Followers

Wednesday, October 27, 2010

Suka duka kisah adib masuk wad.(updated)

salam..
hmm..ni cite minggu lepas ni..
kalo kengkawan kat fb mostly ramai dh tau yg adib kena admit kat spital..4 hari ok.hahaha
sebenaqnya adib mmg ada batuk skali ngan mak dia la, masa ikut aku kursus pi PD awal bulan tu..
dah kata dah kat ayah dia, jangan la ikut, tp bertuah la laki aku nk menjaga sorang2..dia nk ikut jugak..balik dr PD tu aku dapat mc coz batuk n sakit tekak..soknya lak adib join skali..minggu tu dia punya demam mcm on off je, tp batuk kalo malam mmg menggila la..mmg menguji kesabaran..huhuh

then, ahad 17/10 tu, dia mmg dh ok..hari sebelum tu kitorang ke banting kenduri umah member..takut gak coz panas kan..tp tgk dia ok..so, amri senang ati la sket nk outstation ke kelantan..

elok ayah dia pi, malam tu adib batuk menggila lagi..pastu badan dia panas sangat..mlm tu berjaga la aku..cuti tak leh amek dah ni, dh banyak cuti den habis..aku nk bawak dia gi ppum je..tp pagi tu singgah ofc dulu..saja nk tunjuk kat bos aku yg anak aku mmg sakit..kalo dak ayat dia 'u aaa, asyik2 pasal anak u saja, haiyaa..'

dh sampai PPUM, doc check n soh wat xray, tgk2 kahak dah masuk paru2 dah..n doc cakap kena admit..gelabah la aku sebab..arghh, banyak cekadaknya.juz bayangkan je kalo kita sorang2 kan, keta tggal kat ofc, nk kena balik amek baju lagi, mcm2 la.seb bek ofcmate aku sudi tolong..tengkiu2..time camni kan, aku rasa tensen sebab kalo kami sakit, sure ayahnya jauh..huhu..mula la nk banjir kat spital tu..

adib besa la, dia dh kenai doc..mmg fobia ar ngan org jubah putih ni.hehe

ni sementara nk tggu doc siapkan nk cucuk tangan dia..so, tggu lama sangat, dia letih kot, tidoq sat..ni still kat rawatan kecemasan, xmasuk wad lagi sebab katil pun xsiap lagi..

sedih dak tgk dia lagu ni?uih, aku dh nangis dh time ni..pa dia sampai kena oksigen kan..huhu..masa doc cucuk tu, dia soh aku stay kat luaq sebab aku dok meleleh ja..ingatkan kental kan..so, dr luaq aku dengaq dia dok teriak ja..huhu..ni masuk2 tgk2 dh siap bungkus camni..ni agaknya muka marah kat mak dia la sebab xteman dia kot..sowi chayang...

pastu sembang2 ngan dia, cakap adib senyum la kat mak..xmau jugak..pastu cakap lagi 'ok2, kalo xmau kat mak, senyum kat ayah ek?'..terus senyum..huhu..nampak sangat rindu kat ayah dia.(sebab ni 1st time amri kuaq setelah nk dekat 2 bulan xkuaq, tu yg manja lebih)..

pastu sementara nk tggu masuk wad, dia dok melayan perasaan tgk lampu la, tgk alat2 dalam tu la, dok tarik wayar kat idung la..time ni aku mmg xleh bangun, bangun ja, terus nangis panggil mak..huhu..

pas dapat masuk dalam wad tu, ok la..hari 1st tak buat apa lagi..juz monitor besa ja ptg tu..soknya baru sedut kahak..uish, tp menakutkan ok.sian aku tgk dia.aku mmg xsampai hati tgk tiub wayar masuk dalam hidung n mulut dia, tp kali ni aku xnak pi jauh..sebab aku tau dia mesti nak aku teman dia kan..xboleh tgk pun, aku juz pegang kaki dia n usap2 dia ja..sebelum sedut, misi ajaq la tepuk2 bagi kahak tu longgaq, so senang la nk sedut kuaq..tp 1st day sedut tu, puaih gila aku tgk kahak dia kuaq..dia makan xbapa nk ok lagi, cam xdak selera, tp seb bek minum kuat..sebab tu doc xdrip masuk ayaq..lega..

tp kan, dalam pada tu, bersyukur gak la aku sebab boleh dikatakan kat wad tu, adib la paling xteruk skali..kiri katil adib budak tu OKU, pompuan umuq 11 tahun dah, mmg sian sangat ngan dia..dalam sehari, setiap 4 jam kena sedut kahak.pastu urat wayar berselirat la..sian sungguh.yang kanan katil adib umuq 2 tahun, masalah usus..depan katil adib baby 3 bulan, kepala besaq, siannnya..bersyukur sangat..tp mak2 depa ni mmg tabah la..:(

hari ke 3 adib kena pindah katil sebab kat area tu hanya tuk budak2 yang perlukan perhatian sangat2, sedangkan adib bila dh buang tiub oksigen tu, kemain mengelinjang dia..ke hulu hilir berjalan macam dia la ketua ward, dhla bunyi selipar hingaq.

masuk bilik baru, lagi kesian..budak sebelah adib, 8 tahun, kena kanser tulang..aduih..dh la family budak ni baik sangat..kira kami dh jadi rapat dh sebab bilik 2 org ja.siannya..harap dorang tabah la..:(

hari ke 4 adib dh boleh discaj dah, tp doc nk abiskan antibiotik dia yg last ptg kan,nnti balik umah continue antibiotik makan lak..so kena tggu la.then ada doc tu mintak tlg aku tolong dorang untuk exam student..aku mcm blur jugak la..dia cakap, student yg nk jadi doc, kena ada exam n dorang kena attend pesakit mcm dorg ni doc betul la..so, doc ni (pensyarah), mintak kerjasama aku bawak adib untuk berlakon la (sebenaqnya xpayah berlakon pun, buat mcm kita cerita kat doc btui la..so, drpd tggu ja, aku ok je.aku rasa sebab pesakit len kan teruk sket kan..

so, masuk wad exam tu, baru aku tau..ooo, camni student yg nk jadi doc wat exam..pagi tu student laki..kalo dia jadi doc ok la, dia selamba je, tp ada gak ketaq nya..aku pun cita la, tp yg buat susah sket, sebab adib dh sehat..paru2 pun dh clear.jadi, dia ketaq sebab dia tatau nk terang apa kat pensyarah dia nnti..hehe..sian tau..bila pensyarah mai, dia nk terang tu ok..tp bila depa tanya, dia jadi blank.tergagap2 dia..pepun, aku rasa normal la kan nk amek exam ketaq sket..aku harap dia lulus jadi doc..hee..

then, bila nk kuaq tu, misi tahan, dia bg kupon n dia suh pi tuntut..ingatkan kupon makanan, rupa2nya depa bagi cenderahati..sijil n sampul berisi duit RM100!hihihi..syukur sebab ujung2 bulan paham2 la kan..dapat gak det poket..kuikuikui..amek kat mak la kan sebab mak yg berbuih2 mulut cakap kan..hihih

balik wad balik, nk tggu dos ptg tu, doc mai la review adib, n dia cakap adib ok dh..pastu dia kata nk mintak tolong lagi sekali tlong exam untuk sesi petang boleh dak.aku mmg la ok je, sebab xbuat apa..tp aku malas nk bercakap ulang2 benda yg sama..tp doc tu mcm mintak tlng sangat siap cakap 'u tolong student yg nk jadi doc n so that dorang bley tolong org lain bila jadi doc nnti'..so, ok la..

student no.2 ni lak, pompuan. lembut ja, tp ketaq n gugup Ya Rabbi..mmg sejuk tangan dia.dia nk tanya aku pun dh blank.siap pegang2 tangan aku sambil cakap 'kak, doakan saya kak..saya nk lulus'..tp dia xtanya aku apa2 pun, dok ketaq ja..pastu dia dengaq misi cakap yg aku dh mai pagi td, dia pun siap tanya lagi ' student pagi tadi tanya apa kak, saya nk tanya mcm dia tanya..'

haih, nk jadi doc kena la semangat sikit.dia xukuq pun adib, xtimbang, xcheck sebab dia soh aku habaq apa yg student 1st check. yg no 1 tu mmg check detail sungguh, sampai ukuq lilit kepala pun dia amek.aku tanya la stud no.2 ni, pasaipa amek adib sebab dia dh sehat..oh, adib diagnosed as pnuemonia kan..so dia kata, penyakit tu common sangat, so, depa kena amek tau n benda yg common la yg banyak benda depa kena tau sampai tatau kena amek tau apa dah.hahaha(berbelit dak)

aku cakap kat budak tu, jangan la ketaq, buat mcm besa ja..sampai dia tanya aku ' akak, saya nk cakap anak akak ni sakit apa ek?' eh2, bek aku jadi doc cam tu kan..hehe..semua dia nk tanya aku..bila pensyarah mai check, sian sungguh aku tgk dia sampai nk tergagap2 dah..ketaq dia menguasai diri..pepun, aku harap 2-2 student tu dapat jadi doc yg berjaya nnti..;)
dapat 2 sijil sebab 2 kali kan, tp satu tu aku soh dia kosongkan sebab aku nk print nama adib, tulisan misi tu xcantek..hehehe..

sama2 kasih..len kali boleh tolong lagi ye..eh, ni ikhlas ni tau!hehe

dan..di dalam sampul inilah yg kutunggu2..2 kali attend, 2 sampul la kan..so, kira la bape ada kan..alhamdulillah, masuk spital pun ada gak det masyuk..eh, boleh statement gitu?ye la, kadang2 rezeki Allah nk bagi kita xduga kan..

k, la..stop cita spital2 ni..kalo bley tamau dh cita spital2 lagi kan!btw, thanks kat semua kengkawan yang bertanya khabar dh fb, handset, yg sudi mai jenguk adib (mengikut turutan jengukan : shidot, kak irra, ajat, kak ida, kak diana, kak zue, kak yati, kak mas, kak ema, allia, dan smuala..tima kaseh atas doa kalian..;)

p/s: eh, sebelum aku lupa kan, masa kat spital tu , ada la 1 family ni bagi petua kat aku laki bini..nk bagi anak xkena semput, lelah atau asma dan seangkatan dengannya..tp aku xikut sebab xgamak.ampa pun mesti xcaya..petuanya, amek ayaq kencing ayah anak kita tu, (katanya sikit ja, setitik camtu), pastu letak kat mulut anak n selawat. apakah??!sanggup ka?aiyooo, idakla..better aku sua anak aku kat doc..huhu..amri dengaq ja teruih geleng pala.hihi

jaga kesihatan ya semua!;)

8 comments:

aien said...

musim dmm yah ksian adib, moga lagi cept sembuh sembut oyehh

pizet said...

antara musibah dan rezeki...

♥♥~MoMmY MimiL~♥♥ said...

adib dlm sakit2 tuh, sempat gak dia senyum...xnk bg mak dia risau agaknye..=)

cik_ah82 said...

aein: tu la..btw, tq ek..

pz: hmm..;)

mommy mel: hmm, xjugak..skang ni mmg mengempeng je kejanya..

kmieja said...

sarah, kesiannya kat adib....tgk wayar tu takut kak mieja...kalaou akak mou dah jurai2 ayaq mata sedih...huhuhuhu

moga adib cepat sihat......

Dusty Pixie said...

alhamdulillah dah sihat..
syok oo dapat duit kan
ammar dapat semalam seratus maka syok la mama babah dia :P
tp penat and risau masa kat spital mmg xterbayar..

cik_ah82 said...

kmieja: hehe..tima kaseh kak..

eclass: oo..ya ka?lhdn bagi ek?best tuh!tp betoi, kalo saja2 kata nk pi c2 n dibayar sekalipun, xmau la..

Dusty Pixie said...

ammar masuk metro guna insurans opis, tp yg dapat duit tu plak insurans prudential yg kami amek sendri utk ammar..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin