Followers

Friday, January 30, 2009

Perjalanan Terakhir..

Salam..

Dh lama qasa aku cuti..beshnya dapat balik kampong lama2..tapi kali ni kepulangan aku ke kampong len sket..coz kali ni tok wan aku (ayah sebelah bapak aku) dh pergi buat selama2nya..

aku ngan abg balik kampong sabtu, 24hb..otw balik mak aku kol “baguih gak ampa balik kali ni, qasa tok wan cam dh xlama..koi teruk dh..org dah mai baca yassin dah..”

sampai umah, kami pi tgk tokwan, mmg dia dh xlarat..ntah2 kenai pun dak kami ni..berbeza sungguh masa kami balik time raya haji hari tu..masa tu dia boleh bangun lagi..tapi kali ni, kami pun terkejut, tgk dia terbaring ja, badan tokwan dh tggai tulang ja..teramat kuruih..kesian aku tgk tokwan..fyi, tokwan kena sakit kanser kerongkong..time aku kawen bulan 5 tahun lepas, tokwan dh start sakit kot, time tu dia qasa cam susah nk telan..pastu, bulan by bulan, dia dah xbley makan, berat dia koi turun la..masa qaya posa, berat dia dah 37 kg..paha aku lagi besaq dari paha tokwan..sel2 kanser begitu cepat merebak..hari ke hari, berat dia makin turun dah xbley telan makan kan..pastu depa tebuk perut dia, bagi makan kot perut..tu pun, air ja..sian tokwan.pi spital pun, doc xbley nk wat kemo dh coz berat xcukup, ditambah lagi faktor usia yg dh lanjut kan..so, tokwan nk balik dok umah ja, coz dia benci pi spital tp xwat apa2 pun..


~ni je la family bapak aku..dr kiri belakang:paklang, makngah n bapak..masa ni pun tokwan dah kuruih dah..~

~ni gambaq last ngan tokwan masa raya posa hr tu..bapak yg beria2 nk amek gambaq coz bapak ckp ni mungkin raya last ngan tokwan..sume ada kecuali along n syafiq je~
time aku balik kali ni, muka tokwan dah bengkak sebelah sampai mata dia dh xnampak coz sel kanser tu dh makan sebelah..sebab tu tokwan suka mengiring, dia xmau bagi kami nmpak muka dia..bapak lak duk urut2 wan..kuang ajaq la kan kalo aku tgkp gambaq wan, sedih sgt tgk dia..kalo ampa sume nk bayangkan camna, ampa bayangkan la org2 yang kebuluran kat Somalia ka, yg kat afrika tu yg nampak abes suma tulang2..ha, camtu la boleh diibaratkan tokwan aku..tp aku salute sgt bapak aku..bapak aku cool ja, sambil bisik2 kalimah Allah kat wan..aku nangis tgk bapak wat camtu ngan wan, qasa tersentuh ja..abg cakap, bapak tunjukkan contoh yang baik, n jalan paling senang tunjukkan depan anak2 dia..mmg, aku setuju, coz aku pun xsure aku boley wat camtu ka dak nnti, tp tgk bapak aku, aku mmg qasa touching sgt..

so, kami (aku, abg n ajat adek aku) patutnya nk balik 27hb..so, ptg 26hb tu, tetiba bapak cakap tokwan nk pi hospital..so, bila balik dr spital tu, bapak cakap doc xwat apa2 pun..tokwan still xberubah..mlm tu, cam besa ja..bapak balik umah sat makan..semenjak wan koi teruk ni, bapak mlm2 tidoq umah tokwan..balik makan ja..(umh aku ngn tokwan sebelah ja pun, dlm 10 meter kot)..bapak makan ngan abg, ajat n mak..aku dengaq ja la..bapak cakap, sebelum kami nk balik ni, jumpa la tokwan dulu, mintak maap kat dia, coz bapak qasa dh xlama dh..aku ngan abg mmg qasa serba salah..kalo ikutkan, mmg kami tamau balik lagi, tp abg kena wat qeja, ajat pun dh kena praktikal..aku bolehla kot amek e.l..kami dok pikiaq, camana kalo kami dh otw balik, tiba2 dapat kol kan pasai tokwan..tatau nk react camana..

dh, malam 26hb tu, abg n abg zaini(abg ipaq) dok sibuk wat qeja..aku nk siap2 tidoq dh..kui 11.40 mlm, tiba2 bapak balik, panggil mak, cakap tokwan cam dh tenat..aku masa tu xclear sgt la, tp bila aku kuaq bilik,aku tgk abg n abg ipaq kalut kemas meja n laptop, aku Tanya abg, abg pun xsure sgt bapak cakap apa..aku Tanya syafiq yg aku taut u..mak cakap nk pi umah tokwan, baca yassin..tokwan teruk dh kot..kami sume amek wuduk, terus pi umah wan..aku tgk bapak dh bacakan yassin, so, aku, abg, mak, abg zaini n sedara2 n kawan tokwan yang mai baca la yassin..time tu aku tgk mak ngah (adek bapak) dh menangis2, sambil urut2 tokwan..aku tgk tokwan bernafas mcm pendek, tp xbunyi pun, cuma dada dia ja yang turun naik..bapak ulang kali bisik kat telinga tokwan..ajat dh nangis..yg peliknya, aku tadak pun nangis, bukan maksud aku tak sedih, tp ntahla, aku redha coz tokwan dh lama sakit kan..mak pun cool ja..aku ngan mak terus sambung baca quran..makngah ngan paklang diam membatu sambil urut2 tokwan..sedara ramai yg dh mai..

aku pun ulang alik balik umah coz along tinggai ngan anak2 dia ja, widad n wafa..mak suh pi jenguk coz along dalam pantang, takut widad nangis nnti xdak sapa nk tolong..time aku patah balik pi umah tokwan, bapak still bisikkan kalimah syahadah kat tokwan..aku dok belakangkan tokwan coz tok wan mengiring ngadap bapak, tok, makngah n paklang..tiba2 ajat cakap nadi tokwan cam slow dh..aku tgk pun dada tokwan berombak slow dh..mak ngan tiba2 tepuk paha bapak cakap tgk tokwan..time tu dada tokwan dh xbergerak..pastu bapak baringkan tokwan, n panggil sedara mai tolong tgk..mak ngah dh nak menangis meraung, tp bapak n paklang cepat2 tegur..(mak ngah emo sikit, dulu masa tok nek aku meninggal, mak ngah macam org xbetul, menangis ja..tu yang bapak dh habaq siap2, kalo tokwan tadak, redha ja)..aku pun sebenaqnya tak sedaq bila tokwan tadak coz senyap ja..tokwan ‘pi’ pun,cam senang ja..time tu 12.25..bapak pun qiamkan tgn tokwan, n time tu kami taula, tokwan dh tadak..

bapak dh qasa tokwan xlama coz mlm tu tok wan berak banyak sgt..dh salin pun tokwan berak ja..so, time tok wan dh takdak, perut dia dh bersih la jugak, tinggai nk cuci2 time mandi ja nnti..aku balik umah, tgk abg zaini dh bgtau along..along pun sedih, tp xdakla nangis sgt..aku Cuma nangis time mak ngah nangis sambil sebut Allah n aku terus peluk makngah dr belakang sambil urut dia takut dia nk rebah..pastu tok pun nangis, time tu la aku nangis pun tp xdak la lama..aku redha coz tok wan pi pun ngan tenang ja..kul 2 lebih, aku balik umah ngan abg, coz kat umah tkwan ada sedara2 n org ramai..aku ngan abg terlena sat sampai awai pagi tu kami siap2 tolong apa yang patut..abg cakap dengan aku, ni 1st time dia tgk sume ni, maksudnya mengadap org yang dh nk pergi sampai la urusan pengebumian..aku dh 2 kali, 1st masa ngan arwah opah (mak mak aku), n 2nd sempat ngan tokwan ni la..so, kami decide nk amek cuti kecemasan..

Cuma satu ja aku nk teguq kat sini, pada aku la kan, dh banyak sgt aku perati, kalo aku pi ziarah jenazah kan, kebanyakan org pompuan suka sangat sembang..ni bukannya majlis kenduri, hormatla sket jenazah..sebab tu pompuan xdigalakkan pi tgk kalo bukan sedara terdekat..kalo pi hadiahkan bacaan AlQuran xpa gak, ni dok bersembang riuh sekampung..time ni xjumpa kawan depa yg dah lama la..mcm2 la..bapak aku cakap, jenazah pun malu..ish2..so, lepaih ni kan, kalo nk pi tgk jenazah, cukupla hadiahkan apa yg perlu ja..jgn dok bersila bukak cita lak..pastu masa nk kapan, org2 yang bukan sedara rapat lak yg sibuk2 nk tgk jenazah sampaikan anak cucu pun xdak ruang..kalo laki xpa, coz ni jenazah laki , ni dak, org pompuan laky g sibuk2..ishhh..mak cakap, "nnti kalo aku mati, kalo bkn sedara2, ampa jangan dok bukak2 bg depa tgk muka aku tau..yg mahram ja..;).."


masa dah selesai sume, hari kami sume nak balik kl, bapak sempat cakap, tokwan pi tak kacau ampa pun..kebetulan jugak kami balik time qaya cina, n kebetulan dapat tgk tokwan kali terakhir..

Yang pergi, tetap pergi..xkan kembali..kita yang ada, kena teruskan hidup..kepada Dia kita datang, kepada Dia jua kita kembali..Al-Fatihah buat Puteh bin Che Noi (1930-2009)

p/s: mak cakap kami la ni risiko gak ar kan, belah bapak dh ada kanser, belah mak pun opah meninggal sakit kanser..kena jaga kesihatan ni..moga dijauhkan dri penyakit yang bahaya..aku kalo mati pun, aku tamau bagi susahkan org ja nk jaga aku..huhu..
adios,salam..

6 comments:

naz ilyn said...

salam...

takziah... moga yang pergi di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman... bersabarlah

Shitsurei shimashita said...

Al-Fatihah. Semoga arwah dicucuri rahmatNya dan diletakkan dgn orang2 yg salih.
Tentang penyakit tu- selalu pikir positif dan jgn2 tensen k. Taking care.

cik_ah82 said...

naz:
tengkiu;)
Shimashita:
thanks..ye, kalo xpikir susah, pikir pun susah kan..so, let go je la..hehe

ayang's said...

Takziah dan Al-Fatihah...

Redhakan pemergian itulah pekara yang lebih afdal dari menangisi..
Yang pernah alami dan pernah menjaga lebih tertekan perasaan dengan kesedihan.... kerana masih terasa saat memandikan arwah... Al-Fatihah jugak untuk arwah nenek ASA Binti Lebai Taha.. CNY genap 2 tahun pemergiaannya....

WorldPeace said...

Takziah wat tok wan ang...yang hidup pasti akan pergi...Al-Fatihah...

irbika said...

Takziah dan Al-Fatihah...
Kuatkan semangat cik sarah, Itu yang terbaik buat tok wan, dari terus menderita sakit, kita yang hidup ni teruskan berdoa moga dia ditempatkan dikalangan yang soleh!


p/s :
Semoga kita juga merupakan insan yang terpilih dan ditempatkan dalan golongan yang soleh! Amin!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin