Followers

Monday, December 7, 2009

i'm breastfeeding, proud to say so!;)


haaa..gambo xmenahan kan mula2 skali..intro tu..sorila no kot2 sapa2 terganggu ka ngan gambaq2 n tajuk posting ni..ni bukannya 18sx tau..ni general ja..suma kita penah rasa..hahaha
~singgah kat ofc sebelum start keje, sampai2 je mamat ni merengek nk syusyu..

hmm..start dr aku pegnen agi aku mmg nk bg fully bfeed, tp time tu xconfident lagi..just 50-50 ja..tp aku beli la jugak pump bateri pureen tu..so, masa pantang pas berurut tu mmg susu banyak kan..so pam je la..lama2 bila simpan dlm peti ais, cam sonok lak..

then, aku dok msg2 ngan member aku, eclass, so dr c2 la aku betul2 yakin yg aku nk fully bf ni, insyaAllah..tima kaseh kat dia coz banyak bg info kat aku masa aku nk beli pam tu..(ya la, kat kampung tak dak tenet kan)..time tu pun amri xbape nk bg fully support sgt, coz dia pun cam xyakin, tp aku nekad gak..aku order beli pam spectra, n lagi 4 hari aku nak balik kl, bungkusan tu pun sampai..1st test, saket nipple aku ni..kot la dh besa ngan pureen kot kan..so, amek masa sket nk serasi..

dan, bermula la kehidupanku sebagai pemerah susu yang tegar..hahaha..bley wat ayat camtu?hehe..seminggu b4 nk keja, aku balik kl, n aku start pam..pam dan pam lagi..panjang kata, asyik dok pam je la..nk cepat n mudah manage masa, aku pam pada kebanyakan masa aku adib netek..so, jimat masa aku..sebelah adib, sebelah pam..sama2 merasa..ayahnya ja xbley rasa..opppsss..heheh

so..ni la pam spectra aku..aku beli pakej skali ngan beg stylo mama..stylo la konon kan..
~ni lak, hasil dari perahan yg aku dok wat..ni gambaq masa sebelum aku start keja..kiranya freezer bawah ni hak aku ja, lauk2 aku simpan atas..sampai ruang nk boh ayam pun sempit..takpa2..
~wpun kadang2 aku dapat 1 oz atau 1/2 oz ja, aku still simpan..pastu, lama2 jadi banyak..fikiran xleh stress, kena tenang ja..aku bayangkan adib, pastu susu jadi banyak..bila dh banyak, hati kita senang..hehe..
~gambaq mula2 tu aku xbeli lagi nursing cover, pastu bila dh sampai baru ok sket nk nyusu kat mana2 n bila2 masa..tgk adib tgh feel nyusu sampai tertido..
~kalo kat ofis pun, aku still pam jugak..tuk bekalan adib keesokan harinya..alhamdulillah,so far mencukupi..nursery adib pun xdak masalah nk bagi susu aku kat adib..senang je, kat ofc aku wat double pumping, sambil2 relax ja..
~itu beg harus ada gambaq adib, nk bg let down reflex..kalo aku tgk gambaq dia, laju sket susu tu..heheh..bayangkan yang indah2 saja..aku letak je kat atas lantai,berserabut sket ye~


~ni hasil perahan yang tak selesai lagi..1st day kat ofc agak mencabar coz sesi pagi aku dapat sket ja..tp aku xdulik, bila petang alhamdulillah dh semakin banyak..
cuma mula2 aku nk bf ni, ada jugak ofcmate aku yg pandang sinis..ha, bak kata intankure2, dia xdapat nk bf pun org senyum sinis kat dia..tu rezeki masing2 la kan..aku xsalahkan pada sape2 yg xdapat nk bf, at least kita patut bg semangat kat depa..bila aku habaq aku bf, suma pakat soh bg susu frmula..siap sajes lagi susu mana yg elok..kdg2 moral down gak kat ofc aku sorg2 ja, tp mental kena kuat!

aku rasa pas ni kita patut ubah mentaliti dari mencadangkan susu formula kepada menyokong fully bf..kalo la ditakdirkan nnti aku xberupaya nk bg susu badan kat adib, at least aku bleh bangga coz berniat tuk mulakannya..setiap ibu mahukan ygterbaik tuk anaknya kan..

apa yg aku tau dr pembacaan dan bertanya pada doc, antibodi je la yg membezakan antara bf n fm..jadi, instead of nk memberikan yg terbaik tuk anak kita dr segi material such as katil yg terbaik, mainan yg mahal, baju yg terbaik, taska yang terbaik, apa kata kita mulakan dengan memberikan yg terbaik dikalangan semua tu iaitu susu ibu..anak kita xmahukan katil, baju yg cantik2, cukupla kalo kita berikan hak2 anak kita..dorang cuma nk dibekalkan dengan khasiat yg terbaik..

tp, dengan mengatakan sume ni, xbermakna aku kondem ibu2 yg bg susu fm..mcm aku ckp awai2, sume nk bg yg terbaik kan, tp kalo ditakdirkan xdapat bg bf jugak, kita xleh salahkan dorang..sume ibu mampu menyusukan anak dorang, tp kalo diberi dugaan terpaksala terima..aku bersyukur setakat ni masih diberi kesempatan tuk nyusukan adib..alhamdulillah..aku berdoa niat aku ni dpermudahkan, dan semoga rezeki adib semakin murah tuk dia menikmati susu maknya sendiri..(err..aku ni dh macam berkempen lak kan..)ehehe

ok la, sampai jumpa lagi..doakan aku berjaya menyusukan adib dgn jayanya..heheh


6 comments:

aien said...

wow...untung adib dpt mama cm u nih hehe...rezki adib tuh dpt susu mama ye bukn susu lembu wewe..

anak aien pon bru 3 buln...nk tnye laa psl mesin pam susu tuh...harge, kualiti ok x...kalo x keberatn la

thanks bebeh...

cik_ah82 said...

aien:
alhamdulillah, semua ni rezeki adib jugak..
aein breastfeed jugak ka?fully?kami guna pam spectra, sebelum ni guna pureen..spectra mmg puas hati..kualiti dia ok so far, ada warranty..harga mesin saja 388, tp kami beli skali pakej sume 588..berbaloi2..tuk anak kita jugak kan..hehe

aien said...

thanks beb...aien fully bf mse nih sbb lum kje...insyaAllah next year nk keje tuh yg nk stat mgepam hehe...brbaloi gk hargenye...ank kte jgk kan heheheee...

mari support bf mari mari mari

Dusty Pixie said...

sarah, walaupun kami banyak baca and bg info kat ampa time pantang aritu kami still takut nih.. sbb belum praktikal cuma teori.. kami xdak bilik sendiri so kena pam kat cubicle / bilik stor.. harapnya kami kuat dan tahan tempias mulut2 laser di opis..

kayzie said...

hi..untung terjumpa blog nih..sonok bc cte2 awk sal bf..sy bkal jd ibu..i'ALLAH..menunggu masa jek skrg..hehe..n mmg nekad gak nk bf anak nnt..so hrap2 leh minta advice or share info slps ni..ssh nk cr ibu bekerja yg bf..

akuzle said...

dulu masa akak bersalinkan Abg Imran, dpt plaks smbng blaja. dugaannyer perit sungguh; antaranyer berjauhan ngn suami. Abg Imran plaks nk bf smpi 3 bln ajer psl dlm pantang dh bg fm. now dpt Adik Iffah, bertekad nk bf smpai 2 thn. ini pon sbb dpt motivasi dr pembacaan blog ibu2 mcm blog awk neh. sharing is caring kan? trima kasih bebyk ler yea?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin