Followers

Monday, February 14, 2011

trip sehari ke langkawi.

raya cina hari tu kan kami balik kampung kat kedah..
so, tetiba cakap ngan amri, "kita pi langkawi nak?''
selalu balik kg asyik pi pekan rabu ja, kali ni pi la jauh sket kan..hihi

pastu amri lak on ja..ok gak kan dia kata..
kami plan nk pi sehari ja, sebab dulu bapak aku bawak kami adek badek pi sana sehari ja..
plan nk bawak mak bapak aku pi skali, tp depa tamau..so bawak adik2 aku ja..
mak aku kata bapak aku dh cemuih nk pi sana, bak katanya 'langkawi tu tempat bapak ang berak ja'..hahah..jgn marah aa, ha la, sebabnya bapak aku kalau kursus mesti asyik kat langkawi ja..sampai kalo dia kata nk pesan apa, kami semua pun cemuih dh sebab dia dok bawak balik coklat ja..;p

so, trip dipersetujui pada 2hb sebelum raya cina..
ni kira kali ke 2 la aku pi ngan amri, 1st masa hanimun dulu kan..chewah..
kali ni bawak adib lak..
tp sebelum2 ni aku dh pi ngan family la..dok kedah xpi langkawi mang hai la!;p

semangat ni bangun pagi nk ligan bot paling awai..
siap2 semua, bapak aku advise nek bot kat kuala perlis sebab kalo kat kuala kedah beralun sket..tak dapat dipastikan kesahihannya..kami ikut ja la cakap org tua2 ni..

sampai kat jeti kui 820, ingat dan ligan bot kui 9..rupa2nya penuh!grr..
kenala amek bot kui 10..
xkesahla labu..dh alang2..
so, harga tiket bot dewasa rm18 sorang..kami pi 4 org..(darabla snrik)..;)

aku ok ja nek bot, adala pusing sket2 tp aku lebih pada ngantuk ya amat..tp masalahnya, si adib ni nk berjalan ja kejanya..jenuh sungguh..last2 kena babap ngan mak ayah dia, teruih lena..sampai kat jeti kuah kui 11 lbih dh..
~turun nek turun nek pastu kena babap terus diam..

amri dh contact keta sewa, kami amek wira rm50 sehari..ok la kan..
misi aku ngan amri nk pi langkawi kali ni ada 3 ja.
1. nek keta kabel balik - sebab masa 1st time dulu kami diselubungi kegayatan dan ketakutan sampai xsempat menikmati keindahan pemandangan dr dalam keta kabel..pastu nk bawak adik aku nadiah ngan syafiq sebab depa xpenah nek lagi..sebab bapak aku kalo bawak xmau nek..takutla tu..hehe

2. nak beli / borong coklat banyak2..(amri nk bawak balik swak)

3. nak makan laksa power sebelah airport tepi laut..-masa pi hanimun dulu, 2 hari berturut2 makan laksa kat sini, mmg teringat2, so pi kali ni mmg nk pi makan jugak kat situ!

hat tempat2 lain tamau pi dah, sebab dh pusing puas2 masa pi dulu..tu pun, hat 3 tu belum tentu dapat cover semua..

mula2 kami pi terjah kabel car dulu sebab dgaq2 kata nk tutup angin kuat sangat..pastu takut ramai org..sampai sana kul 12 beli tiket beratuq kat bawah tgk xdakla ramai sangat..nek ataih ja, tgk2 tu diiiiiaaaaaa..punyala ramai sampai line jadi macam ulaq kena pukui tu..aku kalo kata nk beratuq cam tu dak la jawabnya..so, aku tggu ja ngan adib n adik aku, mana kata amri ngan syafiq tukang beratuq.

ramai gila!aku nk pengsan!kui 12.30 amek tiket, nk dekat kui 2 baru leh nek keta kabel..

nek keta kabel wajibun amek gambaq dalam ni..bukti2.hehe
masa 1st time dulu, punya la ketaq nk mampuih, sampai tak berkata2..amri time tu cakap, kalo diberi pilihan, dia tamau nek dah..tp bila kali ni nek, eh2, sat ja dh sampai..depa kata kali ni depa bg cepat sket, sebab org ramai..yg masa kami nek dulu, punyala lambat begerak, tu yg terasa gayat sgt kot..

so, layan kan ja la gambaq2 no..(malas nk taip apa dah)
aku siyes ketaq gila dukung adib kat jambatan gantung ni..aku dok imagine macam2 la..kalo jatuh mak aiii..takut weeeh..

family potrait

ngan adik aku..

nak turun aku steady lagik..ok pa kan turun tangga..dah abis bergambaq kat situ, nk naik bukit tu balik mak ai..mmg semput aku dibuatnya..berapa kali aku berenti..adib mmg bg kat ayah dia la..aku ingat aku taff..hehe
terduduk akhirnya..huhuhu
mamat ni pun penat jugekk..spoil gila semua gambaq dia, hidung habis calaq balaq..sehari sebelum tu dia terjatuh kat tar depan umah aku, tercium tersagat la tar tu..apa lagi..kesan la hidung tu..huhu..

ada 2 pit stop kan, kami teruih amek yg paling hujung skali, yg tengah tu kami xbenti pun..sama ja pun..kat sini xramai org lak..so, adib kemain la suka..nk berlari je kejenya..kalo ikut aku nk lepaskan je, kang satgi nyesal xsudah lak kan..huhu

cak kat ayah dia sambil mak interframe..;)
ikut suka kaki dia ja nk pi mana..
menikmati angin sepoi2 bahasa yg nyaman..;)
otw nk turun..

so, pastu solat2 semua, dh nk dekat kui 4..pi makan laksa ngan cendol pulut, pastu pi borong cekelat..dah elok kami nek bot paling last kui 7pm..
selesai trip sehari..
pasni kita wat camni lagi ek bang..kita keluaq lagi awai..penat mmg penat tp adventure katanya..hihihi..
balik umah mmg terbongkang semua orang..

p/s: xsabaq nk balik swak lak bulan depan..hihi(mood tgh nk bercuti sesaja)

3 comments:

.:mUnies:. said...

lorr..patut la berceloren hidung nye..isk isk bebudak sedang anak kire ni mmg lasak...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

akak penah makan laksa power tu
tapi akak takleh telan
awatla lagu tu rasa dia..len noo

cik_ah82 said...

kak ros: laaa..ya ka?
org suka..mmg laksa utara cam tu kot..hehehe..kalo pi lagi mmg nk kena pi lagi kat situ..:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin