Followers

Friday, August 2, 2013

Pantang kali ketiga

Haa..saja je nak share pasal pantang kali ni sebab kali ni merasa pantang sendiri..maksudnya jaga sendiri2 je..dah bersalin pun bukan kat kg..dua sebelum ni bersalin kt kedah jadi sah2 la mak aku yg masakkan,sedia tungku semua kan..

Pantang makanan
Dari segi makan kali ni,aku rasa mmg pantang anak no 3 ni paling cincai la..dekat wad je hari kedua bersalin masa bekpes hospital dah bagi bihun goreng pecah teloq..kalau ikut mak aku sah2 la dia xbg kan..tp dah xdak apa nk makan aku bedal je la..lapo weh..masa dorg bg nasi aku makan nasi n sayo je semata.ayam aku xberani lg..
Aku pantang sndiri kt umah sampai hr jumaat je.so dlm tempoh tu amri masakkan.tp goreng ikan kering je.hehe..tu pun jadila..ikan kering ngan bawang besar pn dh selera aku makan.dgn kopi o cap gantang of coz.hehe..tp yg aku xtau tu..aku bedalla sayur bayam siap meratah2 lagi..pastu bila google n tny kwn suma kata xbleh..sejuk katanya..aku ingat sayur hijau semua boleh makan.mak aku ckp mujur xkancing gigi..huhu..tp biskut raya kuih2 aku bedal ikt suka hati je.tawakal je la..masuk hari ni aku lg bedal.aku rs ok so ok la kot.klu ikut petua org tua xleh makan nasi yg perangat atau bertambah,aku bedal jgk.sayang nasi kena masak lain kan.xbaik membazir.hehe..ada skali tu tgh suap bdk2 makan nasi ngan ikan keli,aku xsedar aku dh masukkan ikan keli dlm mulut.aku buat andaian sendiri yg pantang makan2 ni banyak terpakai utk org yg czer kot.huhu..mak aku ckp aku degil so lantakla kt aku..

Pantang penjagaan diri
Haaa..kalau masa pantang anak no 1 dulu memang pedoo xsangga..hari ke 20 pun jalan mcm oshin lg kot.mmg banyak terbaring ja la..tp bila merasa pantang sndiri aku buat je la mana aku rs ok.dulu klu pantang jangan kata sapu sampah,basuh pinggan pn mak aku xbg.apatah lg lipat kain sidai kain.aku balik umah hr ke 2,rasa nak buat semua benda..

Tp budak dua org si adib n adam tu mmg la amri yg handle sepenuhnya..mmg nampak agak stress amri sebab semua benda dia kena buat.dgn kalut nak buka posa lagi..saho lg..merasa la dia buat semua.aku ni menahan je la nak suruh dia buat itu ini satgi makin stress lak..tgk lantai bersepah dgn makan bdk2 ni mtk dia sapukan,dia sapu kt tmpt tu je.tmpt lain x.haihh last2 baikla aku buat dr sakit mata tgk..sama la jgk dgn basuh sidai baju.aku jenis kalau nk buat tu buat cpt2.yg dia jenis takpe tggu sat lg..pastu dia kuaq pi setel hal yg patut,dh lambat nk sidai.last2 biorla aku yg setelkan.

Ada skali jiran depan umah dtg melawat..aku br lepas mandi n nak mandikan anas.terus kakak tu ckp xboleh mandi dh ptg2 gini.dia dtg dgn mak dia.dia kata mujurla aku xduduk dgn mak dia.dia dlu 40 hari mandi air akar kayu.bila aku ckp aku mandi je cam biasa air sejuk je,terbeliak mata dia.hehe..dia kata masa dia pantang 44 hari dok bawah je xnaik atas. Yg aku dh turun naik nak amek baju.nasib badanla kan.huhu

Tp masa xberurut seminggu tu mmg sakit gak belakang aku.xsabo nak balik berurut.malam sblum tido aku mtk tlg amri je urut blkg.tu pn nasib baik hr ketiga ada kawan pinjamkan batu sungai utk bertungku.jadila kan.mujur gak aku dh ready bengkung so pakai tu rasa sedap skit nk wat keje..

Pantang kali ni jgk aku xberia sgt bab2 jamu n set bersalin ni.aku beli yg satu2 pnya sbb pengalaman yg lepas xsemua yg dlm set aku guna.jadinya utk kali ni aku still amek leesa tapi just beli tablet prawan je,pastu beli pyhtonatal dr NR, pil habbatus sauda, calcium, n pil minyak zaitun.mandi akar kayu lak aku beli yg set mandian TYT tu.senang xgado mak aku nk pi cari lagi.

Bila balik kg baru rs lega boleh urut tp tukang urut tu ckp masa 1st day tu urat dok tegang lg jadi mak ai sakit la time dia urut tu..bila dh hr ke 3 urut br lega n rasa ringan.balik kg pun aku xleh dok diam jgk.rasa mcm seksa ja nk pantang ikut 44 hari dh rsa mcm sehat ni.misi yg mai check pun dok kata la ni mana ada org pantang dok baring ja kan..hari ke 7 dah kuaq pi shoping kt kedai baby.(aku la tu.haha)..dgn cek kuning anak lg mak aku kata pantang bnyk dok dlm keta ja.huhu..satgi org kata badan nk pakai lama la apa kan.senang kata pandai2 la jaga ikut rasa sndiri.huhu..

P/s:tima kaseh la en somi sbab banyak tlg handle budak2 wpun nampak penat n kalut masa bulan posa ni..xpa,ni pun ibadah jugak tlg bini..dgn akhir ucapan--- bila nak bg hadiah meneran?:p

1 comment:

hazlina azmi said...

selamat berpantang dear
blogwalking
jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin