Followers

Thursday, August 19, 2010

tindakan susulan atas kisah kembang.

aku dapat mc 5 hari, so, seminggu tu mmg dok umah je la..
2 hari lepas aku balik spital kan, ingatkan dh ok..tgk2 hari jumaat tu bangun pg mata aku start bengkak balik..wuuaaa..serius, aku rasa sgt tensen..

~nampak x mata ku itu..tp pipi telinga dh surut dh..alhamdulillah..

cuma ye la kan, benda yg bengkak, bila dh surut, mcm lebam je.siyes lebam eps bawak mata..skang ni je baru ilang, masa aku masuk ofc mmg depa pun kata nampak lain je..

bila muka dh surut, kat tangan n kaki lak gatai merenyam tu..aku punyala menggaru, aduih, kalo bley tanggai kulit tu, mmg bley la..aku akan garruuuuu sampai rasa nk pedih tu kan, baru aku benti.ha puaih hati..pastu dia start nek bengkak2 mcm gegata tu kan..uish..
mak aku kalut pagi2 tu, dia pi tumbuk kunyit hidup pastu campuq garam, then sapu kat kaki tangan..mak ai, meloncat2 aku, pedih weeeyyy..siyes pedih..

tp agak berkesan jugak la kaedah tu sebab nampak cam surut, tp gatai tu still la..sampai kuning la tangan kaki aku mak aku kejakan ngan kunyit tu.

tp ptg tu aku still pi klinik soh doc inject bg ubat tahan gatai..

hari apa ntah, jumaat ke sabtu, mak aku bawak pi jumpa tok bidan..tp mmg niat aku mula2 ingat nk pi urut B sama, nk bg lancaq susu ni..mak aku kata kot2 la angin meriyan xhilang..hahaha..so nk tgk la..
pi la urut, aku soh dia urut B skali.tp tok nek tu cakap batu meriyan aku elok ja, so bukan la..dia kata dia pun ada penah gatai2 gak cam ni, sedap tul menggaru..sampai dia kata ' ni tok nek rasa penyakit beruk mat nyeh la kita ni, mana taknya, garu macam menatang tu..'..hahahaha..ada lagi org kata beruk mat nyeh noo..*tp takmau la kata lagu tu tok nek oiii..tok nek sorg ja la..

hari ahad lak, mak aku bawak pi jumpa ustaz ni, dia kira anak murid Datuk Harun Din yg pengubatan Darussyifa tu..masa sampai2 tu, dia kata kalo nk ikut cakap doc kata dr segi perubatan, mmg dia tatau..dia bley tgk kot2 samada aku ni ada gangguan ka dak..sebab ada yg mai kat dia, kes mcm aku la, gatai2 merah2..tp bila berubat, ada 'sesuatu' rupanya..dia kata bley tgk ada 3 : samada ada benda tumpang, ada org nk 'buat' kita, atau saka.

tp aku xrasa semua tu..tp mak aku kata xsalah nk berubat,kita berusaha ja kan..
oooh, time ni amri dh balik ok!*suka2*..so, dia pun ikut skali la..
tp aku rasa siyes cuak tau.

mula2 dia tanya
'maap tanya noo..hmm..ada dak rasa benci tgk muka suami?'
hah?camana nk jawab ni depan amri ngan mak aku lak ni..
pastu mak aku cuit aku, 'xdak kan?'
aku gelak ja, aku kata kalo gadoh mmgla nyampah nk tgk dia, tp xdak la sampai benci..*heheeh*
ustaz tu angguk ja.."takpa2 kita tgk dulu nooo'

dia suh duduk lunjuq kaki kan, dia kata selagi dia bacakan ayat2 suci al quran ni, aku xleh bukak mata..so, aku pun tutup la..mula2 dia suh aku mengucap dulu..
time ni adib tgh lena..ustaz tu pun bacala surah2, ada yg aku bley ikut sebab surah2 tu ada yg cam familiar..
kuat gila ustaz tu baca, aku rasa meremang dh bulu roma aku..
dalam hati dok selawat la jangan la ada salah satu antara 3 tu..aku ni sampai 'eh2, kalo bukak mata ni jadik apa ek'..haha

pastu ustaz tu azan..time ustaz tu azan kan, tekejut gila aku..macam hmmm..mcm terasa la meremang.adib terus bangun, samada tekejut la kot..pastu terus teriak..sebab ye la, bangun2 dok kat umah org kot kan..aku time tu tutup mata lagi, dengaq dia teriak, nk ja aku bukak mata..tp tahan lagi..
yg aku nk tergelak tu, ustaz tu kata;

''jika ada di dalam badan pesakit ni, keluarlah..jika ada.pintu tu dh terbukak dah, jika ada engkau keluarla, dan jangan tinggalkan penyakit dalam badan pesakit ni..''

huish, mau aku xmeremang..siap dia tepuk2 kepala ngan belakang badan ni, sampai aku rasa nk terjungkit dah..silap2 aku yg kuaq ni..hahahaha..

ntah la ada ka dak yg kuaq, aku tatau..tp aku ok ja..hihihihi...ustaz tu ada la baca ayat2 n wat ayaq penawaq n limau purut soh mandi sebelum subuh n sebelum maghrib sambil baca selawat,3 hari berturut. tp aku wat sekali ja...tu pun xpenahnya sebelum subuh.gila ka nk mandi sejuk2..hehe..insyaAllah, xdak apa aih..

jadi, tamatla kisah aku dan bengkak..aku terima ni sebagai ujian dari Allah..sebab Allah sayang aku la dia uji aku kan..hehe..wpun sampai skang aku still dok menggaru kat tgn n kaki, tp aku rasa dh kurang skit dh..amri xsanggup tgk aku dok garu ja kan, dia belikan produk CNI, life enzyme..mak ai, punyala pahit *xsuke2*..tp dia kata pahit tu la ubat..so, harap2 pas ni ok la..

thanks tu mak, bapak, en somi, along, ajat, yah, syafiq (wpun adik aku ni kemain suka gelak tgk aku muka kembang cam dia), tok aku , mak ngah, semua la yg tolong aku..terasa diri ni lebih berharga..hehe..cayanggg korang semua!n xlupa jugak ofcmate aku kak ira yg tolong cover qeja aku masa aku sakit..;)

anda semua jaga kesihatan ya!:) *fuhh, lega dh habis*

3 comments:

BurBerRy'S EcliPsE said...

akak sakit per???ksian...moga cepat sembuh..;p

puterikurekure said...

dasat eh. sampai skang masih terasa gatai2 tu ye cik ah. ingatkan dah sembuh sepenuhnya...

take care eh. suami dah belikan produk tu, cik ah makan tau. hehe.

cik_ah82 said...

burberry:maceh..uish, penat akak wat entry pepanjang sebelum ni tau..hehe

intan: gatai kat tangan kaki la..uish, sdap tul menggaru..huhu..thanks tau intan..;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin