Followers

Wednesday, January 19, 2011

asma?

uih, lama nya xmengetuk kat sini..
angin malas sgt2 sedang melanda..
huhu..
baru awal tahun tapi motivasi kureng..plis2, semangat sikit!!!

takpa la, kita mulakan cita dengan anak teruna aku ni..
skang ni aku ngan adib kureng sehat skit..adib dh ok, tapi mak dia ni yg sok sek sok sek
selsema + penin kepala + malas semuanya bersatu..jadi aku rasa aku dh macam span lembik..bolehkah?hehehe

minggu lepas, aku dpt kol dr taska..
depa bgtau adib mcm semput..kan taska aircond kan, so depa kata mybe tu lg teruk kot..
aku tanya adib camana, depa kata makan semua mmg ok, cuma dia xleh nk lena la sebab susah nk napas kan..
aku lak hari tu ada meeting, aku ckp pas meeting aku terus amek dia..
pastu depa kol lagi, depa kata mcm xleh tggu ja, sian kat dia..terus aku xsedap ati..

aku msg pak dia, masa tu amri kat terengganu..
then aku bgtau bos aku masuk meeting lambat..terus drive laju2 pi taska..masa amek dia mmg bunyi la napas dia tu..
so, aku bawak la pi klinik panel ofis amri..masa kat klinik tu dia muntah 2 kali..
adui..aku lak sorang, aku rasa mcm xlarat ja..
mula la setan mai bisik2 kat telinga aku.
time tu lak amri kol, aku mmg rasa macam bengang+marah je..tatau pasaipa, tp yg pasti aku xleh control emo ni..
adib lak mmg la xsehat time tu, so dia xmau duduk.nak berdukung ja..

bila masuk jumpa doc tu, doc tu lak lagi la buat aku geram..
dia cakap adib ok ja..xdak apa..
xdak apa pala otak dia bunyi macam enjin ketapi napas budak tu kata xdak apa.
so, buat neb sat..lagi la budak tu xsuka.selalu pegang dua org ngan pak dia, hr tu bersilat sorg2.mmg menguji kesabaran toi.

kat umah, malam tu tgk dia mcm nk demam lak.
amri lak otw nk balik, sebab aku qasa dia pun tensen ngan aku kot.huhu
ye la, aku kalo adib sakit, aku mmg stress ja (kalo aku sorang la)..pastu mula la nk gado2..kalo makan gado2 sedap gak kan.
pastu amri dh xsenang duduk, nk pikir pasai adib lagi, nk pikir pasai bini dia yg xabis2 tensen tu kan, last2 dia balik.dia ckp sampai2 ja terus nk bawak pi spital.mmg pun nk bwk sebab adib dok merengek ja..

dia xlena sampai ayah dia balik.
amri sampai2, dia relax2 sat n mandi2 terus pi ppum..
aku rasa adib ni mmg serasi ngan ppum ja kot.n kami pn puas ati kalo dengar paed ppum tu explain.

kat ppum pun sampai kul 1.30 pagi kot.sebabnya tggu adib kena oksigen n neb lagi. tp ok la sebab doc tu explain ok. aku tanya sebab apa adib kena oksigen, dia kata sebab oksigen dlm badan xcukup, sebab tu paru2 dia ketat n susah nk nafas..
n kalo ikut keturunan pun, masa aku kecik mmg aku asma teruk. mak aku kata time tu dia bg aku makan daging kijang. aku pun tatau la apa signifikannya.sebab tu mai kat adib lak kot. tp doc cakap kita juz buat asma action plan je.
masa tu kalo oksigen dia 95 ke bawah mmg kena masuk wad..tp seb bek masa tu elok2 97.lega aku.

ni muka budak xcukup tidoq. tggu kena oksigen ni yg lambat tu. kul 1 pagi kot.
sekali ngan pak dia muka letih. kesian lak aku tgk, tp kalo aku sorang lagi kesian.huhu.

so, plan yg doc bg, dia suh kami beli aerochamber yellow yg budak2 punya tu..
cam ni ha..

tp masa tu xdapat beli lagi kat farmasi ppum..so, doc bg cawan kertas soh guna..aku lupa nk snap lak..masa tu doc soh guna setiap 4 jam tgk camana adib. balik umah sampai kui 2lebih, masing2 penat kan.tp still gak aku kunci jam nk bg gas tu kat adib. adib xcukup tidoq so masa bg tu dia mmg xsedaq sangat. ok la..
jumaat tu terpaksa la aku amek e.l..

bila amri dh beli aerochamber ni, nk bg gas kat adib sikit punya seksa. dia nampak ja aku pegang chamber tu, satu rumah dia berlari..sampai kena tangkap la. tu seb bek berdua..ce bayangkan kalo aku sorang2, mana nk pegang dia lagi, nk pegang chamber lagi, nk tekan gas lagi..arghhh, mau tensen mak.


kalo adib leh buat sendiri cam budak ni kan best..comels je aku tgk budak ni..hehe..senget pun sengetla..hihihi..

tu pun seb bek sabtu ahad cuti. tp masa tu adib dh ok sket, doc suh bagi every 8 jam..so ok la sket.
la ni aku dh xbg sebab aku sorang2 kat umah. tgk dia pun dah ok..

kdg2 aku dok bincang gak ngan amri..aku tau aku pun salah sebab kdg2 bila benda ni jadi aku selalu jadi kalut (tatau time bila yg xkalut)..jadi bila camtu, aku jadi tensen n mula la nk marah n semua benda aku rasa xkena. mula la salahkan keja amri yg selalu o/station la, aku lak skang ni xlarat. kalo ikut kan, sampai bila benda ni xkan setel selagi amri keja outstation je kan..aku selalu rasa xadil buat aku, tp kalo ikutkan xadil jugak buat amri..ntah, mmg serba salah dibuatnya..

aku rasa mcm nk pindah balik kampung, at least boleh dok dekat ngan mak bapak aku..bukan la kata nk susahkan depa, tp at least bila family dekat, kita rasa kuat sket. ni kalo sorang2, aku rasa mcm nk gila jadinya. tapi kalo adib ok, xdak la apa sangat..cuma kalo mai time iman xkuat, pastu setan dok bisik2, mmg teriak je la keja aku. sedihnya dok sorang2..tu yg aku suka tgk cita korea yg sedih2 la ni, kalo nangis tu mmg aku hentam habis..huhu
aku dok bayangkan, ni baru anak sorang..dh kuar lagi sorang camana la aku nnti..harap2 semuanya akan dipermudahkan nnt..insyaAllah..

aku rasa pegnen dulu ngan skang mmg banyak la bezanya..
yg sama mmg aku ni sensitif ja la kot.hahaha
tambah2 kalo jadi cam ni mmg lagi sensitif.
dulu masa pegnen adib aku jadi manja kot len. amri pun manjakan aku lebih kot. (eh2)
bukan manja apa, dulu rasa semua qeja berat aku xbuat. bayangkan even nk angkat lesung batu nk tumbuk bawang tu pun amri yg angkatkan. hak tuih btoi.
la ni, alangkan lesung batu yang ala xsampai 2kg tu aku xleh angkat mmg nk kena bedebuk la kan. yg si adib nk dekat 12kg tu boleh je aku usung ke hulu hilir berdukung.

dulu nk cuci toilet pun aku takut2 nksental, la ni ai xpikir apa dah. jenuh la sikit2 "abg, tlg sat, abg tlg sat''..tp mmg ada jugak aku bebel kan..pandai2 la kaum suami ni kalo dh tau bini memboyot sama2 la jugak tlg menolong kan..buat keja sama2 kan, takkan dh dapat hasil lepas tangan lak kan..eh2..

tp kalo amri ada, aku mmg lega gila. adib mmg melekat je ngan dia. mmg manja terlebih dh ngan pak dia ni..sikit2 mengikut je bontot ayah dia..ngan mak dia mmg xheran kalo pak dia ada..

k la, panjang lak kali ni. nasibla kan, himpunan minggu lepas punya pasal. aku ni xreti nk cut cita jadi pendek.hahaha..

aku doakan kawan2 aku yg tgh hitung hari nk bersalin, semoga semuanya selamat..Effa, May dan Ina, semoga selamat lahirkan baby yg comels dan bersiap sedia mental dan fizikal..heheh..

salam.

4 comments:

kayzie said...

hihi..bab kalut bengang n marah bila suami jauh tu org pham sesangat..org pun sll di bisik setan bila suami duk jauh..huhu..take care kak..:)

Zabid9897 said...

بسم الله الرحمن الرحيم

1st Time baca Blog Kak Sarah ni berdua dgn Effa... biasanya Effa baca kat opis pastu balik citer kat kita... Baca punya baca... sampai penghujung bacaan ada nama Effa... senyum lebarlah dia... Dialog dia "tak sangka ada nama anje kat sini" heeeee (",)

P/S = Abg Amri seorang suami yg baik, Kak Sarah pula isteri yg Taat. mmg syaitan akak selalu menghasut supaya SANG ISTERI derhaka pada suami dan SANG SUAMI pula akan dihasut oleh syaitan supaya tidak memaafkan Isteri

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

che ah..
adui..mmg kaluit la kan if jd camtu
akak dulu pon..g PPUM masa rafiq lelah tetiber
amek neb n alhamdulillah takdela kene amek yg anak che ah kene tuu

byk2 sabaq naaaa

PuteriKureKure said...

ciannya adib! ada asma ye sayang...

cik ah jgn stress2 slalu ye dear.

tapi betul la cik ah. kalau anak saket automatik kita panik dan rasa nak marah2. bukan cik ah sorang je camtu tau. kita ni haaa...slalu camtu gak. huhu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin