Followers

Friday, November 12, 2010

Semoga dipermudahkan.

hmm..sebenaqnya xmau cita lagi..
tapi..
ntah..tgh serabut (bukan serabut selekeh tu, serabut mcm banyak nau nk kena pikir)
hehe..

semalam gi check up tiroid kat ppum..
dh lama dh aku amek blood test, tp xjugak gi jumpa2 doc..amek darah masa adib masuk spital hari tu kan..
so, bila gi check, jumpa la doc kesayangan aku tuh, doc azianey..hehe..ye la, dia je yg aku jumpa tuk tiroid ni..dh lama gila xjumpa dia..

Alhamdulillah, tiroid aku dh normal..
so, juz continue makan ubat..skang ni aku makan PTU kan..
so, dia suggest tukar balik la ubat cabimazole tu..ubat tu aku makan sebelum kawen dulu..
masalahnya...

aku bgtau dia yang aku punya piyed dh delay 8 hari ni..
tp xcheck pun..
doc ckp memandangkn nk tukar ubat, so kalo in case aku pegnen, aku xboleh amek cabimazole kan..so, dia suh la check urine..

dh check tu, masuk bilik dia..dia terus geleng2 sambil sengih..

''..positif ye..dh 6 minggu.."

*terus blank n terbayang muka adib*..

patutla lately ni aku pam susu drop je..nk dapat 6 oz bercinta x sudah..asyik dapat 4 oz je..kdg2 je 5 oz..
eh, sebelum tu..Alhamdulillah..Allah murahkan rezeki tuk aku mengandung lagi..
ntah, bila cakap ngan en somi, dia mcm besa ja..nk kata happy sangat pun idak, nk kata xhappy x jugak..aku xsuka kalo dia cakap 'xkisah'..sebab mcm member blog aku la kan, puan pz tu ckp..

masa kita dapat tau kita pegnen anak 1st, kita excited sangat kan..tak sabar nk tggu kehadiran dia..tak kan dapat anak 2nd kita mcm xkisah kan..perasaan tu kena la sama jugak..dia pun ada hak macam anak 1st jugak..dia berhak dapat kegembiraan yang sama jugak..bukan salah dia pun..dh mak bapak nya gatai sangat bercinta kan.hehehe..

aku happy, alhamdulillah, cuma aku sedih sebab aku still bf adib..lately ni dia mmg nk berdakap je ngan aku..manja terlebih la org cakap..dan tiap kali dia hisap pun, sakit je nipple ni..pedih..tiap kali dia nenen, mesti aku ngaduh2..oooh, sakit2...rupa2nya doc pun cakap tu antara signnya..tp tetap ku tahan jugak pedih tu jebat.hehe..siyes puting susu rasa pedih sangat..huhuhu..

sebab bila tgk dia sengih n senyum lepas 'isi tangki minyak', xsampai hati lak kalo nnti xdapat bf dia..huhuh..wah, mak pulak yg emosi lebih ni..
n aku pun search la forum2 kata sebenaqnya boleh bf masa pegnen ni..cuma mak kena take vit n kalsium yg mencukupi la..so, sekarang aku ikut gerak hati aku still aku akan pam n bf adib mcm besa..sampaila nnti masa menentukan..(sob..sob..apsal nk nangis lak ni)

xdapat bayang time bila adib dh xnenen ngan aku nnti..uwaaaaa..:'(..rasa sedih yg xdapat digambarkan la..
pagi tadi saja la punggah stok, adib pun sibuk kira stok yg ciput dh tu..terus aku nangis bila dia bagi seketul demi seketul kat aku..

'pas ni kalo mak xdapat pam susu kat adib dah, jangan marah ye..tp mak akan try usaha jugak'..

adib..mana dia tau apa kan..dia tau kalo dia nk susu dia akan cari aku..sebenarnya bukanla susu semata2 dia nak dr aku kan, dia nak keperluan emosi dia dipenuhi..bukan dia hisap beria pun, asalkan dalam mulut dia, acah2 main2 dengan dia dia akan sengih2 n happy..time menyusu dapat berdakap ngan dia sambil usap2 rambut dia..sigh..

*lap ayaq mata..:'(*..aih, jangan cengeng sarah!

awat awai sangat aku pikiaq ni..biaqla semuanya ikut flow..aku doa Allah permudahkan ja..Dia Maha Mengetahui..kalo itu yg terbaik kan..

bila tgk balik entry sebelum ni, aku penah tulis, wpun aku xdapat bg cukup 2 tahun, tp aku tau sekurang2nya aku dh bg yang terbaik buat adib..

''kalo la ditakdirkan nnti aku xberupaya nk bg susu badan kat adib, at least aku bleh bangga coz berniat tuk mulakannya..setiap ibu mahukan ygterbaik tuk anaknya kan..'' - entry ni

nnti boleh wat tandem nursing lak kan..insyaAllah..tu pun impian jugak tu..:)

so far bekal susu adib kat nursery 16-18 0z..skang ni pam kat ofc dapat 12-13 oz..yg lagi 3oz tu curi stok la..kdg2 dapat top up alhamdulillah..

dr pembacaan, masa 1st trimester ni susu akan drop..n ada doc suggest soh stop bf masa kandungan masuk 7 bulan..apa2pun, aku bertawakal pada Allah, dan mudah2an Allah permudahkan penyusuan aku n adib tanpa menjejaskan kandungan ni..semuanya masih awal lagi kan..doa2 semoga semuanya dipermudahkan..amin..
suami perlu memainkan peranan jugak dalam hal ni..aku cuma xdapat bayang camana la nnti time en somi outstation aku sorg2 n adib lak..hehe..eiiii, semua nk pikiaq sekali harung..apa daa...

p/s: en Amri, kali ni abg kena betul2 jaga hati org tau?jangan bg org berhujan sangat..hehe..xmau cengeng cam adib..hahah..n harap abg still support org bf adib..ye?doa dan redha abg sangat penting buat org.. love u so much..

p/s-2: ani, thanks bg kata2 semangat..u know who u r..aku tau ko baca blog aku..thanks my dear friend..:)

21 comments:

aNiS tHe BumbleBee said...

alhamdulillah...congratssss!!!bestnyaaa laaa nk dpt sorang lagi.jaga baik2 na..makan pun jaga sama.. :D

Shima said...

sarah...congrats!
dah 2nd bb dah..adib gets his play partner :)

sufina said...

tahniah mak adib! smg Allah mempermudhkan semuanya..Insyaallah..k.su yg bc plak yg teremosi..hehhee..pepun take care ya mak adib!

purple_lav said...

sarah!!!!!!!tahniah laa dah dapat adik baru utk adib..tahniah tahniah tahniah....

tetiba rasa rindu nak peknen macam dl2 jugak....

cik_ah82 said...

anis: hehe..makaseh no..bab makan tu mmg terlebihjaga..hehe

shima: ni kak shima kah?hehe..eh, blom 2nd bb lagi..insyaAllah, baru nk masuk 2..hehe..

kak su: makaseh!:)

intan: hehe..td ku nkkabo kat kamu ler..hehe..tengs..meh2 la join..aku dh join intankure2 n pizet ni..hahaha..

NanA said...

alhamdulilah..moga semuanya selamat n dipermudahkan olehNya..congrats mak adib..jaga diri,jaga makan,jaga emosi..jangan cepat cengeng kang adik adib teremo sama....ape2 sy doakan yg terbaik buat family cikAh

Dusty Pixie said...

insyaAllah akan dipermudahkan.. apa2 pun jaga kesihatan diri mak dulu baru bleh jaga anak dan bakal anak :)

congrats!

kayzie said...

amin..moga Allah tnjukkan jalan terbaik wat akak sekeluarga..tahniah tuk akak..abg adib jg mak k...hehe

Shitsurei Shimashita said...

hehehe..congrats comrade..now you have left n right wings..YNWA

.:mUnies:. said...

congratzz.....!! adib dah dpt kawan

pizet said...

cik ah biarlah masa yang tentukan...mest perasaan kita adalah sama masa dapat tau nak dapat lagi sorang ni...continue ja breastfeed selagi mampu....setiap anak tu dah ada rezeki untuk depa

cik_ah82 said...

all: tima kaseh ye!:)

mieoney said...

tahniah wei...insyallah semuanye akan dipermudhkan...

at least laki hang ada gak kat msia nie...cam kakak aku laki atas laut...anak sama gak rapat cam hang gaklah....tp Allah bg dia kekuatan agar lebay kental dn very independent...

puterikurekure said...

ya Allah...kita lambat tau ni cik ah oi! CONGRATS DEAR!!! wah...tak sangka ramai2 nak penuhkan kalendar 2011 ni. rezeki tu cik ah. at least cik ah dan pz ada rezeki kedua bila anak dah setahun. cam kita, dapat tau masa anak baru 6 bulan. lagi haru!

lepas ni kita pakat ramai2 amek perancang plak eh. hehe.

cik_ah82 said...

mimi: hehe..tengkiu beb..insyaAllah, mudah2an..ang bila lagi?hehe

intan: hahaha..sama kapal la kita..tu la, kalo pegnen awai mcm intan, tatau nk kata apa la..tp semua bergantung rezeki masing2 kan..ampa due bulan 1 kan?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

1st of all. tahniah ye che ah!

takpa, rezeki masing2 utk setiap anak. Allah tahu apa yg dia buat..terima ngan hati terbuka k..:-)

redha n senyum ketelinga utk kehadiran insan baru tu ya..dia pon berhak dpt kegembiraan tu..

kwn akak cakap, masa pegnent susu dia jd byk..tapi tu 2nd trimester..takpelah cik ah..jgn duk pikir sgt ya..akak pon dah riki2 nak plan bb baru..dah tua akak ni ha..kene cepat2 la..eehehh

jgn lupa, kene amek vitamin n calcium yg secukupnya. yg doc bagi biasa tak cukup..if cik ah tak sempat nak mkn benda berkhasiat. leh telan supplement. shaklee la terbaik. akak mmg menten amek tu since anak dara lagi

jaga diri k..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

cik ah, akak masa preggy rafiq, awal2 akak amek alpa lipid jugak tau..

then produk shaklee:
energizing Soy protein, b-complex,vita-c, vita-lea, vita-E, ostemmatrix, omegaGuard

mcm byk je kan? eheheh tapi mmg byk pon..takpe, utk bdn kita gak, kene jaga kesihatan. nak2 lagi ngah pregnant..

masa pegnent akak tak pernah amek alfalfa..sbb akak tahu alfalfa kelebihan dia selepas bersalin 3 bulan..ngee

omegaGuard good for otak janin..:-)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

che ah, tgk blog ni..ade testimoni yg pegnent tapi menten je susu 20oz sehari..alhamdulillah..
yg pasti makanan kene balance, supplementkene amek & mengepam seperti biasa..

http://anakkuwiraku.blogspot.com/2010/11/beliau-mampu-mendapat-20-oz-sehari.html

cik_ah82 said...

tengkiu kak ros banyak tolong..insyaAllah, org ingat nk amek gak..dulu mmg ada amek shaklee ni, tp sekali je.alfalfa je ada lagi..:)

Mrs Javanese said...

Tahniah wei... aku doakan semoga urusanmu dipermudahkan... bestkan nak dpt baby lagi... mcm aku kena tunggu kurang2 2 tahun ke atas...

Anonymous said...

My point of view partially coincided with yours. Thank you for trying. antidepressants

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin