Followers

Friday, February 27, 2009

.: permainan dolu2 (mengimbau nostalgia) :.

Salam kengkawan..

Pg tadik aku dgt radio ERA..skang ni aku dh beralih dgr ERA coz ada pak nil n abg din beramboi..sungguh menceriakan pagi2ku..hehe..so, pg td dlm ‘jom debat’ pak nil bg topic yg adakah permainan masa kita kecik2 dulu skang dh pupus or hampir2 pupus?..aku sangat suka topic ni coz sepanjang aku memandu keta cik ina, aku terbayang2 memori daun pisang aku masa aku kecik2 dulu..sangat happening, buatkan aku wendu sgt masa dolu2..terimbau lak kenangan silam..

Korang mesti penah men kan game2 tradisional masa kita kecik2 dulu (1980-90 an)..aku qasa beruntung lak lahir time tu coz dapat men mcm2..cakap je game apa, sume aku dh men..ting-ting, batu seremban, tuju tin, tuju kasut, aci sembunyi2, pondok2, galah panjang (kat kedah kami panggey ‘toi’), zeropoin (aku expert giler game ni, addicted), konda kondi, lompat tinggi guna padi kering, aci ligan, polis sentri, boya katak, aci sentuh, etc..kalo aku lupa aku update balek..hehe..aku akan cite 1 persatu game ni, kalo ampa xlarat baca, ikut suka la..;)

Aku beruntung gak coz dulu bapak sewa umah kat kampong, kg masjid lama@hutan kampong, aloq staq..umah kampong kan, pastu mak pak aku pi qeja, depa bg long om ngasuh kami..tu la tempat aku jatuh lagi dikenang..aku sgt sayang long om, wpun dia jaga kami adek badek (dr along sampai anak yg ke-4) sampai aku drjah 6 ja, tp depa anggap kami cam anak sendiri..umah pun dekat ja..balek skolah, long lelaki akan amek kami ngan anak2 depa nek moto..ulang la 2-3 kali..long om ada ramai anak, 5 pompuan, 5 laki..so, kami mmg kamceng..dikelilingi persekitaran budak2 kampung, aku didedahkan dgn mcm2 aktiviti (yg sehat2 je k)..balik skolah, makan2 kami akan cari geng2 untuk tentukan nk wat apa..slalunya anak long, pak tam akan plan nk men apa hari tu..


~bapak aku n amri bersama toklang, tuan umah masa kami sewa kecik2 dulu..la ni depa lak dok sini..ni raya tahun lepas bwk amri kenal2~


~ni la long om, pengasuh kami adek badek..tiap2 tahun kami xpenah miss beraya kat sini..jasa long om sefamily besaq sgt..hehe..~

Aku ikut mood, dulu aku xramai kwn pompuan, xdak sapa nak kawan ngan aku coz aku xbrapa suka men ngan org pompuan ni..terlalu banyak protokolnya..ha!kalo korang tgk cite mukhsin, ha camtula..nk men pondok2, asyik2 aku je kena jadik ayah, xpun anak yg xdisukai oleh mak bapak..bosan!kalo aku nk pilih watak, mesti xdapat..kadang2 jadi posmen, kadang2 jadi kucing pun ada!ayoyai..sebab tu aku suka join geng pak tam..depa lagik kreatif..pak din, puad, pak tam, pakcik pit, paknak ei, abg sobri,zaki, aswad, n campuq lagi kwn2 pak tam dr luaq..(fyi, nama kat atas yg ada pangkat pak tu bukan tua pun, ada muda dr aku n sebaya, tp masa tu mmg panggey camtu..hehe)

Tingting..
aku men game ni ngan kwn laki ngn pompuan..slalu pakdin akan masuk sama..aku nk kata juara slalu, dak jugak..depends ngan batu yg aku ada..kalo batu leper, aku asah licin senang nk baling..hehe..kalo part yang ‘adakah?ada tu..’ kadang2 aku tipu, coz aku kdg2 bukak mata..slalu men atas simen kat umah long, lukis ngan kapoq curi dr sekolah..;)

batu seremban..
permainan yg paling popular aku men masa bulan posa..uish, mmg gempak beb time tu..aku qasa time tu aku dh jadi agak2 pompuan sket..slalu men time mengaji skolah agama ptg2..kadang2, kami men guna bola golf..n part yg mencabar masa baling bola golf, pastu dalam masa yg sama kena buat batu tungku..haha..aku kira pada masa tu dh expert giler n jadi lawan yg digeruni, coz kalo aku tau sok nk lawan, malam tu mmg aku practice giler2..;)..dan aku pernah kena tampaq ngan ustazah coz masa mber tgh ngaji ngan dia, aku men game ni kat belakang..;(

tuju tin & tuju kasut..
game ni pada dasarnya sama je modus operandi dia..aku men ni slalu ptg2 kalo skolah, n pagi sampai tghari kalo cuti..game ni wat aku tersengih2 sampai la ni kalo tingat..tp along aku penah men skali ja, coz dia xtahan..aku sedaya upaya akan cuba masuk geng pak tam coz kalo sapa2 yang jadi lawan geng paktam, mmg teruk kena bantai tepi, depan, belakang dan sebagainya..bukan bantai pukul, tp kena baling ngan bola tuju tu la..paktam stail dia, bola tuju tu, suratkhabaq qonyok (kepal2) cam bola, pastu dalam dia taruk batu bg berat sket pastu baru balut ngan plastik..mmg mantap ar bola tu, tp kalo kena kat kita, aku yg konon2 kental ni mmg nangis ar weh..penah skali aku kena baling bola tu ngan paktam, kena betui2 kat belakang, aku qasa cam jantung nk pecah weh..senakkk!dh la time tu aku dh nk berjaya susun tin tu..apa lagi, aku lari masuk lam umah, nangis..bila agak2 lega sket, aku kuaq men balik, depa tnya pi mana, aku cakap aku xtahan nk terberak..huhu..tp game ni paling besh n cepat kuaq peluh..haha

aci2 sembunyi..
yg ni sampai la ni pun aku men lagi dengan abg..tp masa dolu2, tmpat sembunyi lagi mencabaq..kadang2 sampai sejam xjumpa2 lagik..yang mencari pun lenguh, yg sembunyi pun lenguh..haha..aku ingat lagi, ada skali tu aku pakai baju gaun kaler merah sebijik ngan along aku coz mak aku paksa pakai kan, tp bila aku sembunyi atas bangsal, nk turun, kain gaun tersangkut kat palang kayu,kepala aku kat bawah, n ampa bayang2kan je la, nampak apa..haha;)

pondok2..

yg ni aku dh terang masa mula2..permainan yang paling wat aku tertekan!

Galah panjang..
Kami sebut main toi..yg ni pun aku men ngan geng2 aku..sampai skolah menengah pun ada lagi men..aku cukup suka coz kalo aku dapat lepas kawalan dr musuh, aku qasa cam hebat jek..cool jek..slalunya mmg aku dapat lepaih, n kalo aku disentuh, mmg aku geram jek!haha..dulu masa skolah rendah men ngan budak laki, time tu mana ada aku kira sentuh2 ni kan, bila dh start akil baligh, baru xmen dah ngan budak laki..hahaa..;)

Zeropoin..
Budak2 pompuan mesti penah men ni kan..aku tatau ampa sebut apa, tp kalo nk eja, camtu la kot..zeropoint, onepoint, twopoint..bla..bla..ala, men lompat2 guna getah 2..popular kan time tu..main benda ni ada musim kot..kalo dh start, asyik men tu jek..pagi petang addicted yg ni je..pastu qasa cam ahli gimnastik lak..bangga gilak kan..;)

konda kondi..
yang ni aku main masa aku balik umah tok aku ja iaitu kampung yg aku dok skang ni..coz kat padi depan umah aku, bila musim amek padi, kami men kat c2..tp pada aku, aku xbrapa minat sangat men game ni..mungkin xdapat geng yg besh kot..hehe
sama gak cam lompat tinggi guna padi yang kering tu, ni pakdin yg buat, kami kumpul padi banyak2, sampai agak2 kalo jatuh pun bleh tahan lagik, n bina palang cam lompat tggi tu, pastu lompat ar..dan game ni wat aku slalu gatai2 badan coz padi kan..

aci ligan & polis sentri & boya katak
sama ca..men ligan2, kejaq2 sampai dapat n mati..haha..selalu game ni aku men ptg2, terus ngan aci sentuh..maknanya, kalo dh nak dekat maghrib tu kan, dh makpak panggil balik umah tu, kami akan ’cup’ (sentuh) org tu..kira sapa yg kena cup tu dia kalah ar..kalo aku dh masuk kawasan umah aku, pakdin @ puad xbleh cup dh..so, org yg kalah tu aku akan ejek2 sampai depa panaih hati..;)..org yg kena cup tu dia akan balas dendam esok lak..ampa mungkin xpaham, xpa..xpayah susah2..;)

zaman aku main game ni la, bapak aku kenakan peraturan mcm2..kul 7 sume anak2 kena ada dalam umah dh, siap mandi n tunggu nk solat ja..sapa yg lambat kena kurung dok luaq..pintu umah kunci..slalunya aku la yg terbabas..dan aku slalu kena duduk luaq..tp bila dh slalu kena, dah xde kesan lak..kadang2 aku lari pi umah long atau umah pakdin..bila bapak pakdin antaq balik umah, aku akan terima rotan kat belakang..tp tatau pasaipa dulu aku xserik2..

haduih, bnyak kan nostalgia aku men game zaman dolu2..la ni adek bongsu aku si syafiq tu asyik dok ngadap komputer ja..men game komp lak..bosan ar kan....paling kuat pun men bola sepak n badminton n kami penah men aci sembunyi ja kot..xpa2, balik kampung nnti aku nk ajak dia men tuju kasut @ tin..;)
sian budak2 la ni, xdidedahkan ngan game dolu2..zaman la ni budak skolah pun dh pandai wat aksi2 18sx..isk..isk..dulu kami pun men laki pompuan gak, tp xdak pon jadi cam la ni..hurmmmm..

sowi la kalo entry aku kali ni berjela2..
tp, ni blog aku kan..;)

p/s: wendu sangat2 ngan geng2 dulu.. pak din, puad, pak tam, pakcik pit, paknak ei, abg sobri,zaki, aswad, art, ayu, fiza, kinah, ija, sepol, sham kecik, dan lain2..huhu

13 comments:

purple_lav said...

fuh bapak banyak mainan dia main dl..kiter dl sempat gak main menda tu sumer sbb lahr thn 80an kan..yg plg kiter terer main daun terup. ala bukan daun btl pun, kertas segiempat yg ada gmbr power rangers ke hape ke. pastu susun tinggi2, jatuhkan pakai angin tapak tangan. mmg menang bnyk ar masa tu...hahahahhah

cik_ah82 said...

purple:
tu pun ada lagik xmasuk tu..ha, yg tu pun kami penah men gak, slalu time rehat skolah rendah..fun kan dolu2?

purple_lav said...

huhuhuh hyperaktive rupernye budak ni dolu2 hahahaha dl nak main bnyk2 gini gak tp sll tak der geng. dorang tak suka budak kurus n pendek cam daku ni...tp skrg aku dh tinggi n temok...wahhh ayat riak

eDrYaNa said...

iolss plak paling suke main kawen2 ngan main masak2..xpn, main cikgu2..hihi..iolss akan jadik cikgu n kesen2 seme akn jadik murid2nye..sronoknye zaman tu w'pun iolss lahir penghujung 70s..hihi..

PJ selamba said...

nostalgianya...
hehe
teringat lak zaman dulu²
awal 90an

khairul onggon said...

ishhh... kecik2 dah ada yg main kawen2... bahya tu.. hehehehe..

utk pengetahuan cik ah, sebelum citer mengimbau kenangan ni kuar lam radio, kitaorg penah bercerita pasal gamae lama2 ni kat kedai Dollah kat pasar tu.. I, amantoya ngan mazlin.. kitaorg siap gelak sampai kuar airmata teringat zaman kecik2 adui... mmg best.. ingat nak wat special entry pasal ni, tapi cik ah dah buat dulu... tahniah...

irbika said...

bestnyer bila baca entry ni sebabnya baca tajuk permainan macam tak penah main, bila bacer detail... rupanya penah main tu dulu... dengan sipolan dan si polan.. pas tu termenung ingat nostalgia tu! pas tu ketawa sensorang... hehehe thanks yer cik sa! kenangan terindah semua tu!

inn said...

ohh..tuju kasut itu kat sepang dahulu inn main nama dye baling selipar:)
tp yang alin nya kami men susun selipar.bukan tin..hikhik

ayang's said...

halamak... mengimbau kenangan pulak rasanya... teringat masa kecik2 dulu... tapi dulu ayang ader gak main bola sepak... wendu plak masa kecik2 dulu...

cik_ah82 said...

purple:
uish, saya ni mmg dh terlebih aktif qasanya..;)

edryana:
cikgu2 pun dh penah men..nk tergelak plak bila men cikgu2 org jadi anak murid yang asyik kena marah jek!

PJ selamba:
memori2 indah mmg nostalgia bila diingat2kan..huhu

onggon:
o, ya ka?tu ar, xnak ajak org masuk forum skali..kalo dak, mesti org dh macam pontianak dh gelak kat c2..onggon wat la jugak, bley kongsi2..;).

irbika:
mmg kenangan yg terindah sgt2!
org penah gak men game yg len such as men guli, wau tp game camtu xberapa nk hit..hehe

inn:
tu la, ada 2 game, kalo tin xcukup, kami men tuju selipar..tp selalunya tuju tin yg paling besh skali..

ayang's:
bola sepak org penah men, dhla ngan budak laki sume..men kat padang skolah waktu rehat..bila balik kena rotan ngan bapak coz ada cikgu ngadu ngan bapak..wwuuuaa..sampai darjah 6 mmg anti ngan cikgu tu..tp dh mintak maap dh la..hehe

bungaditepijalan said...

main pondok2 best!
:D

bungaditepijalan said...

pls leave ur email address on my blog.
cos m gonna private it very2 soon.

with love:
bunga

Shitsurei shimashita said...

i like all the game tp paling best galah panjang lah. rempuhan manja kalo awek yg halang... tak gitu cik ah.dio

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin