Followers

Monday, February 28, 2011

org lain beralun, aku pun nak jugak..(edisi terbako lagik)

yaaaaa..
edisi terbako lagi..
sabo je la ye..
sebenarnya aku ni ngidam..
bukan ngidam nk makan..
aku ngidam nk membuat je....

aku tgk blog kawan aku si mimie tu (bukan memey ok)..
dia dok tunjuk kek alunan kaseh tu..
uish, dh terliuq dah aku ni, terliuq nak buat..
bukan terliuq nak makan pun..
selama ni yg aku dok membako ni makannya ciput je..tp nk menorai je lebih..hehe
so, cik mimi, ni la hasilnya yeee..hehe

so, balik umah weekend siap siaga la nk buat..
siap msg tanya mmber nk buat lagu mana..:)

masalahnya aku xdak hand mixer..ada whisk je..
tp berkobar2 nk buat jugak..
bedal je labu..
aku ingat aku ni bijak pandai la xdak mixer bleh ganti ngan blender..hahahaha
tp xjalan dol!
last2 guna la tangan kederat ni pukul sendiri..org kata kena pukul bg kembang kan kalo dak xgebu..
tp mak ai, sampai menari2 aku pukul adunan guna whisk tu..

sudahnya, sehari suntuk tangan aku sakit gila babeng..serius, rasa cam nak patah je tangan..
mintak tolong en amri pun dia baru putaq sekali dua dh give up..
sebab dia ingat whisk tu ada spring yg macam pukul bahulu tu..hahahaha
'kalo nk makan beli kat kedai je la senang, xpayah susah2 mcm ni'

helllooo, org bukan nk makan la, org nk buat..grrrr
lantak la dia, janji adib awak yg jaga..;)
setelah bertungkus lumus, akhirnya aku boleh menarik nafas legaaaaa...

inilah hasilnya..

hahaha..beralun tak?beralun x?kikikiki...
ni aku copy paste je dr blog mimi ye resipi nya..

Kek Alunan Kaseh
Bahan bahan
5 biji telur (aku boh 3 je, banyak nau teloq lak..)
2 1/2 cawan tepung
1/2 cawan susu cair
250 gm butter
2 cawan gula pasir ( saya guna 1 1/2 cawan )
1 sudu teh baking powder
Esen Vanilla
Serbuk koko secukupnya
Pewarna
Cara cara
  1. Pukul Butter bersama gula pasir hingga gebu, masukkan telur satu persatu bersama dengan esen vanilla.
  2. Ayak tepung dengan baking powder dan masukkan ke dalam adunan tadi berselang seli dengan susu cair hingga habis.
  3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan ikut kesukaan anda.
  4. Tuang 1 bahagian pewarna, tapis serbuk koko sehingga menutupi permukaan adunan tadi.
  5. Tuang adunan kedua, tapis serbuk koko dan diakhiri dengan bahagian akhir adunan.
  6. Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan dahulu pada suhu 160 darjah celcius sehingga masak.
dh dipotong2 gini la hasilnya..ikut resipi asal, ada 3 kaler, tp aku buat 2 je..dh tu je yg ada kat umah aku..hehe..
yang penting laki ngan anak bujang aku sookaaa..(tatau la kali ni laki aku nk amek ati ke apa kan, janji dia makan licin)hehehe..

so, hari ni aku nk persembahkan kat juri2 bertauliah a.k.a pengkomen tegar, kakak2 kat ofis..hehe

p/s: sampai la ni kalo buat kek ke muffin ke, laki aku mesti cakap " hmmm, awat xsama dengan muffin yg kenny rogers tu ek?"
ek eleh, gi beli sendiri la di sana!;P..ntah2 apa la yg derang bubuh dlm tu kan, yg bini awak buat dengan jampi serapah pelembut ati semua siap!hahaaha

3 comments:

Amiizaa2001 said...

nk cikit:):)

mieoney said...

wei okelah nie...patut ko buat lagi satu layer lai guna kaler yg sama dgn layer bwh tu....nnti buat lai ek...cantik licin jer kek ko..aku punye bulu2 time potong...huhu

cik_ah82 said...

kak mija: meh sini meh..hehe

mimi: ko tatau disebalik tu malam aku nk gerak tangan pun sakit..huhu..sengal abis putaq punya pasai..huhu..mula aku nk buat 3 layer gak, tp cam xconfident lak..hehe

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin