Followers

Thursday, September 3, 2009

hari yang panjang.

ya..semalam mmg hari yang sgt panjang dan menyeksakan..huhu
akhirnya gigi yang aku simpan, dok menahan saket tu ilang jugak akhirnya..
aku dh cabut dah..;p

genap2 9 bulan semalam aku kandungkan baby ni, akhirnya aku wat keputusan nk cabut gak..
dh tanya doc dh, coz banyak sgt versi yg aku dgr sal xbley cabut ni..
even mak aku pun tak bagi..
tp sebenarnya boleh..
sumenya depends ngan aku as a mom..
kalo time doc cabut tu, aku neves terlebih, or terkejut, tu yg takut jadi contraction awal..

tp gile xneves cabut gigi..
doc yg nk cabut tu beria soh releks..tp aku dh lama xcabut gigi..last 9 tahun lepas..mana ingat dh..
"awak jgn la pegang perut awak tu..sy lak yg jadi neves bila awk dok pegang perut tu..xpe, baby ok..yg penting awak tu.." doc bebel..

so, aku pun try releks..start dr aku nampak doc pegang jarum bius, aku pejam je mata..
aku cuma terngiang2 bunyi gigi aku masa nk dicabut tu..ngeri sehh..akar kuat lagi, tp kejap je doc tu cabut..
baru aku nk terangkat kaki, doc cakap dh selesai..
hah?alhamdulillah, sat ja pun..

"ha..kan dh setel..senang je cabut gigi awak.."
tp aku nangis ok..nangis coz aku happy gigi yg saket tu dh ilang, pastu sedih pun ada coz gigi dh ilang 1..haha
geraham lak tu..

tp, slalunya pas cabut doc bagi ubat tahan sakit kan..memandangkan aku pegnen, dia xbg ubat pun..dia soh aku telan panadol je..
dlm pala otak aku ni terbayang bila dh cabut gigi ni, ilang terus saket tu..
tp pas je ubat bius ilang, ha kau..
saketttt nya..huhu..
menangis2 aku..
rasa lemah segala sendi..xlarat sangat pas tu..

tp pas cabut tu, aku terus gi klinik, cekup pegnency lak..
seb bek amri temankan..
aku dh start pening2 dh time tu..
pas jumpa misi, jmpa doc lak..
dia scan, tp time scan tu, bley la lak lama..
aku baring terlentang rasa cam senak je perut..
last2, ha..muntah terus..
rasa lembik je badan..

doc advise bukak posa ja coz dia kata aku dh kurang air dlm badan..
pastu dia kata nampak protein sket dlm urine, tp tggu dulu mggu depan..kalo check ada protein lagi, kena minum air gula nk test ada kencing manis ke x..harap2 nya x..dia bg petua minum air bali tuk elak kencing kotor..
coz dia kata dalam bulan posa ni, air kurang dlm badan..
aku dh minum banyak dah, sampai kembung perut rasa..cuma mybe xcukup lagi..

tp so far, baby sihat alhamdulillah..
aku dh xlarat nk drive, mjur amri ada..(xdapat bayang kalo dia outstation..huhu)
sampai umah, meraung menangis kat dia coz saket gigi tu..
dia nk wat camana kan, tahan je la..
aku kena bukak posa jugak, coz dh xlarat sgt..seb bek dia wat kan susu..
pas tu tido sampai ptg..
bangun tido, aduyai mak..saket lagi gigi ni..telan panadol pun xjalan..

kalo pikir diri snrik, mau je aku telan pain killer, tp sian baby ni kan..
tahan je la..
makan bubur pun slow2 je..

so, kalo pegnen, check je la gigi tu walau xsaket pun..
hehe..
kdg2 time 4-5 bulan xsaket, tp dh nk sarat saket lak..
aku ni sebab gigi bongsu nk tumbuh sama..

bila pikir2, amri cakap, ni Allah uji nk tau aku tahan ke x saket yg kecik ni..kang nk bersalin lagi saket kot..huhu..harap2 dipermudahkan buat aku n baby..amin..:)

6 comments:

♥chentaMAYA™ said...

saba ye syg~

puterikurekure said...

kite cabut awal2 pregnant dulu. eh, cabut ke? tak2..cuci gigi je. sebab masa tu gusi bengkak, doc suruh tunggu surut dulu. skang ni, gusi dah ok. hehehe~

takpa aihh...awak tu diharuskan berbuka. kite ni dah 3 hari tuang pose tau. hehehe. 2 hari sebab muntah teruk, 1 hari lagi sebab ngade lebih. konon2 panas tak tahan haus. teruk ek?

purple_lav said...

huhu..ngeri rasa cabut gigi. org yg paling x mo jumper adalah dentist. sbaar yer cik ah...mummy bleh punyeeeee

cik_ah82 said...

maya:
tengkiu2..(semangat lak);p

intan:
oo, 3 hari ek..kite baru 2 hari..heheh
cuci gigi tahan lagi, ni cabut mmg ngeri la..eiii..

fiza:
mmg ngeri..mmg pikir banyak kali nk cabut ni..terngiang2 bunyi masa gigi tu kena tarik..
p/s;posa ok ka?

purple_lav said...

alhmdlh setakat ni, ok lagi..harap2 tak der ganti thn depan. tapi memang lembik laa pose tahun ni..

FdausAmad said...

Salam
Gua nak ajak lu lepak blog gua.Rilek rilek.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin