Followers

Friday, January 30, 2009

wakil rakyat??wake up2!

aku nk cita pasai jalan kat kampung aku nih..
hari tu, masa balik kampung, mak ngah aku habaq la, bapak aku masuk suratkhabaq..sinar..
maka, kami adek badek pulun la nk tgk..syafiq la yang tunjuk nuspaper tu..
ingatkan berita pasai apa la..
qhupanya pasai jalan kat kampung..
fyi, jalan kat kampung aku ni xdak tar..sian kan..


~ni la jalan kampung aku..kat pagaq duri siap depa sidai kain lagik~


~pemandangan jalan kampung aku dr depan umah aku~
dalam suratkhabaq tu, wartawan sinar harian mai la temuramah bapak, paklang, paklang malek..katanya dalam tu, jalan masuk kampung kami ni xdi turap jalannya..
hehe...dah 52 tahun merdeka, dok pakai jalan tanah merah lagik..betoila tu..
tanya onggon, dia dh penah mai dh umah aku tuh..
alkisahnya, jalan nk masuk umah aku tu, kecik je..adala dalam 5 buah umah ja kot c2..umah pun sedara2 ja..umah aku, tokwan, long, toklang, n ada satu org luaq..
kami baru ja pindah sebelah umah tokwan tahun 2003, bapak yg buat umah tu slow2..10 tahun jugakla..tapi, masa kami sekeluarga dok kat aloqstaq, mmgla slalu balik umah tok..

dulu, jalan lagik teruk, tanah merah sesaje..so, ampa bayangkanla kalo ujan lebat..kami kalo nk balik aloqstaq, nek van anak beranak, sah2 lekat tayar kat selut..slalu la aku lari balik umah tok panggil paklang ka, tokwan ka tolak van..ngan kami2 skali tolak..mmg berlumpuq habis la..pastu, bapak ngan inisiatif snirik, beli batu2, tambun la kat ataih tanah tu..so, xdakla lekat lagi kalo ujan pun..

aku bukan nk kata, mak aku slalu ckap kat kami, "bapak ampa tu patut jadik wakil rakyat ja, suma dia buat kat kampung ni.."
tapi kan, betoi gak tau, bukan part wakil rakyat tu, tapi part yang bapak aku buat suma..dulu, kat c2 mandi ayaq telaga ja, tp bapak aku jugak yang perusah pi mintak line ayaq boh kat kampung..tu pun, ada yang tamau coz kena bayaq, last2 depa tarik paip umah kami..

jalan kat citu pun, kalo semak samun nek sket, bapak aku jugak yang perusah dok pi racun sepanjang jalan dari mula sampai la hujung kampung..aku cuma tolong racun rumput kat umah ja..ha la, kami adek badek sume pompuan..si syafiq tu harap teloq ja ada, tp pemalaih ya amat..tp dia pun kecik agi..
yang tar jalan pun, bapak aku beli snirik batu..tp masalahnya, bukan bapak aku kesah pun..dia wat jekk..aku ada gak perli2 bapak ni kan, mintak la tolong org kampung len, tp dia ckp dh habaq kat penghulu, tp penghulu pun tak leh watpa..senang2 bapak ja la jadi penghulu..geramm aku..

dulu ada ura2, kononnya pasai kampung ni sokong pas, maka xdapat jalan tar..nk nafikan pun xbley jugak, coz jalan awai nak masuk (BN bina perumahan keda kat c2), jalan dia bertar, tapi start dr umah ke-5, depa xsambung..
so, pilihanraya 2004, pilih BN, xjadik jugak..wakil rakyat langsung xturun..
bila p/raya 2008, pas menang, pun xjadik jugak..tapi at least, dia kata akan amek perhatian, cuma nk dapat modal ja..kita tgkla nnti..

tp aku xkirala, camana pun, aku suka kampung aku la ni..tenang ja..luas2 pun luas..widad nk berlari2 senang..lagipun, kebun bapak banyak kat c2..tp xlarat nk kejakan je..mak lak sonok coz dia bley wat dangau n taman orkid dia..

~mak bukan men syiok kalo tanah kat keliling umah penuh ngan orkid dia..~

k la, yg tu je..kepada wakil2 rakyat yang dipilih, sila laksanakan qeja anda..terima kasih..

adios

3 comments:

Shitsurei shimashita said...

biasalah kalo kaw hijo jd biru jd hijo mcm isim si mambang tu. itu kg luar bandar, kat bandar lagilah jalan tak penah elokkan- lopak sana lobang sini' aku nak ingat kalo mo saman PBT/Gov coz rosakkan badan dan keta/moto aku.

cik_ah82 said...

i like la!

Anonymous said...

Tak minta tolong kerajaan negeri kedah buat tar ke... kebajikan rakyat la katakan... ;p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin