Followers

Friday, October 9, 2009

Berpantang sakan?

Haaa..sambung yg lepas kan..(jenuhla kalo korang nk baca ni)

Masa aku masuk wad lpas bersalin, aku xdan pun nk jumpa adib..coz depa tahan adib kat wad len bila aku cakap aku ada tiroid..so, dorang nk observe la adib..amri ja yg dh tgk adib..aku dh la mamai2 lagi time ptg tu, boleh lak dia excited cite adib muka ikut aku la, mulut ikut dia la..mcm2 la dia nk cite time tu..hehe..

So, malam tu, aku keseorangan..so, bleyla relax2..wpun hati meronta2nk jumpa adib..susu lak banyak kuaq lak tu..huhu..xbley nk nyusu..last2 aku nyusukan anak budak depan katil aku coz susu maknya xkuaq..tp bg sket ja la..xsampai tahap jadi ibu susuan pun..hehe

Ok, yg aku nk kongsi ni kan, yg menjadi persoalan aku masa aku xberanak lagi..yg aku dok tanya sume org..

camana nak kencing?camana nk berak?susah dak nk jalan?mcamana pantang nnti?susah dak?

Then, bila aku alami snrik, baru aku tau..mula2, misi mmg suruh kita kencing dulu..so, aku pun pi la kencing..mula2 nk turun katil lagi aku dh kena sound ngan kakak2 satu wad ngan aku..’dek, jalan kepit sket dek, kang terbertas jahit tu..jahit kali ke2 lagi sakit tau..

..ye la kan, aku slalu jalan laju, bila kena slow tu, aku jd rimas..tp ye la kan, dh kena jaga, automatic kita akan jalan slow jugak..bila nk kencing lak, aku jadi takut..mmgla kan, segala yg 1st time buat kita, mmg kita akan rasa cuak jugak kan..padahal nk kencing ja pun..hehe..aku kencing berdiri ok..lantakla, nk duduk takut, lagipun depa suma ckp kencing diri ja..bila dh kuaq tu, lega rasa..ingatkan sakit..dak pun..ye la Cuma xselesa ja la kan..tp yg aku rasa best tu, aku dh bley tgk part bawah aku tu..hehe..perut pun dh kempis n jalan rasa ringan tetiba..chewaaahhh..

Wpun aku xtidoq semalaman, tp still aku xbley tidoq mlm tu..dok tingat kat adib gak..dok nk adjust tidoq bg selesa sama..pastu bius jahit dh ilang sama, ngilu sket rasa..

Esoknya, dpt jumpa adib, aku pun dh bley kuaq tgh hari tu..1st feeling jumpa adib xdapat nk gambarkan ngan kata2..org ada anak ja yg tau feeling tu..sayu, happy, terharu, dan segala macam rasa bersatu dijiwa..aku xcaya yg aku dh ada anak snirik..n xcaya yg aku ni dh jadi mak..:)

Tgh nk tggu adib discharge dr wad dia, tetibe aku rasa nk terberak..aduh, cuak betoi aku..aku dh set minda nk berak lepas seminggu coz takut jahit terbertas lak kan..tp mmg sakit perut la lak, xbley tahan2 dah..aku punyala takut pas beranak nk terberak la..sebelum aku beranak lagi, habis suma org aku tanya kalo dh beranak, nk berak camana..huhu..saket ka dak?ni hr ke 2 dh nk terberak..huhu..tp aku beranikan diri gak, dh nk tahan camana kan..tgk2 la senangnya berak..hahahaha..seb bek ‘harta karun’ tu kuaq senang ja, meluncur ja..haha..
Benda yg aku punya takut time lepas bersalin..sudahnya dalam seminggu, 2 hari ja aku xberak..haha..tp bila balik umah, hari ke 4 kot, aku nk pi jamban, sembelit la lak..xdak la teruk sgt, aku tatau awat bila kat umah aku jd takut..punyala lama dalam jamban sampai adib dah nangis nk susu..lagila aku serabut..ngan adib nk nenen lagi, ngan bijih pun xkuaq lagi..huhu..tp tu ja la, hari ke 5 n seterusnya dh ok..aku sarankan kat sapa2 yg nk bersalin nnti, beli siap2 ubat lembut najis..mmg berkesan btoi..xpayah teran n pikiaq apa pun, benda tu kuaq dgn lembutnya..bukan bg kita cirit birit, Cuma lembutkan je..perut kita pun lega..

Agak memeranjatkan diri aku snrik, aku amat suka ngan rutin pantang ni..aku ingatkan pantang ni sangatla bosan, tp kdg2 kita xsempat nk rasa bosan pun..tambah2 ngan bley online ni..aku pun terkejut yg aku sgt2la berselera makan time pantang ni..apa yg mak aku sua rasa sedap sgt..sampaikan aku makan bertambah n baru aku tau tu dh melanggar pantang..org kata, jgn makan bertambah selagi tali pusat xluruh..aku mana tau, aku pi tambah nasi snirik..dalam masa 5 hari habis 2 paket besaq biskut kering cap pingpong..mmg selera len mcm la time pantang ni..

Aku jugak suka sgt nk berurut..mmg lega satu badan bila dh berurut..bertungku wpun kdg2 aku ngelat sket2, tp still aku wat..n yg paling aku suka of coz la bengkung..haha..rasa cam kejap lak perut..tima kasih leesa formula..wakakakaka..tp ada banyak kg lagi nk kena bg turun ni..xpa, banyak masa lagi..time pantang gak mak n tok aku dok marah aku coz depa cakap aku banyak berjalan dr berbaring..ntahla, xreti nk baring ja..ni pun mak aku marah asik dok ngadap laptop ja, nnti sakit pnggang katanya..ntahla, aku rasa pantang zaman moden kot..tp berjaga2 la jugak..

N Alhamdulillah, aku dapat menyusu badan tuk adib..aku rasa perasaan paling indah skali bila mulut adib terbuka n tercari2 tetek aku..hahaha..betul, n bila dia nyusu tu rasa cam..ntah..tatau nk cakap camana..yg penting besh la.. aku xdapat bayangkan camana insan yg xberhati perut boleh buang cam tu ja anak depa kat tepi longkang la, kat dlm sungai la..huhu..sangat sadis tgk baby yg tatau apa2 lagi dicampak cam xdak nilai..huhu..hmm..aku nk try bf tuk adib coz selagi dia isap, selagi tu susu mmg akan ada..Cuma nnti aku nk menuntut dr geng2 yg bf bila dh start masuk qeja nnti..

N seperti mana ibu2 lain, aku skang sedang melalui fasa baru dalam hidup aku la ni..berjaga malam, bangun susukan dia, segala macamla..Cuma mandi dia ja aku xberani lagi..n thanks to my lovely husband, n mak aku yg banyak membantu aku..tugas aku banyak bg susu ja (ha la, dia nk bagi apa lak kan)..hehe

Wahh..rasa cam banyak lak aku tulih ni..lantakla..kalo korang xnak baca, aku baca nnti2..hehehe

Sampai jumpa lagi..tatatata

12 comments:

balqisshoppe said...

salam ziarah, pelbagai jenis tudung ala ariani, corak menarik & sangat selesa dipakai dengan harga yang murah. silalah ke balqisshoppe.blogspot.com

Fiza Rawi said...

bab nak breastfeed ni, hg bleh tanya nadwah. raya ari tu dia mai umah aku, siap bg consultation free kat aku. huwawawawa. plus dia peg perubatan kt hosp. sult bahiyah. aku mmg dah book nad jadik tok guru utk bf nih..

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

selamat berpantang wahai kawan ku....
=]

cik_ah82 said...

fiza:
tu la..aku tau, b4 bersalin aku dh msg nadwah..dia dh terang sket2..harap2 pas qeja aku bley teruskan bf ni..hehe

yanie: tq2..

Mommy Wannabe said...

tahniah atas kelahiran baby adib.

nway cik_ah, boleh share doa Nabi Yunus tu x?

susudalambotol said...

bukan dalam masa 2 hari tu dah kena berak ke? kalau tak berak nanti sembelit. lagi pun lubang yg lain berak tu keluar. hihi.

cik_ah82 said...

mommywannabe:
kalo kami taip lebey kurang camni la: lailahailla anntasubhanaka inni kuntuminazzalimin..:)

hidd:
hmm..tatau la, tp dok tanya senior2, suma cakap takut nk berak..kdg2 sampai seminggu xberak2..huhu

cik_ah82 said...

mommywannabe:
kalo kami taip lebey kurang camni la: lailahailla anntasubhanaka inni kuntuminazzalimin..:)

hidd:
hmm..tatau la, tp dok tanya senior2, suma cakap takut nk berak..kdg2 sampai seminggu xberak2..huhu

puterikurekure said...

wah! kite lahirkan khalish c-sect. susah nak jaga luka tau. huhuhu.

gambar adib? nak tgkkk.....
congrats ye cik ah...

Ms.osha said...

wah dah jadi mama sahabat blog sy neh..
btw tahniah...
xbosan pun baca...tp asyek nak tergelak je baca post nih..=)

♫♪ Shahida ♫♪ said...

best baca cerita awk ni...ee

puterikurekure said...

cik ah, tahniah atas kehadiran adib. tak sangka kite beranak dekat2 je ye. salam peluk cium untuk adib ok!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin