Followers

Friday, May 20, 2011

anak bujang kena admit lagi.:(

salam semua..
lama kan xupdate..
camana nk update..ai bz uols.
hehe
tersangatla banyak benda nk buat la ni..
dengan urusan nk cari taska baru adib lagi, tempat keja baru, ntah2..mcm2 kat otak ni..serabut rasa..
time mcm ni baru teringat 'ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..'huhu..astaghfirullah..

k la, minggu ni bz sebab anak bujang ai kena admit kat ppum lagik..ni dh kali ke dua dia masuk ppum..
asbab yg dibagi oleh doc ialah jangkitan kat paru2..
mulanya dia selsema sket2 ja..pastu batuk..ayah dia pun batuk gak..ada satu malam tu dok berlawan ja batuk depa 2 org..jangan mak dia join sudah..mmg xjalan la dibuatnya..

hari isnin 16 mei ofc amri cuti ehsan, so, taska pun tutup la..seharian ayah dia la yg menjaga..balik umah amri cakap dia dh neb adib 6 kali dh..tp balik tu aku tgk dia nafas agak laju jugak la..tp still nak main n lari2..

bila kami solat maghrib tu, aku dh xsenang duduk sebab tgk mcm dia nk nafas tu tercungap2 sket..ngan batuk lagi..nk lena pun dia xleh sangat tp sempat la jugak dia tidoq dalam sejam ngan ayah dia..dia terjaga dalam kul 9 tu, aku gerak amri la kena bawak gi ppum jugak ni..bawak sume jadual batuk dia tu..dlm keta otw ke spital dia muntah,..mmg aku tadah je la ngan tangan sambil aku pun nk termuntah skali..hehe..

bila kat ppum, doc check suma, bg neb n last buat xray..so, masa tgk xray tu yg nampak ada tompok dalam paru2 dia..tp doc ckp xseteruk yg 1st time dia masuk dulu..so, kena admit jugak malam tu..dengan xbawak baju dia la, dengan baju dia kena muntah habis..aduii..

doc ckp sebab normally lepas kena campak, antibodi akan turun sket, so senang la dapat jangkitan..then dia batuk2 lagi kan..

jadi, bermalam la kita di wad..amri kena balik ambek segala macam mak nenek baju la pampers la..sian gak kat dia..masa kena admit dh kul 12.05 pagi..seb bek la 17hb tu cuti umum wesak kan..

ni malam 1st..kena bg oksigen sebab dia semput sket, pastu masuk air sebab dia minum sket ja..makan lagi la xmau..tang kaki tu doc cucuk amek darah aku tak dan lak nk tanya..sebelah ja tangan kena drip, sebelah lagi mmg kena balut sebab kalo dak dia dok tarik ja tiub oksigen tu..huhu..ni dia xmau tidoq kat katil baby tu, nk jugak berhimpit sekatil ngan aku..malam 1st tu mmg aku xleh lena sebab punyala sakit pinggang..selalu bantal banyak sebab nk ampu perut lagi, pinggang lagi..mmg 3 hari kat ppum, sakit pinggang n perut menjadi2..huhu

haaa..anak aku kecik2 dh pakai topi angkasawan..hahaha..mula2 sian tgk dia dok kena camni, tp dh lama tu dia pun dh xkesah..ni bg gas kat dia, nurse panggil head box kot..xdela tekup kot hidung kan..tp kalau aku pun kena xselesa gak rasa..mmg kena bedung la dia time ni..

malam ke dua tu, masa misi nk cucuk masuk ayaq, adib tgh lena, tp masa ayaq masuk tiba2 dia jerit kuat sangat..mcm sakit la..aku tingat la masa kes muka aku bengkak dulu, time misi nk masuk ubat aku rasa sakit sebab tgn dh bengkak..bila cakap, baru nurse perasan..tgk2 dia pun tekejut bila tgk tgn adib dh bengkak..mmg gila punya bengkak la..so, aku pun cakap la, xpayah la cucuk lagi sebab dia dh minum ok dh semua.makan pun ok..doc mai baru suh buang drip tu..tgk2 dh keras bengkak dh tangan dia..sian anak bujang aku nih..:(

ptg2 dia dh bosan dok atas katil ja..so nk berjalan jugak.tp nk dok dalam stroller la apa...kalau lepas ntah ke mana ilang budak ni..mcm adun melawat kawasan dah qhupenya..hehe

hari rabu kot, dh lepas buang drip tu, tangan dia xleh dok diam, dicabutnya tiub oksigen tu, mau x kena balut 2-2 tangan..elok2 boleh pegang barang2, dh xboleh..lawak lak aku tgk..hehe..dh kena dok diam ja..

kat spital dia kena sedut kahak..tang tu aku mmg tak leh tgk la..satgi aku yg join teriak lak..huhu..ada satu hari tu sian dia..aku tak sedaq..dia lena, pastu depa bg gas tru head box tu..ntah mcmna, aku bangkit aku tgk muka dia penuh darah dh..kuaq kot idung menitik2..rupanya luka kena topi tu, agaknya dia rimas kot..pastu misi lak nk sedut kahak..depa try la, tp xdapat sebab hidung dia dh berdarah..kalo tau awal xyahla sedut, dh tau dapat darah ja..sian budak tu..:(

haa..ni la yg paling dia suka skali..dh habis semua wayar kena cabut, merdeka la dia..terlompat2 ataih katil..dia ingat mesin tu komputer agaknya tayang kartun ka apa..ngadap la benda tu kot2 boboiboy muncul ka..hahaha..tekan2 last2 padam mesin tu.

makaseh acik2 n pakcik2 yg dtg mai tgk adib..yg sempat tangkap cuma acik yus ngan seben dia ja pakcik herry..hehe..kemain selera adib bila acik ni suapkan kek..saja nk manja2 la tu kan..thanks jugak kat kak shima, abg jedy, mel, rayyan, ofcmate amri merangkap kawan aku gak ..cik aya, yus, noor, n cuna mai tgk tp time tu adib dh sehat..depa mai dapat tgk adib dok berguling2 ataih lantai..sabaq ja la..pepun, thanks sangat2!

ada part aku rasa sedih sgt masa ada budak baya adib la, tua 2 bulan kena pindah katil depan katil adib..aku tgk satu katil dia penuh mainan..mmg banyak gila la mainan..adib pun tgk ja budak tu main ngan spiderman, barney la n mcm2 lagi la..tp pama dia tak dak pun..pastu tnya misi mana mak pak dia..misi cakap mak pak dia keja..xleh amek cuti..aduh..terus menitik air mata aku tau..mybe ada masalah mak pak dia xleh teman kan, tp budak kecik lagi kan..sedih gila aku tgk budak tu dok cakap ngan patung2 ja instead of his pama..ofc aku pun dekat ja, tp xsampai ati nk biaq adib sorg2 lak..mmg tiap kali tgk budak tu sembang ngan patung siap ada dialog ' barney, ajak spiderman makan cepat!', mmg dok berlinang ja la ayaq mata aku..bila pi teguq budak tu sembang2, xdan nk cakap aku dh teriak..huhuhu..sedih weh..*nangis lagi*

bila mak dia mai, sembang2 ngan mak dia, mak dia cakap cuti dia dh xbanyak..anak dia lak dh 2 kali masuk spital tahun ni..sebab gegendang telinga pecah n kuman tu dh merebak dlm organ..sian betul aku tgk..aku ingat aku sorg yg teruk, rupanya ada lagi mak2 yg Allah uji..semoga anak2 dorang diberi kesihatan yg baik dh cepat sembuh..amin..

so, itula yg terjadi minggu ni..hari ni dh antaq adib pi taska..aku skang ni dok mencari taska kat putrajaya la..so far, cari kat jabatan2 dh penuh..kena mencari lagi la..sian lak nk antaq dia kat taska baru..adui..

lagi satu dh ada peluang nk bebel ni kan, ingatan buat para2 suami atau bakal2 suami, cer tgk2 sket bini pakai baju apa..atau baju2 bini tu letak kat mana, barang2 anak dok kat mana..ni suh cari kain dalam pun tatau camana kain dalam tu, kat mana letak.len kali bini beli baju baru tgk la sket..so xdela nk kena tanya baju mcm mana, dok tang mana, kita nk terang pun jadi panas..huhu..benda2 ni nampak simple, tp kalau tetiba jadi la bini dh xdak ka apa, jenuh nk gagau kan..ni sekadar pandangan saja..hehehe..;)

so, ai akhiri bebelan ni dengan video adib dan topi angkasawan nya..hehe..
selamat berhujung minggu!jaga diri semua..:0

video

10 comments:

Intan said...

bila cik ah citer pasal budak depan katil adib tu, ngan kita2 skali teriak ok! sedihnyaaaa~

sedih gak kat adib ngan kesian kat cik ah. dahla berbadan dua, dok kat spital memang menahan je la lenguh2. kita pernah rasa camtu masa khalish demam panas dulu. stay gilir2 kat spital ngan alang pon rasa tak larat. apa lagi cik ah.

alhamdulillah adib dah sehat.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lor..if tau adib admited sure akak pegi tgk..PPUM tak jauh pon..

siannye adib..part cucuk2 tu tahan tu
nak2 lagi sedut kahak..rafiq tak penah kena sedut kahak..tapi amek neb pernah la..

akak penah temankan kakak akak sedut kahak anak dia..akak ngan kakak akak teriak nengok...sedih weh

siannye budak tu..mak pak tu sampai ati eh..amekla cuti tanpa gaji..tapi masalah depa kita tak tau camne kot ek..mane tau amek cuti tanpa gaji kene benti keje terus..ha lagi naya..huhuhuhuu

kayzie said...

adib admit jugak eh kak..sama la kta..ber'wesak' di hospital..pape pun moga adib cpt sembuh..

cik_ah82 said...

intan: sedih kan kat budak tu..kami tgh dok taip pun dok meleleh ja ayaq mata..mmg xleh nk tahan..sejak jd mak ni mmg cepat sayu je hati kalo tgk ada budak camtu..mmg dok teringat kat budak tu time dia cakap ngan patung..huhu

cik_ah82 said...

kak rose: mmg xdan nk update kat blog..kalut sangat..bab sedut kahak tu mmg scary..dengaq adib teriak rasa nk pi pukui nurse tu suruh benti sedut!huhuh

kz: la ye ke..samala kita..:(

.:mUnies:. said...

lorrr sian si adib.
moga cepat sembuh

Shitsurei Shimashita said...

salam...
hmmm..samalah dgn si boyot n kakaknya masa kecil2 dulu. Ti cuba campur ubat tradisional skali yer cthnya mcm seh seh ker.

aNiS tHe BumbleBee said...

huk!huk!sedihnyaaa!!

aku pun merasa gak duduk wad seminggu sbb uyin.wad neuro lak tu.saiko gila situ.hari2 mmg teriak jaa laa keja aku.

siannya laa kt adib..sian kt hg jugak..jadi mak2 lagu tu laa kan..

Dusty Pixie said...

alahai kesian adik ngn maknya.. banyak besabaq noh..

p/s: ammar pun kena pakai topi angkasawan tu masa hari ke-3 sampai ke-5, hehe..

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ said...

iskh! cian dgr citer bdk depan katil adib tuh...sedey btol..

adib sehat dh? apa2 pun, adib nmpk demok lerr...hehe...gud2!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin