Followers

Tuesday, January 24, 2012

Adam Hafiy edisi setengah tahun.

Diam xdiam anak bujang no 2 tu dah menginjak setengah tahun a.k.a 6 bulan..
Aduih, cepat sungguh!baru ja rasa dia terbaring dok kodek2 kaki, la ni dah keliling satu umah xdan nk ligan!
huhu..xpuas rasa nk gomol2..huhu..pasai adam jarang aku update klu compare ngan adib dulu..adib kentut dulu pun aku nk cite masuk blog..muahaha..

jadinya, adam dengan rasminya dah bercerai susu..aku dh start bg solid food dh kat dia..gigi pun dh tumbuh 2 batang dan tanda2 nk makan mmg dh nyata lg jelas..hehe..
mula2 aku try ngan puri buah dulu..mmg licin sap2 soi dia telan..
aku start ngan epal fuji, pear n mangga madu..
pastu baru la susul ngan bubuq..
alhamdulillah, sonok sungguh tgk dia makan..mmg abis semangkuk!

memandangkan mak dia ni bekerja (mcmla mak org len xkeja kan), tp rutin mak dia dh balik la, dulu masa adib la ni adam lak..kali ni malas mak dia menjadi2, jadi mak dia frozen kan ja sayuq2 macam ebm pastu campak kan saja dalam bubuq..setel!;)

ni antara frozen solid food adam,: bayam merah, carrot, dan keledek..yang dah makan carrot n keledek..yg xdak dalam gambaq adalah labu dan brokoli..
                                    
beginila qhupe brokoli sebelum dimasukkan dalam freezer dan dkeluarkan masuk dalam bekas..aku beli bekas ni kat giant je, siap ngan penutup sekali..kalau nk wat frozen ni make sure tutup tau.
                                      
campak je 2-3 ketul dalam bubur..
                                     
tara! dah siap bubuq keledek..

hat ni bubuq carrot setengah dah masuk dalam perut adam..hehe..bukan saja si adam, si adib pun join sekali..yg adib punya xdak la halus cam ni..aku cakap ngan adib, bubuq ni tawaq tau, dia nk jugak..ala, jeles la tu tgk mak suap adik dia..hehe

bila dh start makan ni, al maklumla hasil buangan pun lebih pejal dari besa..huhu..
                                 
kena jugak amek gambo adam makan sebab masa adib dulu mak dia ciwi sangat..jadi nk kena ada jugak gambo adam makan..hehe..
dulu masa adib aku rasa aku terlalu beria la org kata, trying too hard sangat.semua benda aku nk campak, aku nk adib merasa semua..so, kesilapan masa adib xmo dh ulang lagi..hehe..
pastu amri lak kata, "abang suka sangat tgk sorang ibu atau mak tu suap kan makanan yg dia masak sendiri kat anak2 dia..berbanding klu beli je makanan n suap kat anak"
"hmm, abang tuju untuk org ke tu?"
"ye la"
"sebab abg tgk org suapkan adib ngan adam tadi ek?"
"ye"
gedik.besala kan pompuan ni mana bleh kena puji sket ngan laki, gedik la dia.hahaha..*ala, ampa pun cam tu jugak kan, ngaku cepat..*

tapi kata2 tu jadi semangat la plak nk kena masak tuk anak..baiklah, saya cuba ye bang.;p

adam dh start memanjat..hari tu tanjat memon tau adam pi berdiri pegang beskal adib, lepas tu terlepas, dah bedebuk..xdan nk sambut..huhu..
ni la aktiviti kesukaan dia..'kemas umah'..huhu..hari tu aku xpasan dah sekerat paper ni dia telah..haih, rosak perut nak oi..bila dia 'membuang', keluar seketul2 suratkhabaq tu...hahaha

paling cool dalam keta adalah adam..senyap sorg je melayan perasaan..xkisah apa pun..tgk2 kang terlena sendiri..kadang2 dia gelak bila abang dia acah2 dia..hehe
cepatnya ang membesaq adam oi..nak pakai pampers la ni pun bercinta..huhu
tgk gaya mcm dh besaq ja dia nih..*saja xpakai seat belt sebab mak dia ada sebelah*..hehe
abang yg sayang kat adik dia..ye ke?hehe..bangun pagi tgk adam sure jerit nama 'adam!'..hehe..suka buat lawak ngan adik dia..suka pijak adik dia..semua dia suka..haishhh..yg si adam lak dok mengikut je abang dia buat apa..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..syukur dikurniakan buah hati penyeri rumah tangga..ni adalah hak Allah yang diamanahkan utk kami jaga dgn betul.

*update: sebenaqnya cerai susu yg aku taip kat atas tu bukanla kata adam dh xminum susu aku..tp dia dh cerai susu sebab dia dh makan selain dr susu mak dia..dia still minum 100% susu mak dia..;)- istilah sebetulnya adalah baby-led weaning..;)

p/s: ni safety gate x beli lagi..hari tu bangun tgk adam xde atas tilam, lg seinci je dia nk jatuh tangga kepala dulu..aduihhhh..so, ayah cpat2 ye beli sebelum nnti dia wat projek sorang2 panjat tangga.

8 comments:

Dusty Pixie said...

uish takkan bercerai susu dah kot..

klik! klik! ceritaku! said...

ala tomey-tomey adib & adam.. adam hafiy.. cam nama anak opismate..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

dah cerai susu?

cik_ah82 said...

ikhlas & kak rose: mengikut doc (chewah), bila anak dh start makan, maka dia dh wean off la..bukan la cerai xminum susu, sebab dia dh makan selain dari susu mak dia..hehe..so, bukan la fully bf dah sbb dh campuq makan..tp still minum susu mak sepenuhnya..:)

klik: hehe..tima kaseh singgah..:)

cik_ah82 said...

sorry, istilah sebetulnya adalah Baby-Led Weaning..hehehe

kayzie said...

sy paham ayat akak tuh

farah keifli said...

kak.husband bukan orang lundu..tapi mengajar kat sana..kat sekolah sebandi..kita menyewa kat kampung dagang..dekat je dengan kmpung stunggang melayu tu..

cik_ah82 said...

farah:
o ye ke..so skang stay sana la?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin