Followers

Monday, January 31, 2011

hobi baru.

sekarang ni aku dh malas nk hapdet blog.
malas semua benda.
tapi satu ni ja yg aku rajin.
dan benda ni la yg buat aku rasa malas nk buat semua benda..
hihihi..

taraaaaa!
xnampak aku buat apa ni?
ai tengah menjahit la u..
hehe..
amacam, nampak mcm pro dak..kah2
ye2..
skang ni aku n kwn2 kat ofis aku dh gila menjahit..dulu masa pegnen adib aku gila mengait kan..nk kata anak pompuan yg kuaq 'burung' jugak..so, xde maknanya depa kata aku nk dapat girl lak..kalo dapat ok jgk..hehe
mula2 aku ja, sebab masa tu siap tanya lagi kawan aku effa yg pandai jahit soh ajaq aku jahit..
tp dia kata dia xreti nk ajaq..(masa tu tahun lepas bulan apa aku dh xingat, sebelum posa lagi la)..time tu tgh semangat punyala cari kat tenet cara nk buat baju kurung..dapat tapi xpaham..

then, kebetulan adik aku bg 2 pasang kain kat aku sebab dia xjadi nk bagi kat makcik aku coz dia dh peram lama..satu aku antaq kat org, satu aku ingat konon2 nk try la jahit baju kurung snrik..
masa tu kat ofc kakak2 senior ramai yg terer jahit..so aku pun pi lan ngendeng ngan kak leha n kak milah soh ajaq potong kain..so depa pun ajaq la..(time ni aku amek gambaq tapi aku dh delete sebab lepas tu mood nk jahit down)

wah, sonok tul dh tau camana nk potong ken, tapi susah gila sebab kain jenis licin. org kalo nk belajaq gunala ken cotton dulu kan..aku ni belagak sket, nk wat camana..hahaha

bulan demi bulan berlalu, kain tu terperap mcm tu ja..
last2, kak zue ofcmate aku kata dia pun nk belajaq jahit lak..aku apa lagi, adrenalin memuncak la sebab dh ada geng..terus ajak dia pi beli kain..wpun aku dh siap potong ken, tp sebab semangat mai balik,kami pi beli kain baru..pi nagoya cari kain cotton yg baeek punya..mahai2 pun rembat gak..

so, bermula la episod belajaq jahit balik..kali ni kak leha menjadi cikgu kami sepenuhnya..penuh kesabaran betoi dia ajaq kami esp aku yg jadi anak murid paling ketegaq..tp potong kain cotton xdakla susah mcm kain licin mula2 tu..pastu tgk kami 2org jahit, masuk lagi 2 geng nk belajaq jahit gak!lagiii meriah!sonok2..kak irra n kak ida pun join skali..kak ida dh terer, tp dia nk asah lagi skill dia..hehe

depa 3 org kain cotton, aku lak kain licin..malas nk jahit cotton lagi sebab kain licin tu yg aku ptong dulu..pastu bila dok jahit dok la mulut ni bebel susah nau nk jahit, kain lari la..dh tu sapa suruh gatai sangat nk jet ken licin.?!tp xpa, org kata bersusah2 dulu kan..bila dh susah nk pi kat senang kira hebak la kan..wakakakaka..

maka waktu rehat yg dulunya aku membuta, la ni pakat dok usung beg jahit dan pakat dok jahit la kami 4 org diperhatikan oleh cikgu..sejam rasa sat sangat2..kalo jumaat yg dulunya dok pi berjalan perabih duit, kali ni dok la pulun jahit sambil muncung2 mulut seiring dengan jarum..(automatik kan kalo jahit mulut mesti muncung, pedoo ya amat la konon)

pastu gila kuat bersaing nih..kalo salah sorang dh laju ke depan sket, balik xsenang duduk ni, takut ketinggalan..dah tu kat umah pun membizi la pulak nk jahit pulun nk habiskan..hehehe

ni la aktiviti2 kami..

yang tudung belacan tu kak ira, yg tudung hitam tu kak ida, n yg kuning tu kak diana jadi penyibuk..hahaha..org suh join skali dia tamau..bizi anak 4 katakan (opss!)..tp dia selalu teman kami bg kata2 semangat ye dik non..hehe

ha, yg mcm org dh xterurus ni la kak zu..jahit sampai terangkat2 kaki haa..hahaha..jahitan dia kemas ooo..mcm jahit mesin..

oh ha, kami jahit tangan ye uols!kagum tak?(ulang 3x)
hehehe..
aku dh kenen nk beli mesin jahit singer menawan keluarga bahagia tu ngan amri, tp pkir2, tggula dh masterchef dulu baru bleh rembat 1 kan..bak kata cikgu kami, jahit tangan lagi sentimental..lagi sayannngg oooo..mmg betoi pun..tu yg kami jahit ni makan berbulan, kalo guna mesin, sat ja bleh siap..terbelagak pulak eh.hahah

sampai herot2 tangan kan nk pin baju..hehe

bilik mesyuarat ofc yg jadi kelas menjahit..yg tudung pink tu cikgu kami, cikgu zaleha namanya..sabaq ye cikgu..hehe..

dh la aku sorang ja student dia yg kidal..mau xmenguji lagi kesabaran..huhu..sebab tu mak aku malas nk ajaq aku jahit..tangan taik katanya..kikiki..tp best ooo..belajaq jahit mata lalat kat leher, kelim leher (tp yg ni banyak cikgu yang buat sebab ken licin ar, susah..)hehe

dan akhirnya, berkat kesabaran..tarraaaaaaaa!!
.
.
.
.
.
.
.
.
(perlu ke titik2 ni, kalo baju ang cun berbaloi jugak nk taraaa nye pun)
.
.
.
.
.
.ok2..

haaa..cantek tak2?serprise2!hehe..ni xjadi lagi..

ni la yg dh siap..kalo xlawa pun sebab kain ni mmg xlawa..salahkan adik aku sebab bg ken ni..(xbersyukur btoi)..hehe..dak2, aku xkesah sebab ken ni eksperimen ja..so, xkesahla camana jahitan dalam pun kan..hua2..

jangan ditanya awat kain ni getah dia kain lain..aku silap pi potong2 pastu ingat kain perca terus pi buang..syabas sarah!hehehe..tapi mak ai, azab toi nk jahit getah ni pakai tangan..kalo mesin senang zass teruih kot..ni kan, jahit getah ngan tangan ada yg tahan sampai guna kaki..hehee..(bukan aku ok)..;)

jadinya..
next project yg aku tgh dok buat skang ken cotton ni la..sayangggg oo ngan ken ni..
ken ni akan jadi ken yg paling ai sayang!hehe

hari ni plan ngan semua nk pakai baju baru yg dijahit sndiri..ingat nk bawak baju spare kot2 la terberetas la plak kan baju ni, tapi kena yakin beb!yakin..hehehe..rasa syiok lak pakai baju yg dijahit snirik..cheh, poyo kan!lantakla..hehe

makaseh cekgu!:)

8 comments:

Mieja@Amiizaa2001 said...

ya amponnnnn seronokkknyaaaaa pandai jahit....:):)blh bukak kedaiiiii nie:)

♥♥~MoMmY MimiL~♥♥ said...

hahahahha...oppsss! sori..ai x tahan nk gelak u...bg ai peluang utk gelak dulu ye? hehehe...poyo btol korang nih lerr...:p

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ha?? jahit kat ofis? waaaa besnyeeee

mieoney said...

eh ang jahit satu baju guna tangan kah? sangat kagumlah wei..aku jahit sembat ujung bju ponx tak lepas...nak jahit tgn satu bju mmg kagum...huhu

PuteriKureKure said...

wahhh!!!!!!!!! kagum ok! lepas ni belajaq jet baju melayu plak eh cik ah...

cik_ah82 said...

kak mija: oooo tidak..xleh lagi..hehe

kak shima: u ni..ai tau u gelak sebab apa..u pun teringin nak join kan..heheh..

kak rose: ye..jahit kat ofis time rehat la kak..mmh bessss..;p

mimi: ye la cik mimi..guna kederat tangan ni..tangan cucuk jarum xkira dh..hehehe..

intan: tu la..ingat pas ni nk wat baju melayu teluk belanga dulu..wat kat anak teruna sorang tu..hehe

aNiS tHe BumbleBee said...

huiii!! siap ada geng menjahit lagi weii..aku teringin gak nak menjahit ni.tp rasa mcm kena pegi kelas dulu pasal tangan aku ni lebih kurang mcm tangan pinokio.

cik_ah82 said...

anis: kalu ang nk tau, aku dapat semangat ni dr laki mu la!hahaah..kan ke entry mu dulu ada laki mu jahit baju kat si uyin tu kan..tercabar la ai!kalo dia tangan keras kung boleh buat, apatah lagi ai kan..harusla mak!hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin