Followers

Wednesday, January 20, 2010

itukah puncanya?

aku bg amaran entry ni panjang berjela..*
aku penat sgt nih..sgt2 penat..tp still nk mengetuk papan kekunci nih..huhu..nk cite jugak apa yg aku lalui td..pada org len mybe hal kecik je, tp aku mcm org gila td..

5.30pm
aku balik keje terus gi amek adib..sampai nursery adib tgh tido..as usual, aku tanyakan apa adib wat hari ni..meragam ke tak..aku kan baru baik demam sket, adib pun ada batuk skit je, besa2 je la..kot2 la dia meragam kan..tp kak kimi cakap dia tido je hari ni..xaktif as usual..susu pun dia minum sket je..4 dr 6 botoi yg aku bg je dia amik..tu pun ada yg sekali dia minum xabis..
dorang ckp adib nk demam kot..dorang ada bagi ubat batuk n demam..aku ingat xpayahla aku nk bg lagi balik nnti..lagipun aku xreti nk bg makan ubat ni..makan sndrik pandai..;p

6.20pm
sampai umah..dlm keta adib diam je..aku acah pun dia senyum sket je..
sampai umah trus aku bagi netek sambil pam..
dia minum pun sket je, dia dh mcm gelisah..aku baringkan dia, terus pam..
tp dia start merengek2 pastu nangis..tp sekejap2 je..aku letak susu yg aku pam kat tepi, baring tepi dia..
aku tau dia nk tidoq, mata merah ja..so, aku bg nenen sambil baring..slalu kalo camtu, cepat je dia tido..tp dia xmau, reject ja..

7.10pm
adib nangis lagi kuat..kalo ikut dh 10 minit dia nangis xbenti2..kita mak budak ni bley tau kan anak kita nangis cmcna..sakit ka, nk tidoq ka, lapaq ka, ngantok ka etc.la..
tp adib xpenah nangis camtu..aku dh start panik..pas 10 minit adib nangis xbenti, aku terus kol amri..
tp aku kan kalut+panik, aku tatau aku cakap apa ngan amri..yg aku tau, aku pun nangis sama bila tgk adib nangis..
then aku kol mak aku..aku tatau motip apa aku kol mak aku, yg aku tau aku dh susahkan mak bapak aku kat kedah..bukan depa bley mai pun..aku rasa aku mewarisi gen panik terlebey dr mak aku..mak aku pun mulala nk nangis..''ni yg mak risau ni..ang tepon mak dok jauh..kalau mak ada kepak dh lama mak terbang pi kl tuh..huhu(sambil nangis ni)..aku pun ikut skali nangis..nangis dan nangis lagi..ibaratnya macam nangis ja la yg aku tau..rasa keadaan sungguh kelam kabut masa tu..
cara adib nangis macam kena sesuatu..aku tau ampa pikiaq apa..ya, aku pun terpikiaq..tambah2 maghrib kan..segala ayat aku baca..ayat kursi aku hembus kat ubun dia..aku check pampers dia..kot2 kena ketit semut ka apa..

aku dh panik menggila..macam2 cara aku buat, tangis adib still xbenti..duduk, dukung, berjalan, berenjut, menyanyi, berzikir, dan bermacam ber lg aku buat still xreda tangisan adib..
dalam masa yg sama nk tenteramkan dia, amri n parents aku dok tepon (nyesal lak aku habaq kat depa)..tp aku takut..sgt2 takut ok..coz aku ja ada..amri xdak..
masa dia tepon mmg aku rasa tertekan sgt..yup, aku mmg marah n geram n amri, suami aku sndiri..

aku mmg marah waktu tu coz time tu aku sgt2 perlukan dia..
aku mmg geram bilamana dia suh aku tenang n sabar padahal dia xrasa apa yg aku alami sorg2..
aku mmg marah bila aku nk kn dia ada ngn aku tenangkan adib sama2 sedangkan dia cuma mintak aku try itu ini..
pada aku dia bley cakap apa saja..senang bercakap kan..

hati jahat + tak ikhlas aku marahkan suami sendiri dan hati berkata 'ini xadil untuk aku hadapi sorang2..ko bley cakap saja,sedangkan ko xalaminya..ini mmg xadil tuk aku..'' itu hati xikhlas aku berkata..

padahal aku tahu dia disana pun sudah tentu sgt2 risaukan kami 2..tp tuntutan kerja memaksa dia kat sana..xkan dia senang2 nk balik sepantas kilat sedangkan dia xbawak keta snrik kan..dia pun bukan bersenang lenang kat sana, keja jugak nk cari duit kan..aku kena paham tp waktu tu aku xdak masa tuk paham..;(..ampun bang kalo tersilap kata td..

7.40pm
adib masih menangis menggila..
aku takdak pilihan..aku sarungkan baju dan tudung, aku kendong adib yg muka dia dh merah asyik menangis tu lari ke rumah jiran sebelah..
sambil nangis, aku mintak tolong kakak tu..(sebelum tu kakak tu ada intai2 dr dapur bila dengar adib nangis..)
''kak, tolong saya kak..saya tak tau apa yg xkena ngan anak saya ni..saya dh puas buat mcam2, dia asyik nangis je..''masa tu aku xpeduli bila dia tgk aku tersedu2 bercakap..makin kuat adib nangis, makin kuat aku meraung..huhu..(sungguh aku xpenah tgk adib nangis camtu selama 3 bulan lebih ni)..

dia terus tarik aku masuk n dukung adib..dia yg ada anak 2 pun xdapat tenteramkan adib..aku bagi netek dia reject lagi..sgt sedih waktu tu..(nangis lagi)..
kakak tu tanya aku penah tido buai adib tak..aku geleng..
'akak try bubuh dia dlm buai ek?sekejap je..akak xhayun kuat..''aku redha je la..
dlm buai adib senyap kejap tp dada dia turun naik terhinggut2..
akak tu urut2 adib, sapu minyak kat perut n kaki dan tepuk2 adib..
adib macam lali dlm buai tu, n dia cam nk tido..tgk dia lelap, aku nk amek dia bawak balik..kakak tu cakap biarkan la dulu..dia suh aku balik mandi n solat sementara adib tido..

ampa tau tak, ada hikmahnya bila jadi camni, coz sepanjang hmpir 2 tahun aku tggai sini, tu baru 1st time aku bersembang n masuk umah jiran aku tu..2 thun ok, aku dh nk pindah 2-3 bulan lagi baru aku tau sapa jiran sebelah umah aku..astaghfirullah..punyala takut aku nk bersembang..takdak semangat kejiranan kan..bukan aku xnak, tp dok kat kl ni aku jd takut sket nk beramah mesra ngan jiran..huhu..bila jadi camni, kat jiran jugakla aku tala..

8.10pm
aku lari balik umah, mandi n solat..baru aku simpan susu yg aku pam td..2 jam jugakla tersadai kat tepi dek penangan adib..
dalam terhinggut2 aku teresak2 nangis mohon Allah lindungi kami 2..
aku tggu isyak, aku trus solat siap2 n lari gi umah kak ani..dr umah aku aku dgq adib nangis lagi..
kak ani cakap adib lapaq, tp bila aku netek, dia xmau..aku nangis lagi..huhu
kami tanggalkan suma baju dia, bagi dia bogey, check kot apa xkena..aku bg susu kat dia, dia isap sket je..pastu nangis lagi..
'kak, saya bawak gi klinik je la kak..saya tatau nk wat apa dh ni..'
'ye lah, akak pun taktau dh..akak nk teman xbley suami akak xbalik lagi..''
xpe, aku pun dh banyak nyusahkan dia kan..
aku pun, terus drive bawak adib gi spital Pusrawi dkt ngan umah aku..
dia dok dlm car seat dia terlena sat..

9.30pm
sampai, dftar n tggu nk jmpa doc..adib dok nangis lagi..kul 10.10 baru dapat masuk jumpa doc..
'nape ngan anak awak ni?'
kalo aku tau kena apa, aku tak jadi gila camni.
aku mana penah ada anak, mana aku nk tau..pengalaman jaga anak baru 3 bulan ja.huhu
masa doc check adib, dia punyala nangis cam histeria, sampai doc cakap,'syhhhh, kang oksigen kurang lak''..
wuuuaaa.gile babeng dia cakap depan aku yg cam nk gila camtu..huhu
pastu dia kata adib ada kembung sket ja, tp xdak teruk pun..perut dia xkeras pun..
'anak awak ada batuk x?'
'ada..semalam (selasa) saya dh dtg bawak dia, doc kat sini bagi ubat batuk dh.doc xpayah bagi lagi la..'
'semalam dia sakit jugak ke?'
'x, saya yg sakit..dia cuma batuk besa ja..tp doc check jugak''
'bape awak bagi dia ubat batuk tu?''
'saya xbagi lagi, tp nursery ada bagi..2.5 ml pagi td'..
doc tu cam terkejut..
'2.5 ml?tu dh overdose tu..tggi sgt tuk budak kecik cam dia..patutnya 1ml je.tu pun, not advisable unless betul2 teruk..'
'tp dekat botol tu tulis 2.5ml..'
doc tu pun geleng kepala n dia ada catit sket kat note book..dia cakap nnti dia akan semak balik..
hmmm..patutla adib pasif je kat nursery whole day..adakah sebab dia lalok ngan ubat batuk?tp aku xpaham awat yg dia teriak teruk sgt..':(

aku xsalahkan nursery pun..dorang bg pun apa yg catit kat botoi tu..yg silap spital tu la tulih 2.5 buat pa..n mybe aku pun silap xtanya org yg bg ubat tu betoi2..

apapun, ni pengalaman baru wat aku..mgkin lpas ni aku lebih matang n relax handle apa ja jadi kat adib..huhu..dan aku harap adib xkan teriak camtu dah..
ni pun aku baru ja tidoqkan dia baru aku ngadap pc..tu pn tidoq dia xjerap sgt..baru aku dapat minum ayaq dari ptg tadi..aduih..yg pasti mmg emosi tul hari ni..huhu..pengalaman...

harap aku xlalui pengalaman ni lagi.
sekian luahan panjang aku..tuk tatapan aku godek len kali.

4 comments:

purple_lav said...

ish seriau gak dgr ni. yelah kita pun sll kena tinggal ngn incik somi.duk sorang2 jer kt umah. harap2 tak der pape berlaku lah. jadi adib camne skrg?

pizet77 said...

sarah, x pe org cakap nnt bila dah anak makin membesar kita akan hargai pengalaman ni...pasni tau dah jgn bg ubat byk2 kat bb kalau blh jgn bg lansung...adib dah ok blum?
btw adib lahir 30hb9 ekh muda sehari dr syauqi...due sama tp syauqi kena paksa pasal mak die darah tinggi tba2...muehehe

puterikurekure said...

cik ah!
huuuiihhh...beria2 ok kite baca. risau gak terkena kat anak sendiri. tapi adib nangis masa maghrib kan? risau la plak ada 'kawan' yang ikut dia balek. sebab benda2 camni nak percaya tak bleh, tak nak percaya pon tak bleh gak. cik ah jaga diri dan adib elok2 ye. risau kite ni.

kalau adib still nangis2 hari ni, usahakan jumpa ustaz ek. jangan jumpa bomoh, ustaz tau.
=)

cik_ah82 said...

thanks sume:
td dh kol nursery..katanya dia ok..
tp dorang dh bagi ubat demam coz badan dia mmg panas td..pastu kami tempek cool fever tuh..huhu..
mmg pengalaman btoi la..ni mata dh jadi panda..

pizet: a'ah..adib 30.9..mmg due btoi..;p

intan: huissshh..kami pun beriaa takut weh..hehe..mmg xpenah lagi dia jadi camtu..tmbah2 dok sorang2 kan..wuuuaaa..
a'ah, tp kami tau pasal tu..nnti kami nk blogkan sal tu..hehe
p/s: mintak2 adib dh ok hari ni..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin