Followers

Wednesday, March 16, 2011

Pelan Tindakan Asma.

Assalamualaikum semua..

kali ni aku nk cite pasal anak bujang aku sorang tu.
sebelum ni kan aku penah cite yg dia semput kan.
sejak2 yg aku ingat, dia 1st neb masa dia lepas 6 bulan.
then sejak tu boleh dikatakan agak kerap jugak bila tiap kali dia start batuk2 aku bawak pi spital mmg kena neb je la budak tu..
dia kalo dia nampak doc pakai baju kolar putih gantung stetoskop (aku bantai je eja ni) tu, mula la berguling2..trauma kot..heheh

so, lepas dia masuk spital bulan oct lepas, mmg doc suruh aku buat asma action plan kat dia..
sebenaqnya, masa gi jumpa pakar kanak2 kat ppum, doc tu cakap, utk budak bawak 5 tahun, dorang xpanggil asma, dorang gelarkan term wheezing (dada berbunyi)..so, bila aku asyik cakap adib kena asma, kena asma, dia xbg..huhu..dia cakap, 'we dun call it asma anymore ok"..

err..ok doctor.

tp kalo xasma pun, kalo xpantau, lama2 boleh jadi asma jugak..so, bek cegah kan.
last aku bawak adib gi check up bila balik dr sarawak, 11.3.11..masa tu adib ok je.tp appoinment ngan doc la pasai wheezing dia tu..tiap kali jumpa doc depa akan tanya soklan yang sama ja, aku kena recall balik adib start neb tu..dh la urat ingatan kui putus kan..huhu..

masa adib masuk spital dulu, mmg doc suh aku buat mcam diari kalo dia start batuk..sebab nk tgk dia punya corak batukan tu (chewah ayat)..
tapi aku ni kan selalu ngelat..bukan apa, bila dia batuk tu, xde nye aku nk pi bukak buku pi tanda dia batuk suma kan..lepas dia batuk lak, dh lupa nk tanda..jadi benda tu macam xtetap..lagipun aku tatau format yg betui nk buat camana..men semberono ja tulih..so, bila jumpa pakar yg baru ni, dia marah la..sebab dia kata "bila doc suruh u buat, u kena buat, sebab bila weols tanya u bukan nak ingat sangat."

haha..amek ko..last2 dia bg format nk buat diari tu..
haaa..kan senang bila dh ada format ni..aku men tanda je la dia batuk bila..

entry terdahulu aku bgtau adib kena guna ventolin inhaler kan..(sini)
tp baru2 ni doc bagi ubat baru lak..
ni dia..
kaler oren plak dah..namanya flixotide inhaler.
ni doc ckp utk control simptom2 yang boleh membawa kepada wheezing.
ni kena bagi samada dia batuk ka, xbatuk ka, sehat ka, xsehat ka.kena bagi tiap pagi dan malam.
tiap2 hari selama SETAHUN.

amek ko.
kalo xsetahun pun, doc cakap dalam tempoh 6 bulan dh boleh tgk pattern dia.
lpas jumaat tu, mmg aku bg je la kat dia 2x sehari.
nk bg tu sikit punya azab la kan, dia punya melawan tu mak ai..kalah tulang 4 kederat aku ni..mmg kena sorang bg puff, sorang pegang la apa yg patut.kalo org tgk cara kami bg, mmg kijam la..tp nk baik, kena la tahan perasaan tu kan..

tup2, ari ahad lepas dia start batuk2 n selsema, tp xteruk la.
yg buat aku susah ati tu, time ayah dia outstation laaaa dia nk jadi nye pun.
siyes.kalo ayah dia ada, kemain lagi sehat walafiat.
mmg dugaan buat aku betulla.

so, bila dia dh start batuk2 n aku dengar dada dia bunyi n nafas dia laju, kena bagi balik ventolin tu.2-2 kena bagi. yg flixotide tu 1 kali puff je, yg ventolin tu 4 puff selama 10 kali nafas.

tp jadi kali ni aku dh xpanik cam dulu dah.
alhamdulillah, wpun kesian tgk dia, tp doc dh bg langkah2 apa nk buat.
sebab bila bawak pi spital, depa buat mcm aku buat kat umah jugak, cuma depa pantau tgk lebel oksigen dia ja.
kalo kat umah, doc suh bagi setiap 4 jam sekali ventolin tu.

tp kalo dia mmg wheezing sgt2, bg kerap.
mcm isnin n malam tadi, mmg aku alert sangat la.setiap 30 minit or sejam aku bagi kat dia.
malam tido jgn cakapla, mmg tido2 ayam je la..selalu doc advise pompuan mengandung kena jaga tido bg cukup kan, xdela dlm kes aku ni.hehe
yg nk tergelak tu, adib boleh lak buat lawak ngan chamber tu..

selalu aku akan tunjuk chamber tu kat dia..
"adib, kita neb ek..sat ja ek"
kalo men terjah je, mmg dia menjerit la.
so, aku bg la dia pegang, n dia pun dh tau letak benda tu kat hidung dia..tp dia xreti la nk tekan puff tu..
pastu dok gelak2 n buat2 mcm tarik nafas dalam2..hehe..lawak la plak tgk..

kot mana pun, mmg kena pejamkan mata je la nk neb dia tu.
tambah2 sorang2 kan..
aku kena kepit dia ngan kaki aku, pegang tangan semuala..tu pun kadang2 aku rasa xsemua yg masuk kot sebab xdaya la kederat aku..dia melawan tu sampai perut aku ni kena tendang la..sian adik dia dalam perut ni..huhu..
berpeluh2 adib meraung2 xnak neb..tipa kali neb akan dengar dia cakap 'aaatiitt''..aku assume dia cakap sakit la kot..tp aku akan kata, mana sakit pun, sikit je..huhu

tu yg kdg2 ngadu ngan amri, mintak dia tukar keluar dekat2 ke kan..
sebab bila jadi mcm ni, tambah aku tgh memboyot ni, mmg xterdaya la..
kalo malam lak, dia asyik batuk je, dia bukan nak tido terlentang, dia nk tido berdukung..pastu aku pun kena berenjut la atas tilam spring toing2 tu..

Letih, penat, sakit pinggang, Allah je yang tau.
time kalo jadi camtu, kdg2 aku ok, kdg2 mmg berendam air mata la sekali ngan dia.
sedih time tu Allah je yg tau.
dalam hati dok kata, ni dugaan sikit je Allah bagi..org len lg teruk..
ni mybe sebab aku pegnen, mmg letihnya berganda..kalo ada org len, xpe jugak.ni mmg aku lone ranger la.
bayangkan aku dukung adib yg 12-13 kg,sakit pinggang mcm nk putus urat aku..time tu mmg menangis je la.sakit sangat tp sebab tak nak tgk adib yg nangis, aku je la yg nangis..:'(

aku pun rasa serba salah, xkan tiap kali jadi nk mintak amri balik kan..laki aku tu baru je drive sampai kelantan/ganu, tup2 nk mintak dia balik..penat drive xabih lagi..tu yg kalo dapat kuar dekat2 skit ok la jgak..ntahla, ni baru sorang kan, kalo adik adib kuar nnti, camana la aku nk handle sorang2?

harap2 akan ada penyelesaiannya..mungkin Allah akan kurniakan yg lebih baik buat kami sekeluarga lepas ni, amin..:)

tp kiranya aku bangga jugak la ngan diri aku sndiri..boleh buat semua sorang2..tp risiko tanggung sndiri la..doc ada cakap u tak boleh selalu dukung anak u dah, not good utk baby dlm perut..tp apa pilihan yg aku ada kalo dh sorang2 kan?kalo adib sehat xde masalah boleh je lepas dia, kalo dia xsehat or skang ni ptg asyik hujan je, mmg kena la berdukung..tawakal je la..dulu masa adib mula2 kena, aku panik sgt2..sikit2 nk meraung..tp skang bila dah tau camana kekdahnya, aku dh bleh control..penat n letih belakang kira la..ni yg best kalo bleh duk dekat ngan parents kan..sebenaqnya aku ada adik kat KL, tp dia keje nurse, keje shif ni susah sket kan..kalo dia bleh dtg pun ada la sekali dua.tu pun syukur amat dah.

masalahnya, adib ni ha..kalo kat taska pengasuh dia dok kata dia semput tp buat mcm xsakit..berlari sana sini, bila semput, neb dapat tenaga balik, berlari balik..hmmm..budak2 kan..

eh, dh la, panjang pulak n3 kali ni..sabo je la aku ni..mcm wat novel lak..hehe..
semoga semua kengkawan sehat2 ye!jaga diri!:)

4 comments:

mieoney said...

nie entry luahan perasaan nie...huhu

nak citer sket..ada sekali tu aku buka puasa ngan member suami aku..dia cinalah anak kitaorg mmg sebaya beza sbln 2 jer...dia mmg concern ngan kesihatan anak dia...dia lah yg selalu suggestkn bg anak mkn tulah inilah supaya sehat..pas tu secara kbtln masa aku jmpa dia eman tgh batuk so dada dia cam ada getar2 sket sbb ada kahak and masa tu dia dokong eman..so dia ponx citerlah dia dulu ada asma sbb mak ayah mmg pengasma tegar...so dia ckp klu lepas umur 17thn still ada asma mmg akan jd pegasma tegar smpi bila2...so bapak dia bg mkn herba cina lah kat dia sbb dia ada asma dr kecik, so dia ckp lepas umur 17thn mmg takder dh kena asma smpi skrg umur dia 30 kot...so dia ckp klu dr kecik ada asma kena jaga supaya tak kena smpi tua...

pjg tul citer aku dh cam type entry blog plak..huhu

cik_ah82 said...

hehe..panjang nau cite ang mimi..
mmg pun..sebab aku pun asma jugak dr kecik..mak aku ckp teruk.tp bila aku bgtau doc, dia tanya apa ubat yg mak aku bg..aku tatau la, mana aku ingat.tp mak aku ckp dia bg aku makan daging kijang je.hehe..
dats y kena cegah dr awal.wpun doc ckp bukan asma, tp kalo dibiarkan akan lg teruk la kan..

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ said...

akak pun penah dgr citer gak psl nih...

kalo ikut keturunan, akak ada gak, tp x teruk..paling teruk kena form 3 je, dh tuh smpi skrg xde...
tp adik lelaki akak tuh kena asma smpi skrg...igt lagik dia kena makan belut goreng, hati unta kalo x silap...tuh seme utk ilangkn asma la tuh..

skrg pun pantang je batuk, mmg teruk kena...MC je kejenya..plus, isap rokok plak tuh..x bole nk tlg la..

** dh jadik bapak org pun, malas nk nasihat...sakit, pandai2 la sendrik..(",)

cik_ah82 said...

mommy mel:
oo ye ke?dh camtu isap rokok lak, makin menjadi la kan..
org pun ilang dh, sampai darjah 1 je pun rasanya...
so far, adib dh ok, tp org still bg neb jugak pagi2..huhu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin