Followers

Thursday, January 28, 2010

masuk kandang rimau mengaum..

hahha..tajuk propa..ibarat karam walia lak..muahaha
ini bermaksud, kalo kita pi satu2 tempat tu, kena la ikut adat tmpat tu..hehe
yg aku nk cita ni, masa balik kampung kat sarawak, family amri wat kenduri tuk adib (doa selamat)..

besssttttt....;p
kenduri wat sebelah malam..
wat makan2 simple je tp masyuukk bg ku..hehe
nasi impit kuah kacang, kek lapis (menu wajibun), kueh2, agar2..
mulanya nasi impit tu aku ingat cam kat umah aku pnyala..
rupanya, nasi impit tu cam ketupat daun palas tp diisi dalam benttuk nasi impit (pahamkah aku cakap berbelit2 nih?)..
ala, korang layankan la gambo nya..
aku pun tolong sama ok..tp xreti anyam, aku selit2 ja..hehe..
~tau x mana aku?haha

biasanya nasi impit xpayah masak ngan santan kan?kat sini laiiinn..dalam tu isi ngan beras huma..
xsabaq2 aku nk mentorai..
biasala kan, aku dr semenanjung ni nk gak la menunjuk rajin..
wpun depa makcik2 cakap dalam bahasa swak, aku xbley nk tangkap, tp aku aok ja la..
nsb bek ada adib ok..ada gak excusse aku nk lari masuk dlm bilik..hahah..jahat..
konon2 bagi excuse adib nk tido, nk netek la, zapppzs terus aku masuk dlm bilik siap baring2 ngan adib..hehehe..
agak2 kira lama masa yg diperlukan, baru aku kuaq..
akhirnya dapat gak aku tolong, tolong mesin nyioq..yeay!
mak mentua aku xcaya ok aku bley wat camni..
gambaq ni aku curik dr pak cik google ok..sah2 bukan aku nih..

aku mmg besa mesin nyioq nih, tp xdakla sampai sebaldi..ni aku mesin sampai sebaldi..n makcik2 kat sana suma pakat tanya, 'pandai ke?pandai ke?' ..pastu pakat tgk aku mesin..
wawah..makcik tercabar ok..sampai sebaldi aku mesin, pastu ampa bayangkan, tangan aku terketaq macam parkinson weh!padan muka!
hahahaa..en amri menyaksikan tangan aku ketaq sampai nk taip msg pun xbley okehh..
dia ingat pasai tiroid aku..''eh, makin teruk la tiroid ni..''ahahah..padahal kes bini ni mesin nyioq punya pasai!
oh ya, en amri buat apa?xwat apa, men game lagi...hehe

ketupat dan siap..n jadi cam ni..bertaik santan dia..tp tetp mabeles!
malam tu mak cakap ada wat tepung tawaq..tp aku blur lagik..aku ingatkan tuk adib je..so, aku cakap ngan amri;
''abg pegang adib ek..org nk tgkap gambaq''
amri cakap xpayah tgkap..
adib lak tgh tidoq..
then pas habis baca doa tuh, bapak bg isyarat kat amri soh amek adib..
mamat tu kalo pakat amik tekejut cam tuh, kompem moody..
~si ayah mengejutkan si adib ni yg tgh syiok lena..ngamuk2~

pastu bila bawak adib kuaq dr bilik, amri cakap ''sayang pun kena duduk sama''..
aku blur lagik ok..
pastuh bapak suruh kami bertiga duduk,
wlupun blur agik, tp aku excited coz benda2 baru camni wat aku excited lebey..hehe..
ibarat macam bersanding, tp kali ni ber tiga..hehe..
adib mmg terpinga2..pastu baru dia ok..
aku xtau nk suruh sapa amk gambaq, last2 aku yg amek..(sambil dijeling2 oleh amri..heheh)
gambaq ntah apa2 coZ aku kt sebelah yg amek..

mula2, depa amik cincin yang diikat ngan sapu tangan, celup dlm bedak sejuk, pastu calit kat dahi, tangan n kaki kami 3..adib mmg terpinga2, aku pun..amri steady ar..boleh dia xhabaq kat aku kena wat camni..at least bley la aku prepare cantik2 sket kan..hahaha..

lepas cincin tu, kena tabuq ngan bunga rampai lak..eeii, i loike la..rasa cam pengantin jak..kihkih..
ni gambaq lepas acara tu..memandangkan amri dh warning siap2 jangan letak gambaq dia, maka aku yg menurut perintah la kan..dia malu ar tu muka dia cam tepung gomak.hhehe

~adib: wuaaa..apa yg berlaku kat dahi adib ni mak?y?y?..wuaaaa'~=..sambil maknya pujuk2..tgk maknya, hepi gilak ok..;p
~oowh mommy(mak dlm omputeh mommy kan..;p), adib malu la..huhu~
~pas kat tok usu dia, senyap je..hehe..sweet la anak mak ni!~

~adib: wah2, aweks2 keliling aku??yes!!~

besh kan kalo kita blajar adat kat tmpat lain?aku soookkaa..

3 comments:

puterikurekure said...

wah2! best ek main sanding2 bertiga. adat orang, yang best lak tu. harusla ikut. :)

cik_ah82 said...

hehe..
besh gaks!
masuk kandang kambing ngembek..hehe

Dusty Pixie said...

bestnya rasa adat org len kami.. kami ngn zul pi mai pi mai tang tu ja.. hehe ;P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin