Followers

Tuesday, December 8, 2009

kecik2 dh bawak bekal..hehe

haaa..kecik2 lagi dh bawak bekal gi nursery..bukan si kecik yg bawak, mak nya yg bawak..
aku bekalkan 15-20 oz susu aku sehari kat adib tuk dia minum kat nursery..
kalo aku rasa aku balik lambat n aku xsempat nk netek adib pagi2 tu sebelum g keje, aku bg banyak sket..adjas ikut dia minum la..;p

~haaa..inila bekalan adib!..aku nombor kan botol ni sampai botol ke 6..tp botoi ke 6 tu spare ja..sejam sebelum aku nk amek adib, aku habaq kat depa jgn bagi kat dia..aku sampai2 ja netek kan dia dulu..;p

~bekal adib aku boh dalam cooler..taraaa..~

~haaa..bkan budak skolah ja tau yg ada buku latihan..aku pun ada..;)
~siap ada keje skolah lagik..susu yg aku perah aku rekod dlm buku ni la..senang nk tau stok susu mana aku dh amek..mudah kan..;)

aku ada nk bg info sikit stakat yg aku tau..n nk share sama ampa..
ada banyak mitos yg org bgtau aku..so aku pun tanya sama pakar2 ni, senior2 dlm bf ni..

1. ada org cakap kat aku " badan kecik je, tp susu banyak jgak ek.."
- xsemestinya badan kecik susu sket n badan besar susu banyak..samada kecik atau besar, sume tu xmenyumbang..Allah jadikan aset kita tu ada gunanya and cukup tuk menampung keperluan anak kita..;p
yg penting kita kena jaga pemakanan agar anak kita pun mendapat khasiat dr kita..hehe

2. "awak pam la slalu, nnti susu awak cepat kering.."
- sebenarnya kan, kita perah susu ni ibarat macam flush toilet tu..kalo kita flush, nnti air akan bertambah balik kan..?mcm tu jugak ngan breastfeeding ni..konsep asas ialah makin kerap, makin banyak hasilnya!serius weh..xkira la ko kecik or besar, aset ko pelbagai bentuk pun, fungsinya tetap sama..alhamdulillah, Allah mudahkan kita..

masa aku anta adib kat taska, cikgu dia kak faizah sembang ngan aku..dia kata dia terkilan sgt masa dia keje dulu dia xbf anak dia, n dia sibuk keje je..n bila dia dh ada cucu, dia nasihatkan anak dia jgn ulang mcm dia..time anak besar br dia rapat ngan anak, masa kecik dia cam xsedar anak dia membesar..sebab tu dia nk keje kat taska, dia nk balas balik apa yg dia xwat kat anak dia, except bf je la kan..

aku termenung gak bila ingat kata dia..ye la, aku anta adib pg, amek ptg..time ptg nk ke malam kejap je..aku sempat main2 ngan adib sampai lepas mghrib je, pastu dia dh tido smpi la ke pg..masa dia bngun nyusu tgh mlm xde de aku nk main2 nya, mata pun layu je kan..harap weekend je..seb bek dia kata aku bf, so bonding tu kuat..kalo pikir kata2 dia camtu, xkan eden nk quit job kot kan?jenuh gak nk hadap makan apa nnti..last2, kita pasrah je la pada Allah..Dia Maha Mengetahui kan..;)

p/s: aku puas ati sgt dpat mempengaruhi kawan aku Rohani tuk fully bf gak, even tho dia dh bg anak dia minum fm..then skang, kami sama2 berkongsi ilmu pasai bf..alhamdulillah..;)

8 comments:

am-rie said...

chaiyokk!!!!!
u can do it!! Abg n Adib bangga dapat mak cam nie.. Bersemangat memberi yang terbaik!!

cik_ah82 said...

uit cik abg, xkan abg bangga dapat 'mak' camni?silap ayat ok?!muahahaha..adib je panggey org mak ok...i isteri u ye..;p
tq

Parents-to-be said...

hi dear!.
i pun planning utk fully BF my baby nnt. i harap boleh dapat info dr u kalau i ada apa-apa kemusykilan nanti..

cik_ah82 said...

parents-to-be:
boleh2..saya suka sgt kalo ada org tnya pasai bf ni..,mana yg saya tau, saya bgtau..;p

Parents-to-be said...

thanks ya. if i ada problem/need opinion nnt i'll buzz u here.

naz ilyn said...

salam...banyak boleh belajar kat blog kamu ni terutama ibu-ibu muda...

pizet77 said...

tu la kecik2 dah bwk bekal...

Dusty Pixie said...

kami nk start keja nnt mmg kami kena tepon nih.. apa yg kami baca kat porum suma banyak sangat jadi konpius ;P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin