;)
tp td aku kena ngan dr F, baik doc tu..cakap pun soft spoken ja..
tp tu yg aku malaih tau, asal aku gi cek je, doc len2..
pastu soklan depa ulang2 tanya..
kalo tgk kat report aku tu xleh ke eh..;p

'mcmna awk rasa skang?ada rasa makin teruk ke sebaliknya'
'saya rasa cam besa je'
'tangan awk shaking lagi x?heart beat awk still laju kan..'
'hmmm..ye ke..sy rasa besa je doc..dr dulu lagik jantung sy laju..huhu
'app lepas awk makan PTU 5omg 2kali sehari kan?'
'err..2 biji sehari xsama ke dengan sebiji 2kali?'hahaha
'awk mkn camana?sebijik pagi, sebijik ptg?'
'x ahh, saya makan sekali gus je..senang..kang saya lupa la..saya amek 2 biji sekali makan..sama je kan?'
sambil geleng pala..okkkk laaa..
'awk amek darah selasa lepas kan?t4 awak dh jadik 14.6..yg lepas 20.0..
'level tu dh normal kan doc?' (coz aku tgk kat paras normal 11.6 - 23.5)..so kira normal la tu kan..
pas2 dia asyik tanya doc len je..tu yg aku rasa dia ni doc praktikal or doc baru kot..
'okk, kami dh bincang td..t4 awak mmg normal, tp memandangkan awk pegnen, paras ni dikira rendah la..so, kita kena naikkan sket la..macam lepas awk 20.0 je, tu kira ok la..jd, kita turunkan dos PTU, amek sebijik je..kalo rendah nnti, awk jd hypothyroid lak..(skang ni aku hyper k..)'

aku blur okk..

'tp kan doc, masa sy dtg dulu, doc hr tu ckp kalo sy masuk 3rd trimister, kena stopkan makan ubat ni..
so, sampai bila saya kena makan ubat ni..nape sy kena stop lak makan ubat ni..'
'hmm..nnti sy tnya prof jap..'bla..bla..dorang bertiga pun bincang la..2 org doc ckp bg sebijik, sorang lagi ckp dh bley stopkan..
'hmm..awk pegnen ni, baby pun ada kuarkan hormon tiroid dia jugak..so, kalo tggi /aktif hormon awk, nnti akan efek baby lak..tmbah2 pegnen, hormon akan lagi tggi..'(ntahla, aku pun tatau..nk tnya lagik, lagi blur dibuatnya aku..ada la dia explain lagi, tp aku tatau nk terang camana)

'ermmm, xpe..kita jumpa lagi sebulan..skang ni awak makan je dulu sebiji sehari..kita tgk level ni naik x..lagi sebulan kita jmpa, time tu mgkin dh bley stop amek ubat dh..ok..'

aku ok kan je la kan..

yea2..kalo xkena makan ubat, syoknya..skang ni pun berlambak nk kena makan..tp, klinik kesihatan bg obimin je, so xpayah la amek banyak2 dh..;p

pepun, harap2 sumenya berjalan dengan selamat..amin..;)
p/s:skang ni kena betul2 control makan..xbley sebarang dh..berat naik lagi..huhu..

3 comments:

khairul onggon said...

berat dah naik?? tipu la.. yg naik powut jer.. orgnya besa je tak kembang tak kembang tak kuncup hehehehe...

Ni haa kmi yg unit kerja luar ni berat smua naik berkilo-kilo, powut semua cam org pegenen dah... hehehehe..

moMmY miMiL said...

emmm..org peknen ni mmg nk kena mkn byk ubat..mmg bosan kalu byk sgt nk telan ubat ni kn..tension je!

p/s : jgn risau psl berat yg naik itu..nnti lepas bersalin, g la beli Sendayu Tinggi..sure dpt shape yg asal mcm gue..ngehngehngeh..

cik_ah82 said...

onggon:aduh, bahagianya bila kamu kata berat saya yang naik itu tipu..yeayea..sukanya saya..

mommymel:hehe..org plan xnak pakai sendayu tggi, coz dorang kata nnti baby panas..org dh survey dah produk len..along guna..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin