Followers

Thursday, December 22, 2011

Tak sanggup berjauhan..:(

yee..serius sekarang ni rasa rindu membuak2 kat buah hati aku..huhu..
wuaaa...
adib, mak rindu la!

skang ni adib kat kedah ngan opah n sepupu2 dia..amri lak outstation kat langkawi..
so tinggal aku ngan adam je la..
sabtu ni baru aku nk balik kg..mulanya plan nk balik nek ketapi ngan adam n adib sebab malas nk suruh amri patah balik dr kedah mai kl semata2 nk angkut kami kan..sure penat, kos lagi..

pastu, tgk tiket habis..xkan nk nek bas kot..adam no hal, aku risau adib la, camana la nk control, nnti dia lari2, ngan aku nk pegang adam lagi..isk2, xbleh2..

so, bincang2, hantar je la dulu adib kat kampung..aku beli tiket flight balik ngan adam je..xdela susah sebab adam xleh berlari lagi..hihi..cempong je dia dalam bjorn, settle.hehe..amri balik kedah ngan adib je la..tu 1st time dia travel ngan adib utk perjalanan yg agak jauh la..selalu drive dekat2 je kan..

ni pun 1st time aku pisah ngan adib utk tempoh yang lama..masuk hari ni dah 5 hari..wuuaaa,lama tu!ish, salute la kat ibu2 yang mmg berjauhan ngan anak2 sebab keje..aku baru berapa hari dh rindu2an, ni mujur ada adam, kalau aku sorang meroyan la..teringat aku sorg kakak kat jabatan aku, baru dapat nek pangkat dr kedah ke putrajaya, terpaksa tinggal anak2 dia kat kg, husband dia lak kat penang..yg tu mmg mencabar sangat2 la bg aku, sebab semuanya berpisah.huuhu..dia lg la sorg kat sini..masa aku pi BTN hr tu, amri bwk adam n adib utk amek susu perahan, dia nampak aku bf adam, terus dia nangis..terus dia dukung adam sambil peluk2 n nangis2 dia..rasa bersalah sungguh, n kesian tgk dia..mmg tabahla, kalau aku kt tempat dia xtahula..

ofcmate aku lak, pun sorg2 je kat sini, husband n anak kat sarawak..tu lg la, tiket flight bukannya murah..tp kuasa ibu kan, sanggup bergolok gadai apa je nk tgk anak..serius aku xdapat bayangkan perasaan berjauhan ngan anak.*sekarang tgh alami la*..tu pun ngan sorg anak je, kalau2 2-2 mmg banjir umah aku..kagum aku ngan ibu2 mcmni..:(

tepon adib pun dia bukannya nk bercakap..kalau ngan mak dia xheran sangat, kalau ngan ayah dia mmg xbleh la..meraung2 kalau ayah kuaq umah..hari tu masa nk balik kedah, dia siap happy2 lagi babai kat aku yg dh bergenang air mata ni..pastu kt kg pun, mak aku cakap xdela dia tercari2 aku, tp dok sebut ayah dia je..sob2..tp ok la, kt kg, dia ada geng dia..dh mcm anak kg btoi la dh kt sana..hitam merelit dah.

bila aku balik umah, rasa sunyi lak, sbb xde suara dia yg terjerit2, menangis2..betulla, kalau dia ada, mmg bising umah ni, kdg2 buat aku tension sbb suka sepahkan umah la..tp bila dia xde, tgk apa jadi?mmg sunyi..kosong..bukan ni ke yg aku nak?tak2, biarla bising pun ngan jeritan dia, even tu la yg aku nk dengar skang ni..:(

teringat lak td motivasi kat radio ikim..penceramah tu ckp cabaran ibu bapa bekerjaya..mak bapak sibuk sgt bekerja.balik ptg @ malam, masing2 penat..anak2 menuntut itu ini utk dilayani 'emosi' mereka, tapi mak penat, mintak ayah yg layan, ayah pun penat pass balik kat mak..last2 anak2 tido.esok pagi bangun mak ayah dh sibuk nk gi keje, pastu masa lebih banyak diluang bersama pengasuh/datuk/nenek/penjaga selain dr mak bapak..jadi mana masa berkualiti ngan anak?dia bg contoh, selalunya ibu2 lepas bpantang bila masuk keje, akan terbayang2 wajah anak kt ofc..siap tgk gambo anak kat depan pc..rindu nk dengar suara anak bila balik..tapi bila dh sampai umah, tuntutan tugas kat umah buatkan ibu2 ni lupa apa yg dia rindu kat ofc td..nk dengar suara anak2!selalu bila anak2 bising, mak nye pulak balas balik dengan bebelan "nape bising sangat ni, cepat2 tido, sok nak sekolah, tido cepat"..lalu anak pun tido n mak senang hati dapat update blog, bukak fb, tgk tv bila anak tido..*eh2, mcm tuju utk sendiri je*..

sedangkan ibu2 sepatutnya bersyukur dan cakap " xpe nak, cakapla apa nk cakap, mak akan dengar, seharian mak tinggalkan kamu, mak rindu sangat nk dengar kamu berceloteh dan cerita dgn mak apa yang kamu lalui hari ni..kamu xboleh cerita lebih banyak kepada org lain berbanding dengan mak..

tapi realitinya, amat sukar kan?huhuhu..serius rasa nk tampo muka sendiri sebab apa yg motivator tu cakap mmg sebijik kena kat batang hidung aku.dush!!aku mengaku kalau balik mmg suara aku la yg volume tinggi, mengharapkan kesempurnaan anak kecil utk duduk diam tertib2 jangan sepahkan umah..mak penat ok.nak kejar basuh botol, siapkan beg ke taska, nk lepas penat dr ofc lg..argh,mcm2 alasan lak.kalau tgk adib nek beskal nk langgar2 aku, aku siap cubit2 dia suh dia main jauh2..*nangis*..padahal, dia buat mcm tu mybe nk ajak aku ligan2 beskal dia ke kan..sob..sob..:'(..bila tgk dia gelak2 ngan ayah dia men panjat2 belakang tau lak aku nk menjeles.

teruknya aku..:(..xpe, masih belum terlambat!!!!huhu..aku akan cuba jadi mak yang terbaik buat adib n adam..tu akan jadi azam no.1..huhu..macam kat radio tu, kata ibu bapa sibuk bekerja, anak hadapi tekanan mental..Allah, mintak la dijauhkan..semoga masih ada ruang utk kita sama2 perbaiki mana yang kurang..:(.. xnak la anak lebih suka bersembang dgn org lain dr mak ayah sendiri..kalau kita xnak 'ditinggalkan' anak bila kita tua nnt, jangan la kita 'tinggal' dorg masa kecik..tinggal bukan bmaksud duduk jauh je, even kalau dok sebumbung pun anak boleh rasa ditinggalkan..yg paling penting komunikasi..

tak nak la jadi macam pendengar radio tu cakap anak2 sekarang "berbapakan televisyen, beribukan peti sejuk". sebab apa, tu je sumber hiburan budak2 masa ni..lebih banyak habiskan masa tgk tv, dan makan amek terus dr fridge *frozen*, sebab mak xmasak..tidakkkk...

eh, dah jadi macam motivator lak dah..elok2 nk wat entry padat ringkas menyatakan rindu kat adib, dh jadi panjang berjela2..takpela, renungan dan ingatan tuk aku jugak..huhu

Cannot do this ok..talk nicely..hehe


Erkk..NOO


hehe..camni bleh?
Mom_and_son : cute family with two children,illustration art
LOVE this..

Mom_and_son : Mother Teaching Child : Mom helps her son learn to walk on his own for the first time.
more hugs and kissess..

i miss u adib!!err, amri jugak..:)..insyaAllah, minggu ni kita jumpa ok..

7 comments:

kayzie said...

huk kak..org br pas merasa..hmpir 2 mggu..terseksa jiwa n raga..huhu..btul kata penceramah tu, smoga kita sama2 dpt jd yg terbaik tuk ank2..huk

Dusty Pixie said...

huhu kami pun sama.. macam singa ja marah kalo dia buat hal time lepas balik keja.. tp bila dah marah rasa menyesal plak :(

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

cam kene batang idung sendiri je rafiq pon suke langgar2 kaki ngan push car nak2 lagi time sidai baju kat bilik..grrrrrrrr

Noli@Ibu Wafa said...

insap jap..insyallah nk didik anak bebetul nnt..aminnn..tq gud info..salam ;)

Fina said...

tanpa semena-mena, saya termenangis membaca entry ni..

CNK said...

fina: u r the strongest mom i've ever met. inshallah masa indah itu akan sampai! :)

CNK said...

mek, jom join ni.

http://pelangichanteque.blogspot.com/2012/01/ga-011-ladies-photographer-giveaway.html

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin