Followers

Friday, October 9, 2009

Pengalaman itu.

Dh lama aku xupdate blog kan..kalo korang sume tau, aku dh selamat melahirkan permata hati kami:Adib Luqman bin Amri pada 30.09.2009..jam 3.15pm..adib nk kuaq betoi2 on due date..hehe..

So, kali ni, dlm blog ni aku nk tulih pengalaman aku melahirkan adib..hehe..saja ja kan..selain dr nk kongsi, nnti kalo aku tingin nk beranak lg, aku bley review balik..tiap anak, pengalaman pasti berbeza kan..

Aku cuti awal, doc bg mc start 14-18.9,,so aku terus balik kedah..aku mati2 ingat adib nk kuaq awai..depa kata anak sulung laki slalu kuaq2 awai kan, so, masa aku balik tu dh 37wks..aku mmg dh get ready nk beranak tu..tp, tggu punya tggu, sampai lepaih raya, still xdak tanda2 aku nk beranak..suma yg mai raya mesti tanya aku bila nk beranak..huhu..tensen pun ada..amri pun dok pikiaq cuti dia jugak, ya la kan, kalo aku xberanak lagi, jenuh gak nk amek cuti..aku pun dah sakan merembat segala macam juadah raya..ngan kenduri kendara pun aku sebat..

Last2, amri nk balik kl, coz cuti dia pun xbanyak..xkan nk amek e.l je kan..sebelum balik tu, dia cakap ngan adib(time tu dlm perut lg la) suh tggu ayah baru kuaq..amri sempat keja 2 hari, malam 29hb tu dia gerak dr kl blk kedah..aku mlm tu cam besa lagi..punya semangat nk tggu amri balik ni..dlm kul 2.30pg dia sampai umah..pastu kami sembang2 sat, pastu amri tidoq..aku lak xmengantuk sgt..tp time aku dh nk mengantuk tu, aku nk tidoq rasa xkena gaya ja..pusing kiri xkena, kanan lgla..pastu rasa nk terkencing ja..pi toilet nk membuang apa yg patut adala dlm 2-3kali..tp time tu aku xpkiaq lgsung pun nk beranak coz rasa cam sakit perut nk terberak ja pun..xdakla memulas sgt..

Dlm kul 4 lebih tu, makin kerap lak aku pi toilet..time tu mak aku bangkit nk sahoq..dia tanya gak aku samada aku sakit pinggang ka dak..aku cakap dak sgt..aku ingat aku salah makan ja..nk kejut amri pun sian dia dh la drive jauh kan..time mak aku dok sahoq tu, aku try nk tidoq, tp rasa cam xbley ja..pastu dlm kul 5lbh tu baru aku rasa cam saket pinggang..aku try tgk jam kot2 time dia konsisten..nk kata konsisten sgt tu dak jugak..tp bila aku rasa sakit len ja kat pinggang, mak aku kata dah nk beranak la tu..

Memandangkan spital jauh dr umah aku, dlm 45 minit gak la, amri decide nk gi spital terus..aku pun dh confident time tu aku dh sakit nk beranak..tp aku sempat lagi solat subuh, even masa aku tgh doa qunut tu sakit skit2..dlm ati, ni ke contraction?tp still bley tahan lagi..kat mulut xhenti2 aku baca doa nabi yunus tu..

Kami sampai kat spital dlm kul 8pg..masa kat spital, xdak la sakit sgt mula2 tu..ye la, coz aku xtrun tanda darah ka apa ka, rasa sakit2 g2 ja kan..doc lak soh baring nk check bukaan serviks..argghhh..doc jolok ngan tgn masuk kot bawah tu, aku rasa tensen gila..dhla doc laki kan, tangan depa besaq mana..yela, kalo ‘bersama’ tu, bleyla nk feel kan, ni dh saket nk feel kemendenya..even doc soh relex pun, time dia jolok tu aku rasa cam nk terajang ja..dia rodok kemain..pastu tgk kat glove ada darah..aku takut ja..huhu..time tu dh bukak 3cm..so, aku relax2, time ni sempat lagi aku jalan2 pi tgk amri..sian dia sampai tertidoq..

sampaila dlm kul 12 kot, doc pompuan lak nk check..dia jolok pun xdakla saket sgt, pastu dia kata dh bukak 5cm..dia trus pecah ayaq ketuban..aku ingat time pecah ayaq ketuban tu sakit menggila, tp aku tggu2 xsaket sgt pun..(bukanla nk berlagak no..Cuma bayangan yg org ckap ngan aku tu xseperti yg aku rasa la)..then terus dia bawak masuk labour room dlm kul 1.15..time tu aku sempat jmpa amri, mintak maaf kat dia n mintak dia doakan aku..dia xbley masuk coz hanya 1 bilik je dibuka tuk suami..xpela, time korang saket pun bukan pikiaq nk bawak laki dh pun, pikiaq nk setel cpat2 ja..

dlm labour room, misi siapkan apa2 yg patut..aku xhenti2 baca doa nabi yunus tu, even time contraction menyerang pun baca gak..aku rasa kuasa Allah kot, wpun saket time 2, tp aku xdak terpikiaq nk mintak ubat tahan sakit pun..rasa nk mintak, tp dlm hati cam bley tahan ja..hahaha..

last2 aku rasa cam nak terberak ja weh..aku dok mengiring coz misi cakap belom sampai masa lag ink teran..tp aku still rasa cam ada benda yg nk terkuaq kot bawah tu..’saya rasa nk terberak ni, saya nk kena teran ka dak?!’..”sat2, saya panggil doc sat..!

aku xkira apa dah, aku teran ja..terus doc mai, n misi pun kiri kanan dok ngan aku..time tu aku rasa nk tergelak pun ada, misi yg dalam tu mcm tgk game bola, riuh rendah ajaq aku bila nk teran..hehe..ok2, part ni aku rasa very the drama queen..depa dok marah aku kata aku teran salah..

‘apa ni dik, ang xbetoi teran ni, muka ja merah..tarik nafas panjang2 sket, pastu teran’..as they said la kan..
Tp bila aku nk teran, aku rasa cam betoi dh aku teran tu..aku rasa la kan, aku dok terbayang dlm TV coz malam tu aku tgk CSI:NY..aku pun teran la mcm yg si gf danny tu teran..hahaha

Depa suma marah kata aku teran salah..sampaikan nurse tu cakap jantung anak aku dh slow dah..aku dh mmg tak dak tenaga dah..dengan tak makan nya, dengan xcukup tidoq nya..time bila aku nk sambung nafas tu, kepala adib termasuk balik kat dalam..depa cakap aku xcukup push..padahal aku rasa cam dh abes push dh tu..sampai depa psiko la aku kata nk wat c-sect..gila weh, bawah dh terbukak penuh, takkan nk belah kot perut ni..ngeri aku..sampaikan misi amek tangan aku soh rasa kepala adib dh nk terkuaq dh..aku mmg rasa rambut adib time 2, n lagi semangat aku nk teran, tp apakan daya, aku dh xlarat + xreti..doc pun terpaksa la guna vakum tarik sket kepala adib..tp time tu aku tatau pun yg doc guna vakum, tau2 ja, depa letak adib kat dada aku..alhamdulillah, berakhir satu penantian..

Tp kan, kalo tanya aku la kan, (diingatkan mybe org lain pengalaman depa lain dgn aku k)..aku rasa sakit beranak takdak la ngeri sgt pun..n dak la sakit sgt pun..sakit mmg sakit ok, xkira betapa mudah pun korang bersalin, tp still akan rasa sakit..samada Allah nk bg sakit menggila tp cepat, sakit kurang tp lambat, n sakit sekejap dan jugak cepat,dan sakit menggila ngan lambat..suma tu Allah yang tentukan..aku yakin kalo next time aku nk beranak, aku dh tau camana nk teran..haha..tp yg aku rasa lagi sakit dr sakit beranak, masa time depa jahit luka tu..waaaaaa…xsuka betoi aku..xsukaaaaaaa…saket ar..even depa kata depa bius pun aku rasa ngilu time depa jahit..

Kesimpulannya, melalui proses ni, aku Cuma xsuka part kena jahit ngan part doc jolok nk check bukaan serviks ja..part len aku bley handle lagi..hehe..tp kalo nk beranak, kena jugak lalu part 2 tu..hehe..tp xpa2, aku xserik lagi nk beranak, Cuma amek masa la..at least adib dh besaq sket, baru pkiaq len..amri bg kuota lagi 4 org kat aku..wakakakaka..
Buat teman2 aku yg aku tau tgh menghitung hari nk bersalin (eclass, fiza, mimie, hidd n kalo terlupa maap ek)..aku doakan kengkawan sume selamat bersalin, dan semoga dipermudahkan segala urusan..buat intan (puteri kure2) yg jugak dh selamat bersalin (1 syawal lagi)..tahniah atas kelahiran hero jugak..sama2la kita jadi mak noo…hehe

Next entry pasal pantang lak..hehe

8 comments:

||♥Shahida♥|| said...

tahniah..mn gambar adib yg comel

purple_lav said...

wah, rasa takut plak bila dgr citer..hehehe.camne le gamaknye time nk bersalin nnt...samelah kiter pun tak reti mcm mana nk push tu..huhuhu.ape2 pun tahniah cik ah sbb dh selamat. semoga adib membesar dgn sihat

MuMMy 2 Haqq said...

tahniah..nanti upload gambo baby banyak2 eh..

MuMMy 2 Haqq said...

tahniah..nanti upload gambo baby banyak2 eh..

cik_ah82 said...

shahida:tq..gambo adib kena tggu hasben upload la..kt kampung tenet slow sket..;P

fiza:
eh, jgnla takut..nnti turn ampa, ampa ikut ja..tu pengalaman kami, nnti cite lak ampa nya..hehe

mummy2haqq:
tq kak..lambat lagi la nk ligan status akak yg ada 2 hero dh..hehe

Fiza Rawi said...

wes, aku tgh tgu hari nak bersalin ni. takut kot ada tp pas baca pengalaman hg, rs cm tenang sket, cam tak susah, tp ye lah... lain org lain sakitnya...huhu

aku pon nnt balik pntang kedah. hikhik mai2 ja jengok aku. ;)

cik_ah82 said...

ang bila due weh?
xyah takut2 weh..juz go on ja..
kot mana pun budak tu akan kuaq gak..ehehe
camana pun sakitnya, pasti berbaloi bila tgk muka si kecik..:)

Dusty Pixie said...

hehe.. sabar kami menanti masa kami plak :P

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin