Followers

Monday, May 31, 2010

bikin kucar kacir.huhuhu

rasa lama nya xupdate..
sebelum tu, aku nk ucapkan tahniah sesangat2 kat puan intan a.k.a kure2..setahun sorg ye awak ye..heheh

ni kisah hari rabu tu..haish, mmg mggu lepas adib memang menguji kesabaran aku toi..
dia xsalah pun, tp aku la yg jadi xsabaq..sian dia..
mggu sebelum tu aku kena amek cuti coz taska kol badan adib panas..takut la kan tambah2 H1N1 ni..
ada 2-3 org budak kat taskan pun demam selsema gak..so, terpaksa la aku amek cuti..
bgtau bos, dia dh kelat semacam dh..
"haiya, asyik pasal anak u saja"..

grrr..dh tu, nk wat camana kan????

rabu lak, taska kol lagi, aku dh cuak..aiyok..apasal la lagi ni..dh la aku tgk meeting time tu..
bila angkat, dorang cakap badan adib bengkak2..dh tu adib dh start merengek2 la kan..
sudaahhh..
mmg pagi sebelum aku antaq adib aku dh nampak mata n pipi kanan dia cam merah2 kena ketit tu..
aku ingat kan kena ketit semut lagi ke..(kena anta dobi lagi comforter nih)

dh tu, terpaksa la aku bgtau bos, dan reaksi dia seperti dijangkakan..
ah, aku dulik apa, macamla dia xpenah ada anak kan..
kuar bilik meeting, siap2 nk balik amek adib, tetiba kunci keta lak ilang!!'
aduih, bertimpa2 la jadinya..

aku ni mmg kalut la..kalut.
dh la nk cepat gi amek adib, jadi lak camtu..
puas la aku track balik tempat yang aku pi pagi tu..mencari kunci keta yg ilang!grrrrr..
dh lama turun naek gi kat kedai makan la, gi tgk jalan la, gi kat tempat keta la (tuk check jugak kot2 keta ku dh ilang)..heheh

pastu tepon cik suami yg outstation lagi la jadi panas je hati ni..
kalo ampa kat tempat aku pun kompem xleh cool nya..
ye la, org laki bagi nasihat suh cool2, yg jenuhnya kita kan..
*tp mungkin boleh aje aku belajaq bersabaq*..

last2, kunci keta tolak ketepi dulu wpun dalam hati takut car seat n stroller yg dalam keta tu dibawak lari bersama2 keta..hahaha
mintak tolong ofcmate aku antaq kat taska adib..thanks kak zue ye..
dalam hati ingat ok je, bila sampai2 tgk adib, terus ujan la mata aku..
hati ibu ni cepat tersentuh kan..huhuhu..

mana taknya, dh xkenal dah anak aku tu..muka kembang semangkuk gila2 punya..
mata dh macam anak jepun dah..merah abis muka dia..dgn badan2 skali..
tp dia mcm xsaket je, dok men ligan2 ngan budak sorg lagi, sampaila dia nampak aku nk amek dia, baru dia teriak..heee
~mata kanan sepet lagi~

~ni baru sket ni, lepas kul 3pm, mmg muka dia cam senget sebelah..alahai~

~ciannya anak mak..takpa, adib kuat kan~

bawak gi klinik kesihatan kat depan, doc terus soh gi test darah..
aku ni dh la ketaq nk tgk dia kena cucuk, time kat swak dulu sanggup aku dok luaq dr tgk dia kena cucuk..
tp kali ni sorg2, aku kena beranikan diri jugak pegang dia..mujuq gak kali ni dia nangis sat ja, pastu kapas yg balut tangan tu digigit2 n dia buang. naseb la ko adib.

doc cakap darah dia normal..so, mybe alergic..
pasai alergic ni aku pi 3 spital dh okeh..mcm2 kata..mostly kata alergic food la..tp kalo pikiaq2, adib makan cam besa ja..nursery bg makan mcm sebelum2 ni..xdak pun bg dia makan pelik2..kot nak kata aku makan lak, xde jugak..makan yg besa je, yg sebelum2 ni adib ok..

yg aku kesian tu, kalo dia peluh2, n panas, lagi cepat merah2 tu naek..
mcm gegata atau org panggil kelopak garam tu..
dia akan ilang sat, pastu timbul balik..
tp bila hari ke 2 tu dh xbengkak2 dh, cuma merah je dok naek..
malam2 mmg la dia dok guling2 gatai..
kalo aku urut2 kaki dia sambil usap2 badan dia, mmg lena la..tp aku lak tersengguk2, aku terlena jap, dia terus bangkit, urutla lagi..

tp yg paling aku geram kat, doc kat spital sg buloh...aku rasa mcm nk banned ja spital tu..doc dia mcm hampeh siot..ko doc, bg jawapan kat patient cam tu, cam xmembantu langsung!dh tu, bila adib nangis skit, dia suh adib keluar..abis tu ko nk check sapa??bangang!!

alhamdulillah, bila mak aku kol kata kat kampung pun ada cucu kawan dia jadi cam adib gak, depa kata mcm ruam panas..so bukan alergic makan la..sapu bedak sejuk slalu..aku pi beli bedak sejuk susu kambing kat giant, boh kat adib, terus xnaek dah..syukur sangat, kalo dah, jenuh aku nk kena amek cuti lagi..huhuh..

yg aku geram tu, adib ni kalo saket kemain lagi dia aktif pi sana sini..jenuh nk kawal..tp, aku lega sangat la dia dh bek..xkan la nk kena pasang aircond kat umah kot..hehehe
p/s: kunci keta aku jumpa balik, lega sungguh..kalo dak dok pikiaq nk balik camana la..rupa2nya jatuh kat kedai makan aku bekpes pagi tadi..haih, Allah mmg Maha Kaya..:)

3 comments:

purple_lav said...

eee....sian adib. tu kira ruam panas le ek? teruk gak merah2 kt badan dia. nmpknya mak n ayah dia kena berpindah ke kutub utara, kt sana sejuk. mesti tak der ruam2 gitu lagi heheheh

puterikurekure said...

terkejut kita tgk rupa adib yang bengkak2 tu. kalau kita, lama dah dok teriak. haihh~

alhamdulillah adib dah sehat semula. rupanya ruam je ye? takut ek ruam teruk2 camtu. cian adib.

oh. terima kasih dgn ucapan tu. tak sangka weiiii....huhuhu~

cik_ah82 said...

fiza: mak ai, jenuh noo nk pi kutub utara nuu..ruam panas la, ciannn..:)

intan: alhamdulillah, adib dh ok..mmg bengkak ar muka dia..tp still aktif..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin