Followers

Saturday, December 3, 2011

dugaan dalam breastfeeding.

masa ni mmg hari paling sedih..
aku selesai pindah barang isnin 28hb..
malam nk kuar makan tu, tetiba tergerak hati nk tgk stok dalam freezer..
bukak drawer, nampak ada plastik susu dlm tu mcm cayaq..tgk tarikh bulan 10..
terus terkeluaq dr mulut nk ckp ngan amri "abg,what happened to my susu?!" ha kan, dh terspeaking ngan laki bila panik..huhuhu..

terus amri mai, dia tgk, "1 je kot.."
aku belek2, bukak lg drawer bawah, hambek, semua cayaq..check boleh kata suma hat bulan 10 punya..ada 3-4 ketui bulan 9..terus aku check yg mana ada kristal susu banyak lg, aku transfer pi freezer fridge besa tu..teruih ketaq tangan ni..xsedaq terus teriak la tu gak..

sedihnya Allah ja yg tau..mana tak nya, alangkan tumpah 1 oz pun dh ralat, ni lak berpuluh2 bekas..

ni antara susu yg rosak..aku xterus buang..sayangggg sgt..sampai la aku xkira pun brp yg rosak..aku cuma tgk tarikh n aku just potong dr jurnal book aku je..kalau aku kira aku rasa mcm tertekan je nk ganti balik..anggaran tu aku rasa lebih la 100++oz

sok paginya aku nk siapkan susu adam, aku mmg amek stok sebab masa kalut pindah aku pam cenggitu jek..letih sgt..ada 2 botol je kot yg fresh..so tergerak la hati nk tgk susu yg rosak tu..penuh sebesen..hmm, tp masa ni aku dh rasa tenang sket, sbb anggap ni mmg bukan rezeki adam..pastu aku panggil amri, suh dia tgk, terus dia geleng kepala.."MasyaAllah, banyaknya..abg tgk semalam dlm plastik mcm xbanyak, bila dlm ni banyak lak.."

hmm, sebelum pi keja aku amek susu ni pi siram kat pokok depan rumah..mujuq gak pindah umah atas tanah, ada gak tempat nk disiram..huhu..

malam tu aku sms la kawan aku yg bf jgk, saja nk luahkan perasaan sbb dia pun penah gak alami benda yg sama..dr situ aku redha dgn apa yg jadi..dalam hidup ni kita xleh nk sayang sesuatu tu sangat2..sebab bila 'hilang', kita akan jd sedih n susah nk terima n redha..contoh dia kata mak dia dulu sayang sgt ngan ayam peliharaan..bila sakit ayam datang, habis ayam mati, 100 ekor lebih, tggai 10 ekor je..mmg sedih la kan, tp start balik n jd banyak balik...thanks ani sbb sudi share ngan aku..rs lega sgt dpt ckp ngan ko mlm tu..:)

kalau dh ditetapkan tu rezeki anak2, wat mcmna pun, akan selamat jugak la susu tu..tp klu bukan rezeki, xdela..selang brp hari pas tu, kawan aku jugak, mengalami nsb sama bila dia balik kampung, balik umah dia tgk2 susu dh masam mybe xde letrik..aku patut bsyukur sbb aku still ada lg stok..mcm dia, lgsung suma rosak n kena start kumpui balik..tp aku tau, ibu2 ni xkan mengalah tuk berikan yg terbaik tuk anak2 kan..masa dia msg tu, aku outstation kt johor..risau gak nasib susu kt umah, xtau camana kan..tp tawakal je pd Allah..klu aku xdak kt umah dlm tempoh lama, besanya aku akn tnya jiran la ada blackout dak masa tu..klu pun xleh buat apa dh, at least aku tau la susu tu selamat nk guna ka apa..tkut cayaq-beku dh xleh guna kn..

aku pun xleh nk kata sbb apa jd camni tp mostly mmg sebab pindah la kot, time depa angkut brg tu katanya bg baring..hmm..tp mmg aku xterus on pun, aku tggu dulu, then br on balik nk bg gas dia stabil kan..

skrg ni brp pun aku dapat, aku syukur..dpt 2 oz pun dh besaq rahmat..
semoga dugaan yg diterima digantikan dengan rezeki lebih baik..bantulah aku dalam perjalanan penyusuan ini Ya Allah..

xpa, chaiyok2!

4 comments:

Dusty Pixie said...

sabaq na cik ah.. kami faham perasaan tuh.. anggap berbakti kepada tanah hehe

pizet said...

sabaq cik ah..kami hari tu cayaq 16 bekas pun sedih x sangga dah..ampa lagi la...x pa nanti dia ganti lagi byk kut

cik_ah82 said...

eclas: tu la, ampa dulu mmg terpaksa rela berbakti tiap2 bulan kt tnh noo..hehe

pizet: ampa pasepa lak?tu la kn, sedih tp anggap xdak rezeki ja la..huhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

siannya...
dugaan tu che ah..sabaq naa

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin