Followers

Thursday, November 25, 2010

merasa jugak.

dulu kan..
bila kawan aku bgtau aku yg time depa ngandung depa mabuk2, aku mcm xpaham.
depa kata sat2 rasa melungai la badan, sat2 nk termuntah la, pening la, lembik la, loya la dan macam2 lagi la kan..
aku xpaham sebab masa aku pegnen adib alhamdulillah aku cargas saja. ada la muntah2 jugak tapi sebab makan semberono la..tp xdak la melepek ja..

even bila ada kawan cakap dia xboleh masuk dapoq la, xbleh bau yg tu la, yg ni la, aku lagi xpaham tp aku rasa mcm 'eh, pasai apa aku xmacam tu eh, best jugak xbleh masuk dapoq, lgi best xpayah masak kan'..hehe

bukan aku xsian ok..mmg aku tau ada org pegnen mcm tu..alahan mcm2 kan..cuma bila aku tak rasa, aku cenderung utk pikiaq 'sampai mcm tu skali ke?'..haaa..contoh mcm kawan aku cakap, 'dia mmg xlarat sangat, rasa nk muntah ja..tiba2 ja rasa nk muntah..'

aku akan ckap ' ala, tu mindset ja tu..kena kuat sket..jangan layan sangat perasaan nk muntah tu..kita yg control kan'..hahaah..bedebah tul dapat kawan mcm ni kan..eh, ye..masa tu mmg rasa kesian, tgk dia lembik ja..makan xlalu..bila aku cakap, makan la, jgn layan sangat perasaan, kena pkiaq baby dlm perut..dia akan cakap 'dh paksa dh makan, tp xlalu'..

so, bila asyik selalu je macam tu, aku rasa mcm eh tahan la sket..kena la kuat. xsemestinya pegnen kena lembik je..even kalo aku cite kat amri pun dia pun akan ckp camtu..''kena la kuat sket..jangan ikut perasaan, bla..bla..bla..''..sebab time aku pegnen adib xde la nampak sangat aku lembik semacam kan..

jadi...

Allah kan Maha Adil..:)
kali ni pegnen adik adib Dia nk bagi aku rasa 'sikit' je benda2 yg kawan aku rasa tu..
seminggu ni aku asyik nk uwek2 ja..kadang2 tak dak sebab tetiba nk muntah..tp ku tahan jugak jebat..sebab aku rasa geli la nk muntah..hehe..tp jenuh la muka merah..
mula2 aku rasa mcm angin xlepas je, nk sendawa tp rasa xpuas..sebab tu rasa nk muntah kot..tgh drive pun nk muntah. so bila balik umah, ngan adib lagi, rasa mcm aduih penatnya..tp sian lak adib nk kena dilayan..nak2 amri lak outstation..huhu

terus aku ' eh, btulla, bukan main2 ni..ada jugak tetiba rasa nk muntah..rasa sat2 cam melungai lak..sat2 tgk handset pun rasa nk muntah..huhu'

istighfar2..ni alhamdulillah Allah bg aku rasa 'sikit' je..bab makan ka, bab berlari ka alhamdulillah cergas lagi..seb bek muntah tu pun bleh tahan..dok tertanya2 lagi kan, so ni dh merasa kali ni..hehe..seb bek bukan sepanjang hari..waktu2 tertentu ja..

even bgtau amri nk muntah2, pun dia akan ckp mcm dulu..'dulu time adib xde pun mcm ni kan?xpa2, dapat pahala tu..'

mmg la, lain pegnen lain ragam ye dak..tp takpe, anggap ini sebagai ujian Allah..kalo xuji, Allah xsayang kan?:)
mudah2an, 7 bulan mendatang akan dimudahkan Allah dan semuanya berjalan dengan lancar..

moral of the story, selagi xkena kat kita, kita xpaham kan..dh kena..baru la...hehe..eh2, mcm xkena ja ayat ni..biaqla..;)

p/s: tahniah kat mommy mimil sebab dh selamat melahirkan baby boy!3.5kg, semangat btoi, tgk perut mommy kecik je..hehe

9 comments:

PuteriKureKure said...

takpela cik ah. memang lain2 pengalaman pregnant ni. ni semua pengalaman kan?

awak jaga diri baik2 tau. bestnya nanti anak2 kita sebaya je. hehe.

cik_ah82 said...

intan, thanks..hehe..tp xseteruk ampa kan..ampa teruk gak alah kan..sama2 la jaga diri..ampa dh nk bersalin kan..hehe

Mieja@2001 said...

SARAH, tahniah:)

kmieja mcm baru taou awak pregnant....seronoknya adib nk dpt adik, msh bf lagik tak?

Take care yer:)
makan byk utk awak, bb dlm peyut+adib juga.

kayzie said...

akak..alahan lak kali ni eh?take care k..jg bb+ jg adib..so jgn lupa jg diri sndiri jugak eh..

cik_ah82 said...

kak mija:
tu la hr tu org nk tanya kak mieja pasai motilium tu..
so far still lagi bf, tp production pam hari2 mkn drop..huhu..tatau la kak mieja..huhu..

kzie: xde la teruk sgt pun..boleh tahan lg..cuma akak kan dh besa aktif..hehe..

Fadzlin said...

baru perasan sarah ada blog..i folooo...hihih

ha,kata org kalo teruk MS nye tu expecting for baby girl...syoknya Sarah!!congrats ye cuz dh preggy smula..may Sarah & baby sihat2 aje til slmt melahirkan.aminnn

Fadzlin said...

singgah2 ke blog lin :) ~

http://ohhgoshbaby.blogspot.com/

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kita masa pegnent rafiq takleh bau org goreng2....loya nak muntah sampai nangis tau
mmg sadis

dah masuk 5 bulan pegnent baru ok

che ah. bb gurl kot...wekekkek

pizet said...

cik ah, try la cr yang ringan2 untuk kunyah2 kot2 blh kurang rasa loya tu...x pe moga2 lepas 3 bulan dah x muntah2...sgt x best muntah2 ni

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin