Followers

Saturday, September 12, 2009

kisah di hospital.

1. sesampai kat spital, doc terus wat ujian jantung bby..guna mesin ctg tu kan..lama gak la..mmg dengar jantung bby, tp misi cakap anak akuni qeja tidoq ja..xgerak sgt..kalo xpun, dok tersedu ja..siap misi cakap "dia xsabaq nk membesaq kot!"..sampai tertidoq la aku sambil nunggu graf jntung bby kuaq..tp aku pasan, bunyi jantung bby cam ikut rentak aku ja..ada waktu aku rasa cam sayu nk nangis ja, tetibe graf dia mencanak nek..laju je jantung dia..tp bila aku relaxs, sembang2 ngan org sebelah, sembang2 baby, baru normal..mmg betulla, apa yg si ibu tu rasa, anak pun kena tempias kot..

2. kul 10 lebih doc pakar lak scan..dia check2 sume ok..dia ckp, besanya kalo kes jatuh, doc cuma risaukan uri lekang n ketuban pecah..tp bila check, doc ckp ketuban ok, uri pun ok..alhamdulillah..time dok scan tu pun, bby asik tersedu jaaa..tp dia ckp, pada waktu check tu, baby ok, tp futher review kena wat lagi dlm kul 2..mak ai, lama lagila nk tggu..baru ingat nk masuk ofc, terus xjadi..kena dok kat spital lagi la..

3. penah bc kan entry aku sal spital sg buloh tu kan..fuh, seb bek kali ni layanan dia ok, wpun nk nunggu tu punyala lama kan..coz doc check tersangatla detail..aku rasa bby dh gerak dh, so nk balik la..dorang xbg, nk tggu lagi sampai ptg..padahal aku dh sehat dh, dok spital lama2 lagi rasa saket ja..oo..posa aku rongak la semalam, mmg letih coz cirit semalam, pastu mmg xsahur..pastu misi soh makan, n sume geng makan..hgehhe

4. kali ni aku rasa besh dok spital..sebabnya, case aku bukan masuk nk beranak pun..tp geng2 yg len sume masuk kes nk beranak..kira kat c2, silih berganti org masuk dh turun darah la, dah bukak jalan la..depa suma tanya aku, aku nampak xsaket pun..dok bergumbira berjalan2 ke sana ke mari ja..tp yg plg besh, aku dpt kongsi banyak kisah ngan geng2 sume..memandangkan aku xdela saket pun, aku ni bkan bley dok diam..nk berjalan2 je kejenya..abis sume org aku tegur..dan sekejapan, kami seperti kwn baik je..mmg ramai org yg aku sembang, tp yg paling rapat dgn 3 org ni..kak ija, kak su n sofia..coz dorang masuk lebih kurang time ngan aku, so sakanla kami bersembang..tp dorang masuk dh nk beranak la..memasing masuk bukak baru 2cm..

5. time berkumpul ramai2 ni la aku kutip sume experience masing2..cam besh je..time tu sume ada, india, cina iban..sume share cite..ada bg tip camtu, tip camni la..tp mmg gerun oo..kalo yg turun darah tu, kat katil darah sesaja..ngeri lak aku tgk..kak ija dok katil sebelah aku, aku tgk dia tahan saket tu mmg aku rasa lemah semangat ja..tp dia kuat ja..wpun aku tau saket, tp dia siap blet senyum lagi..aku harap aku sekuat dia la..time tu aku tgk sapa yg saket xpeduli dah kain nk terlondeh ke, nampak apa yg xsepatutnya la..mmg pikir saket je kot..

6. aku yg xsaket sgt ni mundar mandir dok tgk dr satu katil ke satu katil..wwpun dorang xkenal aku, tp bila aku pi kat katil depa, depa akan cakap, sakitnyaaa..sakitnya..mcm aku nurse lak..aku mmg takut tgk..sampai nurse cakap aku ni xdok diam..mcm yb dok lawat pesakit ja..hehehe..tp nurse kali ni sume baik2..dorang sporting ja..tiap kali ada patient baru masuk, aku akan bangun tgk..(menyibuk kan..hehe)

7. kak ija selamat bersalin kul 5 ptg, sofia yg aku tau subuh td kul 5.30 pd td..kak su xlagi kot..alhamdulillah, sume selamat..aku kena check ngan pakar kul 3-4ptg..pakar dia pun sangat2 baik..dr nora, dr farah, n 2 lagi doc india tu sgtla baiknya..yg beshnya, doc tu siap bg aku mc seminggu lagik..besh2..aku xmintak pun, cuma bila dia tnya aku nk beranak kat mana, aku ckp kat kedah..dr nora suh aku balik kedah awai2..dia kata aku cam nk bersalin mggu depan ja..uish..hehe..syukur Allah mudahkan sume, dlm dok terpikiaq nk amek cuti rehat aku yg xseberapa tu, tetibe dapat cuti free..hehe

8. so far, alhamdulillah, aku n baby ok..doc juz advice jgn kalut sgt, jgn wat keje berat n rehat secukupnya..tp aku rasa cam xbley dok diam je..cuma aku akan kurangkan sketla..hehe

9. kepada sume kengkawan aku yg pegnen, jaga diri baik2 ek..yg aku tau, nk beranak ni mmg sakit, xkira betapa mudahnya seseorang tu bersalin..yg di mohon, agar kesakitan yg ditanggung tu xlama..insyaAllah, sama2 kita doakan ek..amin..

3 comments:

am-rie said...

abg doakan semoga Allah mempermudahkan segalanya bagi kita..amin..

cik_ah82 said...

tq very much..;)
abg kena doakan banyak2 tau tuk anak bini abg ni..hehe
semoga syawal kali ni membawa seribu makna buat kita sekeluarga..amin

w.a.n.n.a said...

naseb bek tak ada apa2..
fuh reso gak ktorg msa tue..
apa2 pon jga drik elok2 tau

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin