Followers

Saturday, April 25, 2009

~alhamdulillah, akhirnya..~

jumaat yang mulia hari tu aku gi spital, check up..

alhamdulillah, t4 aku dh turun, drpd 26.0 ke 20.0..tp t3 still rendah lagi..aku pun tatau cam ne nak naikkan level t3 tuh..huhu..tp, overall, doc cakap normal n maintain makan 2 biji ubat sehari..ubat tiroid tu very the payau+pahit..

kalo yg dh lama follow blog aku, n kengkawan yg kenal dh tau aku ada tiroid..dulu aku ingat, sakit ni cam besa2 je..aku dapat tau aku tiroid awal 2007 kot..tp aku skip makan ubat..coz aku rasa aku sehat je..xsakit pun..then, bila oct 2007 aku balik kampung, qasa cam lama xmakan ubat, aku pun pi klinik nk mintak ubat tu..doc tu ckp aku makan xikut ckp doc ke..then, terus aku kena marah kaw2 punya ngan doc tu..dia cakap, ubat tu mana bley makan selagi xbuat ujian darah, nk tau level t4 n t3 kat mana..dia kata, kalo overdose, nnti tulang aku bley jadi reput..huhu..start tu, mmg aku follow je check up, ubat xpenah miss nye..baru aku tau bahaya jugak penyakit tiroid ni..kehkehkeh.. then, bila search tenet, baru tau sakit ni bley sebabkan kanser..tp, aku ingat lagik masa aku gi scan leher aku ni, aku jumpa sorang pompuan ni, muda lagi..time tu, dia dtg ngan pakwe dia..dia pun tiroid, tp dh jadik kanser..tp tgk dia cool je..bila aku sembang2 ngan dia, dia cakap dia xrisau pun..mcm aku, aku dpt tiroid peringkat awal la jugak, hyper..tp budak tu, dapat2 tau je terus kanser, kena operate, n dia kena depends ngan ubat sepanjang hayat..bersyukur sgt aku xseteruk dia..tp, doc ada gak ckp, dlm banyak2 kanser, kalo diberi pilihan, kanser tiroid yg dipilih coz paling senang sembuh..

tau x, masa aku 1st time follow up kat PPUM, aku siap jadik bahan ujikaji student lagi..dorang kena kira heart beat aku, and sume tekejut bila time tu jantung aku 140 ke atas la..tp beat dia still normal..kecut perut aku beb..n next aku jmpa doc n student dia, aku lagik 2-3 bulan nk kawen kot..bila doc dgr tu, dia tanya samada pas kawen ni aku nk plan dptkan baby or camne..aku terkedu la jugak, aku just cakap xkot..tp, doc tu suruh aku plan, dia bg tempoh kat aku 18 bulan advise jgn pengnen..aku tergelak2, tp tanpa sedar mengalir air mata aku..depan2 student dia..doc tu tgk aku nangis, dia terus apologise..aku tnya dia, aku xbley pegnen ke..dia ckp, bukan xbley, cuma dia advise je..kalo pegnenjugak, dia soh aku dtg jmpa dia n dia kata dorang kena pantau la..coz, bila pegnen, hormon pompuan akan berubah, ditambah lagi aku tiroid, hormon lagi tunggang langgang..tp dia ada bg ubat yg suit tuk org pegnen..

mmg aku berkecamuk time tu..bila aku ckp ngan amri, dia mmg ckp xpe, tp reaksi muka dia cam semacam je..tp dia mmg support je aku spanjang aku wat treatment..kalo nk diikutkan cara treatmen tu, aku qasa cam dh tahap teruk je aku ni..penah doc nk amek sampel tisu kat leher tuk tau samada kanser atau kelenjar je, aduhai, Allah je tau betapa azabnya time doc cucuk kat leher tu..dh la time tu leher tegang, mmg sakit ya amat..bukan sekali ok, tp 3 kali coz yg amek tu doc pakistan, bengong.melolong la aku..2 hari aku xbley paling bila ada org panggil..tp tu aku anggap ujian, n alhamdulillah, aku syukur sgt aku berjaya jugak hadapi..

kat opis aku pun, bila makcik2 ni tau aku tiroid, adala 2-3 org ckp aku ni susah nk mengandung..kat kampung aku pun camtu..sedih n down sgt time tu..try pikir +ve gak, tp besalah kan, benda ni akan bermain2 gak kat kpala..tmbah2 bila dh tnya doc, doc pun mengiakan jugak, tp dia ckp depends..samala ngan kes budak pompuan kat atas tu, dia lagila, doc xbg dia kawen dlm tempoh 5 tahun masa aku jmpa dia tuh..sian dia, seb bek pakwe dia support..tp, syukur jugak, ada ramai jugak yg bg support cakap tu mitos je..xde kena mengena pun coz ada kes yg berjaya..tp aku pasrah je..

bila dh kawen pun, aku ok je..kitorang xpikir sgt pun..period aku tetap je..maksudnya, kitaran tu akan sama je 28hari..xlebih, xkurang..bulan ke 2 sampai ke 4 kawen, aku count je period aku..dtg je period, mmg frust..seolah2 aku mengiakan apa yg dorang cakap tu..n aku pun dh start fikir mmg betul kot aku susah @ xbley pegnen..masuk bulan ke 7 aku kawen, makngah aku ajak gi berubat..lagila aku sedih coz aku terfikir family aku pun percaya aku ni susah nk pegnen..bila ckp ngan mak aku, mak aku cakp apa salahnya, berusaha..argghh, lagi la aku down..kalo aku ber2 je ngan amri, aku xde pikir pun sal ni, tp bila ada cakap2 keliling aku, tu yg buatkan aku down sgt.serius.

sampai masuk bulan ke8, period aku yg biasanya tetap, terlewat..tp aku xsedar sgt coz time tu sibuk kat kmpung, tok wan aku meninggal time tu..bila balik kl baru teringat..alhamdulillah, doa aku dan suami dimakbulkan Allah..aku taktau nk gambarkan apa yg aku rasa time tu..syukur tak terhingga..menangis lagi.

aku xcakap dgn sape2 kecuali amri..walaupun rasa nk menjerit kegembiraan biar sedunia dgr, tp kami 2 pakat wat dunno je...kecuali sujud syukur n panjatkan rasa syukur pada Yang Esa..

mmg aku xckp dgn sape2 coz aku tau risiko mngkin ada..aku kena beringat2..dalam gembira kena jugak berjaga2 coz aku still pikir sal tiroid aku..n kalo korang baca kat magazine, antara yg risiko dlm kandungan adalah org yg tiroid ni la..

bulan ke 2 pegnen, hanya org2 tertentu dan terdekat dengan aku saja yg tau..dan insan2 nila yg mengingatkan aku agar sentiasa berjaga2, berhati2, coz aku ni mmg kalut..dan aku sgt2 gembira dikelilingi keluarga dan kawan2 yg memahami..walaupun ramai yg tanya bila aku nk pegnen, aku senyum je..bukan xnak cakap, tp takut..tp perut makin besar nnti ramai yg akan faham snirik..skang bila ada org tanya mmg aku akan cakap coz aku xnk tipu aku dh pegnen kan, just bagitau je la..

dan skang, aku sudah melepasi 18 minggu..hari2 yg aku lalui ada suka, ada duka, mcm entry aku b4 kan..wpun aku hati2, tp kadang2 aku slalu terlupa yg dlm perut aku ada insan yg bernyawa..bukan apa, aku dh terbiasa berlari ke sana ke mari..nak2 bila bos panggil, laju je aku berlari..org len yg tau lak yg riso..kalo turun tangga tu melompat2 je aku..sampai amri pun bengang..muka la dia bg tazkirah..

pepun, aku bersyukur sgt2 pada Allah, Dia Maha Mendengar setiap rintihan hamba-Nya..insyaAllah, 5 bulan mendatang aku akan tetap berhati2..harap2 sumenya selamat..cuma aku kena makan banyak sgt ubat..huhu..tmbah ngan vitamin yg amri suh makan, cam perut penuh ubat je..tahan je la..;)

p/s:terima kasih pada suami, family, kakak2, makcik2, kawan2 yg sudi amek berat sal aku, yg jaga aku, yg xjemu2 bg nasihat, yg berkongsi masalah, petua petui, everything.

hmmmm..

29 comments:

amTheExplorer said...

kepada kengkawan n sesiapa jua sama-sama kita doakan yang terbaik..wat cik_ah (isteri tersayang) jaga baby kita bebaik..jangan kalut2 n jgn lupa makan ubat..k
afundi hafiz..hehe

PJ selamba said...

hehe...
romantiknya korang ni...
erm..
apapun jangan lupa afundi hafiz!

cik_ah82 said...

am:
eh?eh?yup, org minat jugak hafiz, tp kan, xdela tgk show hafiz sampai xberkelip mata n sampai sejuk2 tangan tu..hahahaha..poyo je lebey org itu!;)

PJ:
yeayea..boh lupak undi hafiz tok..besh2!

Shitsurei shimashita said...

tahniah cik sa, patutlah nampak berseri2 skrg. jgn takut dan tertekan take it easy. ti saya ajar cara2 tuk pre-natal exercise yer :)

cik_ah82 said...

shitsurei:
hah?ko biaq betoi..?ko bley ajaq ka..hehe..cam ada pengalaman ja..kekeke

khairul onggon said...

Oo tedah anak kambin kenak jadi bahan experimen.. ehek.. SMoga cik ah bait2 jak pastok.. :)


Hehek.. cam tau2 jer cuaca sekarang ni musim panas....

Errr.. entry saya ada silap sket.. Peraduan NagaPerang berakhir pada 1 Mei 12 tgh mlm... itu yg betul ehek.. sorry..

purple_lav said...

akhirnya cik ah merungkaikan persoalan sy slm ni...chewaaahhh..ape2 pun tahniah ye. kira dh nk masuk 4 bln le ni? jg diri baik2 utk cik ah dan diri sendiri...hehehehe

cik_ah82 said...

onggon:
tengkiu..
ya..ya..cuaca mmg panas gilak skang ni ooo..

purple:
tq..jaga diri awak jugak!
yup, dh masuk 4 bulan pun..
doakan yeee...

eyza said...

alhamdulillah.... rezeki...jgn lasak2... jaga kandungan baik2.... semoga awak mendapat baby yg sihat n comey...Amin....

sab nyer said...

Sarah..
congratsss...
Hope sume ok yek

ayang's said...

alhamdulillah..... akhirmya rezeki sampai.... tahniah... mungkin kiter terlambat tau... anyway... tahniah!!!!

cik_ah82 said...

eyza:
thanks ek..saya doakan awk jugak..;)

sab:
toche2..;)

ayang:
thanks kak ida..
tu la, kalo org tnya, orgjwb je..
hari tu kak ida tnya nape org jalan cam tu kan, nampak cam pegnen..org nk tergelak lak..rezeki dh sampai..insyaAllah, nnti kak ida menyusul lak..jgn wisau..;)

c.I.d.A. said...

TAHNIAH!!!!SKANG BARU BLEH UCAP TAHNIAH KAN......JAGA PERASAAN JGN EMO SGT K.....INGATLA YG COMEL2 NANTI DPT LA BABY YG COMEL HEHE...TAKE CARE

khairul onggon said...

Haluuu... hehehe... Beli DSLR tak rugi aih... rugi kalu tak guna kan jer.. ehek.. pa lagi.. Cik Ah bagi dia hadiah lense waktu besaday.. pastu waktu bday cik ah pula, suwoh dia bagi present lense jugak.. ahhaaa... barulah bertambah koleksi hehehehe...

khairul onggon said...

Laaa.. pewut buncit dah upenya... yahoo... saye jadi pokcik.... hehehehe

cik_ah82 said...

cida:
hehe..a'ah la..eleh, ko baru nk ucap pdhal dh tau lama dh..hehe..
neway, thanks weh..

onggon:
uish, kamek qasa lense n filter tu gedabak mahai nk mampus la..huhu..mana nk cekau nih..penting ke lense tu?ish2, onggon telah banyak mempengaruhi suamiku dalam hobi tgkap gambo ni..hhu
p/s:pewutku buncit sudah..;)

cik_ah82 said...

cida:
weh, bila nk update lagik blog ni?ang dh tukaq qeja ka?

moMmY miMiL said...

smoga sehat slalu..
mkn makanan berkhasiat..
jgn dok mkn junk food n kopi ais fav. u tu..
hehehe..

nway, background i tersama laks ngan blog u..camne bley same laks nih..x prasan..nnti i tuka lerr..heheh..

idop Hafiz!!

cik_ah82 said...

mommy mimil:
kak, kopi ais xbley ke minum..
ala, tu la feveret i dr dulu..kopi o kaw2..
ye ke sama..xpasan pun..org dh lama xtukar, dok pakai ni je..ala, sama pun xkisah..
hafiz yeayea!

c.I.d.A. said...

hehhe....ya la,aritu ang xkasi bising so aku senyap laa....la ni baru nak bising2....blog aku, nanti laa...aku tgh kering idea ni....aah aku tukaq keja dah, kat kelana centre point, dekat ka ngan ang...

moMmY miMiL said...

kopi x bagus utk org peknen..
kn ada kafein..
lgpn, bole membesarkn baby..
x caye, tnye doc..
msti doc. pn x rekemen minum kopi..

minum la minuman yogurt..
bagus tok anda, bagus jgk utk baby..heheh..

p/s : pesanan dr pakar pemakanan..hihihi..

idop Hafiz lg!

WorldPeace said...

jangan risau uolsss...another 4 months that little creature will say hello to papa n mama... be tough okay...one more thing ko pikir hormon ko je tunggang langgang...aku ni sejak tadika hormon aku memang dah tertunggang langgang... hormon mek confuse uolsss....

cik_ah82 said...

cida:
oo..weh, dekat ngan umah aku dh la tu..ang baru tukaq ka?lhdn ke?

mommy mimil:
oo..yola..yola..;)

worldpeace:
ko mmg bukan takat tunggang langgang, dh terbalik tertonggeng2 dah..btw, tengkiu so much!;)

c.I.d.A. said...

oh ya ka....ang ni klu aku dpt lhdn best giler la aku....xla..aku keje co advertising ....biasa2 je la wei....

moMmY miMiL said...

ehem2!!
apa wat weekend nih??
haa..jgn luper jwb tag i..
assignment diujung mggu..
kekekekek..

Dusty Pixie said...

jaga diri bebaik noh..
kami tunggu turn kami plak..

MusicSeeker said...

support my blog www.mtv.tl.my

susudalambotol said...

jaga diri & baby baik-baik ye :)

cik_ah82 said...

dusty & susu:
tengkiu..hid, awak pun sama jugak k..
dh lepas 1st trimister kot eh?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin