Followers

Friday, July 15, 2011

Kelahiran Muhammad Adam Hafiy..

hari ni dh 9 hari aku berpantang..sat ja kan..;)..
br nk cita pengalaman bersalin kali ke 2 ni..
eh, xpa, xmau tau pun takpa, aku nk cita jugak..kot2 besaq nnti anak2 aku baca kan..hahaha..

beranak kali ni aku gabra, bukan sebab apa, sebab aku dh overdue 3 hari..patutnya 10hb..tp anak xkuaq2 jugak..amri lak dh cuti nk dekat sminggu, mak aku dok penin sebab cuti amri habis xwat apa pun..nk wat camana budak xmau kuaq lg kan..hari2 bila bangkit tidoq mak aku dok kata 'la, ang xsakit2 lagi ka?' sampaikan dia nk pi ngaji malam2 pun risau, tkut aku sakit.

13hb aku xrasa apa lg.pi cek jantung bb, sampai nurse kata, 'esok xmau tgk ang mai dh la, mintak2 beranak dh..' yg nk tergelak tu dia siap bg petua soh mintak ayaq selusuh original dr laki..haha..sapa yg kawen paham2 la ek..feeling2 belakang kira.hahaha..

ptg tu aku melantak rambutan sebanyak2 bleh, sambil tgk adib ngan ayah ronda keliling kampung..
malam tu lak dok layan mat adib ni men beskal..sampai kul 11 kot dia men ngan ayah dia..sebelum masuk tidoq tu mak aku cakap, 'klu bleh ang gerak mak pg2 buta pun takpa..biaqla bersalin cepat..hehe..

dalam kui 2 lbh aku xleh lena..bukan sbb skit perut, tp sebab panaih..dok terkebil2 tu sambil doa biaqla sakit perut tu mai..masa kui berjalan, cuti amri kui skit kan..sian kt dia..aku pn dh amek cuti awai..pastu tidoq2 ayam tu, dlm kui 3 lbh pi toilet, nk lena balik tu tba2 rasa cm skit perut..aku pun dh confuse skit nk berak ka beranak..tggu sat, xtgk jam pn brp minit rs skit, tp rs mcm konsisten cuma skit xkuat ja..bleh golek2 lg..dlm kui 4 lbh tu rasa mcm dh konsisten, aku pn rs mmg contraction..trus rasa sonok..yeay!sakit yg ditunggu2..hehe..trus gerak amri, dia pun apa lagi siap2 nk pi spital.aku kata kt dia, aku nk tggu btoi2 sakit sangat2 baru nk pi spital.."ang ingat spital tu dekat ka cek oi?'hehehe..

pastu aku siap2 gerak mak aku, uish tercapai jugak hajat mak aku menunggu pintu bilik dia diketuk pg2 buta..haha..yg aku geram tu, adib dh la lena lambat malam tu, dia plak yg sibuk2 bangkit awai sama kalut ngan kami..aku siap2 baju dia, ngan dia skali pi spital..jarak umah aku ngan spital dlm 21km kot..tp jalan dlm pembinaan, pastu hujan lebat lak..gabra jgk la amri bwk..dlm keta contraction kui kerap.

sampai spital, trus bawak masuk bilik PAC kn, nk cek n seluk2 tu kan..aku sampai situ dlm kui 5 kot.aku sorg ja kt situ.doc pun tgh lena.mula kena seluk ngan misi, pastu doc mai seluk lg.terus pecah ketuban time tu.masa tu br 4cm.aku dgq doc cina tu ckp, 'bwk dia masuk trus, mcm cpt ni'.

otw depa sorong aku msuk labor room, aku dan salam ngan amri, pastu aku kata kt nurse nk hasben masuk teman leh dak..dia kata nnti2..time sampai kt labor room, misi kata dh 6cm.kui 545 amri masuk..syukur sgt2 aku dok doa nk hasben teman dimakbulkan Allah.sebab masa adib dia xleh masuk..aku nk jgak dia tgk..aku dh rs letih tp aku nekad kali ni xmau jd cam adib dulu vacuum bagai n xreti teran kan..pastu nurse bg ubat tahan sakit kot, masuk ayaq tu.lega skit sebab aku dan lena lagi..sakit pun mcm lite2 gitu.ngantuk ya amat.amri mintak kuaq nk smayang subuh sat, aku dh lalok nk lena dh..dlm 630 kot dia masuk balik, pastu misi soh dia bg aku minum..tiap kali sakit contraction, aku ckp dlm hati, 'xpa, sakit ni la yg aku dok tggu ni..'huhu..

depa mai cek bukak dh 8cm. tp aku dh rasa mcm nk teran..time tu abis tgn amri aku pulas..haha..dia dok tepi aku diam ja..dok pegang tangan usap2 ja..misi cakap dia dok repeat misi tu ckp balik ja..hehe..besa la 1st time dia tgk kan..btoila, time sakit, laki ada sebelah pn kita xpeduli dh pun..haha..time aku rasa nk teberak tu, mmg aku teran habis2an..follow abisla yg doc ckp tu..sora xbunyi langsung..hahaha..lagi semangat bila misi cakap 'haa..pandai2..teran lagi, curi nafas skit, teran lagi..'hahaha..pastu aku dengaq misi ckp kat amri 'ha ayah dia nampak dak kepala nk kuaq dah tu..' pdhal time tu amri xberani nk tgk pn, dia dok tgk muka aku ja..hahaah..
tp at least dia tau la camana budak kuaq kan..

bila depa kata kepala dh kuaq, just teran sekali ja lagi nk bg badan kuaq, trus rasa lega sebab aku rasa mcm benda panas ja kuaq..alhamdulillah, trus dgaq sora baby, n lega ya amat la..masa depa amek baby letak kat dada, rasa mcm aahhhh..xdapat nk gambaqkan..tgk amri pun mcm sebak ja tp dia kontrol.haha..kali ni baru rasa btoi2 beranak sebab masa adib ngan vacuum xrasa sgt, pastu dia xteriak lak kan..trus depa bawak lari ja..

rasa sayu ja hati bila di keheningan pagi tu dengaq amri azankan baby dlm bilik tu..syukur sgt2 sebab kali ni sat ja..tp cam besa la, macam aku ckp beranak adib dulu, part yg paling aku xsuka masa depa jahit ja la..aku rs contraction xsakit mcm tu..huhu..benci ar tang nk jahit tu!sakit oii!

tp semua kesakitan yg ditempuhi tu berbaloi2 bila tgk muka baby, dapat susukan dia dlm tmpoh sejam lps dia kuaq..dan ptg tu jugak aku bleh kuaq spital dh..tp btoila, masa kt spital kan, aku rindu gila ngan adib..rasa xsabaq nk tgk dia..huhu

thanks kat kawan aku en Aizat sebab sudi mencemar duli tgk aku n baby..10 tahun kami xjmpa, last2 aku beranak anak ke 2 dia mai tgk..n yg best skali, anak aku lahir sama tarikh lahir ngan dia jugak!14 Julai..
ni masa nk kuaq spital..en aizat yg amek kan..xsangka dapat jmpa dia kt spital..hehe..
kebetulan jugak, misi yg sambut baby aku pun nama Siti Sarah jugak..tarikh lahir kami pun sama 26.11..cuma tahun ja len..hehe..

so, ni la permata hati ke-2 kami laki bini dan adik kepada Adib Luqman..

Muhammad Adam Hafiy bin Amri..
3.36kg..
7.26 pagi..
















Adam hari yang ke 3 kot..

Adib n Adam..
Adib xkesah pun ngan adik dia ni..besala jeles kot..lebih2 lg kalau ayah dia yg pegang..bila suh panggil adik dia xmau..dia just panggil baby je.hehe..


ni pun amri dh balik KL pg td, sedih je rasa tgk adib..hilang kawan bgusti dia..mmg dia rapat gila ngan amri..asyik nk ayah dia ja..sampaikan masa balik td amri kena lari ikut jalan belakang la nk lari dr adib..aku ni dok bergenang ja ayaq mata tgk aksi td..sedih..;(..lg sebulan baru leh jumpa ayah ye..xpe, nnti mak updatekan pasai anak2 ayah ni kat blog bg ayah tgk ye..huhu

5 comments:

Intan & The Boys said...

suka nama adam! :)

adam comel putih melepak nooo...nak jodohkan ngan anank kita takleh sebab awokk pon 2 hero. hehehe.

seronok baca pengalaman cik ah. skang dah beri suami masuk time nak kuar budak eh? bestnyaaa~

cik_ah82 said...

intan: bleh masuk sebab awal pg kot, xramai org..;)

mieoney said...

tahniah sarah and family...sorilah aku wish lmbt sket...baca lama dh..selalu baca kat umah mmg takder masa nak comment...hehe selamat berpantang dan berperang dgn hero2...huhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sayu je baca kisoh2 org beranak ni

cik ah, depa tak bius ka masa jahit?

cik_ah82 said...

mimi: thanks weh..bila eman nk dpt adik lg?hehe

kak ros: bius la kak, tp depa cakap still sakit sebab jahit kulit tu..org sedut gas sampai nk habis tp still rs sakit..huhu

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin