Followers

Tuesday, July 26, 2011

Jaundis.

kali ni aku nk cerita pasai adam yg kena kuning..
beza ngan abg dia adib, adam punya kuning tinggi n lama sikit..
adib dulu sat ja..pi klinik dlm 3 hari je kot, pastu xsampai la bacaan 200 ke atas..

tp adam ni, dr hari ke 2 cek, mula2 159..pastu kui naik, naik n naik..xde turun2 pun..sampai hari ke 8 gi cek, aku dok ulang alik la usung dia pi cucuk..dulu adib mak aku yg bawak, tp la ni mak aku jaga adib kt umah..sampai hari ke 7 bacaan dia paling tggi 210..dh mcm2 mak aku buat, bg mandi air daun tu la, air daun ni la..segala petua dh try..dalam masa yg sama adam minum susu badan aku pun ok..kencing berak suma ok tp kuning xturun2 jugak..

then, misi kt klinik desa kg aku mai umah dia suruh aku bg susu formula kat adam..stop susu badan..sebab dia kata mybe susu badan aku panas kot..aku mmg la agak keberatan nk bg kan..mmg aku penah baca ada jugak kuning disebabkan susu ibu, tp aku yakin kuning adam bukan sebab tu..aku yakin kuning dia akan turun jugak..

so, bila misi mai esoknya dia tnya lg, bg dak lagi..aku ckp xbg pun..bincang ngan amri pun dia mcm xbg je..dia suh bg susu bdn ja..kebetulan pi cek kuning adam xturun jugak..mak aku pun sampai pening kepala dah..pastu misi kol ckp suh bg jugak fm..

bila misi mai umah, dia tanya dh bg ke dak, aku ni bkn boleh org dok push2 ni..last2 aku ckp dh bg dh..padahal mmg aku xbg pun..beli pun dak..bila dia tanya bg susu apa, aku hentam saja cakap bg susu NAN..(sebab br bc blog kak shima, trus tingat susu tu.)hehe..aku mmg dok bg adam susu bdn je la..tp pelik gak, sebab misi klinik desa kata kalau misi kt klinik besaq tu tanya, jgnla habaq kata bg susu fm..

hari ahad tu, gi cek kuning dia, mmg turun banyak sangat..alhamdulillah..dr 193 trus turun 140..so misi ckp xpayah dh mai cek..lega aku, sian tgk tumit budak kena cucuk, padahal adam dh lali, tiap kali cucuk dia wat dek je..huhu..

then bila misi mai umah, aku cakap turun dh, terus dia kata " kan btul kata saya, awak bg susu tin trus kuning anak awak turun..mmg susu awak panas, awk xpyh bg dh la susu bdn..''
uish, mau xsedih kan..tp nk tergelak pun ada..sebab aku mmg xpenah bg pn susu tu..tp xpela, malas nk panjang cita kan..tp aku lupa nk kaw tim ngan mak aku..masa nk balik tu, misi tu ckp ngan mak aku "nasib baik dia (aku la) bg anak dia susu tepung, kalau x, jenuh nk ulang alik gi klinik lg..''

mak aku dh bekerut bagai..trus aku ckp ngan mak aku, 'ala, susu adib tu'..ehhe..bila misi balik, mak tnya, 'bilanya ang bg adam susu tepung?"..then br aku bukak cita balik..
alhamdulillah, kata hati aku btul..ehhehe..

pantang kali ni, aku xdela lembik sgt cam 1st dulu..dh ada pengalaman kata org..
ni gambo aku amek pg td, 2 beradik ni kemain lg lena..
aku mmg tido atas katil.dulu masa adib aku pantang bentang tilam kt bawah, skang ni bila tgk mummy mel pantang atas katil rasa senang lak..so, adib tido bawah..kalau ayah dia ada, mmg dia lena ngan ayah dia kt bawah..pastu dh ayah dia blik kl dh, mula2 dia nk lena kt bawah ngan adik aku, tp dlm kul 2-3 pg, mesti dia panjat katil himpit aku..dh la katil single jek..kalau malam, aku mmg bg netek adam sambil baring, br dia nyenyak sket lena..jadi, bayangkan la, aku dok kt tgh2 ruang ant depa 2 ni..xbernapas dibuatnya..klu nk tau bantal biru tu la bantal busuk adib..hehe..org len bantal busuk kecik je, dia kemain besau..xdak sapa leh amek bantal dia tu..huhu..*abaikan katil yg bselerak itew..*;p

skang ni adib dh sayang ngan adik dia..kalau tgk aku pegang adam, dia pun akan mai n terus nk cium adik dia..tp pegang tu ada skit kasaq la..besala kan..kalau adam tgh nangis tu, kemain dia ajuk tangisan adik dia tu..sabo je la..hehe..

p/s: lamanya ayah dorang ni nk balik..huhu..rinduuu

9 comments:

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ said...

Hehehe...klako plak dgr statement misi tuh...misi sudah kena tipu daaaa...hihi..xpe la, tipu demi penyusuan exclusive susu ibu..:D

p/s : senang kan pantang ataih katil? esp. masa minggu pertama masa jahitan tuh x elok lagik..at least xyah bersimpuh2..nk tukaq lampin baby pun senang..=))

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

nurse tu tak cukup ilmu nak jd nurse tu..suppose dia galakkan suh kasi susu ibu utk turunkan tahap kuning tu

pastu salahkan susu ibu..panas la apala..ingat susu kambing ka?

am-rie said...

rindu sama budak dua org nieh!!

pizet said...

hati2 cik ah ngan hak sulung tu...kami lam pantang dok kena la ngan syauqi...lasak ckit, dia sayang adik dia tapi hero kan kasar la ckit

boleh no nurse nasihat macam tu...nampak sangat nurse pun x caya pada susu ibu macam mana la nak educate org pasal susu ibu macam tu

cik_ah82 said...

mommy mel: tipu sunat..hehe..a'ah, mmg senang..dulu lenguh pinggang pantang bawah, la ni senang sket..tp misi la dia kata org nek turun katil lg tkut jahit tu tetas.hehe

kak rose: mmg ada kan jaundis susu ibu, tp org xrasa misi tu bleh ckp dgn tgk je..kena la wat test ke apa kan..hehe..tp susu kambing dia xbg lak, dia kata panas..;p

cik_ah82 said...

amrie: rindu kat budak ja ka?abis tu mak budak ni nk wat apa?tunggui ka?huhu

pizet: so far adib ok lagi la..xdak la terkam lagi..hrp2 la..hehe

Ibu Zuyyin said...

susu ibu mmg terbaik..!! sedeynye xdpt nk bg fully BF kt zuyyin...ingat dia kena kuning jer rupe2nye xcukup air dlm bdn masuk NICU trpaksa bg susu campur...insyaallah adik2 zuyyin nnti nk fully BF =)

Ibu Zuyyin said...
This comment has been removed by the author.
cik_ah82 said...

ibu zuyyin: insyaAllah, semoga dipermudahkan perjalanan penyusuan kita nanti..amin

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin