Followers

Wednesday, February 23, 2011

isu dan masalah rumahtangga.;)

pagi tadi dengar sinar fm..kebetulan dorang jemput Ust siti noor bahyah tu..
ada la sorang pendengar ni dia kol bgtau apa masalah dia..dia siap sebak nk nangis bila dia kata laki dia kuat sangat merajuk bila ditegur n pastu akan tengking dia balik ..dia tegur tu bukan apa, sebab dia rasa laki dia xtolong dia sangat uruskan rumah..2-2 keje, tp balik keje suami dia nk tgk tv je..xnak tolong dia uruskan apa yg patut..dia kena handle anak2 la, semua la..

so, dia nk pandangan ustazah bahyah camana cara dia nk tegur laki dia supaya xmelenting lagi..n dia nk suami dia turut sama ringan tulang bantu dia..kalau pasal duit ke apa dia xkisah sangat..dia dh kawen 10 tahun..so, ustazah tu tanya, dh 10 tahun tu, tang mana kesabaran dia dah?dh tergugat ke or mampu bersabar lagi..

dia cakap dia mcm dh tergugat dah..sebab dia rasa mcm dia sorang je yg handle hal2 rumah ni..laki dia nk rehat je..kalo nk tolong ikut mood je (alhamdulillah nk tlg jugak sekali sekala kan)

hmm..aku rasa sebenarnya benda ni ramai kaum2 isteri pernah mengalaminya..jangankan 10 tahun kawen, yang 2 tahun kawen pun dh rasa stress..aku penah baca (my mistake tak ingat sumber kat mana), kajian 7% sahaja lelaki (suami) yang membantu isteri menguruskan rumah..mungkin ni tanpa disuruh kot..7% sahaja??

tatau la samada mmg sifat semulajadi kaum suami yg menyangka hal2 rumah (basuh kain, sidai, lipat, simpan, seterika baju sendiri, baju suami, baju anak2, sapu sampah, kemas habuk semua, mop lantai, masak, jerang air, jaga anak, basuh berak anak, siapkan anak, nk tgk keje skolah anak lagi, ajar anak mengaji, kemas katil, tukar cadar tilam, basuh toilet, dll lain2 la..) itu adalah mmg tugas wajibun kaum isteri..tu belum masuk hal2 bab melayan atas katil atau di mana jua berada lagi..nampak macam remeh, tp bila di listkan uiii banyak kan nk kena buat..takkan semua isteri nk kena buat?

dan ditambah lagi tu belum masuk bab mengandung dan melahirkan..eh2, tu dh jadi lain kan, teremosi pulak..sebagaimana kaum suami yg balik rumah rasa nk landing depan tv saja, kaum isteri pun rasa jugak nk buat yang sama..rasaaaa sangat..tp balik2 rumah letak beg xdan pikir nak duduk apatah lagi nk landing, dh kena simpan semua barang2, tgk baju bertimbung dalam bekas kotor nk basuh, yang mana bertimbun lagi nk kena lipat..dan anak2 jerit2 mak..mak..

dan suami perlu ingat, kalau dikata dia letih sebab bekerja, isteri pun memainkan peranan yang sama..sama-sama bekerja..jadi apalah salahnya kalau sama-sama penat..(tp depends jugak keje pasangan masing2 camana)..kalau isteri nk benti keje jadi suri rumah, xbg sebab ekonomi sekarang mana mungkin satu pasangan saja yg bekerja..kos semua meningkat kan..sekolah anak2 lagi, semua bil2 lagi (jangan lepas ni ada org tunjuk kat aku semua tu boleh diatasi dengan login facebook dapat RM100 sehari sambil tunjuk gambar tayang duit, aku xperlu semua tu ok..tq)

jadi, isteri dah menyumbang sama2 cari nafkah jugak untuk bantu suami, jadi apa salahnya suami pun buat benda yang sama kan..zaman skang bukan lagi macam dulu yang semua urusan isteri kena uruskan..mesti ada ayat, dulu mak saya buat semua siap jaga 10 anak lagi..ye ye...itu zaman bila la tu..kalau tanya aku skang, anak yg sorang ni pun aku dh lemah kudrat nk handle (tp tgk situasi jugak kan)..

aku bersyukur jugak dapat suami yg boleh tolong2 aku wpun kdg2 rasa mcm kena switch dulu suis mcm kt belakang patung tu baru berjalan kan, tp at least dia buat..kalau dia ada, bab anak mmg aku dh bleh tarik nafas, berak ke mandi ke mmg aku pass kat dia..wpun ada ayat 'ala, org nk relaks pun xbleh' atau 'xboleh tgk org relaks sikit la' (ayat biasa semua org)..dh tu, isteri xnak relaks ke, nakkkkkk sangat2..tp nk buat camana..nk masuk tido pun kepala berserabut fikir mcm2 lagi..pastu nnti si suami cakap, 'awak ni selekeh la, asyik pakai tshirt je, muka xberbedak la bagai..' cer cite camana nk berhias kalau nk pakai deodorant pun xsempat?kuar bilik mandi wangi2, pakai lawa2, kena ulang balik keje yang dilist kan tu, dh jadi berserabai balik..huhuh..

aku senang je, kadang2 xlarat nk sental toilet, aku tuangkan je pencuci toilet tu keliling, sapa yang masuk lepas tu pandai2 la..kalo org tu kuar toilet tu cam tu jugak mmg la xdak perasaan..haha..tp make sure kita kena mandi dulu sebelum dia..kikikik..sebab aku xsuka la nk suruh tu suruh ni, biar la tolong sendiri, tp kalau nk tggu tolong sendiri, bila kan?terpaksa la mulut pot pet jugak..;p

pokok pangkal kat sini, kena la ada tolak ansur kan..mcm ustazah bahyah bg tips, nk tegur mintak tolong suami boleh, tp biar dia relaks dulu..jangan sampai2 umah, terus cakap hal2 rumah ke masalah ke ape ke..bagi dia duduk dulu, urut belakang sikit (takut nk urut sikit jadi banyak lak kan), bagi minum ke, pastu baru cakap..kalo buat camtu pun xjalan, tatau la nk kata apa..kena mandi bunga la jawabnya..huhu..tp kalo suami buat cam tu kat isteri, org kata mesti ada makna kan..hehe

aku ni melalut gayanya..hehe..mula nk share yg tips ust bahyah je, tetiba aku lak yg mcm ada masalah kan..tp ahh, berani la aku kata, kebanyakan suami gitu gayanya..(kang kalo kata semua ada org marah lak kan)..;)

ni pendapat peribadi saja ye..;p

6 comments:

kayzie said...

ketegasan akak mengutarakan pendapat sy sgt like..hehe..moga suami kita sentiasa rajin membantu..hehe

Intan said...

hi first time lawat sini..tapi saya mmg agree, kena ada tolak ansur..kalau tak letih la bini nak buat semua.especially kalau bini yg mmg keje full time.

cik_ah82 said...

kz: hehe..besala, pompuan mengandung mmg emo lebih kan..bebel jeee..hehe

intan: hi..tq sudi singgah..btul2..penat oo

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ said...

hehehe....7% je ek somi yg tolong istri buat keje umah tuh? mana baki 93% mayb dok dpn tivi, melangot kt kedai kopi, sebok keje, or 24 hrs mengadap komputer...:p

syukur keje2 umah 70 - 30 kami share..x bole nk demand lebey2 sbb ibu mmg kena lebey segala2nye..btol tak? :D

cik_ah82 said...

mommy: tu la..agaknya la kot..btol tu, kalo laki basuh pinggan tu dh rahmat besar la tu..kalau masak apatah lagi..hehe..

syuhaila binti mustafa said...

sy pon ada dgr gk yg kat sinar pg tu... btoi lh akak.. asyek diorg ja nk rileks..hehe.. apa2 pon, kena lh byk bersabar dlm kehidupan rumahtangga.. :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin